FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:43:19 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karmienie  (Przeczytany 98173 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #45 : Wrzesieñ 15, 2008, 16:30:59 »

heh niech ka¿dy karmi czym i jak chce
ja z chemi± walczyæ nie bêde - nadal uwa¿am, ze warto inwestowaæ w m³odziaki
Gromowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 114

« Odpowiedz #46 : Wrzesieñ 15, 2008, 18:00:19 »

Hmmm... Po przeczytaniu tego tematu muszê siê powa¿nie zastanowiæ nad dawkami pasz tre¶ciwych dla moich podopiecznych. Jak na razie 17-letnia du¿a klacz wielkopolska, która ma³o chodzi pod siod³em (1-2 w tygodniu) dostaje pó³ 1,5 litrowej miarki niegniecionego owsa i drugie pó³ paszy "Koñ rekreacyjny" na jedno karmienie. Jest karmiona 2 razy dziennie, wiêc dostaje 1 miarkê owsa i 1 paszy na dzieñ.
Grom dostaje nieca³e 2 dzbanki (1,5 l) gniecionego owsa/¶ruty + gar¶æ paszy Barwnej, "Koñ rekreacyjny" lub Eggersmana Kombi Pellets.

Jak my¶licie, czy to odpowiednie dawki? Czy nie za ma³o?
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #47 : Wrzesieñ 15, 2008, 19:34:32 »

ja tez niejestem za dawaniem zrebieta pasz tych starterowych sztucznych kon na tym cholerstweie szybciej rosnie  czeste przykurcze sie zdarzaja bo kosta szybko nabiera a sciegno niezabardzo ogolnie slabsze stawy i uklady krwionosny oddechowy pokarmowy czesto tez takze dla zrebaka dobra mieszanka z sian owies niegnieciony okopowe wynalazki oczywiscie niewykluczam zadnych witamin i mikroelementow plus pastwiko i ruch
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #48 : Wrzesieñ 15, 2008, 19:45:23 »

Gromowa

a dobrze wygl±daj±, energi nei barkuje i siê ¶wiec± ? Jesli odpowiedzia³a¶ 3 razy tak to nic nie kombinuj
Gromowa
U¿ytkownik

« Odpowiedz #49 : Wrzesieñ 15, 2008, 19:47:33 »

Wygl±daj±... hmmm... ¶rednio
Sier¶æ im sie tylko odrobinê mieni. Po dok³adnym wyczyszczeniu widaæ jakis b³ysk, ale inaczej bardzo trudno o to, szczególnie u klaczy Co?
Energii maja tak w sam raz
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #50 : Wrzesieñ 15, 2008, 22:02:19 »

A mo¿e tak owies, siano i zielona trawa ? A nie jakie¶ cuda ... musli granulaty itp. Choæ i powy¿sze jest dobre .Jedni przekarmiaj±  , inni g³odz± - tacy te¿ s±. Ale ... Wszystko z g³ow± ...!!!
Gromowa
U¿ytkownik

« Odpowiedz #51 : Wrzesieñ 16, 2008, 10:44:24 »

Hmm... Juz nied³ugo moje konie bêd± mia³y full pastwiska, ale jest juz troche pó¼no i trawa ma juz mniej witaminek i jest mniej warto¶ciowa. Lepsze to ni¿ piaszczysty wybieg... Siano bêd± mia³y dobre i przede wszystkim zdrowe, ekologiczne bez ¿adnych oprysków, bo w³asne. Wiele osób mówi, ¿e gnieciony owies jest lepszy, bo konie go lepiej przyswajaj±. Co do granulatów i musli. Czemu nie? Skoro technika i nauka pozwala nam jeszcze lepiej dbaæ o swoje konie mo¿na by to wykorzystaæ. Oczywi¶cie zawsze przed zdecydowaniem sie na taka paszê dok³anie analizuje swój wybór, czytam o tym duzo, porównuje sk³ad, pytam znajomych i na forum o t± pasze. Moja klacz dostaje 2 razy w tygodniu mash Eggersmanna i jeste¶my z niego zadowolone. Jest dla niej pyszne i warto¶ciowe, a w³asciciel prawny ma fundusze i chêtnie rozpieszcza swoje konie takimi 'smako³ykami'...
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #52 : Wrzesieñ 16, 2008, 15:03:14 »

owies gnieciony jest leszy ale dla wlascicieli a nie koni kon sie niemeczy z zuciem owsa gniecionego dlatego tez produkuje o wiel mniej sliny jak wiemy slina ma substancje ktore wstepnie trawia pokarm dodatkowo go zwilza i ulatwia trawienie przesuwanie tresci .gdy kon je owies gnieciony mniej zwilza i naslinia pokarm dlatego zdaza sie czesto ze konie sa zakorkowane takim owsem
granulatami czesto tez jest podobnie zrestza jesli mamy pod reka wszytkie pokarmy wysokiej jakosci plus witaminy i np olej  z dorsza to dlaczego pchac se w granule i to w smiesznych ilosciach np kubek lub 2 kubki
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #53 : Wrzesieñ 16, 2008, 16:02:25 »

co do wosa siê zgodzê
ale czemu zalo¿enie o ilosciach kubek, dwa kubki ?
Gromowa
U¿ytkownik

« Odpowiedz #54 : Wrzesieñ 16, 2008, 16:05:13 »

zazwyczaj dalejy granulat pó³ na pó³ z owsem lub wiêcej owsa i lekko mniej granulatu...
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #55 : Wrzesieñ 16, 2008, 16:11:28 »

ar bo czesto sie tak zdarza ze ludzie daja granyulat jak cukierki stad moje slowa widzialam szportowego konia na miarce owsa i kubeczku plastikowym granulatu
stad moje dywagacje zreszta sami piszecie ze zrebaki tanie i bla bla t nielepjei wychodowac zrebaka na naturalnych paszach odzywic go kupic witaminy a nie bawic sie dodatkowo w dawanie pasz starterowych . bo wtedy z ekonomicznego punktu widzenia do tego zrebaka niedaje sie 2 razy wiecej kasy ale 3 razy wiecej
bo jak kupowac granulat o naprawde dobrej jakosci a nie firmy krzak
mialam pare zrobkow odchowanych na pelletach i pare bez pelletek i stwierdzam jedno skoro niewidac roznicy to po co przeplacac i pedzic tego konia ze wzrostem

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #56 : Wrzesieñ 16, 2008, 20:03:23 »

tanie, bo jedza najmniej ( w porównaniu z próbami ¿ywienia np sprtowca samymi granulatami ) choæ je¶li porównaæ to z owsem wyjdzie drogo.
Moje jedz± w tej chwili ok. 1,5 kg paszy tre¶ciwej - pó³ na pó³ granulat/owies, w ubieg³ym roku karmi³am owies+ witaminy i te¿ by³o ok, ale mimo wszystko lepiej rosn± na pelletach. A najbardziej mi pasuje ¿ywienie nimi roczniaczki, któr± po owsie strasznie nosi - choæ nie jje nawet po³owy zalecanych dawek (chyab by pêk³a, o opuchniêtych stawach i ¶ciêgnach nie wspoinaj±c).

A prawda jest taka, ¿e na badziwnym sianie choæby nie wiadomo czym ¿ywiony koñ nigdy dobrze wygl±da³ nie bêdzie ja mam akurat szczê¶cie, ¿e uda³o nam siê siano pozbieraæ bez deszczu, zielone i pachn±ce niedotacyjne, wiêc konie chrupi± i s± przeszczê¶liwe.

A tak z innej beczki, czy Wasze konie tez maj± teraz zwiêkszony apetyt, bo moje teraz jedz± za dwana¶cie a nie 6 sztuk  Szok
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #57 : Wrzesieñ 16, 2008, 20:11:26 »

A tak z innej beczki, czy Wasze konie tez maj± teraz zwiêkszony apetyt, bo moje teraz jedz± za dwana¶cie a nie 6 sztuk  Szok

Starzy hodowcy, ludzie do¶wiadczeni powiedz± Ci ¿e tak do Bo¿ego Narodzenia...
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #58 : Wrzesieñ 17, 2008, 16:57:53 »

A domy¶la siê mo¿e kto¶ czemu to tak? 
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #59 : Wrzesieñ 17, 2008, 17:46:43 »

bo robi sie zimniej konie wiecej spalaja bo musza sie ogrzac  zmieniaja siersc to dodatkowe os³abienie organizmu
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: