FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:47:50 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karmienie  (Przeczytany 98114 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #90 : Grudzieñ 25, 2008, 22:20:49 »

Do niedawna dawa³am 3 razy dziennie tre¶ciwe, ale od jakiego¶ miesi±ca zmienili¶my system (z przyczyn organizacyjnych ) na 2 razy dziennie + oczywi¶cie 3 razy dziennie siano. Wydaje siê ok, konie nie pogorszy³y kondycji i na razie nie widzê rzadnych negatywnych skutków ( z reszt± w  90 % znajomych stajni daj± dwa razy dziennie, tylko ja siê nie mog³am jako¶ prze³amaæ, do czasu... ). My¶lê, ¿e jak odpasy nie s± bardzo obfite -widomo, ¿e konie w treningu dostaj± znacznie wiêcej owsa i pasz energetycznych , wtedy lepiej dzieliæ na wiêcej porcji ¿eby nie przeci±¿aæ niepotrzebnie ¿o³±dka - to nie ma problemu z zadawaniem tre¶ciwego 2 razy.
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #91 : Grudzieñ 25, 2008, 23:18:01 »

U nas sportowcy i ¿uczki w robocie 3 x dziennie, reszta towarzystwa(klacze, m³odzie¿) 2x.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #92 : Grudzieñ 26, 2008, 19:17:10 »

latem 2 x ze wzglêdu na przebywanie po kilkana¶cie godzin na pastwisku

zim± 3 x m³odzie¿ i ¼rebne klacze, nie¼rebne 2 x
floren
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #93 : Czerwiec 08, 2009, 20:21:30 »

Ja swojego ma³opolaka karmiê wy³±cznie sianem i traw± [od rana do 19 na pastwisku], ¶cielone ma s³om±, w zimie dostawa³ marchew.
Owsa nie dostaje, jest mu ca³kowicie niepotrzebny, i tak za dobrze wykorzystuje paszê. Chudy przez to nie jest, brzuszek [niestety] ma...
Karmiony jest tak od listopada 2008r., ¿yje, ma sie dobrze, w zimie pracowa³ jedynie w weekendy, teraz juz czê¶ciej
Koñ ma energii a¿ za du¿o, potrzeba porz±dnego wybiegania siê przed jazd±, by nie by³ na niej morderc±

Wiele osób twierdzi ¿e koñ MUSI je¶æ ziarno. ¯e niby jest g³odzony, gdy go nie ma...
A w naturze to co, ziarna nie by³o, a konie ¿y³y.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #94 : Czerwiec 08, 2009, 21:50:40 »

oczywi¶cie ¿e tak.Jak kon nie pracuje cie¿ko to nie potrzebuje owsa-tak¿e szlachetny.Co innego rosnaca m³odzie¿,klacze zrebne i karmiace,ogiery kryjace i konie intensywnie u¿ytkowane-szybko zjecha³yby na zebra,bo od samego objetosciowego mia³yby tylko brzuch a nie energiê..Zreszta i zrebak wyro¶nie bez owsa-tylko jaki....dzi¶ koñ ma byæ du¿y,a roczniaki czesto wygladaja jak drobniejsze doros³e konie,bez "gonienia" takiego wzrostu sie nie uzyska...Konie w naturze,takze szlachetne-jak mustangi-sa niewielkiego wzrostu.
Ja patrze na konie-w ub roku konie dostawa³y 3x tresciwe-mieszane z granulatem-owies by³ jakiejs marnej jakosci bo srednio wyglada³y w wiekszosci,zima daje z reg 2x teraz 1 raz,bo sa na pastwisku i i tak wszystko jest za t³uste...tylko 2 klacze dostaja 2x i z granulatem bo zawsze potrzebuja bardzo du¿o paszy. Do tego zima sianokiszonka z traw lub mieszanki z koniczyna,witaminy ca³y rok. oczywiscie pisze o szlachetnych.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #95 : Czerwiec 08, 2009, 22:00:30 »

hm u mojego ma³opolaka by to nie przesz³o, nawet jak nic nie robi to równowarto¶æ 6 kg owsa musi byæ, a i tak ma lekko zaznaczone ¿eberka, do tego ma siana i zielonki... ale my¶lê ¿e to ¿e wychowywa³ siê bez matki, od 2 tyg ¿ycia na od¿ywkach i mleku zrobi³o swoje, generalnie to zazdroszczê tej przyswajalno¶ci paszy, ja jeszcze nie mia³am szczê¶cia do takiego konia mam same takie co nawet jak nic nie robi± do musz± je¶æ do oporu
floren
U¿ytkownik

« Odpowiedz #96 : Czerwiec 08, 2009, 22:47:32 »

mój jest teraz u¿ytkowany ¶redno 5razy w tygodniu, a przed ka¿d± jazd± obowiazkowo przynajmniej godzina mêczênia, ¿eby go na je¼dzie nie nosi³o.
ju¿ nie jeden raz przez niewybieganie go przed jazd± siê powa¿nie uszkodzi³am....
tak dobre wykozystywanie paszy jest na prawdê problemem, nie ma czego zazdrosciæ.
Darkowi te¿ ¿ebra widaæ, ale nie jest to wina braku owsa, a prawie pó³rocznej przerwy od pracy [w czasie marzec-kwiecien-do 18maja widzia³am konia zaledwie 2 razy.... wcze¶niej srednio co drugi weekend]. Wróci³y lon¿e, chambon, dr±gi... to i mini-miê¶nie grzbietu zaczê³y siê pojawiaæ.
A do owsa chyba ju¿ nie wrócimy, nawet jak bêdzie chodzi³ codziennie.
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #97 : Czerwiec 09, 2009, 22:43:55 »

no jak beda to intensywne treningi,to nie wiem czy nowatorski poglad na pokrycie zeber( czyli praca) spe³ni oczekiwania...Masz szczescie ze kon tak dobrze korzysta z paszy ale mimo to nie jest hucu³em i trzeba miec to na uwadze.
Doma-wspó³czuje takiego wykorzystania paszy-mam takie dwie-masakra.W sumie co to za m³p jak musze dawac tyle co zimnokrwistemu Chichot powinny przeciez dobre wykorzystywac pasze...
floren
U¿ytkownik

« Odpowiedz #98 : Czerwiec 10, 2009, 08:14:43 »

ee tam, jeszcze lekko widoczne ¿ebra nikomu nie zaszkodzi³y. Ba, powinny takie byæ. Gorzej jak by³by zatuczony... :/
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #99 : Czerwiec 10, 2009, 08:39:49 »

Mieæ konia, który doskonale wykorzystuje nawet najgorsze ¿arcie, te¿ nie jest zbyt fajne. Moja siwa najlepszym przyk³adem. ¯re s³omê przewa¿nie, siano najpaskudniejsze jakie mam w obciêtej dawce, zielonkê homeopatycznie, owsa wcale, i mimo regularnego ganiania w wozie nadal jest obrzydliwie gruba.
I co tu zrobiæ...? Przecie¿ nie zaprzestanê karmienia, bo mi wrzodów dostanie....
floren
U¿ytkownik

« Odpowiedz #100 : Czerwiec 10, 2009, 09:28:22 »

mam w³asnie to samo... koniowi brzuch wisi [moze nie az tak strasznie obrzydliwie, ale jest i to ca³kiem spory jak na to co mia³ kiedy¶, gdy codziennie pracowa³ po pare godzin], a energia go tak rozpiera ¿e strach wsiadaæ... ju¿ i tak zbyt wiele urazów przez niego mia³am.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #101 : Czerwiec 10, 2009, 10:35:24 »

mo¿e kto¶ mu jakiego¶ dopalacza w nocy podrzuca?
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #102 : Czerwiec 10, 2009, 10:52:26 »

najlepsza recepta na nadmiern± energie jest ca³odobowy wybieg, gwarantuje ¿e konie bêd± spokojne, a w cale nie zmêczone, moje xx dostaj± nawet równowarto¶æ 8 kg owsa i s± grzeczne jak baranki, jak trzeba to maja przyspieszenie, s± bezproblemowe w je¼dzie, id± chêtnie do przodu , fajnie siê z nimi pracuje, my¶lê ¿e one tez nie narzekaj±:) a mój ma³opolak to faktycznie nie jest taki jak powinien, ale my¶lê ¿e to mo¿e wynikaæ z tego ¿e matka mu pad³a w pierwszych tyg ¿ycia i by³ ju¿ dokarmiany substytutami...
a ja nie wiem jak to z zimnokrwistymi,  kiedy¶ z jakim¶ rolnikiem rozmawia³am, to mówi ¿e owsa daje tylko jak koñ w polu pracuje i to nie du¿o dostaje, a gruby by³ jak 3 xx zawsze mi siê wydawa³o ¿e zimnokrwiste ³atwe s± do wy¿ywienia Co?
floren
U¿ytkownik

« Odpowiedz #103 : Czerwiec 10, 2009, 14:04:10 »

hah, wychodzenie na padok nic nie daje ³azi codziennie od 8 do 20 z innymi koñmi po pastwisku i siê tylko traw± ob¿era
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #104 : Czerwiec 10, 2009, 21:50:16 »

ko³o mnie jest hodowla grubasów na mieso-du¿a.w³a¶ciciel mnie namawia³ na zakup ogiera Chichot- bo -no, niedu¿o je-8-10 kg owsa mu wystarcza.. no wiec tak mi wysz³o ze to mocno du¿o...
trudno powiedziec-ja mam taka klacz-zre wszystko do rozpeku,ale zrobi³a sie taka po dzier¿awie do osoby która karmi³a j± tylko s³om±-koniowi brzuch sie zrobi³ taki ze wszyscy uwazaja ze zaraz sie wyzrebi i ¿re i ¿re i t³uste.czasem mysle ze w³asnie dlatego tak ¿re,bo bez tre¶ciwej jest g³odna wiec napycha sie objetosciowa do rozpuku,brzuch wielki a ona i tak nienajedzona.....
w koncu koniom w sporcie nie na darmo obcinaja objeto¶ciowe-sportowiec na kartoflach nie pociagnie,tylko brzuch urosnie
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: