Marta
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 212
|
|
« : Sierpieñ 20, 2008, 13:39:37 » |
|
Zdecydowa³am siê za³o¿yæ nowy temat, bo w³a¶nie zajrza³am na stronê ¦K i jest tam lista koni zg³oszonych do MPMK w skokach http://www.swiatkoni.pl/sk/news-display/215.htmlWnioski s± przera¿aj±ce. Z tego co wiem ma³opolaki nie s± asami w skokach, sprawdzaj± siê raczej w WKKW, ale bez przesady. Poziom MPMK chyba nie jest poziomem olimpijskim? Na 194 konie naliczy³am 4 konie ma³opolskie i jednego importowanego AA. Gandalf 2004 wa³. (Czarownik - Granula / Lukan) Geologia 2004 klacz (Grey - Gruzinka / ?) Hokus 2004 ogier (Berlin Bej - Hakanda / ?) Huzar 2004 ogier (Jalienny - Huanita / Toledo) Nabucho du Serein (AA) 2001 ogier Podano w³a¶cicieli, ale o hodowcach zapomniano... Czemu tak ma³o? Wszystkie dobre ogiery i klacze s± wysy³ane do ZT i po zdobyciu licencji nikomu nie chce siê ju¿ pokazywaæ ich na zawodach? A mo¿e chce siê, ale trzeba zajrzeæ na listê WKKW? Brakuje je¼d¼ców bo najlepsi wol± startowaæ na koniach sp?
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 20, 2008, 13:56:40 » |
|
o rety, to faktycznie, nieciekawie nawet nie zdawa³am sobie z tego sprawy nawet nie wiem co powiedzieæ na pewno moge uzupe³niæ powy¿sze rodowody http://www.allbreedpedigree.com/geologia4http://www.allbreedpedigree.com/hokus ( srokacz ! ) no có¿, zobaczymy, jak to bedzie wyglada³o na listach uje¿dzenia, WKKW... i maj± te¿ byc w powozeniu zaprzegami jednokonnymi w Gogolewie (?)
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 20, 2008, 14:21:16 » |
|
Po co w³a¶ciciel ma siê mêczyæ, je¿eli po ZT ogier dostaje licencje do koñca ¿ycia? Wed³ug mnie frekwencjê na MPMK podwy¿szy³oby dawanie ogierom po ZT licencji czasowej. Za 3 lata jadê z koniem na podbój Ksi±¿a, a za 4 lata z drugim koniem na podbój £±cka / BB. /dobrze sobie czasem pomarzyæ XD/
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 20, 2008, 14:48:36 » |
|
to przera¿aj±ce to fakt, gdzie jest podobno taki uzdolniony wszechstronnie Faworyt ? Z ubieg³orocznego ZT jest tylko jeden ogier, dramat.
Marta a patrzy³a¶ mo¿e na konie po ojcu m³p, lub od takiej matki ?
Z tego co kojarzêw ubieg³ym roku by³o jeszcze gorzej je¿eli chodzi o frekwencjê:(
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 20, 2008, 14:53:52 » |
|
w zesz³ym roku skokowe MPMK wa³. Magnum 2003 ( Eternity's Breath xx - Malta /Manhattan ) kl. Hatteria 2000 ( Top Gun - Hatynka/ Judex xx ) co¶ jeszcze ?
uje¿d¿eniowe wa³. Maverick 2001 ( Emir - Matura/ Manhattan )
w 2006 stawka w £±cku zdecydowanie liczniejsza 4 latki : Herb, Lampart, Ebonit, Hindus, Filantrop, Magor, Ilmax, Harbuz 6latki: Awelana, Hatteria 7latki Efekt, Haracz, Frazes
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 20, 2008, 15:13:07 » |
|
w 5latkach chyba nic, tylko jaki¶ koñ z matki kwartetki. Nawiasem mówi±c zwyciêski koñ wielkopolski mia³ wiêcej krwi zachodniej ni¿ wlkp - ojciec sf, ojciec matki hanower niby spe³nai wymogi wpisu do ksiêgi, ale czy to nadal ta sama rasa ?
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 20, 2008, 15:18:56 » |
|
W tabelce nie by³o podanego pochodzenia (rasy) rodziców, a ja nie jestem ani taka mocna w rodowodach ¿eby zgadywaæ, ani taka gorliwa ¿eby szukaæ wszystkich rodowodów w necie Patrz±c po ojcach matek to g³ównie zagranicznie imiona albo xx, gdzie¶ mi mign±³ Kwartet, a tak to Cabrole, Elvisy, Geniusy i ca³a masa im podobnych. Trochê koni w³asno¶ci Prudnika, wiêc mo¿liwe ¿e maj± g³êbiej ma³opolskie w papierze. Smutne Wygl±da na to, ¿e ten rok nie jest wyj±tkiem i koni m³p jest garstka. Licencja licencj±, ale cena stanówki ogierów sprawdzonych w sporcie albo chocia¿ gdzie¶ pokazywanych mog³aby byæ wy¿sza. Z drugiej strony musieliby byæ chêtni na krycie takimi ogierami, a jak kto¶ ma kasê na drogie ogiery, to raczej nie bêdzie inwestowaæ w ma³opolskie, tylko znajdzie sobie jakiego¶ zagranicznego... Na szczê¶cie s± wyj±tki, ale sami lepiej ode mnie wiecie jak to wygl±da. Jak nie znajd± siê ludzie, którym zale¿y na hodowli dobrych koni ma³opolskich i ich promocji i których na to staæ, to bêdzie kiepsko. dopisek: W¶ród ojców koni na MPMK s± Lubañ i Saganek (ojcowie koni sp). Znacznie czê¶ciej wystêpuje np. Luron.
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 20, 2008, 15:25:50 » |
|
Niestety wiele pere³ek marnuje siê w stajniach, bo nie ma je¼dzców, albo chêci. Klaczki czesto s± za¼rebiane wcze¶nie to i czasu nie ma z u³o¿eniem do siod³a. Brakuje nam zwi±zku z prawdziwego zdarzenia i kilku je¼dzcow "zwi±zkowych". Jestem za obowi±zkowymi próbami dzielno¶ci u klaczy przed za¼rebieniem. Powstrzyma³oby to nirktórych hodowców przed zbyt wczesnym za¼rebianiem a i jaki¶ przegl±d pog³owia by by³. Poszedlbym dalej, bo zlikwidowa³bym co¶ takiego jak ksiêgi wstêpne, ¿eby nie produkowaæ nadmiaru koni na rynek, bo wiêkszo¶æ na kotletach koñczy. U psów np. jest obowi±zek ilu¶ wystaw z odpowiedni± ocen± i dopiero licencja. U koni wolna amerykanka, klacz NN za¼rebiana tym co najbli¿ej stoi a co potem handlarz, albo tani koñ rodzinny i potem jak sie ma co¶ przyzwoitego to ciê¿ko o kupca. I niez³ego ogierka odsadka za 1000z³ siê kupuje i gdzie tu logika.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 20, 2008, 15:33:51 » |
|
Poszedlbym dalej, bo zlikwidowa³bym co¶ takiego jak ksiêgi wstêpne, ¿eby nie produkowaæ nadmiaru koni na rynek, bo wiêkszo¶æ na kotletach koñczy.
Ciekawy pomys³. Nawet mi siê podoba - albo koñ ma czysty rodowód danej rasy i spe³nia warunki pe³nego wpisu do ksiêgi, albo nie ma i do widzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 20, 2008, 15:51:03 » |
|
Odpowied¼ jest bardzo prosta. Moda obecnie jest taka, ¿e nie wypada je¼dziæ na koniach polskiej hodowli , a zw³aszcza na m³p. Jeste¶my zapatrzeni na konie hodowli zagranicznej.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 23, 2008, 21:40:30 » |
|
ufff upora³am siê z fotkami m³p z MPMK (by³am z aparatem dzi¶ na czê¶ci 4 i 5 latków ) Wyjecha³am przed zakoñczeniem 5 latków, zniechêcona 1,5 (!) godzinn± pzrerw± pomiedzy 4 i 5 latkami a km do domu mia³±m prawie 200 Zdjêcia niestety s± s³abe technicznie - pogoda by³a zabójcza, o¶wietlenie chwilami zmienia³o siê dos³ownie w po³owie skoku, grrr. Najgorzej wypad³ (na zdjêciach Huzar m³p, bo zdjêcia robi³am w biegu (akurat jak dotar³am zaczyna³ przejazd ). Ogólnie poziom obejrzanych koni m³p przypad³ mi do gustu, ale po kolei. 4 latki, widzia³am i Huzara i Hokusa Walewicki Huzar (Jalienny - Huanita/Toledo xx)startowa³ pod Paw³em Warszawskim, ³adny przejazd zosta³ oceniony na 8 /10pkt, co da³o miejsce 9-13 i pozwoli³o na udzia³ w rundzie honorowej Hokus (Berlin Bej -Handra/Hipokryta) pod Slawomirem Uchwatem 7,7 pkt W czterolatkach by³y dwa ciekawe konie sp z czê¶ciowo m³p rodowodem Wnuk Kwarteta - moim zdaniem super skazc±cy i Wnuk Manhattana, og.S³awny od chyba klaczy S³awa m³p (Manhattan x Furioso I) W sze¶ciolatkach mia³ startowac Nabucho du Serein i przy okazji ciekawa historia. Wypatrzy³am go w pzrerwie na rozprê¿alni, stanê³am wyci±gnê³am apaart robiê zdjecia, p. Kleniuk przeje¿d¿a raz, drugi, za trzecim obraca g³owê od obiektywu, aby w koñcu odjechaæ hen pod las i krêciæ tam kó³ka przez dobre 10 min - jakie¶ tajemne metody treningowe zapewne i tyle ich widzialam
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 24, 2008, 10:32:54 » |
|
Huzar fajne konisko, jeszcze trochê i siê skuszê na krycie nim co do unikania koni Polskiej hodowli... niestety wiêkszo¶æ sportowców unika nawet nazwy ma³opolak, zawsze s³yszê u wiêkszo¶ci ¿e je¿d¿± czystego angloaraba co do Faworyta, nie mam pojêcia dlaczego go nie wystawili, choæ jak by³am tam jako¶ ponad miesi±c temu to mia³ lekko obola³± noge, nie kula³, ale nie by³ w treningu, wiêc mo¿e to by³o przyczyn±, kierownictwo jest bardzo wyczulone je¿eli chodzi o zdrowie tych koni... poza tym spasiony jest strasznie a widzia³ kto¶ mo¿e w zesz³ym roku albo kiedykolwiek ogiera/wa³acha Magnum? w ogóle to dziwne bo w Partynicach w treningu wy¶cigowym w tym roku widnieje jako ogier jak mu posz³o w zesz³ym roku?- ok znalaz³am, kiepsko mu posz³o 36/46 tu jego ojciec
|
|
|
|
|
|
|
ms_konik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 105
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 24, 2008, 10:43:05 » |
|
Te¿ tak studiowa³am listy startowe i zastanawiaj±ca jest taka ilo¶æ ma³opolaków . Niebawe dotrze do mnie aparacik z filmem z Nabucho, ponoæ bardzo fajnie skaka³, wczoraj ubi³ jedn±, a stoi naprawdê powa¿ny parkur-nie jaka¶ popierdó³ka
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 24, 2008, 12:56:15 » |
|
Huzar 3 miejsce w 4-latkach A na wiosnê bêdzie u mnie ma³e Huzarz±tko (od Emi / Hebab) 3 Huzar (m, Jalienny AA - Huanita m / Toledo xx) 16-17 Biegun (sp, Corde hol - Bie¿nia m / Mikron m) 19 Gandalf (m, Czarownik xx - Granula m / Lukan m) 23 Bahir II (sp, Faron wlkp - Bea m / Cork wlkp) 24 Bursztyn (sp, Luron KWPN - Boliwia m / Berberys xxoo) 27 Hokus (m, Berlin Bej m - Handra / Hipokryta m) 36 S³awny (sp, Contender Son hol - S³awa m / Manhattan m) 40 Geologia (m, Grey m - Gruzinka m / Kwartet AA)
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 24, 2008, 15:43:15 » |
|
Huzar 3 miejsce w 4-latkach super! bardzo, bardzo fajny koñ, kurczê coraz bardziej i siê walewickie konie podobaj± Domaco do Fawoyta to juz to kiedys mówi³am, ale powtórzê konie w treningu sportowym nie s± takie ot³uszczone, on trochê wygl±da jakby go na miêso chcieli przeznaczyæ, falbo jak koby³a na o¼rebieniu fuuuu
|
|
|
|
|
|
|
|