FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 14, 2025, 22:23:28 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MPMK  (Przeczytany 16277 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marta
UÂżytkownik

« : Sierpień 20, 2008, 13:39:37 »

ZdecydowaÂłam siĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ nowy temat, bo wÂłaÂśnie zajrzaÂłam na stronĂŞ ÂŚK i jest tam lista koni zgÂłoszonych do MPMK w skokach  http://www.swiatkoni.pl/sk/news-display/215.html

Wnioski sÂą przeraÂżajÂące. Z tego co wiem maÂłopolaki nie sÂą asami w skokach, sprawdzajÂą siĂŞ raczej w WKKW, ale bez przesady. Poziom MPMK chyba nie jest poziomem olimpijskim?

Na 194 konie naliczyÂłam 4 konie maÂłopolskie i jednego importowanego AA.

Gandalf 2004 waÂł. (Czarownik - Granula / Lukan)
Geologia 2004 klacz (Grey - Gruzinka / ?)
Hokus 2004 ogier (Berlin Bej - Hakanda / ?)
Huzar 2004 ogier (Jalienny - Huanita / Toledo)
Nabucho du Serein (AA) 2001 ogier

Podano wÂłaÂścicieli, ale o hodowcach zapomniano...

Czemu tak maÂło? Wszystkie dobre ogiery i klacze sÂą wysyÂłane do ZT i po zdobyciu licencji nikomu nie chce siĂŞ juÂż pokazywaĂŚ ich na zawodach? A moÂże chce siĂŞ, ale trzeba zajrzeĂŚ na listĂŞ WKKW? Brakuje jeÂźdÂźcĂłw bo najlepsi wolÂą startowaĂŚ na koniach sp?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 13:56:40 »

o rety, to faktycznie, nieciekawie
nawet nie zdawaÂłam sobie z tego sprawy

nawet nie wiem co powiedzieĂŚ Smutny

na pewno moge uzupeÂłniĂŚ powyÂższe rodowody
http://www.allbreedpedigree.com/geologia4
http://www.allbreedpedigree.com/hokus ( srokacz ! )

no có¿, zobaczymy, jak to bedzie wyglada³o na listach uje¿dzenia, WKKW... i maj¹ te¿ byc w powozeniu zaprzegami jednokonnymi w Gogolewie (?)
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2008, 14:21:16 »

Po co wÂłaÂściciel ma siĂŞ mĂŞczyĂŚ, jeÂżeli po ZT ogier dostaje licencje do koĂąca Âżycia? WedÂług mnie frekwencjĂŞ na MPMK podwyÂższyÂłoby dawanie ogierom po ZT licencji czasowej.
Za 3 lata jadê z koniem na podbój Ksi¹¿a, a za 4 lata z drugim koniem na podbój £¹cka / BB. /dobrze sobie czasem pomarzyÌ XD/
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2008, 14:48:36 »

to przeraÂżajÂące to fakt, gdzie jest podobno taki uzdolniony wszechstronnie Faworyt ? Z ubiegÂłorocznego ZT jest tylko jeden ogier, dramat.

Marta a patrzyÂłaÂś moÂże na konie po ojcu mÂłp, lub od takiej matki ?

Z tego co kojarzĂŞw ubiegÂłym roku byÂło jeszcze gorzej jeÂżeli chodzi o frekwencjĂŞ:(
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2008, 14:53:52 »

w zeszÂłym roku skokowe MPMK
waÂł. Magnum 2003 ( Eternity's Breath xx - Malta /Manhattan )
kl. Hatteria 2000 ( Top Gun - Hatynka/ Judex xx )
coÂś jeszcze ?

ujeÂżdÂżeniowe
waÂł. Maverick 2001 ( Emir - Matura/ Manhattan )

w 2006 stawka w ÂŁÂącku zdecydowanie liczniejsza
4 latki :
Herb, Lampart, Ebonit, Hindus, Filantrop, Magor, Ilmax, Harbuz
6latki:
Awelana, Hatteria
7latki
Efekt, Haracz, Frazes
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2008, 15:13:07 »

w 5latkach chyba nic, tylko jakiÂś koĂą z matki kwartetki. Nawiasem mĂłwiÂąc zwyciĂŞski koĂą wielkopolski miaÂł wiĂŞcej krwi zachodniej niÂż wlkp - ojciec sf, ojciec matki hanower  Niezdecydowany niby speÂłnai wymogi wpisu do ksiĂŞgi, ale czy to nadal ta sama rasa ?
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2008, 15:18:56 »

W tabelce nie by³o podanego pochodzenia (rasy) rodziców, a ja nie jestem ani taka mocna w rodowodach ¿eby zgadywaÌ, ani taka gorliwa ¿eby szukaÌ wszystkich rodowodów w necie Patrz¹c po ojcach matek to g³ównie zagranicznie imiona albo xx, gdzieœ mi mign¹³ Kwartet, a tak to Cabrole, Elvisy, Geniusy i ca³a masa im podobnych. Trochê koni w³asnoœci Prudnika, wiêc mo¿liwe ¿e maj¹ g³êbiej ma³opolskie w papierze.
Smutne Smutny  WyglÂąda na to, Âże ten rok nie jest wyjÂątkiem i koni mÂłp jest garstka.
Licencja licencjÂą, ale cena stanĂłwki ogierĂłw sprawdzonych w sporcie albo chociaÂż gdzieÂś pokazywanych mogÂłaby byĂŚ wyÂższa. Z drugiej strony musieliby byĂŚ chĂŞtni na krycie takimi ogierami, a jak ktoÂś ma kasĂŞ na drogie ogiery, to raczej nie bĂŞdzie inwestowaĂŚ w maÂłopolskie, tylko znajdzie sobie jakiegoÂś zagranicznego... Na szczĂŞÂście sÂą wyjÂątki, ale sami lepiej ode mnie wiecie jak to wyglÂąda.
Jak nie znajdÂą siĂŞ ludzie, ktĂłrym zaleÂży na hodowli dobrych koni maÂłopolskich i ich promocji i ktĂłrych na to staĂŚ, to bĂŞdzie kiepsko.

dopisek:
WÂśrĂłd ojcĂłw koni na MPMK sÂą LubaĂą i Saganek (ojcowie koni sp). Znacznie czĂŞÂściej wystĂŞpuje np. Luron.
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2008, 15:25:50 »

Niestety wiele pere³ek marnuje siê w stajniach, bo nie ma jeŸdzców, albo chêci. Klaczki czesto s¹ zaŸrebiane wczeœnie to i czasu nie ma z u³o¿eniem do siod³a. Brakuje nam zwi¹zku z prawdziwego zdarzenia i kilku jeŸdzcow "zwi¹zkowych". Jestem za obowi¹zkowymi próbami dzielnoœci u klaczy przed zaŸrebieniem. Powstrzyma³oby to nirktórych hodowców przed zbyt wczesnym zaŸrebianiem a i jakiœ przegl¹d pog³owia by by³. Poszedlbym dalej, bo zlikwidowa³bym coœ takiego jak ksiêgi wstêpne, ¿eby nie produkowaÌ nadmiaru koni na rynek, bo wiêkszoœÌ na kotletach koùczy. U psów np. jest obowi¹zek iluœ wystaw z odpowiedni¹ ocen¹ i dopiero licencja. U koni wolna amerykanka, klacz NN zaŸrebiana tym co najbli¿ej stoi a co potem handlarz, albo tani koù rodzinny i potem jak sie ma coœ przyzwoitego to ciê¿ko o kupca. I niez³ego ogierka odsadka za 1000z³ siê kupuje i gdzie tu logika.
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2008, 15:33:51 »

Poszedlbym dalej, bo zlikwidowa³bym coœ takiego jak ksiêgi wstêpne, ¿eby nie produkowaÌ nadmiaru koni na rynek, bo wiêkszoœÌ na kotletach koùczy.
Ciekawy pomysÂł. Nawet mi siĂŞ podoba - albo koĂą ma czysty rodowĂłd danej rasy i speÂłnia warunki peÂłnego wpisu do ksiĂŞgi, albo nie ma i do widzenia.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2008, 15:51:03 »

OdpowiedÂź jest bardzo prosta. Moda obecnie jest taka, Âże nie wypada jeÂździĂŚ na koniach polskiej hodowli , a zwÂłaszcza  na mÂłp. JesteÂśmy zapatrzeni  na konie hodowli zagranicznej. 
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2008, 21:40:30 »

ufff upora³am siê z fotkami m³p z MPMK (by³am z aparatem dziœ na czêœci 4 i 5 latków ) Wyjecha³am przed zakoùczeniem 5 latków, zniechêcona 1,5 (!) godzinn¹ pzrerw¹ pomiedzy 4 i 5 latkami Smutny a km do domu mia³¹m prawie 200 Smutny
ZdjĂŞcia niestety sÂą sÂłabe technicznie - pogoda byÂła zabĂłjcza, oÂświetlenie chwilami zmieniaÂło siĂŞ dosÂłownie w poÂłowie skoku, grrr.
Najgorzej wypadÂł (na zdjĂŞciach Huzar mÂłp, bo zdjĂŞcia robiÂłam w biegu (akurat jak dotarÂłam zaczynaÂł przejazd ).

OgĂłlnie poziom obejrzanych koni mÂłp przypadÂł mi do gustu, ale po kolei.

4 latki, widziaÂłam i Huzara i Hokusa

Walewicki   Huzar (Jalienny - Huanita/Toledo xx)startowaÂł pod PawÂłem Warszawskim,
Âładny przejazd zostaÂł oceniony na 8 /10pkt, co daÂło miejsce 9-13 i pozwoliÂło na udziaÂł w rundzie honorowej

Hokus (Berlin Bej -Handra/Hipokryta) pod Slawomirem Uchwatem
7,7 pkt

W czterolatkach byÂły dwa ciekawe konie sp z czĂŞÂściowo mÂłp rodowodem

Wnuk Kwarteta - moim zdaniem super skazcÂący

i Wnuk Manhattana, og.SÂławny od chyba klaczy SÂława mÂłp (Manhattan x Furioso I)

W szeÂściolatkach miaÂł startowac Nabucho du Serein i przy okazji ciekawa historia. WypatrzyÂłam go w pzrerwie na rozprĂŞÂżalni, stanĂŞÂłam wyciÂągnĂŞÂłam apaart robiĂŞ zdjecia, p. Kleniuk przejeÂżdÂża raz, drugi, za trzecim obraca gÂłowĂŞ od obiektywu, aby w koĂącu odjechaĂŚ hen pod las i krĂŞciĂŚ tam kó³ka przez dobre 10 min - jakieÂś tajemne metody treningowe zapewne 

i tyle ich widzialam

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2008, 10:32:54 »

Huzar fajne konisko, jeszcze trochĂŞ i siĂŞ skuszĂŞ na krycie nim

co do unikania koni Polskiej hodowli... niestety wiêkszoœÌ sportowców unika nawet nazwy ma³opolak, zawsze s³yszê u wiêkszoœci ¿e je¿d¿¹ czystego angloaraba

co do Faworyta, nie mam pojêcia dlaczego go nie wystawili, choÌ jak by³am tam jakoœ ponad miesi¹c temu to mia³ lekko obola³¹ noge, nie kula³, ale nie by³ w treningu, wiêc mo¿e to by³o przyczyn¹, kierownictwo jest bardzo wyczulone je¿eli chodzi o zdrowie tych koni... poza tym spasiony jest strasznie

a widziaÂł ktoÂś moÂże w zeszÂłym roku albo kiedykolwiek ogiera/waÂłacha Magnum? w ogĂłle to dziwne bo w Partynicach w treningu wyÂścigowym w tym roku widnieje jako ogier
jak mu poszÂło w zeszÂłym roku?- ok znalazÂłam, kiepsko mu poszÂło Niezdecydowany 36/46
 tu jego ojciec

ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2008, 10:43:05 »

Te¿ tak studiowa³am listy startowe i zastanawiaj¹ca jest taka iloœÌ ma³opolaków Niezdecydowany.
Niebawe dotrze do mnie aparacik z filmem z Nabucho, ponoĂŚ bardzo fajnie skakaÂł, wczoraj ubiÂł jednÂą, a stoi naprawdĂŞ powaÂżny parkur-nie jakaÂś popierdó³ka 
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2008, 12:56:15 »

Huzar 3 miejsce w 4-latkach 
A na wiosnĂŞ bĂŞdzie u mnie maÂłe HuzarzÂątko (od Emi / Hebab) 

3 Huzar (m, Jalienny AA - Huanita m / Toledo xx)
16-17 Biegun (sp, Corde hol - BieÂżnia m / Mikron m)
19 Gandalf (m, Czarownik xx - Granula m / Lukan m)
23 Bahir II (sp, Faron wlkp - Bea m / Cork wlkp)
24 Bursztyn (sp, Luron KWPN - Boliwia m / Berberys xxoo)
27 Hokus (m, Berlin Bej m - Handra / Hipokryta m)
36 SÂławny (sp, Contender Son hol - SÂława m / Manhattan m)
40 Geologia (m, Grey m - Gruzinka m / Kwartet AA)
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 24, 2008, 15:43:15 »

Huzar 3 miejsce w 4-latkach 

super! bardzo, bardzo fajny koĂą, kurczĂŞ coraz bardziej i siĂŞ walewickie konie podobajÂą

Doma
co do Fawoyta to juz to kiedys mĂłwiÂłam, ale powtĂłrzĂŞ konie w treningu sportowym nie sÂą takie otÂłuszczone, on trochĂŞ wyglÂąda jakby go na miĂŞso chcieli przeznaczyĂŚ, falbo jak kobyÂła na oÂźrebieniu fuuuu Smutny
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: