Marta
UÂżytkownik
|
 |
« : Sierpień 20, 2008, 13:39:37 » |
|
ZdecydowaÂłam siĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ nowy temat, bo wÂłaÂśnie zajrzaÂłam na stronĂŞ ÂŚK i jest tam lista koni zgÂłoszonych do MPMK w skokach http://www.swiatkoni.pl/sk/news-display/215.htmlWnioski sÂą przeraÂżajÂące. Z tego co wiem maÂłopolaki nie sÂą asami w skokach, sprawdzajÂą siĂŞ raczej w WKKW, ale bez przesady. Poziom MPMK chyba nie jest poziomem olimpijskim? Na 194 konie naliczyÂłam 4 konie maÂłopolskie i jednego importowanego AA. Gandalf 2004 waÂł. (Czarownik - Granula / Lukan) Geologia 2004 klacz (Grey - Gruzinka / ?) Hokus 2004 ogier (Berlin Bej - Hakanda / ?) Huzar 2004 ogier (Jalienny - Huanita / Toledo) Nabucho du Serein (AA) 2001 ogier Podano wÂłaÂścicieli, ale o hodowcach zapomniano... Czemu tak maÂło? Wszystkie dobre ogiery i klacze sÂą wysyÂłane do ZT i po zdobyciu licencji nikomu nie chce siĂŞ juÂż pokazywaĂŚ ich na zawodach? A moÂże chce siĂŞ, ale trzeba zajrzeĂŚ na listĂŞ WKKW? Brakuje jeÂźdÂźcĂłw bo najlepsi wolÂą startowaĂŚ na koniach sp?
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 13:56:40 » |
|
o rety, to faktycznie, nieciekawie nawet nie zdawa³am sobie z tego sprawy nawet nie wiem co powiedzieÌ  na pewno moge uzupe³niÌ powy¿sze rodowody http://www.allbreedpedigree.com/geologia4http://www.allbreedpedigree.com/hokus ( srokacz ! ) no có¿, zobaczymy, jak to bedzie wyglada³o na listach uje¿dzenia, WKKW... i maj¹ te¿ byc w powozeniu zaprzegami jednokonnymi w Gogolewie (?)
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2008, 14:21:16 » |
|
Po co w³aœciciel ma siê mêczyÌ, je¿eli po ZT ogier dostaje licencje do koùca ¿ycia? Wed³ug mnie frekwencjê na MPMK podwy¿szy³oby dawanie ogierom po ZT licencji czasowej. Za 3 lata jadê z koniem na podbój Ksi¹¿a, a za 4 lata z drugim koniem na podbój £¹cka / BB. /dobrze sobie czasem pomarzyÌ XD/
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2008, 14:48:36 » |
|
to przeraÂżajÂące to fakt, gdzie jest podobno taki uzdolniony wszechstronnie Faworyt ? Z ubiegÂłorocznego ZT jest tylko jeden ogier, dramat.
Marta a patrzyÂłaÂś moÂże na konie po ojcu mÂłp, lub od takiej matki ?
Z tego co kojarzĂŞw ubiegÂłym roku byÂło jeszcze gorzej jeÂżeli chodzi o frekwencjĂŞ:(
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2008, 14:53:52 » |
|
w zeszÂłym roku skokowe MPMK waÂł. Magnum 2003 ( Eternity's Breath xx - Malta /Manhattan ) kl. Hatteria 2000 ( Top Gun - Hatynka/ Judex xx ) coÂś jeszcze ?
ujeÂżdÂżeniowe waÂł. Maverick 2001 ( Emir - Matura/ Manhattan )
w 2006 stawka w ÂŁÂącku zdecydowanie liczniejsza 4 latki : Herb, Lampart, Ebonit, Hindus, Filantrop, Magor, Ilmax, Harbuz 6latki: Awelana, Hatteria 7latki Efekt, Haracz, Frazes
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2008, 15:13:07 » |
|
w 5latkach chyba nic, tylko jakiÂś koĂą z matki kwartetki. Nawiasem mĂłwiÂąc zwyciĂŞski koĂą wielkopolski miaÂł wiĂŞcej krwi zachodniej niÂż wlkp - ojciec sf, ojciec matki hanower  niby speÂłnai wymogi wpisu do ksiĂŞgi, ale czy to nadal ta sama rasa ?
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2008, 15:18:56 » |
|
W tabelce nie by³o podanego pochodzenia (rasy) rodziców, a ja nie jestem ani taka mocna w rodowodach ¿eby zgadywaÌ, ani taka gorliwa ¿eby szukaÌ wszystkich rodowodów w necie  Patrz¹c po ojcach matek to g³ównie zagranicznie imiona albo xx, gdzieœ mi mign¹³ Kwartet, a tak to Cabrole, Elvisy, Geniusy i ca³a masa im podobnych. Trochê koni w³asnoœci Prudnika, wiêc mo¿liwe ¿e maj¹ g³êbiej ma³opolskie w papierze. Smutne  Wygl¹da na to, ¿e ten rok nie jest wyj¹tkiem i koni m³p jest garstka. Licencja licencj¹, ale cena stanówki ogierów sprawdzonych w sporcie albo chocia¿ gdzieœ pokazywanych mog³aby byÌ wy¿sza. Z drugiej strony musieliby byÌ chêtni na krycie takimi ogierami, a jak ktoœ ma kasê na drogie ogiery, to raczej nie bêdzie inwestowaÌ w ma³opolskie, tylko znajdzie sobie jakiegoœ zagranicznego... Na szczêœcie s¹ wyj¹tki, ale sami lepiej ode mnie wiecie jak to wygl¹da. Jak nie znajd¹ siê ludzie, którym zale¿y na hodowli dobrych koni ma³opolskich i ich promocji i których na to staÌ, to bêdzie kiepsko. dopisek: Wœród ojców koni na MPMK s¹ Lubaù i Saganek (ojcowie koni sp). Znacznie czêœciej wystêpuje np. Luron.
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2008, 15:25:50 » |
|
Niestety wiele pere³ek marnuje siê w stajniach, bo nie ma jeŸdzców, albo chêci. Klaczki czesto s¹ zaŸrebiane wczeœnie to i czasu nie ma z u³o¿eniem do siod³a. Brakuje nam zwi¹zku z prawdziwego zdarzenia i kilku jeŸdzcow "zwi¹zkowych". Jestem za obowi¹zkowymi próbami dzielnoœci u klaczy przed zaŸrebieniem. Powstrzyma³oby to nirktórych hodowców przed zbyt wczesnym zaŸrebianiem a i jakiœ przegl¹d pog³owia by by³. Poszedlbym dalej, bo zlikwidowa³bym coœ takiego jak ksiêgi wstêpne, ¿eby nie produkowaÌ nadmiaru koni na rynek, bo wiêkszoœÌ na kotletach koùczy. U psów np. jest obowi¹zek iluœ wystaw z odpowiedni¹ ocen¹ i dopiero licencja. U koni wolna amerykanka, klacz NN zaŸrebiana tym co najbli¿ej stoi a co potem handlarz, albo tani koù rodzinny i potem jak sie ma coœ przyzwoitego to ciê¿ko o kupca. I niez³ego ogierka odsadka za 1000z³ siê kupuje i gdzie tu logika.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2008, 15:33:51 » |
|
Poszedlbym dalej, bo zlikwidowa³bym coœ takiego jak ksiêgi wstêpne, ¿eby nie produkowaÌ nadmiaru koni na rynek, bo wiêkszoœÌ na kotletach koùczy.
Ciekawy pomysÂł. Nawet mi siĂŞ podoba - albo koĂą ma czysty rodowĂłd danej rasy i speÂłnia warunki peÂłnego wpisu do ksiĂŞgi, albo nie ma i do widzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2008, 15:51:03 » |
|
OdpowiedÂź jest bardzo prosta. Moda obecnie jest taka, Âże nie wypada jeÂździĂŚ na koniach polskiej hodowli , a zwÂłaszcza na mÂłp. JesteÂśmy zapatrzeni na konie hodowli zagranicznej. 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2008, 21:40:30 » |
|
ufff upora³am siê z fotkami m³p z MPMK (by³am z aparatem dziœ na czêœci 4 i 5 latków ) Wyjecha³am przed zakoùczeniem 5 latków, zniechêcona 1,5 (!) godzinn¹ pzrerw¹ pomiedzy 4 i 5 latkami  a km do domu mia³¹m prawie 200  Zdjêcia niestety s¹ s³abe technicznie - pogoda by³a zabójcza, oœwietlenie chwilami zmienia³o siê dos³ownie w po³owie skoku, grrr. Najgorzej wypad³ (na zdjêciach Huzar m³p, bo zdjêcia robi³am w biegu (akurat jak dotar³am zaczyna³ przejazd ). Ogólnie poziom obejrzanych koni m³p przypad³ mi do gustu, ale po kolei. 4 latki, widzia³am i Huzara i Hokusa Walewicki Huzar (Jalienny - Huanita/Toledo xx)startowa³ pod Paw³em Warszawskim, ³adny przejazd zosta³ oceniony na 8 /10pkt, co da³o miejsce 9-13 i pozwoli³o na udzia³ w rundzie honorowej     Hokus (Berlin Bej -Handra/Hipokryta) pod Slawomirem Uchwatem 7,7 pkt    W czterolatkach by³y dwa ciekawe konie sp z czêœciowo m³p rodowodem Wnuk Kwarteta - moim zdaniem super skazc¹cy     i Wnuk Manhattana, og.S³awny od chyba klaczy S³awa m³p (Manhattan x Furioso I)  W szeœciolatkach mia³ startowac Nabucho du Serein i przy okazji ciekawa historia. Wypatrzy³am go w pzrerwie na rozprê¿alni, stanê³am wyci¹gnê³am apaart robiê zdjecia, p. Kleniuk przeje¿d¿a raz, drugi, za trzecim obraca g³owê od obiektywu, aby w koùcu odjechaÌ hen pod las i krêciÌ tam kó³ka przez dobre 10 min - jakieœ tajemne metody treningowe zapewne       i tyle ich widzialam  
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2008, 10:32:54 » |
|
Huzar fajne konisko, jeszcze trochê i siê skuszê na krycie nim  co do unikania koni Polskiej hodowli... niestety wiêkszoœÌ sportowców unika nawet nazwy ma³opolak, zawsze s³yszê u wiêkszoœci ¿e je¿d¿¹ czystego angloaraba  co do Faworyta, nie mam pojêcia dlaczego go nie wystawili, choÌ jak by³am tam jakoœ ponad miesi¹c temu to mia³ lekko obola³¹ noge, nie kula³, ale nie by³ w treningu, wiêc mo¿e to by³o przyczyn¹, kierownictwo jest bardzo wyczulone je¿eli chodzi o zdrowie tych koni... poza tym spasiony jest strasznie    a widzia³ ktoœ mo¿e w zesz³ym roku albo kiedykolwiek ogiera/wa³acha Magnum? w ogóle to dziwne bo w Partynicach w treningu wyœcigowym w tym roku widnieje jako ogier  jak mu posz³o w zesz³ym roku?- ok znalaz³am, kiepsko mu posz³o  36/46 tu jego ojciec 
|
|
|
|
|
|
|
ms_konik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2008, 10:43:05 » |
|
Te¿ tak studiowa³am listy startowe i zastanawiaj¹ca jest taka iloœÌ ma³opolaków  . Niebawe dotrze do mnie aparacik z filmem z Nabucho, ponoÌ bardzo fajnie skaka³, wczoraj ubi³ jedn¹, a stoi naprawdê powa¿ny parkur-nie jakaœ popierdó³ka 
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2008, 12:56:15 » |
|
Huzar 3 miejsce w 4-latkach  A na wiosnĂŞ bĂŞdzie u mnie maÂłe HuzarzÂątko (od Emi / Hebab)  3 Huzar (m, Jalienny AA - Huanita m / Toledo xx) 16-17 Biegun (sp, Corde hol - BieÂżnia m / Mikron m) 19 Gandalf (m, Czarownik xx - Granula m / Lukan m) 23 Bahir II (sp, Faron wlkp - Bea m / Cork wlkp) 24 Bursztyn (sp, Luron KWPN - Boliwia m / Berberys xxoo) 27 Hokus (m, Berlin Bej m - Handra / Hipokryta m) 36 SÂławny (sp, Contender Son hol - SÂława m / Manhattan m) 40 Geologia (m, Grey m - Gruzinka m / Kwartet AA)
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 24, 2008, 15:43:15 » |
|
Huzar 3 miejsce w 4-latkach  super! bardzo, bardzo fajny koĂą, kurczĂŞ coraz bardziej i siĂŞ walewickie konie podobajÂą Domaco do Fawoyta to juz to kiedys mĂłwiÂłam, ale powtĂłrzĂŞ konie w treningu sportowym nie sÂą takie otÂłuszczone, on trochĂŞ wyglÂąda jakby go na miĂŞso chcieli przeznaczyĂŚ, falbo jak kobyÂła na oÂźrebieniu fuuuu 
|
|
|
|
|
|
|
|