montana
Administrator
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1575
|
 |
« : Wrzesieñ 10, 2008, 14:23:11 » |
|
Jak nadajecie imiona ¼rebakom ? wolicie swojskie polskie, czy z obcych jezyków ? jedno czy wielocz³onowe ? Kontynuujecie jakos linie matki ? ( mam na mysli podobne akcenty np od Jod³y : Jarzêbina, Jawor, od Fuksji Forsycja, Fio³ek, Fikus itd ) Albo zgodno¶æ dwóch pierwszych liter matki i potomstwa ? ( Duma : Dukla, Dunkierka, Durango, Dukat, Polana : Polinezja, Polityka, Polisa, Polon, Pol... ) Co s±dzicie o takich krótkich dodatkach do imienia, bêd±cych wyró¿nieniem danej hodowli ( np Ber u Panstwa Kosackich, Zof w stajni Zofiówka czy C u Pana Ciepliñskiego ) W Ochabach nadaje sie przewaznie imiona bêd±ce po³±czeniem liter matki ale i ojca, po imieniu potomka ³atwo mo¿na sobie skojarzyæ ojca ( Banicja + Kwartet = Bakwarta; Bakwarta + Wareg = Bitwa; Grafologia + Banita = Graban; Grafolgia + Arcus = Gracus ..........) to moja ulubiona metoda : )
Czy nazywacie swoje zrebaki imionami koni, które juz s± lub by³y ? Przyk³adowo ja nie nazwa³abym raczej nigdy ma³opolskiego zrebaka Emetyt, czy Emerycha Czy nie powinno byæ pod tym wzglêdem pewnych ograniczen, jak w hodowli koni arabskich ? w tym roku ZT ukonczy³y dwa Bostony, czy nie lepiej byloby dodac jednemu z nich albo II albo jakis dodatek wlasnie ? Nie jest fajnie, ze w tym samym okresie kryj± dwa Efekty, dwa Emiry, teraz beda dwa Bostony
Co jeszcze mo¿na powiedzieæ na temat imion ?
|
|
|
|
|
|
|
Kawusia
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 129
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 10, 2008, 14:51:53 » |
|
Ja najpierw mia³am opcjê ¿eby dawaæ imiê od pierwszej litery imienia ojca, dlatego nasza ma³± ochrzcili¶my Vanilla Sky (ojciec Vijoklis oo). Wszystko fajnie tylko przy opisie wysz³o, ¿e jednak musi byæ imiê od matki czyli na K. Stwierdzili¶my, ¿e wymy¶limy przedrostek na K który bêdziemy dodawali ka¿demu ¼rebakowi i który bêdzie sie kojarzy³ z imieniem matki-Kawusia, tak te¿ zmienili¶my imiê Vanlii, na Kaffe Vanilia. Ka¿dy nastêpny ¼rebak Kawy bêdzie mia³ przedrstek Kaffe i w³a¶ciwe imiê na pierwsz± literê od imienia ojca (w koñcu ogier te¿ ma swój wk³ad  ).
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 10, 2008, 17:11:15 » |
|
U mnie s±: Duma jest po Dukacie, od Bakalii - fantazja hodowcy od Dumy: Dara, Dublon; od Dary: Debiut, Delicja od Emi: Euforia od Miluzy: Mileks (MI luza-LEKS ykon), by³ Mistral od Chmurki: Czarna Hañcza, Cekin, Chaberka, Charyzma od Chaberki: Chaber, Chrym (po Krym) od B³yskawicy: Burzan, Bandita, Bella
U mnie najwa¿niejsze jest, ¿eby koñ by³ na literê matki. Tak by³o od lat i niech tak zostanie. Na pewno nie nazwê konia Emir, Emerycha (chyba, ¿e Emirycha XD), Emetyt, Dukat, Banita. Chêtnie jednak nazwa³abym konie imionami s³awnych niemieckich koni, np. Capitol, Cassini.
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 10, 2008, 20:42:31 » |
|
ja te¿ chyba lubiê najbardziej t± ochabsk± metodê  znajomi tak nazywaj± swoje konie Walka + Graf Quidam= Walki Graf, Walka + Banita = Wabia, Damula + Arcus= Don Arcus itd....
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 10, 2008, 21:18:17 » |
|
w stadninie u mojej po³ówki (pañstwowa, niestety nie m³p;() w tym roku nazywali¶my maluchy na zasadzie ³±czeñ imienia matki z ojcem, uda³o mi siê te¿ wple¶æ kilka imion z Tolkiena i tak mamy: Silmarilion,Estelf,Ilderim,Aragorn itp. s± te¿ Sweet jump (od klaczy na S po ogierze Clear to jump...) Crystal jump itp. za rok bêd± ¿rebaki botaniczne;) i mo¿e z pierwsz± literk± od nazwy stadniny. Co do powtarzalno¶ci - powinno siê zabroniæ mo¿liwo¶ci dublowania s³aw sportowych i hodowlanych jak i u¿ywania przydomków typu Go, Z itp. przez innych hodowców np. ostatnio widzia³am konia po Hamlet Go, maj±cego przydomek Go, który jest zarezerwowany w Niemczech dla pañstwa Gorlow
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 242
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 10, 2008, 21:25:54 » |
|
Mnie siê podoba kontynuacja pewnej tradycji nazywania. W rodzinie Sauge od jej wnuczki Rossanny by³a klacz Rosa Cara ( po Caruso), a od tej Rosa Mia, Rosa Mila i Rosa Nova. Beje te¿ s± fajnie ponazywane - wiadomo co od czego  Sensownie by³oby wprowadziæ przydomki hodowlane dla ka¿dej hodowli, a nie tylko dla tych, którzy uznaj± za stosowne je mieæ. W takiej na ten przyk³ad Francji trzeba przydomek urzêdowo zarejestrowaæ, co wyklucza powtarzalno¶æ. Ber i Zof akurat ¶rednio mi siê podobuj±, s³abo polski jêzyk przypominaj±. W mojej w³asnej mikrohodowli od kl. Wizja II mam Wiwianê i Wisennê. Reszta te¿ bêdzie na Wi.  ___________________________________________________________________________________ Ha, znam go¶cia, który swego ³ogiera sportowego nazwa³ z Zetem, bo taki on przecie¿ szportowy niemiec (z matki m³p).  Silmarillion siê chwali, tak przez sentyment 
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 10, 2008, 21:40:59 » |
|
Mnie siê podoba nazywanie na mod³ê wschodni± (tak czêsto nazywane by³y araby w hodowli prwatnej przed wojnami) tak jak Krzysztof Kordalski nazwa³ ogiera swojej hodowli Efendi ibn Emir
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 10, 2008, 22:01:49 » |
|
ja nie lubiê anglojêzycznych imion dla m³p (u sp-ków mi nie przeszkazdaj±  ) mister Lovely np ca³kiem do mnie nie przemawia. Potomstwo jednej z klaczy staram siê nazywaæ na Ar (jako, ze to rodzina ¿enska klaczy Kadina XXV o). Drugiej zwyczajnie na tê sam± literê co matka czyli H . Nie chcê ¿eby by³y strasznie wymy¶lne, ale oryginalne, bo denerwuj± mnie powtarzaj±ce siê imiona, tak samo jak imiona w stylu Frytka, Gumi¶ itd
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 11, 2008, 07:51:19 » |
|
Czy nie powinno byæ pod tym wzglêdem pewnych ograniczen, jak w hodowli koni arabskich ? w tym roku ZT ukonczy³y dwa Bostony, czy nie lepiej byloby dodac jednemu z nich albo II albo jakis dodatek wlasnie ? Nie jest fajnie, ze w tym samym okresie kryj± dwa Efekty, dwa Emiry, teraz beda dwa Bostony
zgadzam siê w zupe³no¶ci ¿e w nazewnictwie powinno by jakie¶ ograniczenie, hucu³y te¿ siê nie mog± powtarzaæ... nie wiem czemu u m³p tego siê nie stosuje... (a jeszcze kryj± dwa Gromy  z czego ju¿ raz wynik³a pomy³ka)
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 11, 2008, 09:30:13 » |
|
wiwiana w Kozienicach tak by³o- by³ szereg klaczy Donna- Donna Kaya po Kayoon, Donna Orla po Orlovie, Donna Grafia po Grafie... mo¿e i u nas siê da tak± ci±g³o¶æ wprowadziæ
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1575
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 11, 2008, 11:58:09 » |
|
(a jeszcze kryj± dwa Gromy  z czego ju¿ raz wynik³a pomy³ka) ot co w³a¶nie  i dwa Burgundy i dwa Bekasy i Batmany dwa i dwa Warsy... Wszystko fajnie tylko przy opisie wysz³o, ¿e jednak musi byæ imiê od matki czyli na K.
to to jest teraz mus, od którego nie ma odstepstwa ? dziwne, spotyka sie jeszcze czasem m³ode konie, które maj± na litere po ojcu imie ( maj±c oczywi¶cie pe³ne pochodzenie ) np: http://www.allbreedpedigree.com/gepard14( znam klaczke Kaffe Power po Special Power : ) ) Ber i Zof akurat ¶rednio mi siê podobuj±, s³abo polski jêzyk przypominaj±.
to ja sobie zaklepuje dodatek Pol ; ) bedzie dobrze ?  A co do hucu³ów widuje sie ostatnio co raz czê¶ciej konie z nazw± miejscowo¶ci w imieniu : Wo³yñ ze ¦lepowron, Pionier z Izb  ( metoda stosowana od dawna u trzody chlewnej : ) )
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 11, 2008, 12:06:51 » |
|
No dobrze, dublowanie imion nie jest najlepsze, ale kto mia³by tego pilnowaæ? W przypadku koni arabskich do osoby, która jest odpowiedzialna za prowadzenie ksi±g stadnych wysy³a siê 3 propozycje imienia dla ¼rebaka i ta osoba decyduje jak koñ sie bedzie nazywa³, ale arabów jest trochê mniej i jest to ³atwiejsze do przeprowadzenia. My¶lê, ¿e przy tkich procedurach ba³agan by³by wiekszy ni¿ teraz (mo¿e przy dawaniu licencji ogier powinien mieæ dodawany jaki¶ cz³on do imienia ¿eby ³atwiej by³o je odró¿niæ)
|
|
|
|
|
|
|
Idril
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 49
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 11, 2008, 15:43:51 » |
|
Znam stajnie gdzie ¼rebaki od matek NN, maj± pierwsz± literê po ojcu (swoj± drog± ma³opolak Azer II po Sekstans chyba). Kiedy siê spyta³am w³a¶cicieli, powiedzieli, ¿e tak wymagaj± przepisy. Nie jestem w tym dobra, ale wydajê mi siê to do¶æ dziwne... Zreszt± czy przypadkiem NN nie zosta³o zniesione? Mo¿e które¶ z was co¶ na ten temat wie...
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 11, 2008, 15:47:24 » |
|
Kiedy¶ by³o tak, ¿e ¼rebaki z hodowli pañstwowej nazywano po matce, a z hodowli terenowej po ojcu. Potem siê przepisy zmieni³y, ale w przypadku klaczy NN dalej obowi±zuj± i ¼rebaki dostaj± imiona po ojcach.
|
|
|
|
|
|
|
Idril
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 49
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 11, 2008, 17:36:42 » |
|
Ale czy przypadkiem teraz nie jest tak, ¿e nie ma NN, tylko dany koñ nie dostaje po prostu wpisu do ksiêgi?? Kto¶ mi to kiedy¶ t³umaczy³ ale mog³am ¼le zrozumieæ Wiêc proszê o ewentualne wyprowadzenie z b³êdu...
|
|
|
|
|
|
|
|