montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« : Wrzesień 10, 2008, 14:23:11 » |
|
Jak nadajecie imiona Ÿrebakom ? wolicie swojskie polskie, czy z obcych jezyków ? jedno czy wielocz³onowe ? Kontynuujecie jakos linie matki ? ( mam na mysli podobne akcenty np od Jod³y : Jarzêbina, Jawor, od Fuksji Forsycja, Fio³ek, Fikus itd ) Albo zgodnoœÌ dwóch pierwszych liter matki i potomstwa ? ( Duma : Dukla, Dunkierka, Durango, Dukat, Polana : Polinezja, Polityka, Polisa, Polon, Pol... ) Co s¹dzicie o takich krótkich dodatkach do imienia, bêd¹cych wyró¿nieniem danej hodowli ( np Ber u Panstwa Kosackich, Zof w stajni Zofiówka czy C u Pana Ciepliùskiego ) W Ochabach nadaje sie przewaznie imiona bêd¹ce po³¹czeniem liter matki ale i ojca, po imieniu potomka ³atwo mo¿na sobie skojarzyÌ ojca ( Banicja + Kwartet = Bakwarta; Bakwarta + Wareg = Bitwa; Grafologia + Banita = Graban; Grafolgia + Arcus = Gracus ..........) to moja ulubiona metoda : )
Czy nazywacie swoje zrebaki imionami koni, ktĂłre juz sÂą lub byÂły ? PrzykÂładowo ja nie nazwaÂłabym raczej nigdy maÂłopolskiego zrebaka Emetyt, czy Emerycha Czy nie powinno byĂŚ pod tym wzglĂŞdem pewnych ograniczen, jak w hodowli koni arabskich ? w tym roku ZT ukonczyÂły dwa Bostony, czy nie lepiej byloby dodac jednemu z nich albo II albo jakis dodatek wlasnie ? Nie jest fajnie, ze w tym samym okresie kryjÂą dwa Efekty, dwa Emiry, teraz beda dwa Bostony
Co jeszcze moÂżna powiedzieĂŚ na temat imion ?
|
|
|
|
|
|
|
Kawusia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2008, 14:51:53 » |
|
Ja najpierw mia³am opcjê ¿eby dawaÌ imiê od pierwszej litery imienia ojca, dlatego nasza ma³¹ ochrzciliœmy Vanilla Sky (ojciec Vijoklis oo). Wszystko fajnie tylko przy opisie wysz³o, ¿e jednak musi byÌ imiê od matki czyli na K. Stwierdziliœmy, ¿e wymyœlimy przedrostek na K który bêdziemy dodawali ka¿demu Ÿrebakowi i który bêdzie sie kojarzy³ z imieniem matki-Kawusia, tak te¿ zmieniliœmy imiê Vanlii, na Kaffe Vanilia. Ka¿dy nastêpny Ÿrebak Kawy bêdzie mia³ przedrstek Kaffe i w³aœciwe imiê na pierwsz¹ literê od imienia ojca (w koùcu ogier te¿ ma swój wk³ad  ).
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2008, 17:11:15 » |
|
U mnie sÂą: Duma jest po Dukacie, od Bakalii - fantazja hodowcy od Dumy: Dara, Dublon; od Dary: Debiut, Delicja od Emi: Euforia od Miluzy: Mileks (MI luza-LEKS ykon), byÂł Mistral od Chmurki: Czarna HaĂącza, Cekin, Chaberka, Charyzma od Chaberki: Chaber, Chrym (po Krym) od BÂłyskawicy: Burzan, Bandita, Bella
U mnie najwaÂżniejsze jest, Âżeby koĂą byÂł na literĂŞ matki. Tak byÂło od lat i niech tak zostanie. Na pewno nie nazwĂŞ konia Emir, Emerycha (chyba, Âże Emirycha XD), Emetyt, Dukat, Banita. ChĂŞtnie jednak nazwaÂłabym konie imionami sÂławnych niemieckich koni, np. Capitol, Cassini.
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2008, 20:42:31 » |
|
ja teÂż chyba lubiĂŞ najbardziej tÂą ochabskÂą metodĂŞ  znajomi tak nazywajÂą swoje konie Walka + Graf Quidam= Walki Graf, Walka + Banita = Wabia, Damula + Arcus= Don Arcus itd....
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2008, 21:18:17 » |
|
w stadninie u mojej po³ówki (paùstwowa, niestety nie m³p;() w tym roku nazywaliœmy maluchy na zasadzie ³¹czeù imienia matki z ojcem, uda³o mi siê te¿ wpleœÌ kilka imion z Tolkiena i tak mamy: Silmarilion,Estelf,Ilderim,Aragorn itp. s¹ te¿ Sweet jump (od klaczy na S po ogierze Clear to jump...) Crystal jump itp. za rok bêd¹ ¿rebaki botaniczne;) i mo¿e z pierwsz¹ literk¹ od nazwy stadniny. Co do powtarzalnoœci - powinno siê zabroniÌ mo¿liwoœci dublowania s³aw sportowych i hodowlanych jak i u¿ywania przydomków typu Go, Z itp. przez innych hodowców np. ostatnio widzia³am konia po Hamlet Go, maj¹cego przydomek Go, który jest zarezerwowany w Niemczech dla paùstwa Gorlow
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2008, 21:25:54 » |
|
Mnie siê podoba kontynuacja pewnej tradycji nazywania. W rodzinie Sauge od jej wnuczki Rossanny by³a klacz Rosa Cara ( po Caruso), a od tej Rosa Mia, Rosa Mila i Rosa Nova. Beje te¿ s¹ fajnie ponazywane - wiadomo co od czego  Sensownie by³oby wprowadziÌ przydomki hodowlane dla ka¿dej hodowli, a nie tylko dla tych, którzy uznaj¹ za stosowne je mieÌ. W takiej na ten przyk³ad Francji trzeba przydomek urzêdowo zarejestrowaÌ, co wyklucza powtarzalnoœÌ. Ber i Zof akurat œrednio mi siê podobuj¹, s³abo polski jêzyk przypominaj¹. W mojej w³asnej mikrohodowli od kl. Wizja II mam Wiwianê i Wisennê. Reszta te¿ bêdzie na Wi.  ___________________________________________________________________________________ Ha, znam goœcia, który swego ³ogiera sportowego nazwa³ z Zetem, bo taki on przecie¿ szportowy niemiec (z matki m³p).  Silmarillion siê chwali, tak przez sentyment 
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2008, 21:40:59 » |
|
Mnie siê podoba nazywanie na mod³ê wschodni¹ (tak czêsto nazywane by³y araby w hodowli prwatnej przed wojnami) tak jak Krzysztof Kordalski nazwa³ ogiera swojej hodowli Efendi ibn Emir
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2008, 22:01:49 » |
|
ja nie lubiĂŞ anglojĂŞzycznych imion dla mÂłp (u sp-kĂłw mi nie przeszkazdajÂą  ) mister Lovely np caÂłkiem do mnie nie przemawia. Potomstwo jednej z klaczy staram siĂŞ nazywaĂŚ na Ar (jako, ze to rodzina Âżenska klaczy Kadina XXV o). Drugiej zwyczajnie na tĂŞ samÂą literĂŞ co matka czyli H . Nie chcĂŞ Âżeby byÂły strasznie wymyÂślne, ale oryginalne, bo denerwujÂą mnie powtarzajÂące siĂŞ imiona, tak samo jak imiona w stylu Frytka, GumiÂś itd
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 07:51:19 » |
|
Czy nie powinno byĂŚ pod tym wzglĂŞdem pewnych ograniczen, jak w hodowli koni arabskich ? w tym roku ZT ukonczyÂły dwa Bostony, czy nie lepiej byloby dodac jednemu z nich albo II albo jakis dodatek wlasnie ? Nie jest fajnie, ze w tym samym okresie kryjÂą dwa Efekty, dwa Emiry, teraz beda dwa Bostony
zgadzam siĂŞ w zupeÂłnoÂści Âże w nazewnictwie powinno by jakieÂś ograniczenie, hucuÂły teÂż siĂŞ nie mogÂą powtarzaĂŚ... nie wiem czemu u mÂłp tego siĂŞ nie stosuje... (a jeszcze kryjÂą dwa Gromy  z czego juÂż raz wynikÂła pomyÂłka)
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 09:30:13 » |
|
wiwiana w Kozienicach tak by³o- by³ szereg klaczy Donna- Donna Kaya po Kayoon, Donna Orla po Orlovie, Donna Grafia po Grafie... mo¿e i u nas siê da tak¹ ci¹g³oœÌ wprowadziÌ
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2008, 11:58:09 » |
|
(a jeszcze kryjÂą dwa Gromy  z czego juÂż raz wynikÂła pomyÂłka) ot co wÂłaÂśnie  i dwa Burgundy i dwa Bekasy i Batmany dwa i dwa Warsy... Wszystko fajnie tylko przy opisie wyszÂło, Âże jednak musi byĂŚ imiĂŞ od matki czyli na K.
to to jest teraz mus, od ktĂłrego nie ma odstepstwa ? dziwne, spotyka sie jeszcze czasem mÂłode konie, ktĂłre majÂą na litere po ojcu imie ( majÂąc oczywiÂście peÂłne pochodzenie ) np: http://www.allbreedpedigree.com/gepard14( znam klaczke Kaffe Power po Special Power : ) ) Ber i Zof akurat Âśrednio mi siĂŞ podobujÂą, sÂłabo polski jĂŞzyk przypominajÂą.
to ja sobie zaklepuje dodatek Pol ; ) bedzie dobrze ?  A co do hucu³ów widuje sie ostatnio co raz czêœciej konie z nazw¹ miejscowoœci w imieniu : Wo³yù ze Œlepowron, Pionier z Izb  ( metoda stosowana od dawna u trzody chlewnej : ) )
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2008, 12:06:51 » |
|
No dobrze, dublowanie imion nie jest najlepsze, ale kto mia³by tego pilnowaÌ? W przypadku koni arabskich do osoby, która jest odpowiedzialna za prowadzenie ksi¹g stadnych wysy³a siê 3 propozycje imienia dla Ÿrebaka i ta osoba decyduje jak koù sie bedzie nazywa³, ale arabów jest trochê mniej i jest to ³atwiejsze do przeprowadzenia. Myœlê, ¿e przy tkich procedurach ba³agan by³by wiekszy ni¿ teraz (mo¿e przy dawaniu licencji ogier powinien mieÌ dodawany jakiœ cz³on do imienia ¿eby ³atwiej by³o je odró¿niÌ)
|
|
|
|
|
|
|
Idril
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2008, 15:43:51 » |
|
Znam stajnie gdzie Ÿrebaki od matek NN, maj¹ pierwsz¹ literê po ojcu (swoj¹ drog¹ ma³opolak Azer II po Sekstans chyba). Kiedy siê spyta³am w³aœcicieli, powiedzieli, ¿e tak wymagaj¹ przepisy. Nie jestem w tym dobra, ale wydajê mi siê to doœÌ dziwne... Zreszt¹ czy przypadkiem NN nie zosta³o zniesione? Mo¿e któreœ z was coœ na ten temat wie...
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2008, 15:47:24 » |
|
KiedyÂś byÂło tak, Âże Âźrebaki z hodowli paĂąstwowej nazywano po matce, a z hodowli terenowej po ojcu. Potem siĂŞ przepisy zmieniÂły, ale w przypadku klaczy NN dalej obowiÂązujÂą i Âźrebaki dostajÂą imiona po ojcach.
|
|
|
|
|
|
|
Idril
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2008, 17:36:42 » |
|
Ale czy przypadkiem teraz nie jest tak, ¿e nie ma NN, tylko dany koù nie dostaje po prostu wpisu do ksiêgi?? Ktoœ mi to kiedyœ t³umaczy³ ale mog³am Ÿle zrozumieÌ Wiêc proszê o ewentualne wyprowadzenie z b³êdu...
|
|
|
|
|
|
|
|