FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 29, 2025, 13:05:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadawanie imion  (Przeczytany 24107 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Wrzesień 10, 2008, 14:23:11 »

Jak nadajecie imiona Âźrebakom ?
wolicie swojskie polskie, czy z obcych jezykĂłw ? jedno czy wieloczÂłonowe ?
Kontynuujecie jakos linie matki ? ( mam na mysli podobne akcenty np od JodÂły : JarzĂŞbina, Jawor, od Fuksji Forsycja, FioÂłek, Fikus itd )
Albo zgodnoœÌ dwóch pierwszych liter matki i potomstwa ? ( Duma : Dukla, Dunkierka, Durango, Dukat, Polana : Polinezja, Polityka, Polisa, Polon, Pol... )
Co s¹dzicie o takich krótkich dodatkach do imienia, bêd¹cych wyró¿nieniem danej hodowli ( np Ber u Panstwa Kosackich, Zof w stajni Zofiówka czy C u Pana Ciepliùskiego )
W Ochabach nadaje sie przewaznie imiona bĂŞdÂące po³¹czeniem liter matki ale i ojca, po imieniu potomka Âłatwo moÂżna sobie skojarzyĂŚ ojca  ( Banicja + Kwartet = Bakwarta; Bakwarta + Wareg = Bitwa; Grafologia + Banita = Graban; Grafolgia + Arcus = Gracus ..........)  to moja ulubiona metoda : )

Czy nazywacie swoje zrebaki imionami koni, ktĂłre juz sÂą lub byÂły ? PrzykÂładowo ja nie nazwaÂłabym raczej nigdy maÂłopolskiego zrebaka Emetyt, czy Emerycha
Czy nie powinno byĂŚ pod tym wzglĂŞdem pewnych ograniczen, jak w hodowli koni arabskich ?
w tym roku ZT ukonczyÂły dwa Bostony, czy nie lepiej byloby dodac jednemu z nich albo II albo jakis dodatek wlasnie ?
Nie jest fajnie, ze w tym samym okresie kryjÂą dwa Efekty, dwa Emiry, teraz beda dwa Bostony

Co jeszcze moÂżna powiedzieĂŚ na temat imion ?
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2008, 14:51:53 »

Ja najpierw miaÂłam opcjĂŞ Âżeby dawaĂŚ imiĂŞ od pierwszej litery imienia ojca, dlatego nasza ma³¹ ochrzciliÂśmy Vanilla Sky (ojciec Vijoklis oo). Wszystko fajnie tylko przy opisie wyszÂło, Âże jednak musi byĂŚ imiĂŞ od matki czyli na K.  StwierdziliÂśmy, Âże wymyÂślimy przedrostek na K ktĂłry bĂŞdziemy dodawali kaÂżdemu Âźrebakowi i ktĂłry bĂŞdzie sie kojarzyÂł z imieniem matki-Kawusia, tak teÂż zmieniliÂśmy imiĂŞ Vanlii, na Kaffe Vanilia. KaÂżdy nastĂŞpny Âźrebak Kawy bĂŞdzie miaÂł przedrstek Kaffe i wÂłaÂściwe imiĂŞ na pierwszÂą literĂŞ od imienia ojca (w koĂącu ogier teÂż ma swĂłj wkÂład ).
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2008, 17:11:15 »

U mnie sÂą:
Duma jest po Dukacie, od Bakalii - fantazja hodowcy
od Dumy: Dara, Dublon; od Dary: Debiut, Delicja
od Emi: Euforia
od Miluzy: Mileks (MI luza-LEKS ykon), byÂł Mistral
od Chmurki: Czarna HaĂącza, Cekin, Chaberka, Charyzma
od Chaberki: Chaber, Chrym (po Krym)
od BÂłyskawicy: Burzan, Bandita, Bella

U mnie najwaÂżniejsze jest, Âżeby koĂą byÂł na literĂŞ matki. Tak byÂło od lat i niech tak zostanie.
Na pewno nie nazwĂŞ konia Emir, Emerycha (chyba, Âże Emirycha XD), Emetyt, Dukat, Banita. ChĂŞtnie jednak nazwaÂłabym konie imionami sÂławnych niemieckich koni, np. Capitol, Cassini.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2008, 20:42:31 »

ja teÂż chyba lubiĂŞ najbardziej tÂą ochabskÂą metodĂŞ znajomi tak nazywajÂą swoje konie Walka + Graf Quidam= Walki Graf, Walka + Banita = Wabia, Damula + Arcus= Don Arcus itd....
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2008, 21:18:17 »

w stadninie u mojej po³ówki (paùstwowa, niestety nie m³p;() w tym roku nazywaliœmy maluchy na zasadzie ³¹czeù imienia matki z ojcem, uda³o mi siê te¿ wpleœÌ kilka imion z Tolkiena i tak mamy: Silmarilion,Estelf,Ilderim,Aragorn itp. s¹ te¿ Sweet jump (od klaczy na S po ogierze Clear to jump...) Crystal jump itp. za rok bêd¹ ¿rebaki botaniczne;) i mo¿e z pierwsz¹ literk¹ od nazwy stadniny.
Co do powtarzalnoÂści - powinno siĂŞ zabroniĂŚ moÂżliwoÂści dublowania sÂław sportowych i hodowlanych jak i uÂżywania przydomkĂłw typu Go, Z itp. przez innych hodowcĂłw  np. ostatnio widziaÂłam konia po Hamlet Go, majÂącego przydomek Go, ktĂłry jest zarezerwowany w Niemczech dla paĂąstwa Gorlow
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2008, 21:25:54 »

Mnie siĂŞ podoba kontynuacja pewnej tradycji nazywania.
W rodzinie Sauge od jej wnuczki Rossanny byÂła klacz Rosa Cara ( po Caruso), a od tej Rosa Mia, Rosa Mila i Rosa Nova.
Beje teÂż sÂą fajnie ponazywane - wiadomo co od czego
Sensownie by³oby wprowadziÌ przydomki hodowlane dla ka¿dej hodowli, a nie tylko dla tych, którzy uznaj¹ za stosowne je mieÌ. W takiej na ten przyk³ad Francji trzeba przydomek urzêdowo zarejestrowaÌ, co wyklucza powtarzalnoœÌ.
Ber i Zof akurat Âśrednio mi siĂŞ podobujÂą, sÂłabo polski jĂŞzyk przypominajÂą.

W mojej wÂłasnej mikrohodowli od kl. Wizja II mam WiwianĂŞ i WisennĂŞ. Reszta teÂż bĂŞdzie na Wi. Chichot

___________________________________________________________________________________

Ha, znam goÂścia, ktĂłry swego Âłogiera sportowego nazwaÂł z Zetem, bo taki on przecieÂż szportowy niemiec (z matki mÂłp).

Silmarillion siĂŞ chwali, tak przez sentyment
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2008, 21:40:59 »

Mnie siê podoba nazywanie na mod³ê wschodni¹ (tak czêsto nazywane by³y araby w hodowli prwatnej przed wojnami) tak jak Krzysztof Kordalski nazwa³ ogiera swojej hodowli Efendi ibn Emir
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2008, 22:01:49 »

ja nie lubiĂŞ anglojĂŞzycznych imion dla mÂłp (u sp-kĂłw mi nie przeszkazdajÂą ) mister Lovely np caÂłkiem do mnie nie przemawia.
Potomstwo jednej z klaczy staram siĂŞ nazywaĂŚ na Ar (jako, ze to rodzina Âżenska klaczy Kadina XXV o). Drugiej zwyczajnie na tĂŞ samÂą literĂŞ co matka czyli H . Nie chcĂŞ Âżeby byÂły strasznie wymyÂślne, ale oryginalne, bo denerwujÂą mnie powtarzajÂące siĂŞ imiona, tak samo jak imiona w stylu Frytka, GumiÂś itd
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 07:51:19 »

Czy nie powinno byĂŚ pod tym wzglĂŞdem pewnych ograniczen, jak w hodowli koni arabskich ?
w tym roku ZT ukonczyÂły dwa Bostony, czy nie lepiej byloby dodac jednemu z nich albo II albo jakis dodatek wlasnie ?
Nie jest fajnie, ze w tym samym okresie kryjÂą dwa Efekty, dwa Emiry, teraz beda dwa Bostony

zgadzam siĂŞ w zupeÂłnoÂści Âże w nazewnictwie powinno by jakieÂś ograniczenie, hucuÂły teÂż siĂŞ nie mogÂą powtarzaĂŚ... nie wiem czemu u mÂłp tego siĂŞ nie stosuje...
(a jeszcze kryjÂą dwa Gromy z czego juÂż raz wynikÂła pomyÂłka)
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 09:30:13 »

wiwiana w Kozienicach tak byÂło- byÂł szereg klaczy Donna- Donna Kaya po Kayoon, Donna Orla po Orlovie, Donna Grafia po Grafie...
mo¿e i u nas siê da tak¹ ci¹g³oœÌ wprowadziÌ
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2008, 11:58:09 »

(a jeszcze kryjÂą dwa Gromy z czego juÂż raz wynikÂła pomyÂłka)

ot co wÂłaÂśnie 
i dwa Burgundy i dwa Bekasy i Batmany dwa i dwa Warsy...

Wszystko fajnie tylko przy opisie wyszÂło, Âże jednak musi byĂŚ imiĂŞ od matki czyli na K. 

to to jest teraz mus, od ktĂłrego nie ma odstepstwa ?
dziwne, spotyka sie jeszcze czasem mÂłode konie, ktĂłre majÂą na litere po ojcu imie ( majÂąc oczywiÂście peÂłne pochodzenie )
np: http://www.allbreedpedigree.com/gepard14

( znam klaczke Kaffe Power po Special Power : ) )

Ber i Zof akurat Âśrednio mi siĂŞ podobujÂą, sÂłabo polski jĂŞzyk przypominajÂą.

to ja sobie zaklepuje dodatek Pol ; ) bedzie dobrze ? Chichot

A co do hucu³ów widuje sie ostatnio co raz czêœciej konie z nazw¹ miejscowoœci w imieniu : Wo³yù ze Œlepowron, Pionier z Izb
( metoda stosowana od dawna u trzody chlewnej : )  )
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2008, 12:06:51 »

No dobrze, dublowanie imion nie jest najlepsze, ale kto mia³by tego pilnowaÌ? W przypadku koni arabskich do osoby, która jest odpowiedzialna za prowadzenie ksi¹g stadnych wysy³a siê 3 propozycje imienia dla Ÿrebaka i ta osoba decyduje jak koù sie bedzie nazywa³, ale arabów jest trochê mniej i jest to ³atwiejsze do przeprowadzenia. Myœlê, ¿e przy tkich procedurach ba³agan by³by wiekszy ni¿ teraz (mo¿e przy dawaniu licencji ogier powinien mieÌ dodawany jakiœ cz³on do imienia ¿eby ³atwiej by³o je odró¿niÌ)
Idril
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2008, 15:43:51 »

Znam stajnie gdzie Âźrebaki od matek NN, majÂą pierwszÂą literĂŞ po ojcu (swojÂą drogÂą maÂłopolak Azer II po Sekstans chyba).
Kiedy siĂŞ spytaÂłam wÂłaÂścicieli, powiedzieli, Âże tak wymagajÂą przepisy.
Nie jestem w tym dobra, ale wydajê mi siê to doœÌ dziwne...
ZresztÂą czy przypadkiem NN nie zostaÂło zniesione?
 MoÂże ktĂłreÂś z was coÂś na ten temat wie...
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2008, 15:47:24 »

KiedyÂś byÂło tak, Âże Âźrebaki z hodowli paĂąstwowej nazywano po matce, a z hodowli terenowej po ojcu. Potem siĂŞ przepisy zmieniÂły, ale w przypadku klaczy NN dalej obowiÂązujÂą i Âźrebaki dostajÂą imiona po ojcach.
Idril
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2008, 17:36:42 »

Ale czy przypadkiem teraz nie jest tak, Âże nie ma NN, tylko dany koĂą nie dostaje po prostu wpisu do ksiĂŞgi??
KtoÂś mi to kiedyÂś tÂłumaczyÂł ale mogÂłam Âźle zrozumieĂŚ 
Wiêc proszê o ewentualne wyprowadzenie z b³êdu...
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: