FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 01, 2025, 13:04:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadawanie imion  (Przeczytany 24169 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #30 : Luty 27, 2009, 14:08:16 »

w sumie racja, przedrostek bardziej niemiecki 
ale ja tak ogĂłlnie stwierdziÂłam
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #31 : Luty 27, 2009, 16:31:43 »

moze i racja z ta " polskoscia " nazw mlp ale osobiscie wole ladnie brzmiace obojetne jakiego pochodzenia, niz wydumane i dziwaczne jak to sie czasami widzi. No i jak potem konia wolac ? Chichot ( moje akurat reaguja na imiona ) Lepsza jakby wloska kaffe niz jakis cudaczny zlepek estaka czy euspiria... Zreszta problem jest dla mnie tylko z tym powtarzaniem sie imion. A jak wiekszosc z nas zechce zeby byly polskie (czy np Aragorn to polskie???) to przy tylu koniach juz jutro zabraknie nam opcji  W konikach polskich imie nie moze sie teoretycznie powtarzac 2 pokolenia, ale przez opoznienia w dostarczaniu danych przez zwiazki do redakcji ksiag i tak sie zdazaja wtopy..ale niektore maja nakazana zmiane i kon dostaje drugie imie i potem wszedzie jest pisane tak np. Mszar ex Mech .Moze wydumane ale lepsze niz 2 mchy
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #32 : Luty 27, 2009, 17:19:50 »

to przy tylu koniach juz jutro zabraknie nam opcji 

nie zabraknie
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #33 : Luty 27, 2009, 18:09:49 »

wlasnie chyba zaczyna, skoro sie powtarzaja Chichot A tak przy temacie to czy mnie to umknelo, czy po prostu tego nie ma? Mam na mysli, ze PZHK powinien udostepniac internetowa baze imion wykorzystanych w danej rasie, wystarczyloby wejsc i sprawdzic czy takie imie nie jest juz wykorzystane a jesli tak to w ktorym roku, byloby to ogromnym ulatwieniem. Moze na poczatku mieliby troche zajecia, ale potem wystarczyloby tylko przy opisach uzupelniac i juz w trakcie robienia opisu do paszportu moglby nam pracownik zobaczyc czy nasze imie jest niepowtarzalne...
Wiem- moze to nierealne, w sytuacji gdy niektorzy nie moga sie doczekac opisu zrebaka przez rok ale czy nie byloby milo?  Chichot
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #34 : Luty 27, 2009, 19:10:18 »

dla mnie imiĂŞ jest po to, Âżeby przede wszystkim Âładnie wyglÂądaÂło na papierze i w brzmieniu, fajnie jak przy okazji do czegoÂś nawiÂązuje albo wskazuje na rodzicĂłw, ale nie zawsze fajnie to brzmi i wyglÂąda
na swoje konie woÂłam i tak nie po imieniu wiĂŞc nie widzĂŞ problemu
wÂątpie czy realna byÂłaby taka lista  Z politowaniem
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #35 : Luty 28, 2009, 20:22:33 »

Kaffe SERAFIN jest the best Chichot Chichot
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #36 : Luty 28, 2009, 21:00:09 »

kawusia- od razu masz gohe jako matke chrzestna z urzedu;)
ja poki co moje chrzesniaki nazwalam Fenomen ( od Frytka, po Grey- pelny brachol Faworyta)
Stokrotka od Susi xx po Emetyt xo
i teraz czekamy aÂż moja pacjentka powije na Arcymistrza lub AtropinĂŞ ( ostatecznie Archangelica) teÂż po Emetycie
nasze spki poszly w Tolkiena i w ³¹czenia czêœci imienia ojciec matka
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 28, 2009, 22:07:04 »

a ja mysle dopiero jak juz maluch jest z nami, to wertuje ksiegi stadne zeby sie raczej nie powtorzyc... czasem jakies mi do danego szczura nie pasuje i zmienie ze dwa razy zanim przyzwyczaje sie jakos na niego wolac   mnie Sirocco bardziej pasi  ale zycze klaczki Chichot
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #38 : Marzec 02, 2009, 09:35:49 »

Kaffe SERAFIN jest the best Chichot Chichot

DziĂŞki Goha, choĂŚ wolaÂła bym klaczuniĂŞ , ale jak bĂŞdzie chÂłopak to mam juÂż matke chrzestnÂą ...chyba, Âże po drodze jeszcze jakieÂś imiona powymyÂślam  .
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #39 : Marzec 02, 2009, 19:45:41 »

A co sÂądzicie o nadawaniu imion, ktĂłre nosiÂły lub noszÂą znane, "sÂławne" konie innych ras? Mnie na przykÂład przyszedÂł do gÂłowy zestaw: Alkierz lub Alkowa dla Âźrebaka od Almy. PodobajÂą mi siĂŞ po prostu same sÂłowa, ale Alkierz kojarzy siĂŞ z wielkopolskim WKKWistÂą, a Alkowa z MichaÂłowskÂą arabkÂą...

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #40 : Marzec 03, 2009, 16:16:45 »

Jakby ktoÂś szukaÂł natchnienia, to  polecam mojÂą strone , gdzie  mam troszke  imion dla psĂłw co prawda, ale moÂże sie cos przyda .
http://www.arcturus-pl.com/pl/index.php?option=content&task=view&id=34
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #41 : Marzec 06, 2009, 10:17:07 »

Jakby kogoœ krêci³y beduiùskie klimaty (wiem, to nie arabskie forum, ale jednak) to mogê przes³aÌ artyku³ z 45 roku, napisany przez kolesia co spêdzi³ kilkanaœcie lat niczym Emir Rzewuski z beduinami i spisa³ ponad tysi¹c s³ów zwi¹zanych z koùmi, jeŸdziectem etc. Niewyczerpana kopalnia orientalnych imion.

Na przykÂład:

Habala - ta ktĂłra pÂłynie przed innymi (w wyÂścigu czy galopie kilku koni)
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #42 : Marzec 06, 2009, 10:20:30 »

ja poproszĂŞ odzywam sie na pw
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #43 : Marzec 06, 2009, 10:49:34 »

jasiek ja teÂż, ja teÂż!!!!
ess_Ka
UÂżytkownik