ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 27, 2009, 14:08:16 » |
|
w sumie racja, przedrostek bardziej niemiecki  ale ja tak ogólnie stwierdzi³am
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 27, 2009, 16:31:43 » |
|
moze i racja z ta " polskoscia " nazw mlp ale osobiscie wole ladnie brzmiace obojetne jakiego pochodzenia, niz wydumane i dziwaczne jak to sie czasami widzi. No i jak potem konia wolac ?  ( moje akurat reaguja na imiona ) Lepsza jakby wloska kaffe niz jakis cudaczny zlepek estaka czy euspiria... Zreszta problem jest dla mnie tylko z tym powtarzaniem sie imion. A jak wiekszosc z nas zechce zeby byly polskie (czy np Aragorn to polskie???) to przy tylu koniach juz jutro zabraknie nam opcji  W konikach polskich imie nie moze sie teoretycznie powtarzac 2 pokolenia, ale przez opoznienia w dostarczaniu danych przez zwiazki do redakcji ksiag i tak sie zdazaja wtopy..ale niektore maja nakazana zmiane i kon dostaje drugie imie i potem wszedzie jest pisane tak np. Mszar ex Mech .Moze wydumane ale lepsze niz 2 mchy 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 27, 2009, 17:19:50 » |
|
to przy tylu koniach juz jutro zabraknie nam opcji nie zabraknie
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 27, 2009, 18:09:49 » |
|
wlasnie chyba zaczyna, skoro sie powtarzaja  A tak przy temacie to czy mnie to umknelo, czy po prostu tego nie ma? Mam na mysli, ze PZHK powinien udostepniac internetowa baze imion wykorzystanych w danej rasie, wystarczyloby wejsc i sprawdzic czy takie imie nie jest juz wykorzystane a jesli tak to w ktorym roku, byloby to ogromnym ulatwieniem. Moze na poczatku mieliby troche zajecia, ale potem wystarczyloby tylko przy opisach uzupelniac i juz w trakcie robienia opisu do paszportu moglby nam pracownik zobaczyc czy nasze imie jest niepowtarzalne... Wiem- moze to nierealne, w sytuacji gdy niektorzy nie moga sie doczekac opisu zrebaka przez rok ale czy nie byloby milo? 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 27, 2009, 19:10:18 » |
|
dla mnie imiê jest po to, ¿eby przede wszystkim ³adnie wygl±da³o na papierze i w brzmieniu, fajnie jak przy okazji do czego¶ nawi±zuje albo wskazuje na rodziców, ale nie zawsze fajnie to brzmi i wygl±da na swoje konie wo³am i tak nie po imieniu wiêc nie widzê problemu w±tpie czy realna by³aby taka lista 
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 28, 2009, 20:22:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 28, 2009, 21:00:09 » |
|
kawusia- od razu masz gohe jako matke chrzestna z urzedu;) ja poki co moje chrzesniaki nazwalam Fenomen ( od Frytka, po Grey- pelny brachol Faworyta) Stokrotka od Susi xx po Emetyt xo i teraz czekamy a¿ moja pacjentka powije na Arcymistrza lub Atropinê ( ostatecznie Archangelica) te¿ po Emetycie nasze spki poszly w Tolkiena i w ³±czenia czê¶ci imienia ojciec matka
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 28, 2009, 22:07:04 » |
|
a ja mysle dopiero jak juz maluch jest z nami, to wertuje ksiegi stadne zeby sie raczej nie powtorzyc... czasem jakies mi do danego szczura nie pasuje i zmienie ze dwa razy zanim przyzwyczaje sie jakos na niego wolac  mnie Sirocco bardziej pasi ale zycze klaczki 
|
|
|
|
|
|
|
Kawusia
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 129
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 02, 2009, 09:35:49 » |
|
Dziêki Goha, choæ wola³a bym klaczuniê  , ale jak bêdzie ch³opak to mam ju¿ matke chrzestn±  ...chyba, ¿e po drodze jeszcze jakie¶ imiona powymy¶lam  .
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 75
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 02, 2009, 19:45:41 » |
|
A co s±dzicie o nadawaniu imion, które nosi³y lub nosz± znane, "s³awne" konie innych ras? Mnie na przyk³ad przyszed³ do g³owy zestaw: Alkierz lub Alkowa dla ¼rebaka od Almy. Podobaj± mi siê po prostu same s³owa, ale Alkierz kojarzy siê z wielkopolskim WKKWist±, a Alkowa z Micha³owsk± arabk±...
|
|
|
|
"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 06, 2009, 10:17:07 » |
|
Jakby kogo¶ krêci³y beduiñskie klimaty (wiem, to nie arabskie forum, ale jednak) to mogê przes³aæ artyku³ z 45 roku, napisany przez kolesia co spêdzi³ kilkana¶cie lat niczym Emir Rzewuski z beduinami i spisa³ ponad tysi±c s³ów zwi±zanych z koñmi, je¼dziectem etc. Niewyczerpana kopalnia orientalnych imion.
Na przyk³ad:
Habala - ta która p³ynie przed innymi (w wy¶cigu czy galopie kilku koni)
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1575
|