FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 14:05:26 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nadawanie imion  (Przeczytany 24033 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #30 : Luty 27, 2009, 14:08:16 »

w sumie racja, przedrostek bardziej niemiecki 
ale ja tak ogólnie stwierdzi³am
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #31 : Luty 27, 2009, 16:31:43 »

moze i racja z ta " polskoscia " nazw mlp ale osobiscie wole ladnie brzmiace obojetne jakiego pochodzenia, niz wydumane i dziwaczne jak to sie czasami widzi. No i jak potem konia wolac ? Chichot ( moje akurat reaguja na imiona ) Lepsza jakby wloska kaffe niz jakis cudaczny zlepek estaka czy euspiria... Zreszta problem jest dla mnie tylko z tym powtarzaniem sie imion. A jak wiekszosc z nas zechce zeby byly polskie (czy np Aragorn to polskie???) to przy tylu koniach juz jutro zabraknie nam opcji  W konikach polskich imie nie moze sie teoretycznie powtarzac 2 pokolenia, ale przez opoznienia w dostarczaniu danych przez zwiazki do redakcji ksiag i tak sie zdazaja wtopy..ale niektore maja nakazana zmiane i kon dostaje drugie imie i potem wszedzie jest pisane tak np. Mszar ex Mech .Moze wydumane ale lepsze niz 2 mchy
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #32 : Luty 27, 2009, 17:19:50 »

to przy tylu koniach juz jutro zabraknie nam opcji 

nie zabraknie
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #33 : Luty 27, 2009, 18:09:49 »

wlasnie chyba zaczyna, skoro sie powtarzaja Chichot A tak przy temacie to czy mnie to umknelo, czy po prostu tego nie ma? Mam na mysli, ze PZHK powinien udostepniac internetowa baze imion wykorzystanych w danej rasie, wystarczyloby wejsc i sprawdzic czy takie imie nie jest juz wykorzystane a jesli tak to w ktorym roku, byloby to ogromnym ulatwieniem. Moze na poczatku mieliby troche zajecia, ale potem wystarczyloby tylko przy opisach uzupelniac i juz w trakcie robienia opisu do paszportu moglby nam pracownik zobaczyc czy nasze imie jest niepowtarzalne...
Wiem- moze to nierealne, w sytuacji gdy niektorzy nie moga sie doczekac opisu zrebaka przez rok ale czy nie byloby milo?  Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #34 : Luty 27, 2009, 19:10:18 »

dla mnie imiê jest po to, ¿eby przede wszystkim ³adnie wygl±da³o na papierze i w brzmieniu, fajnie jak przy okazji do czego¶ nawi±zuje albo wskazuje na rodziców, ale nie zawsze fajnie to brzmi i wygl±da
na swoje konie wo³am i tak nie po imieniu wiêc nie widzê problemu
w±tpie czy realna by³aby taka lista  Z politowaniem
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #35 : Luty 28, 2009, 20:22:33 »

Kaffe SERAFIN jest the best Chichot Chichot
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #36 : Luty 28, 2009, 21:00:09 »

kawusia- od razu masz gohe jako matke chrzestna z urzedu;)
ja poki co moje chrzesniaki nazwalam Fenomen ( od Frytka, po Grey- pelny brachol Faworyta)
Stokrotka od Susi xx po Emetyt xo
i teraz czekamy a¿ moja pacjentka powije na Arcymistrza lub Atropinê ( ostatecznie Archangelica) te¿ po Emetycie
nasze spki poszly w Tolkiena i w ³±czenia czê¶ci imienia ojciec matka
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 28, 2009, 22:07:04 »

a ja mysle dopiero jak juz maluch jest z nami, to wertuje ksiegi stadne zeby sie raczej nie powtorzyc... czasem jakies mi do danego szczura nie pasuje i zmienie ze dwa razy zanim przyzwyczaje sie jakos na niego wolac   mnie Sirocco bardziej pasi  ale zycze klaczki Chichot
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #38 : Marzec 02, 2009, 09:35:49 »

Kaffe SERAFIN jest the best Chichot Chichot

Dziêki Goha, choæ wola³a bym klaczuniê , ale jak bêdzie ch³opak to mam ju¿ matke chrzestn± ...chyba, ¿e po drodze jeszcze jakie¶ imiona powymy¶lam  .
axo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #39 : Marzec 02, 2009, 19:45:41 »

A co s±dzicie o nadawaniu imion, które nosi³y lub nosz± znane, "s³awne" konie innych ras? Mnie na przyk³ad przyszed³ do g³owy zestaw: Alkierz lub Alkowa dla ¼rebaka od Almy. Podobaj± mi siê po prostu same s³owa, ale Alkierz kojarzy siê z wielkopolskim WKKWist±, a Alkowa z Micha³owsk± arabk±...

"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #40 : Marzec 03, 2009, 16:16:45 »

Jakby kto¶ szuka³ natchnienia, to  polecam moj± strone , gdzie  mam troszke  imion dla psów co prawda, ale mo¿e sie cos przyda .
http://www.arcturus-pl.com/pl/index.php?option=content&task=view&id=34
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #41 : Marzec 06, 2009, 10:17:07 »

Jakby kogo¶ krêci³y beduiñskie klimaty (wiem, to nie arabskie forum, ale jednak) to mogê przes³aæ artyku³ z 45 roku, napisany przez kolesia co spêdzi³ kilkana¶cie lat niczym Emir Rzewuski z beduinami i spisa³ ponad tysi±c s³ów zwi±zanych z koñmi, je¼dziectem etc. Niewyczerpana kopalnia orientalnych imion.

Na przyk³ad:

Habala - ta która p³ynie przed innymi (w wy¶cigu czy galopie kilku koni)
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #42 : Marzec 06, 2009, 10:20:30 »

ja poproszê odzywam sie na pw
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #43 : Marzec 06, 2009, 10:49:34 »

jasiek ja te¿, ja te¿!!!!