|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 11, 2008, 16:29:23 » |
|
by³am widzia³am i...w momencie moich odwiedzin konie zostawa³y same na noc zamkniête bez dozoru ¿adnego, w stajni duszno....same konie widzia³am tylko w boksach, ale ¿aden nie powala³...mieli kilka po Greyu i sporo arabow to stajnia w której je¼dzi voltowa indira
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 11, 2008, 17:29:07 » |
|
....same konie widzia³am tylko w boksach, ale ¿aden nie powala³...
Hmmm..... Z boksu to tylko najwy¿ej odór gnoju mo¿e powaliæ. A koniowi trudno na kogo¶ w takiej sytuacji skakaæ.
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 11, 2008, 20:32:58 » |
|
wiesz Wachmistrz, zale¿y jakie boksy, poza tym pewnie i Ty widzia³e¶ konie w boksach co albo odrzuca³y albo tak wpada³y w oko ( mimo gabarytów;) ), ¿e trudno by³o wyj¶æ ze stajni:)
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 11, 2008, 22:43:18 » |
|
Je¶li chodzi o trudno¶ci wychodzenia ze stajni, to w moim przypadku, bywa³y sytuacje które do¶wiadcza³em... I to wcale nie o urodê koni chodzi... A zwykle to ciemno by³o!
|
|
|
|
|
|
|
siostra
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 11
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 07, 2008, 12:33:30 » |
|
no jak mia³am okazje widzieæ konie to najczê¶ciej na pastwiskach których jest tam nie ma³o szkoda tylko ¿e ma³o czasu po¶wiêca siê tam koniom bo có¿ mo¿e zrobiæ jedna zagoniona osoba? a i dzieki indira za wspania³e tereny !!
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 79
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2008, 10:13:46 » |
|
wywo³ana do odpowiedzi , bo cóz , faktycznie "moja" stajnia , poczuwam sie w obowi±zku do odpowiedzi ... Karolino , by³as widzia³a¶ , lato , wiesz dobrze ¿e noce sa gor±ce , stajnia otwarta na przestrza³, okna poopuszczane , nic nie wykombinujesz , gdy w ¶rodku jest 57 koni a warstwa obornik tez swoje robi , mo¿e nasze 4 m wysoko¶ci to za ma³o ? , a mo¿e lepiej gdyby konie nocowa³y na zewn±trz ... no tak tylko brak tej opieki ... trafi³as na okres kiedy praktyki siê skoñczy³y i nikogo na stajni nie by³o a drugie mia³y siê zacz±æ za jakis czas ... sama by³am za tym by zatrudniæ 2 osoby stamt±d , lecz nikomu sie nie chce dylaæ i siedzieæ w ciepe³ku za 1600 na miech , bo ludzie z tego rejonu maja inna politykê (tyle to on w dzieñ ma na zrywce w lesie) ... nie jestem w³ascicielem , wiesz o tym dobrze , faktem jest ¿e odk±d stajnia tam siê znajduje , nic sie w stajni nie sta³o w nocy , prócz szczêsliwych porodów... a by³y lata gdy pracownicy mieszkali tam przez kilkana¶cie miesiêcy i takie gdy nie by³o nikogo ... mamy szczê¶cie ? mo¿e ... nie mów ¿e koni nie widzia³as , bo wam je wyprowadza³am na korytarz , nie zarzucisz mi ze zaniedbane , chude i niedopilnowane , bo tak nie jest (moga to potwierdziæ ludzie którzy widzieli na w³asne oczy , w dzieñ , nie tak jak ty w nocy , w o¶wietlonej stajni , bo cóz wtedy widac) ... pastwiska ... to nasza bol±czka , konie maja do dyspozycji 7 ha wybieg , niestety pod³o¿e mamy piaszczyste i nie ma cudów by tam co¶ wyros³o pod taka ilo¶cia koni , korzystaj± wiêc z 9 ha ¶cierniska po ¿niwach i przyleg³ego lasu ... s±siednia 30 ha ³aka jest na razie nie do ruszenia (w³asno¶æ gminy)... ka¿da stajnia ma swoje plusy i minusy , ta jest tak a nie inaczej zorganizowana i jako¶ sie to sprawdza , bo konie ca³e , nie kolkuj± , nie choruj± , nie sa te¿ dzikami co wiedza ci , którzy ³azili miedzy nimi na wybiegach , majacy ca³e stadko wiankiem wokól siebie ... kazdy ma swoje zdanie i wolno mu je wypowiedzieæ ... ja tez swoje mam na temat paru pañstwowych stajni , zreszt± prywatnych te¿ , w których niby ta opieka ca³o dobowa jest a jednak tak na prawde jej wcale nie ma (niech siê znajdzie taki w³asciciel co choæ raz w nocy wstaje i do stajni drepta , nawet gdyby sie cos sta³o , nic o tym nie bedzie wiedzia³)... co do hodowli , konie m i oo góruj± ... osiagniecia? w arabach pierwsze miejsce w 2003 r w rankingu wygranych na torach z prywatnych stajni , na dwa wystawione konie ... w ma³opolakach sie oka¿e dopiero na wiosne gdy dwie córki Greya wystawie w Bia³ce ... a tu kilka fotek babcia Bigamia (19 lat na karku a werwa 5 latki)
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2008, 10:30:31 » |
|
Ja trafi³am na strone stajni, spodoba³a mi sie, postanowi³am zapytac o to miejsce, nie wiedzia³am wtedy, ze m.indira z t± w³asnie stajni± zwi±zana. I zrobi³o sie niesmacznie Piêkne zdjecia ! przepiêkne !
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2008, 10:31:35 » |
|
Magdo- tak sie sklada, ze tamten tydzien kiedy i do was zajrzalam wedrowalam po okolo 30 stajniach z konimlp- i tylko w Radawie zapach stajni tak mocno zapadl mi w pamiec- nie wnikam czemu - czy slaba wentylacja, czy za rzadko obornik wybierany wyciagnelas nam dwa konie- zrebola po grey i cos jeszcze nie pamietam- nikt nie zarzuca, ze konie chude itp. napisalam o warunkach zoohigienicznych... piszesz o osiagnieciach sprzed 6 lat? a co przez te 6 lat sie zmienilo? przeciez zrebaki sie rodza jak sama piszesz,konie dorastaja rozwijaja sie maja szanse juz cos pokazac?
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2008, 11:13:36 » |
|
Karolino , owszem , ale hodowla ma³opolaków obieta programem to ostatnie 2 lata mojej pracy , czyli krycia Greyem , przez dwa lata bowiem mnie w stajni nie by³o , araby kryte tak jak kryte , w ub roku nie wystawili¶my ¿adnego , bo nie by³o sensu - tory do tej pory wisza nam kase za wygrane z poprzednich lat , wiêc? najpierw siê spytaj a potem pisz ¿e przez 6 lat zerowe osiagniêcia , a w arabach do 2007 konie sprawowa³y siê bardzo dobrze jak na 2 sztuki na rok dawane na tory ...
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2008, 15:18:30 » |
|
wlasnie sie zapytalam ( i nigdzie nie napisalam, ze zerowe osiagniecia-pytam, bo nic nie wiem o osiagnieciach koni z radawy) bo ciekawi mnie jak to sie dzieje, ze w wielu prywatnych stajniach jakis tam pojedynczy sukces sie pojawia, a potem dlugo dlugo nic...
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2008, 17:26:29 » |
|
no widzisz , jaki¶ tam sukces... takim sukcesem sa dla nas araby , w malopolakach raczkujemy , choæ koby³a po Autokracie to wystawówka ale niestety nie dotacyjna i ma juz 10 na karku , powinna siê poszczyciæ jakim¶ tam potomstwem ale... po Berlin beyu pad³o jej ¼rebie , mia³o wadê genetyczn± , po Mieczu da³a ogierka , po Endosie sp da³a klaczkê , nadzieje na sport , kryta w tym roku Greyem ... Bigamia , babcia ma dozywocie ... po Dresku 4 letni og , potem ci±¿a bli¼niacza i poronienie , choæ zdrowa siê nie za¼rebia ... Jasnota , ogierek po Mieczu , i klaczka po Greyu , krycie powtórzone ... Jagara , klaczka po Greyu , krycie powtórzone (za¼rebiona) ... Bastylia u Barnaby w Kalnikowie, dotychczasowe jej dzieci niedotacyjne , w stajni od tego roku... Bieluga pokryta Greyem ... ¼rebaki po Mieczu fajne u¿ytkowo , lecz tylko rekreacyjnie , za m³ode by skaka³y choæ dla ogierków ogrodzenie to pestka , ale to nie przeszkoda i praca , czas poka¿e ... mam jeszcze jednego czystego xxoo , urodziwy , z tym czym¶ , lecz zostanie tylko wa³achem ... z 8 tegorocznych ¼rebaków jest 4 oo , 2 m i 2 sp . 7 klaczek to sukces , choæ jedna sp jest po Hebabie , zmiana przepisów nie pozwoli jej na wpis do m ... nie obchodza mnie czempionaty , lecz w 2009 konie jad± na 3 , Bia³ka ( araby i m ) oraz najbli¿szy sp aaa przypomnia³o mi sie co¶ , poszukaj dobrze , bo kilka ³adnych lat temu klacz z naszej stajni by³a na czempionacie m w Bia³ce , nazywa³a siê Kolumbia ur w 1998 od Kalabrii po Daraku i jak to by³o napisane w któryms z KP, klacz w nowoczesnym typie sportowym , zupe³nie inna ni¿ reszta , moze s³abo szuka³a¶ bo na te czasy by³a bardzo wysoko... a wracaj±c do tych 30 stajen ... ile najwiecej w nich by³o koni ? 57 jak u mnie?i jeszcze jedno pytanie , czy trzeba sukcesów , osiagniêæ , pokazów , by mieæ konie dla w³asnej satysfakcji?
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2008, 18:53:22 » |
|
Magdo- najwiecej 103 z czego okolo 30 m³p reszta sp i wlkp, srednio po 20-30- warunki rozne kazdy hoduje po cos- dla dotacji, dla sukcesow, dla wlasej satysfakcji- wiec nie ma jednoznacznej odp. na twoje pytanie... co do Arabki- nie szukalam- zapytalam ciebie o te sukcesy a co do posiadania koni-jasne mozna miec konie dla wlasnej frajdy, bawic sie w hodowle- mam wrazenie ze w ton twojej wypowiedzi jest zabarwiony ironia i agresja do mojej osoby- a ja napisalam dlaczego zapytalam sie o sukcesy...bo to juz nie pierwsza taka stajnia gdzie cos jest , a potem cisza... ja mam to szczescie od 3 lat i obserwuje, ale i doradzam w duzej hodowli, gdzie hoduje sie i dla satysfkacji i dla sukcesow-to jest dla mnie kwintesencja prawdziwej hodowli:)- kazdy czempionat, kazda polagra, ZT ,MPMK, ale i podziw wsrod okolicznych hodowcow daje coraz wieksza sile i utwierdza, ze nasze pomysly sa db i ze mamy szczescie:) jak dla mnie koniec tematu Montana mozesz wyciac caly ten OT
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 16, 2008, 10:18:26 » |
|
Karolino , ciesz siê ¿e mo¿esz doradzaæ , masz mo¿e to szczê¶cie i dostêp do dobrych ogierów , oraz ludzi z odpowiedni± kas± bo sama wiesz , róznie z tym bywa , a i szczê¶cie ma siê ró¿ne tak¿e ... podkarpacie to miejsce w którym prym wiod± hucu³y i ma³opolaki , ale takie przecietne bardzo , bo sukcesy Kalnikowskich koni dawno sie skoñczy³y , a bazowanie na materiale genetycznym z tej stadniny niesie ze sob± ryzyko nieudanych po³aczeñ i niestety braku odpowiednich maria¿y w postaci deficytu ogierów , bo z tych naj : Grey i Dresk , teraz Barnaba i co poza tym? nic ... wyhodowaæ samemu , wiesz doskonale , wcale nie jest ³atwo , raz siê uda , jak w przypadku Faworyta lub El Bonillo , gdzie pierwszy to efekt przypadku ( Grey sta³ w tym czasie w Kalnikowie i na niego pad³o krycie Frytki , choæ w³asciciel mia³ ochotê na Dreska) , drugie - chyba tez efekt róznych spraw nawarstwionych , bo poprzednie krycia by³y w Bogus³awicach ... hodowaæ ... a co potem ? bez sukcesów konie l±duj± w Ja¶le , lub u handlarza ... sprzedaæ dobrze ma³opolaka to naprawdê sztuka i na to sk³ada sie wiele czynników ...np kryjesz za 500 - 1000 , p³acisz za stanie , czekasz 2-3 lata i sprzedajesz za 3000 na rze¼ , bo nie ma chetnych , bo wysz³o przecietnie , bo siê nie uda³o ... gdzie tu sens? tak Montana wytnij wszystkie ot
|
|
|
|
|
|
|
mieczowa
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 3
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 10, 2013, 13:50:17 » |
|
Pozwolê sobie odkopaæ stary w±tek. Kto¶ orientuje siê, co obecnie dzieje siê w tej stajni? Rok temu konie sz³y masowo na sprzeda¿, a teraz? Zosta³o co¶ sprzedane? Po okolicy kr±¿y³y opowie¶ci, ¿e ca³o¶æ wraz z koñmi i budynkami ma zostaæ sprzedana - jaka jest prawda? Czy ta stajnia bêdzie jeszcze istnieæ, czy to ju¿ tylko d³uga agonia?
|
|
|
|
horse24.pl
|
|
|
|