FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:46:23 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOLEJNA TEORIA DARWINA- EWOLUCJA MA£OPOLAKA W SZLACHETN¡ PÓ£KREW  (Przeczytany 60121 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« : Wrzesieñ 11, 2008, 22:19:34 »

Czas najwy¿szy za³o¿yæ co¶ sensownego i z uwagi na brak istotnych rzeczy i infortmacji w Zwiazku Malopolskim - Ale nic dziwnego moim zdaniem zosta³ za³o¿ony tylko z tak zwanej polskiej prywaty "z³ota wolno¶æ szlachecka" Pan Kordalski nie zosta³ prezesem LZHK to sie zdenerwowa³  i za³o¿y³ sobie Zwi±zek gdzie jest prezesem i tyle, dosta³ siê do komisji ksiegi stada i tworzy now±  czê¶æ dziadów.
Klacz co mi od 10 lat dawa³a ma³opolaki i ma w rodowodzie SP chocia¿ oboje rodzice s± ma³opolakami i ma palenie ma³opolskie od tego roku bêdzie mi p³odziæ tylko SP bo komisja tak usta³i³a
U NAS KTO RANIEJ WSTANIE TEN RZ¡DZI raz nie jest ma³opolak chocia¿ oboje rodzice s± ma³opolakami, a raz obowi±zuje zasada ¿e tylko z dwóch ma³opolaków jest ma³opolak.
Tylko w tym Piêknym Narodzie i Piêknym kraju o którym siê Pan Kordalski tak piêknie rospisuje  o ma³opolakach, mo¿e byæ tak ¿e naprawdê na dzieñ dzisiejszy nie wiadomo jak ten koñ ma wygl±daæ, co jest w typie a co nie, raz domieszka dozwolona raz nie, bo inna komisja, bo inny fax przyszed³.
Mia³e³em w±tpliw± przyjemno¶æ uczestniczenia w ostatnim walnym zebraniu PZHK z 1 s³ownie jednej kandydatury wybrano prezesa zwiazku.
Na 9 czy 10 delegatów np. z Lublina  tylko ja sk³ada³em wnioski do komisji Uchwa³ i Wniosków 
My¶le ¿e z innych okrêgów by³o podobnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uczestniczy³em równie¿ jako widz w Walnym Zebraniu Zwiazku Ma³opolskim gdzie Komisje Skrótacyjn± oraz Uchwa³i i Wniosków wybrano po przeg³osowaniu votum zaufania gdzie g³osy policzy³ sobie by³y i obecny Perezes
Tylko ta rasa nie jest na dzieñ dzisiejszy zdefiniowana do koñca.
Co jest raz na zawsze dopuszczione do krycia a co nie .
Z ogiera np. Paradoksa po 11 latach krycia  jako M. robi sie ogiera SP , ale z mojej klaczy SP po obojgu rodzicach M nie mo¿na zrobiæ M.   JAK MYSLICIE CZY DA SIE CO¦ Z TYM ZROBIÆ.  JA JAK NA DZIEÑ DZISIEJSZY WALCZE Z WIATRAKAMI Smutny
przyk³ad                                                 

POKUSA sp ur.2001
                              M.PESETA m 1994                              O. PARADOKS m 1989 (kry³ jako ma³p)                         
            M.ARTA m                           O.P£OÑSK m          M.PLA¯A m               O. HIPOKRYTA m

od tego roku obie klacze  od 30 03.Peseta i jej córka Pokusa  rodz± SP do 30 .03 rodzi³y m.
Tak wygl±da rodowód przyk³adowy. Hodowcy maj± ciê¿ko bo nie wiadomo czy jak w danym roku pokryj± klacz ma³opolsk± ogierem ma³opolskim to które¶ z nich w nowym roku przypadkiem(przea faks)nie przejdzie ewolucji w sp. CYSORZ TO MA FAJNE ¯YCIE!!!!!!!!!!

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
Dyra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 9

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 18, 2008, 07:02:54 »

Ja mam co¶ podobnego je¶li chodzi o moj± klacz, poniewa¿ jest wpisana w Sp a jej matka jest xx i ma dalej pochodzenie czysto folblucie, natomiast ojciec to czysty ma³opolak wpisany do ksiêgi g³ównej, który w kolejnych pokoleniach ma równie¿ same ma³opolaki.
Wiêc napisa³am pismo do naszego dolno¶l±skiego zwi±zku hodowców koni i zadzwoni³ do mnie Pan którego nazwiska mo¿e nie bêdê pisaæ z tak± wiadomo¶ci±, ¿e w 1996 roku zmienia³y siê przepisy dotycz±ce koni ma³opolskich i ¿e moja klacz mia³a za du¿± ilo¶c folbluta w sobie i dlatego zosta³A wpisana do Sp  co jest dla mnie kompletnie nie zrozumia³e, a teraz je¶li chcÊ sprubowaæ j± przepisaæ muszê napisaæ pismo do Warszawy i mo¿e da siê co¶ z tym zrobiæ.
Wiêc có¿ napisa³am pismo wysy³am je na dniach i zobaczymy co dalej bêdzie z tym ale te¿ mam wra¿enie ¿e to walka z wiatrakami.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:06:53 »

ot co w³asnie !

w takim razie mam pytanie ( tylko do kogo ? )
jest klacz, 3/4 xx, wpisana jako sp, no bo teraz takie zasady
przyk³adowo ta http://www.allbreedpedigree.com/kama24
( to tylko przyk³adowy rodowód, ona akurat jest w ksiedze G³ównej M³p ! bo to klacz starej daty )
czy ta: http://www.allbreedpedigree.com/dalila26
i tak± klacz teraz kryje ma³opolakiem ( bez xx ) i co, i rodzi nam sie przeciez ma³opolak
a po zmianie przepisów od takiej klaczy sp urodzi mi sie sp, bo matka sp ? mimo ze z czysto ma³opolskim rodowodem ?
Czy moze jednak trafi taki potomek do ksiegi m³p ?

kolejna rzecz, konkretny przyk³ad
http://www.allbreedpedigree.com/bostonia2
ojciec ks. g³ówna ma³opolska, matka ksiega wstêpna ( z racji nnów, ale o nich na chwile zapomnijmy, za³ózmy ze rodowód jest pe³ny ) , a owa klacz trafi³a do rejestru kucy, ze wzglêdu na wzrost 153 cm
teraz kryjemy j± ma³opolakiem, rodzi sie klaczka, ro¶nie, ro¶nie, osi±ga 165 i gdzie trafia ?  ja rozumiem, ze do ksiegi ma³opolskiej ? a okaze sie pewnie ze zostanie kucem czy ma³ym koniem po mamusi ? czy czym ?
a co ma wpisane w paszporcie jako ¼rebak, kiedy przysz³y wzrost jest nieznany ?

i wracaj±c do przypadku klaczy Marka
jak mo¿na chcieæ konia z takim rodowodem wpisac do sp ?
http://www.allbreedpedigree.com/parmezan2
? ? ?
i dlaczego tak ? i po co ?
do¶æ rygorystyczne te nag³e i niezapowiedziane porz±dki
a jaki ba³agan teraz w sp, heheh

Czy owe kolejne nowe radosne zmiany, ktore wesz³y podobno w ¿ycie z dn. 30.03.2008 zosta³y gdzies og³oszone ? opublikowane ? gdzie szukac tych nowych zasad ?
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:21:20 »

namieszali tworz±c ksiêgi ma³opolskie i teraz trudno to wyprostowaæ.
Montana, a jakby w pierwszym przyk³adzie pokryæ klacz arabem to jakby niepatrzeæ rodowodowo xo pewne, a to przecie¿ ma³opolak
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:24:14 »

no i ja sie z tym zgadzam
tylko szukam jak te zasady zosta³y oficjalnie opisane,
bo zrozumia³am to w ten sposób, ze klacz sp, nie da nam juz zrebaka xo czy m, a klacz 3/4 xx to klacz sp
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:29:15 »

w pierwszym przypadku wydaje mi siê ¿e ¼rebak mo¿e trafiæ do wstêpnej ksiêgi m³p (co jest oczywi¶cie bezsensowne)
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:30:51 »

ja s³ysz³am ( no w³asnie s³ysza³am, obi³o sie o uszy, a konkretów nie moge znale¼æ ) ze wstêpnej juz ma nie byæ

jeszcze jeden przypadek
ta klacz to najlepszy roczniak z Opatowca 2000r. ( m³p rzecz jasna ), za rok druga lokata w swojej klasie
http://www.allbreedpedigree.com/hawira

zosta³a wpisana do ksiêgi sp
i co i pokryta ma³opolakiem bedzie rodzic sp ?
sp o ma³opolskich rodowodach ? o co w tym chodzi ?

ona ma juz potomka, ma³opolskiego
teraz jego pe³na siostra zostanie klacz± sp ?

A moze ja to ¼le interpretuje ?
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:48:40 »

te¿ co¶ takiego na temat ksiêgi wstêpnej do mnie dosz³o ale te¿ tylko z plotek

w ka¿dym razie znam tak± sytuacjê gdzie klaczka po Granacie bêdzie mog³a by wpisana tylko do Ksiêgi Wstêpnej (o ile taka bêdzie istnia³a). Jej matka ma wpisane w paszporcie m³p bez prawa wpisu do ksiêgi (dawniej pewnie by by³a wpisana do ksiêgi g³ównej i teraz problemu by nie by³o z tym ¿e nie by³o to przeprowadzone i ca³a operacja odbywa³a siê dopiero przy wyrabianiu paszportu a klacz ma w tej chwili chyba 19 lat... mowa tu o klaczy Breka (Brekinia-Hamlet), ze strony Hamleta s± chyba wlkp jak dobrze pamiêtam. W jakiej ksiêdze w ogóle ten Hamlet jest? Wie kto¶ mo¿e?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:53:41 »

cokolwiek wiecej o tym Hamlecie
czy to ten
Hamlet 1984 srok. ( Hipokryta - Egida )
czy ten
Hamlet 1969 siwa ( Hymn - Kareta )
czy ten
Hamlet 1974 kaszt ( Fordon - Habanera )
czy jakis inny ?
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 18, 2008, 08:56:39 »

najbardziej pierwszy mi pasuje ale nie wiem czy to ten - zaraz spróbuje dowiedzie siê o jego ojca bo w tej chwili to nie pamiêtam
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 18, 2008, 09:05:33 »

tak, ten po Hipokryta na 100 % : ) sprawdzone
juz gotowe http://www.allbreedpedigree.com/breka
i córa Granata http://www.allbreedpedigree.com/batalia7
jak najbardziej ma³opolska
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 18, 2008, 09:32:56 »

jakby znalaz³a odpowiedniego w³a¶ciciela to mo¿e by siê postara³ ¿eby co¶ z tym zrobic... ale czasu na to potrzeba i zawziêto¶ci
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 18, 2008, 13:38:12 »

ona ma juz potomka, ma³opolskiego
teraz jego pe³na siostra zostanie klacz± sp ?

A moze ja to ¼le interpretuje ?
Montana dobrze rozumujesz i nikt o tym nie wie oprócz OZHK
i wychodzi to  przy opisie
Parmezan ma brata M

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 18, 2008, 14:01:25 »

nawet mnie nie za³amujcie, ¿e  ¼rebol z klaczy xx i ojca m, bêdzie wpisany do SP Szok  chyba wtedy zorganizuje jaki¶ zamach na zwi±zek....
a przecie¿ w programach hodowlanych rasa xx jest traktowana jako bioraca udzia³ w tworzeniu rasy m.  Niezdecydowany
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 18, 2008, 14:03:41 »

A jak to jest Paradoksem ojcem Markowej klaczy, bo kiedy¶ by³ ba³agan ze srokatymi ogierami janowskiej hodowli, bo nagle zaczêto je na sp przekwalifikowywaæ, potem jakie¶ zmiany znowu by³y?
Czyli cholera wniosek taki, ¿e lepiej mieæ s³aby rodowód ale czysty ni¿ dobry lecz nie podobaj±cy siê tym od ksi±g. Do dupy takie co¶
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: