FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:41:00 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOLEJNA TEORIA DARWINA- EWOLUCJA MA£OPOLAKA W SZLACHETN¡ PÓ£KREW  (Przeczytany 60161 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #60 : Sierpieñ 10, 2009, 20:19:21 »

To chyba ¿art, ale dzis nie pierwszy kwietnia ? Prawda ? 
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #61 : Sierpieñ 13, 2009, 00:53:15 »

Zawsze wiedzia³am, ¿e hodowla koni ma³opolskich d±¿y do wyhodowania konia poci±gowego o mniejszych gabarytach  Chichot
moze to i dobrze? tak przewrotnie my¶lê sobie,znaczy te najbardziej szlachetne beda hodowac zapaleñcy(no bo nie bêd± sie do dop³at ³apac)i jakos sensownie kszta³towac rasê a ci co  na dop³aty- to pozostana takie jak piszesz Niezdecydowany
szczerze mówi±c juz i na powa¿nie,czy to taka tragedia? Tyle tej dop³aty co kot nap³aka³,nawet na wy¿ywienie klaczy nie starczy(przynajmniej nie szlachetnej) a tylko zachêca do bezmyslnego mno¿enia co niektórych "hodowców" i przez to zapychania rynku miernym materia³em koñskim..
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #62 : Listopad 06, 2009, 15:06:16 »

W najnowszym KP jest list m³odej hodowczyni koni ma³opolskich, która porusza problem ras- m.in. dlaczego w jednym zwi±zku xxoo ma w paszporcie m³p, a w innym- xxoo. Albo dlaczego po³±czenie ogiera sf Bao D'Ovillars z klacz± m³p w jednym przypadku da³o m³p, a w innym- sp. Pisze te¿ o wzro¶cie i zaliczaniu niskich koni ma³opolskich do koni ma³ych. Czy kto¶ móg³by zeskanowaæ i wrzuciæ tu ten list?
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #63 : Listopad 06, 2009, 18:24:46 »

Mog³abym j± pocieszyæ-przecie¿ (ju¿ nie moja) Bostonia by³a wpisana do kuców(?!) bo mia³a 153cm (przy okazji w janowie teraz jest wystawiona klacz m³p 154cm..) do tego jej dzieci osi±gajace po ma³ych arabach 156-7cm by³y tez wpisywane do kuc a nie do wstepnej powiedzmy m³p(pó³ nn bedzie jak najbardziej...)
Kaliope chcieli mi wpisaæ do sp choæ ma poch.trk bo jej ojca najpierw wpisano do wlkp,a potem podobno sobie w³asciciel za¿yczy³ po latach krycia-przepisano do sp(a mnie mówiono ze koniowi nie mozna zmienic ksiêgi?) itp itd.Parodia i ba³agan.

breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #64 : Listopad 06, 2009, 18:33:27 »

U nas w tamtym roku ogierek po Hebabie, z matki po Mode¶cie m³p, który jest po Markizie spokojnie ³apa³ siê do m³p, a w tym roku klaczka po tych samych rodzicach jest ju¿ opisana jako sp...
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Listopad 06, 2009, 18:41:44 »

szlag mnie trafi-da³am na maksymalny rozmiar i co to ma byæ?
Jak to wsadzic wieksze? a mo¿e to forum zmniejsza? bo da³am rozmiar 1600x1200...(a u siebie w kompie mam to rozmiaru 3 mega...
Mod
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #66 : Listopad 06, 2009, 19:53:28 »

Tak, forum zmniejsza wklejane zdjêcia, ale ka¿de z nich mo¿na obejrzeæ w oryginalnym rozmiarze, po klikniêciu komendy "Poka¿ obrazek", dodatkowe klikniêcie pó¼niej na zdjêciu powiêksza jeszcze raz. Artyku³ jest czytelny
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #67 : Listopad 06, 2009, 20:22:45 »

a no i wszystko jasne:)
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #68 : Listopad 08, 2009, 19:37:03 »

hmm spodziewa³am siê czego¶ wiêcej po tym li¶cie, ale fajnie, ¿e kto¶ poruszy³ ten temat.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #69 : Listopad 09, 2009, 10:21:23 »

ciekawe jaka bêdzie odpowied¼...?
cichopekpiotr
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 33

« Odpowiedz #70 : Listopad 09, 2009, 15:02:22 »

brawo dla Pani Magdaleny , skromnie i na temat , jeszcze raz brawo !
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #71 : Grudzieñ 05, 2009, 14:52:40 »

W³a¶nie przecieram oczy ze zdziwienia, trafi³am przypadkiem (przegladaj±c bazê PZHK) na klacz ma³opolsk± po hanowerskim ogierze Genius
Dodam, ¿e klacz jest wpisana do ksiêgi g³ównej
Ciekawa jestem kto co¶ takiego wymy¶li³  Z politowaniem
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #72 : Grudzieñ 05, 2009, 20:51:42 »

Moze po prostu pomy³ka a w³a¶ciciel nie sprostowa³ i umkne³o.... mojego Kasaai wpisali do sp zamiast do wlkp-ale jak zwróci³am uwage ze to bzdura-to okaza³o sie ze pomy³ka i zosta³o poprawione(paszport)
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #73 : Grudzieñ 05, 2009, 20:58:01 »

Ewolucja jak w tytule tematu nastêpuje, ale typie rasowym. Coraz mniej jest koni, w których na pierwszy rzut oka widaæ angloaraba.
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #74 : Marzec 09, 2010, 21:44:22 »

tak siê jako¶ napatoczy³am na ten w±tek, nazywam siê Magdalena Martyniuk- Wi¶niewska, i jestem autork± owego listu w "Kp". Moja walka o Esencjê to 4 miesi±ce pisania mailów do zwi±zków, dzwonienia i czekania na opowied¿. Có¿ mogê Wam napisaæ, to co napisano mi w odpowiedzi mija siê trochê z tym co odpisywano mi w mailach, ale poniewa¿ zadawa³am w nich za du¿o dociekliwych pytañ, Zwi±zek nie wiedz±c co na nie odpisaæ, umie¶ci³ w "Kp" list w stylu "odwal siê albo ³adnie pisz±c - nie dr±¿ tematu". Je¶li kto¶ by³by ciekawy mojej korespondencji z PZHK to piszcie proszê.
Sflustrowana by³am niesamowicie, bo jeszcze do niedawna xxoo by³o odrêbn± ras±, dzi¶ juz jest tylko komponentem m³p, jest to wygodne, bo  nie trzeba wymy¶laæ jaki w koñcu jest ten wzorzec xxoo (wzrostowy), w koñcu ma³opolak  o wzro¶cie >170... - "mastodont z ³bem jak parnik" jest bardziej ma³opolski ni¿ ten orientalny 150-cio cm-owiec= nie ura¿aj±c posiadaczy 170 cm ma³opolaków bo nie o to chodzi mi przecie¿, skoro jest taka rozbie¿no¶æ wymiarowa i konia 175 cm wpisz± jako m³p, to dlaczego nie mo¿na te¿ w drug± stronê- oczywi¶cie w ramach rozs±dku!
Walkê zakoñczy³am na przegranej pozycji, bo to jak walka z wiatrakami, a ja w koñcu jestem tylko jednym, maluczkim cz³owieczkiem. Jednego jestem pewna- w ¿adnej rasie nie mo¿na byæ tak niepewnym wszystkiego jak w rasie m³p.
Postanowi³am nie wyrabiaæ Esencji licencji, bo wpisano by j± i tak do MK (a co z ¿rebakami po matce MK i ogierze m³p to nie wiadomo- Zwi±zek nie potrafi³ mi na te pytanie udzieliæ odpowiedzi, przy za³o¿eniu, ¿e ¿rebak wyro¶nie na np. 165cm).
Esencja urodzi³a w³a¶nie klaczkê po Awansie- moja nadzieja na to, ¿e jak wyro¶nie na te minimum 155 cm to wpisz± j± do Ksiêgi Wstêpnej (absurd- mimo warto¶ciowej klaczy z interesuj±cym pochodzeniem), A z kolei od ma³ej Emii dopiero bêdê mog³a dochowaæ siê klaczki do Ksiêgi G³ównej.
I na koniec- Kierownik mojego Zwi±zku o klaczy Esencja (nie wiedz±c jej nawet...) - "dla mnie ten kucyk nie przedstawia ¿adnej warto¶ci hodowlanej!"
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: