FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:55:54 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOLEJNA TEORIA DARWINA- EWOLUCJA MA£OPOLAKA W SZLACHETN¡ PÓ£KREW  (Przeczytany 60153 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #75 : Marzec 09, 2010, 21:53:04 »

Ja Ci moge powiedzieæ co ze ¿rebakami które sa od klaczy m³p wpisanej do kuców...Moja Bostonia mia³a 153cm i wpisali j± jako kuca (sic!) i jej ¿rebaki tez by³y jako kuce mimo ¿e nawet te po arabach wyrasta³y solidnie ponad matkê.
Ale podobno....nie mo¿na takiego konia przepisaæ do innej ksiêgi...
Ja sobie odpusci³am i sprzeda³am klacz pod siod³o.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #76 : Marzec 10, 2010, 07:51:37 »

Ale podobno....nie mo¿na takiego konia przepisaæ do innej ksiêgi...
Teoretycznie nie, mi siê uda³o po bojach ró¿nych. Zreszt± trzy jej siostry wpisane do ksiêgi s± m³p, a dwójka braci bez licencji sp. Podda³am siê przy poprawianiu hodowcy - klacz urodzi³a siê w Janowie Podlaskim i by³a w³asno¶ci stadniny, sprzedana zosta³a w wieku 2 miesiêcy przy matce X i to on zosta³ zapisany jako hodowca...
Co tam, ¿e mam pismo ze stadniny potwierdzaj±ce, ¿e ona rzeczywi¶cie urodzi³a siê w SK Janów Podlaski.

A nie jest tak czasem, ¿e teraz ¼rebiêta klaczy z ksiêgi wstêpnej nie mog± byæ wpisane do ksiêgi g³ównej ?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #77 : Styczeñ 23, 2013, 20:53:18 »

Temat czy rasa sp, czy m³p wróci³ w innym w±tku przy ogierze Sentender, ja uwa¿am ¿e s³usznie ¿e jest ma³opolski, choæ matka sp.

Mam kolejny konkretny przyk³ad ( choæ podobnych sytuacji widzia³am wiêcej )
3 klacze, pe³ne siostry, od matki sp, najstarsza m³p, kolejna sp, kolejna znów m³p, jak to mo¿liwe, kto o tym decyduje ? Czy to nie powinno byæ jednak ujednolicone ? Widzi mi siê opisuj±cego ? wystawiaj±cego paszport ? czy mo¿e w³a¶ciciela ?
Klacze Werona, Warisa, Wespa http://www.bazakoni.pl/database,op-show_offspring,horse-63268.html

Jak rozmawiaæ i z kim, ¿eby potomstwo takiej klaczy sp by³o ma³opolskie. W przypadku pokrycia ma³opolskim ogierem potomstwu siê nale¿y, wg programu hodowlanego, ale przy opisie ¼rebiêcia po Hai Beju taki wniosek nie zosta³ uwzglêdniony
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #78 : Styczeñ 24, 2013, 11:00:40 »

Z tego co wiem to je¿eli koñ spe³nia warunki wpisu do ró¿nych ksi±g (np. sp i m³p) to wybór ksiêgi nale¿y do w³a¶ciciela i powinien dopilnowaæ tego przy opisie ¼rebiêcia, na zg³oszeniu do rejestru jest okienko "rasa" i tam siê to powinno wpisaæ. Specjali¶ci z OZHK najczê¶ciej id± na ³atwiznê, bo w±tpiê czy sami chc± tego dochodziæ i informowaæ w³a¶ciciela, je¶li widz± jednego z rodziców np. sp to czêsto automatycznie wpisuj± ¿rebiêciu to samo i problem z g³owy, bo wtedy nie trzeba nic wiedzieæ i niczego szukaæ. Byæ mo¿e  tak by³o w niektórych z opisanych przypadków. Mo¿e te¿ byæ tak, ¿e pomimo tego, iz koñ spe³nia warunki wpisu do Ksm w³a¶ciciel chce go wpisaæ do sp, bo i tu mo¿e byc wpisany. Ale to powinno zaleæ od woli wla¶ciciela, a nie "widzimisiê" OZHK, niestety potrzebna jest tu wiedza; z tym bywa ró¿nie a na inspektorów i ich pomoc czasami liczyæ nie mo¿na. Je¿eli siê wpisze konia do jakiej¶ ksiêgi, to ju¿ potem tego nie mo¿na zmieniæ. Je¶li siê gdzie¶ mylê, to proszê o sprostowanie.

Sporo takich kwiatków jest pok³osiem radosnej decyzji PZHK dot. zlikwidowania II dzia³u ksiêgi m³p i dalszej radosnej twórczo¶æi w tym zakresie, kiedy np. klacze z przodkami sf w III pokoleniu posz³y do sp a ogiery z takim samym udzia³em zosta³y w Ksm, nawet mog³y kryæ wszystkie klacze w programie, czyli krótko mówi±c by³y najbardziej ma³opolskie z ma³opolskich. Sporo w³a¶cicieli wystawio wtedy do wiatru, bo kupili albo mieli co¶ co by³o ma³opolskie i nagle okaza³o siê, ¿e nie jest, bo PZHK zasady "lex retro non agit" zdaje siê nie uznaje.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #79 : Styczeñ 24, 2013, 11:13:16 »

Nie koni teoretycznie przepisywaæ nie wolno. My sami mieli¶my przeboje, kupili¶my klacz janowsk± z rodziny H. (tej przemieszanej z wlkp).
Klaczka jako roczna by³a na Czempionacie w Bia³ce, ale jako czterolatkê zapisano j± jako sp... W sumie teraz nie wiem po co robili¶my zamêt, ale klacz ostatecznie przepisano do m³p. Przewa¿y³a wzmianka o Bia³ce w KP.
Jej rodzeñstwo (po ró¿nych ogierach, ale spe³niaj±ce warunki wpisu do rasy m³p) jest zapisane ró¿nie  Z politowaniem
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #80 : Sierpieñ 03, 2013, 12:02:21 »

Sprawa jest ju¿ chyba rozwi±zana http://hipologika.pl/modules/news/article.php?storyid=6

Polski Zwi±zek Hodowców Koni informuje, ¿e Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaakceptowa³o nastêpuj±c± zmianê w programie hodowlanym koni rasy ma³opolskiej:

Do ksiêgi stadnej mo¿e byæ tak¿e wpisane potomstwo pochodz±ce od jednego lub obojga rodziców wpisanych do ksi±g ras pó³krwi innych ni¿ wymienione powy¿ej*, je¶li w trzecim pokoleniu w rodowodzie tego¿ potomka wystêpuje tylko jeden przodek obcy dla rasy ma³opolskiej.

*ma³opolska, pe³na krew angielska, czysta krew arabska i angloarabska, pó³krew angloarabska (zagraniczne), pó³krew arabska i angielska (z dawnych rodów austro-wêgierskich).

W zwi±zku z powy¿szym, ¼rebiêta zidentyfikowane od dn. 1 sierpnia 2013 r., spe³niaj±ce powy¿sze warunki rodowodowe otrzymuj± rasê ma³opolsk±.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #81 : Sierpieñ 03, 2013, 20:45:39 »

Nie wiem czy jest rozwi±zana do koñca, poniewa¿ dalej mamy takie przypadki, ¿e pe³ne rodzeñstwo jest zapisane do ro¿nych ksi±g. ¯eby by³o ¶mieszniej, s± te¿ takie przypadki, kiedy potomstwo ogiera ma³opolskiego i klaczy sp, urodzone po 2007 a maj±ce 1 przodka obcego w III pokoleniu mimo tego, i¿ powinno byæ wpisane do ksiêgi sp jest wpisane do ma³opolskiej.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #82 : Sierpieñ 07, 2013, 11:56:47 »

S±dzê, ¿e warto siê zapoznaæ z kolejnym g³osem  Spoko http://hipologika.pl/modules/news/article.php?storyid=3
Ciekawe strony
http://hipologika.pl/
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #83 : Listopad 06, 2013, 09:25:59 »

Jakim cudem, zw³aszcza w ¶wietle wcze¶niej wymienionych przypadków, koñ z takim rodowodem, z rocznika 2010, ma wpisan± ras± ma³opolsk± ? http://www.bazakoni.pl/beowulf-sowak-bryza

U nas w OZHK z rocznika 2010 temu NIE uda³o siê wpisaæ m³p ( choæ rodowód jak widaæ w zasadzie "wyczyszczony")
http://www.bazakoni.pl/d-hassan-haibej-d-sabrina

ale z tego roku ju¿ siê uda³o
http://www.bazakoni.pl/d-jackdaniels-psalm-d-sabrina
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #84 : Listopad 06, 2013, 10:50:42 »

montana co kraj ( czytaj rejon ) to obyczaj Chichot
Ja osobi¶cie ju¿ nie wnikam , moje konie "traktujê" jako xo , mimo, ¿e w paszportach maj± m³p lub AA , a nawet AC. Natomiast je¿eli chodzi o mieszanki jak powy¿ej jak dla mnie mog± byæ m³p. Osobi¶cie nie kupi³abym a tym bardziej nie u¿ywa³abym takich klaczy do rozrodu , w³a¶nie ze wzglêdu na taki a nie inny rodowód, a obecno¶æ srokacza jest dla mnie nie do zaakceptowania, ale to tylko moja osobista refleksja.
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: