boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #75 : Marzec 09, 2010, 21:53:04 » |
|
Ja Ci moge powiedzieĂŚ co ze Âżrebakami ktĂłre sa od klaczy mÂłp wpisanej do kucĂłw...Moja Bostonia miaÂła 153cm i wpisali jÂą jako kuca (sic!) i jej Âżrebaki tez byÂły jako kuce mimo Âże nawet te po arabach wyrastaÂły solidnie ponad matkĂŞ. Ale podobno....nie moÂżna takiego konia przepisaĂŚ do innej ksiĂŞgi... Ja sobie odpusciÂłam i sprzedaÂłam klacz pod siodÂło.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #76 : Marzec 10, 2010, 07:51:37 » |
|
Ale podobno....nie moÂżna takiego konia przepisaĂŚ do innej ksiĂŞgi...
Teoretycznie nie, mi siê uda³o po bojach ró¿nych. Zreszt¹ trzy jej siostry wpisane do ksiêgi s¹ m³p, a dwójka braci bez licencji sp. Podda³am siê przy poprawianiu hodowcy - klacz urodzi³a siê w Janowie Podlaskim i by³a w³asnoœci stadniny, sprzedana zosta³a w wieku 2 miesiêcy przy matce X i to on zosta³ zapisany jako hodowca... Co tam, ¿e mam pismo ze stadniny potwierdzaj¹ce, ¿e ona rzeczywiœcie urodzi³a siê w SK Janów Podlaski. *** A nie jest tak czasem, ¿e teraz Ÿrebiêta klaczy z ksiêgi wstêpnej nie mog¹ byÌ wpisane do ksiêgi g³ównej ?
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #77 : Styczeń 23, 2013, 20:53:18 » |
|
Temat czy rasa sp, czy mÂłp wrĂłciÂł w innym wÂątku przy ogierze Sentender, ja uwaÂżam Âże sÂłusznie Âże jest maÂłopolski, choĂŚ matka sp. Mam kolejny konkretny przykÂład ( choĂŚ podobnych sytuacji widziaÂłam wiĂŞcej ) 3 klacze, peÂłne siostry, od matki sp, najstarsza mÂłp, kolejna sp, kolejna znĂłw mÂłp, jak to moÂżliwe, kto o tym decyduje ? Czy to nie powinno byĂŚ jednak ujednolicone ? Widzi mi siĂŞ opisujÂącego ? wystawiajÂącego paszport ? czy moÂże wÂłaÂściciela ? Klacze Werona, Warisa, Wespa http://www.bazakoni.pl/database,op-show_offspring,horse-63268.htmlJak rozmawiaĂŚ i z kim, Âżeby potomstwo takiej klaczy sp byÂło maÂłopolskie. W przypadku pokrycia maÂłopolskim ogierem potomstwu siĂŞ naleÂży, wg programu hodowlanego, ale przy opisie ÂźrebiĂŞcia po Hai Beju taki wniosek nie zostaÂł uwzglĂŞdniony
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #78 : Styczeń 24, 2013, 11:00:40 » |
|
Z tego co wiem to je¿eli koù spe³nia warunki wpisu do ró¿nych ksi¹g (np. sp i m³p) to wybór ksiêgi nale¿y do w³aœciciela i powinien dopilnowaÌ tego przy opisie Ÿrebiêcia, na zg³oszeniu do rejestru jest okienko "rasa" i tam siê to powinno wpisaÌ. Specjaliœci z OZHK najczêœciej id¹ na ³atwiznê, bo w¹tpiê czy sami chc¹ tego dochodziÌ i informowaÌ w³aœciciela, jeœli widz¹ jednego z rodziców np. sp to czêsto automatycznie wpisuj¹ ¿rebiêciu to samo i problem z g³owy, bo wtedy nie trzeba nic wiedzieÌ i niczego szukaÌ. ByÌ mo¿e tak by³o w niektórych z opisanych przypadków. Mo¿e te¿ byÌ tak, ¿e pomimo tego, iz koù spe³nia warunki wpisu do Ksm w³aœciciel chce go wpisaÌ do sp, bo i tu mo¿e byc wpisany. Ale to powinno zaleÌ od woli wlaœciciela, a nie "widzimisiê" OZHK, niestety potrzebna jest tu wiedza; z tym bywa ró¿nie a na inspektorów i ich pomoc czasami liczyÌ nie mo¿na. Je¿eli siê wpisze konia do jakiejœ ksiêgi, to ju¿ potem tego nie mo¿na zmieniÌ. Jeœli siê gdzieœ mylê, to proszê o sprostowanie.
Sporo takich kwiatków jest pok³osiem radosnej decyzji PZHK dot. zlikwidowania II dzia³u ksiêgi m³p i dalszej radosnej twórczoœÌi w tym zakresie, kiedy np. klacze z przodkami sf w III pokoleniu posz³y do sp a ogiery z takim samym udzia³em zosta³y w Ksm, nawet mog³y kryÌ wszystkie klacze w programie, czyli krótko mówi¹c by³y najbardziej ma³opolskie z ma³opolskich. Sporo w³aœcicieli wystawio wtedy do wiatru, bo kupili albo mieli coœ co by³o ma³opolskie i nagle okaza³o siê, ¿e nie jest, bo PZHK zasady "lex retro non agit" zdaje siê nie uznaje.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #79 : Styczeń 24, 2013, 11:13:16 » |
|
Nie koni teoretycznie przepisywaÌ nie wolno. My sami mieliœmy przeboje, kupiliœmy klacz janowsk¹ z rodziny H. (tej przemieszanej z wlkp). Klaczka jako roczna by³a na Czempionacie w Bia³ce, ale jako czterolatkê zapisano j¹ jako sp... W sumie teraz nie wiem po co robiliœmy zamêt, ale klacz ostatecznie przepisano do m³p. Przewa¿y³a wzmianka o Bia³ce w KP. Jej rodzeùstwo (po ró¿nych ogierach, ale spe³niaj¹ce warunki wpisu do rasy m³p) jest zapisane ró¿nie 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #80 : Sierpień 03, 2013, 12:02:21 » |
|
Sprawa jest ju¿ chyba rozwi¹zana http://hipologika.pl/modules/news/article.php?storyid=6Polski Zwi¹zek Hodowców Koni informuje, ¿e Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaakceptowa³o nastêpuj¹c¹ zmianê w programie hodowlanym koni rasy ma³opolskiej: Do ksiêgi stadnej mo¿e byÌ tak¿e wpisane potomstwo pochodz¹ce od jednego lub obojga rodziców wpisanych do ksi¹g ras pó³krwi innych ni¿ wymienione powy¿ej*, jeœli w trzecim pokoleniu w rodowodzie tego¿ potomka wystêpuje tylko jeden przodek obcy dla rasy ma³opolskiej. *ma³opolska, pe³na krew angielska, czysta krew arabska i angloarabska, pó³krew angloarabska (zagraniczne), pó³krew arabska i angielska (z dawnych rodów austro-wêgierskich). W zwi¹zku z powy¿szym, Ÿrebiêta zidentyfikowane od dn. 1 sierpnia 2013 r., spe³niaj¹ce powy¿sze warunki rodowodowe otrzymuj¹ rasê ma³opolsk¹.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #81 : Sierpień 03, 2013, 20:45:39 » |
|
Nie wiem czy jest rozwiÂązana do koĂąca, poniewaÂż dalej mamy takie przypadki, Âże peÂłne rodzeĂąstwo jest zapisane do roÂżnych ksiÂąg. ÂŻeby byÂło Âśmieszniej, sÂą teÂż takie przypadki, kiedy potomstwo ogiera maÂłopolskiego i klaczy sp, urodzone po 2007 a majÂące 1 przodka obcego w III pokoleniu mimo tego, iÂż powinno byĂŚ wpisane do ksiĂŞgi sp jest wpisane do maÂłopolskiej.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #82 : Sierpień 07, 2013, 11:56:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #84 : Listopad 06, 2013, 10:50:42 » |
|
montana co kraj ( czytaj rejon ) to obyczaj  Ja osobiœcie ju¿ nie wnikam , moje konie "traktujê" jako xo , mimo, ¿e w paszportach maj¹ m³p lub AA , a nawet AC. Natomiast je¿eli chodzi o mieszanki jak powy¿ej jak dla mnie mog¹ byÌ m³p. Osobiœcie nie kupi³abym a tym bardziej nie u¿ywa³abym takich klaczy do rozrodu , w³aœnie ze wzglêdu na taki a nie inny rodowód, a obecnoœÌ srokacza jest dla mnie nie do zaakceptowania, ale to tylko moja osobista refleksja.
|
|
|
|
|
|
|
|