FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 14:42:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: KOLEJNA TEORIA DARWINA- EWOLUCJA MAÂŁOPOLAKA W SZLACHETNÂĄ PÓ£KREW  (Przeczytany 62322 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #75 : Marzec 09, 2010, 21:53:04 »

Ja Ci moge powiedzieĂŚ co ze Âżrebakami ktĂłre sa od klaczy mÂłp wpisanej do kucĂłw...Moja Bostonia miaÂła 153cm i wpisali jÂą jako kuca (sic!) i jej Âżrebaki tez byÂły jako kuce mimo Âże nawet te po arabach wyrastaÂły solidnie ponad matkĂŞ.
Ale podobno....nie moÂżna takiego konia przepisaĂŚ do innej ksiĂŞgi...
Ja sobie odpusciÂłam i sprzedaÂłam klacz pod siodÂło.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #76 : Marzec 10, 2010, 07:51:37 »

Ale podobno....nie moÂżna takiego konia przepisaĂŚ do innej ksiĂŞgi...
Teoretycznie nie, mi siê uda³o po bojach ró¿nych. Zreszt¹ trzy jej siostry wpisane do ksiêgi s¹ m³p, a dwójka braci bez licencji sp. Podda³am siê przy poprawianiu hodowcy - klacz urodzi³a siê w Janowie Podlaskim i by³a w³asnoœci stadniny, sprzedana zosta³a w wieku 2 miesiêcy przy matce X i to on zosta³ zapisany jako hodowca...
Co tam, Âże mam pismo ze stadniny potwierdzajÂące, Âże ona rzeczywiÂście urodziÂła siĂŞ w SK JanĂłw Podlaski.

A nie jest tak czasem, ¿e teraz Ÿrebiêta klaczy z ksiêgi wstêpnej nie mog¹ byÌ wpisane do ksiêgi g³ównej ?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #77 : Styczeń 23, 2013, 20:53:18 »

Temat czy rasa sp, czy mÂłp wrĂłciÂł w innym wÂątku przy ogierze Sentender, ja uwaÂżam Âże sÂłusznie Âże jest maÂłopolski, choĂŚ matka sp.

Mam kolejny konkretny przykÂład ( choĂŚ podobnych sytuacji widziaÂłam wiĂŞcej )
3 klacze, peÂłne siostry, od matki sp, najstarsza mÂłp, kolejna sp, kolejna znĂłw mÂłp, jak to moÂżliwe, kto o tym decyduje ? Czy to nie powinno byĂŚ jednak ujednolicone ? Widzi mi siĂŞ opisujÂącego ? wystawiajÂącego paszport ? czy moÂże wÂłaÂściciela ?
Klacze Werona, Warisa, Wespa http://www.bazakoni.pl/database,op-show_offspring,horse-63268.html

Jak rozmawiaĂŚ i z kim, Âżeby potomstwo takiej klaczy sp byÂło maÂłopolskie. W przypadku pokrycia maÂłopolskim ogierem potomstwu siĂŞ naleÂży, wg programu hodowlanego, ale przy opisie ÂźrebiĂŞcia po Hai Beju taki wniosek nie zostaÂł uwzglĂŞdniony
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #78 : Styczeń 24, 2013, 11:00:40 »

Z tego co wiem to jeÂżeli koĂą speÂłnia warunki wpisu do ró¿nych ksiÂąg (np. sp i mÂłp) to wybĂłr ksiĂŞgi naleÂży do wÂłaÂściciela i powinien dopilnowaĂŚ tego przy opisie ÂźrebiĂŞcia, na zgÂłoszeniu do rejestru jest okienko "rasa" i tam siĂŞ to powinno wpisaĂŚ. SpecjaliÂści z OZHK najczĂŞÂściej idÂą na ÂłatwiznĂŞ, bo wÂątpiĂŞ czy sami chcÂą tego dochodziĂŚ i informowaĂŚ wÂłaÂściciela, jeÂśli widzÂą jednego z rodzicĂłw np. sp to czĂŞsto automatycznie wpisujÂą ÂżrebiĂŞciu to samo i problem z gÂłowy, bo wtedy nie trzeba nic wiedzieĂŚ i niczego szukaĂŚ. ByĂŚ moÂże  tak byÂło w niektĂłrych z opisanych przypadkĂłw. MoÂże teÂż byĂŚ tak, Âże pomimo tego, iz koĂą speÂłnia warunki wpisu do Ksm wÂłaÂściciel chce go wpisaĂŚ do sp, bo i tu moÂże byc wpisany. Ale to powinno zaleĂŚ od woli wlaÂściciela, a nie "widzimisiĂŞ" OZHK, niestety potrzebna jest tu wiedza; z tym bywa ró¿nie a na inspektorĂłw i ich pomoc czasami liczyĂŚ nie moÂżna. JeÂżeli siĂŞ wpisze konia do jakiejÂś ksiĂŞgi, to juÂż potem tego nie moÂżna zmieniĂŚ. JeÂśli siĂŞ gdzieÂś mylĂŞ, to proszĂŞ o sprostowanie.

Sporo takich kwiatków jest pok³osiem radosnej decyzji PZHK dot. zlikwidowania II dzia³u ksiêgi m³p i dalszej radosnej twórczoœÌi w tym zakresie, kiedy np. klacze z przodkami sf w III pokoleniu posz³y do sp a ogiery z takim samym udzia³em zosta³y w Ksm, nawet mog³y kryÌ wszystkie klacze w programie, czyli krótko mówi¹c by³y najbardziej ma³opolskie z ma³opolskich. Sporo w³aœcicieli wystawio wtedy do wiatru, bo kupili albo mieli coœ co by³o ma³opolskie i nagle okaza³o siê, ¿e nie jest, bo PZHK zasady "lex retro non agit" zdaje siê nie uznaje.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #79 : Styczeń 24, 2013, 11:13:16 »

Nie koni teoretycznie przepisywaĂŚ nie wolno. My sami mieliÂśmy przeboje, kupiliÂśmy klacz janowskÂą z rodziny H. (tej przemieszanej z wlkp).
Klaczka jako roczna byÂła na Czempionacie w BiaÂłce, ale jako czterolatkĂŞ zapisano jÂą jako sp... W sumie teraz nie wiem po co robiliÂśmy zamĂŞt, ale klacz ostatecznie przepisano do mÂłp. PrzewaÂżyÂła wzmianka o BiaÂłce w KP.
Jej rodzeĂąstwo (po ró¿nych ogierach, ale speÂłniajÂące warunki wpisu do rasy mÂłp) jest zapisane ró¿nie  Z politowaniem
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #80 : Sierpień 03, 2013, 12:02:21 »

Sprawa jest juÂż chyba rozwiÂązana http://hipologika.pl/modules/news/article.php?storyid=6

Polski ZwiÂązek HodowcĂłw Koni informuje, Âże Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaakceptowaÂło nastĂŞpujÂącÂą zmianĂŞ w programie hodowlanym koni rasy maÂłopolskiej:

Do ksiĂŞgi stadnej moÂże byĂŚ takÂże wpisane potomstwo pochodzÂące od jednego lub obojga rodzicĂłw wpisanych do ksiÂąg ras pó³krwi innych niÂż wymienione powyÂżej*, jeÂśli w trzecim pokoleniu w rodowodzie tegoÂż potomka wystĂŞpuje tylko jeden przodek obcy dla rasy maÂłopolskiej.

*maÂłopolska, peÂłna krew angielska, czysta krew arabska i angloarabska, pó³krew angloarabska (zagraniczne), pó³krew arabska i angielska (z dawnych rodĂłw austro-wĂŞgierskich).

W zwiÂązku z powyÂższym, ÂźrebiĂŞta zidentyfikowane od dn. 1 sierpnia 2013 r., speÂłniajÂące powyÂższe warunki rodowodowe otrzymujÂą rasĂŞ maÂłopolskÂą.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #81 : Sierpień 03, 2013, 20:45:39 »

Nie wiem czy jest rozwiÂązana do koĂąca, poniewaÂż dalej mamy takie przypadki, Âże peÂłne rodzeĂąstwo jest zapisane do roÂżnych ksiÂąg. ÂŻeby byÂło Âśmieszniej, sÂą teÂż takie przypadki, kiedy potomstwo ogiera maÂłopolskiego i klaczy sp, urodzone po 2007 a majÂące 1 przodka obcego w III pokoleniu mimo tego, iÂż powinno byĂŚ wpisane do ksiĂŞgi sp jest wpisane do maÂłopolskiej.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #82 : Sierpień 07, 2013, 11:56:47 »

SÂądzĂŞ, Âże warto siĂŞ zapoznaĂŚ z kolejnym gÂłosem  Spoko http://hipologika.pl/modules/news/article.php?storyid=3
Ciekawe strony
http://hipologika.pl/
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #83 : Listopad 06, 2013, 09:25:59 »

Jakim cudem, zwÂłaszcza w Âświetle wczeÂśniej wymienionych przypadkĂłw, koĂą z takim rodowodem, z rocznika 2010, ma wpisanÂą rasÂą maÂłopolskÂą ? http://www.bazakoni.pl/beowulf-sowak-bryza

U nas w OZHK z rocznika 2010 temu NIE udaÂło siĂŞ wpisaĂŚ mÂłp ( choĂŚ rodowĂłd jak widaĂŚ w zasadzie "wyczyszczony")
http://www.bazakoni.pl/d-hassan-haibej-d-sabrina

ale z tego roku juÂż siĂŞ udaÂło
http://www.bazakoni.pl/d-jackdaniels-psalm-d-sabrina
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #84 : Listopad 06, 2013, 10:50:42 »

montana co kraj ( czytaj rejon ) to obyczaj Chichot
Ja osobiœcie ju¿ nie wnikam , moje konie "traktujê" jako xo , mimo, ¿e w paszportach maj¹ m³p lub AA , a nawet AC. Natomiast je¿eli chodzi o mieszanki jak powy¿ej jak dla mnie mog¹ byÌ m³p. Osobiœcie nie kupi³abym a tym bardziej nie u¿ywa³abym takich klaczy do rozrodu , w³aœnie ze wzglêdu na taki a nie inny rodowód, a obecnoœÌ srokacza jest dla mnie nie do zaakceptowania, ale to tylko moja osobista refleksja.
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: