FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 05:39:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: KOLEJNA TEORIA DARWINA- EWOLUCJA MAÂŁOPOLAKA W SZLACHETNÂĄ PÓ£KREW  (Przeczytany 62320 razy)
Marko
UÂżytkownik

« : Wrzesień 11, 2008, 22:19:34 »

Czas najwyÂższy zaÂłoÂżyĂŚ coÂś sensownego i z uwagi na brak istotnych rzeczy i infortmacji w Zwiazku Malopolskim - Ale nic dziwnego moim zdaniem zostaÂł zaÂłoÂżony tylko z tak zwanej polskiej prywaty "zÂłota wolnoœÌ szlachecka" Pan Kordalski nie zostaÂł prezesem LZHK to sie zdenerwowaÂł  i zaÂłoÂżyÂł sobie ZwiÂązek gdzie jest prezesem i tyle, dostaÂł siĂŞ do komisji ksiegi stada i tworzy nowÂą  czêœÌ dziadĂłw.
Klacz co mi od 10 lat dawaÂła maÂłopolaki i ma w rodowodzie SP chociaÂż oboje rodzice sÂą maÂłopolakami i ma palenie maÂłopolskie od tego roku bĂŞdzie mi pÂłodziĂŚ tylko SP bo komisja tak ustaÂłiÂła
U NAS KTO RANIEJ WSTANIE TEN RZÂĄDZI raz nie jest maÂłopolak chociaÂż oboje rodzice sÂą maÂłopolakami, a raz obowiÂązuje zasada Âże tylko z dwĂłch maÂłopolakĂłw jest maÂłopolak.
Tylko w tym PiĂŞknym Narodzie i PiĂŞknym kraju o ktĂłrym siĂŞ Pan Kordalski tak piĂŞknie rospisuje  o maÂłopolakach, moÂże byĂŚ tak Âże naprawdĂŞ na dzieĂą dzisiejszy nie wiadomo jak ten koĂą ma wyglÂądaĂŚ, co jest w typie a co nie, raz domieszka dozwolona raz nie, bo inna komisja, bo inny fax przyszedÂł.
Mia³e³em w¹tpliw¹ przyjemnoœÌ uczestniczenia w ostatnim walnym zebraniu PZHK z 1 s³ownie jednej kandydatury wybrano prezesa zwiazku.
Na 9 czy 10 delegatĂłw np. z Lublina  tylko ja skÂładaÂłem wnioski do komisji UchwaÂł i WnioskĂłw 
MyÂśle Âże z innych okrĂŞgĂłw byÂło podobnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
UczestniczyÂłem rĂłwnieÂż jako widz w Walnym Zebraniu Zwiazku MaÂłopolskim gdzie Komisje SkrĂłtacyjnÂą oraz UchwaÂłi i WnioskĂłw wybrano po przegÂłosowaniu votum zaufania gdzie gÂłosy policzyÂł sobie byÂły i obecny Perezes
Tylko ta rasa nie jest na dzieĂą dzisiejszy zdefiniowana do koĂąca.
Co jest raz na zawsze dopuszczione do krycia a co nie .
Z ogiera np. Paradoksa po 11 latach krycia  jako M. robi sie ogiera SP , ale z mojej klaczy SP po obojgu rodzicach M nie moÂżna zrobiĂŚ M.   JAK MYSLICIE CZY DA SIE COÂŚ Z TYM ZROBIÆ.  JA JAK NA DZIEÑ DZISIEJSZY WALCZE Z WIATRAKAMI Smutny
przykÂład                                                 

POKUSA sp ur.2001
                              M.PESETA m 1994                              O. PARADOKS m 1989 (kryÂł jako maÂłp)                         
            M.ARTA m                           O.PÂŁOÑSK m          M.PLAÂŻA m               O. HIPOKRYTA m

od tego roku obie klacze  od 30 03.Peseta i jej cĂłrka Pokusa  rodzÂą SP do 30 .03 rodziÂły m.
Tak wyglÂąda rodowĂłd przykÂładowy. Hodowcy majÂą ciĂŞÂżko bo nie wiadomo czy jak w danym roku pokryjÂą klacz maÂłopolskÂą ogierem maÂłopolskim to ktĂłreÂś z nich w nowym roku przypadkiem(przea faks)nie przejdzie ewolucji w sp. CYSORZ TO MA FAJNE ÂŻYCIE!!!!!!!!!!

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
Dyra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2008, 07:02:54 »

Ja mam coœ podobnego jeœli chodzi o moj¹ klacz, poniewa¿ jest wpisana w Sp a jej matka jest xx i ma dalej pochodzenie czysto folblucie, natomiast ojciec to czysty ma³opolak wpisany do ksiêgi g³ównej, który w kolejnych pokoleniach ma równie¿ same ma³opolaki.
WiĂŞc napisaÂłam pismo do naszego dolnoÂślÂąskiego zwiÂązku hodowcĂłw koni i zadzwoniÂł do mnie Pan ktĂłrego nazwiska moÂże nie bĂŞdĂŞ pisaĂŚ z takÂą wiadomoÂściÂą, Âże w 1996 roku zmieniaÂły siĂŞ przepisy dotyczÂące koni maÂłopolskich i Âże moja klacz miaÂła za du¿¹ iloÂśc folbluta w sobie i dlatego zostaÂłA wpisana do Sp  co jest dla mnie kompletnie nie zrozumiaÂłe, a teraz jeÂśli chcÊ sprubowaĂŚ jÂą przepisaĂŚ muszĂŞ napisaĂŚ pismo do Warszawy i moÂże da siĂŞ coÂś z tym zrobiĂŚ.
Wiêc có¿ napisa³am pismo wysy³am je na dniach i zobaczymy co dalej bêdzie z tym ale te¿ mam wra¿enie ¿e to walka z wiatrakami.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2008, 08:06:53 »

ot co wÂłasnie !

w takim razie mam pytanie ( tylko do kogo ? )
jest klacz, 3/4 xx, wpisana jako sp, no bo teraz takie zasady
przykÂładowo ta http://www.allbreedpedigree.com/kama24
( to tylko przyk³adowy rodowód, ona akurat jest w ksiedze G³ównej M³p ! bo to klacz starej daty )
czy ta: http://www.allbreedpedigree.com/dalila26
i takÂą klacz teraz kryje maÂłopolakiem ( bez xx ) i co, i rodzi nam sie przeciez maÂłopolak
a po zmianie przepisĂłw od takiej klaczy sp urodzi mi sie sp, bo matka sp ? mimo ze z czysto maÂłopolskim rodowodem ?
Czy moze jednak trafi taki potomek do ksiegi mÂłp ?

kolejna rzecz, konkretny przykÂład
http://www.allbreedpedigree.com/bostonia2
ojciec ks. g³ówna ma³opolska, matka ksiega wstêpna ( z racji nnów, ale o nich na chwile zapomnijmy, za³ózmy ze rodowód jest pe³ny ) , a owa klacz trafi³a do rejestru kucy, ze wzglêdu na wzrost 153 cm
teraz kryjemy jÂą maÂłopolakiem, rodzi sie klaczka, roÂśnie, roÂśnie, osiÂąga 165 i gdzie trafia ?  ja rozumiem, ze do ksiegi maÂłopolskiej ? a okaze sie pewnie ze zostanie kucem czy maÂłym koniem po mamusi ? czy czym ?
a co ma wpisane w paszporcie jako Âźrebak, kiedy przyszÂły wzrost jest nieznany ?

i wracajÂąc do przypadku klaczy Marka
jak moÂżna chcieĂŚ konia z takim rodowodem wpisac do sp ?
http://www.allbreedpedigree.com/parmezan2
? ? ?
i dlaczego tak ? i po co ?
doœÌ rygorystyczne te nag³e i niezapowiedziane porz¹dki
a jaki baÂłagan teraz w sp, heheh

Czy owe kolejne nowe radosne zmiany, ktore weszÂły podobno w Âżycie z dn. 30.03.2008 zostaÂły gdzies ogÂłoszone ? opublikowane ? gdzie szukac tych nowych zasad ?
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2008, 08:21:20 »

namieszali tworzÂąc ksiĂŞgi maÂłopolskie i teraz trudno to wyprostowaĂŚ.
Montana, a jakby w pierwszym przykÂładzie pokryĂŚ klacz arabem to jakby niepatrzeĂŚ rodowodowo xo pewne, a to przecieÂż maÂłopolak
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2008, 08:24:14 »

no i ja sie z tym zgadzam
tylko szukam jak te zasady zostaÂły oficjalnie opisane,
bo zrozumiaÂłam to w ten sposĂłb, ze klacz sp, nie da nam juz zrebaka xo czy m, a klacz 3/4 xx to klacz sp
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2008, 08:29:15 »

w pierwszym przypadku wydaje mi siĂŞ Âże Âźrebak moÂże trafiĂŚ do wstĂŞpnej ksiĂŞgi mÂłp (co jest oczywiÂście bezsensowne)
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2008, 08:30:51 »

ja s³ysz³am ( no w³asnie s³ysza³am, obi³o sie o uszy, a konkretów nie moge znaleŸÌ ) ze wstêpnej juz ma nie byÌ

jeszcze jeden przypadek
ta klacz to najlepszy roczniak z Opatowca 2000r. ( mÂłp rzecz jasna ), za rok druga lokata w swojej klasie
http://www.allbreedpedigree.com/hawira

zostaÂła wpisana do ksiĂŞgi sp
i co i pokryta maÂłopolakiem bedzie rodzic sp ?
sp o maÂłopolskich rodowodach ? o co w tym chodzi ?

ona ma juz potomka, maÂłopolskiego
teraz jego peÂłna siostra zostanie klaczÂą sp ?

A moze ja to Âźle interpretuje ?
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2008, 08:48:40 »

teÂż coÂś takiego na temat ksiĂŞgi wstĂŞpnej do mnie doszÂło ale teÂż tylko z plotek

w ka¿dym razie znam tak¹ sytuacjê gdzie klaczka po Granacie bêdzie mog³a by wpisana tylko do Ksiêgi Wstêpnej (o ile taka bêdzie istnia³a). Jej matka ma wpisane w paszporcie m³p bez prawa wpisu do ksiêgi (dawniej pewnie by by³a wpisana do ksiêgi g³ównej i teraz problemu by nie by³o z tym ¿e nie by³o to przeprowadzone i ca³a operacja odbywa³a siê dopiero przy wyrabianiu paszportu a klacz ma w tej chwili chyba 19 lat... mowa tu o klaczy Breka (Brekinia-Hamlet), ze strony Hamleta s¹ chyba wlkp jak dobrze pamiêtam. W jakiej ksiêdze w ogóle ten Hamlet jest? Wie ktoœ mo¿e?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2008, 08:53:41 »

cokolwiek wiecej o tym Hamlecie
czy to ten
Hamlet 1984 srok. ( Hipokryta - Egida )
czy ten
Hamlet 1969 siwa ( Hymn - Kareta )
czy ten
Hamlet 1974 kaszt ( Fordon - Habanera )
czy jakis inny ?
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 18, 2008, 08:56:39 »

najbardziej pierwszy mi pasuje ale nie wiem czy to ten - zaraz sprĂłbuje dowiedzie siĂŞ o jego ojca bo w tej chwili to nie pamiĂŞtam
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 18, 2008, 09:05:33 »

tak, ten po Hipokryta na 100 % : ) sprawdzone
juz gotowe http://www.allbreedpedigree.com/breka
i cĂłra Granata http://www.allbreedpedigree.com/batalia7
jak najbardziej maÂłopolska
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 18, 2008, 09:32:56 »

jakby znalazÂła odpowiedniego wÂłaÂściciela to moÂże by siĂŞ postaraÂł Âżeby coÂś z tym zrobic... ale czasu na to potrzeba i zawziĂŞtoÂści
Marko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 18, 2008, 13:38:12 »

ona ma juz potomka, maÂłopolskiego
teraz jego peÂłna siostra zostanie klaczÂą sp ?

A moze ja to Âźle interpretuje ?
Montana dobrze rozumujesz i nikt o tym nie wie oprĂłcz OZHK
i wychodzi to  przy opisie
Parmezan ma brata M

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 18, 2008, 14:01:25 »

nawet mnie nie zaÂłamujcie, Âże  Âźrebol z klaczy xx i ojca m, bĂŞdzie wpisany do SP Szok  chyba wtedy zorganizuje jakiÂś zamach na zwiÂązek....
a przecieÂż w programach hodowlanych rasa xx jest traktowana jako bioraca udziaÂł w tworzeniu rasy m.  Niezdecydowany
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 18, 2008, 14:03:41 »

A jak to jest Paradoksem ojcem Markowej klaczy, bo kiedyÂś byÂł baÂłagan ze srokatymi ogierami janowskiej hodowli, bo nagle zaczĂŞto je na sp przekwalifikowywaĂŚ, potem jakieÂś zmiany znowu byÂły?
Czyli cholera wniosek taki, Âże lepiej mieĂŚ sÂłaby rodowĂłd ale czysty niÂż dobry lecz nie podobajÂący siĂŞ tym od ksiÂąg. Do dupy takie coÂś
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: