FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:42:20 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: KOLEJNA TEORIA DARWINA- EWOLUCJA MA£OPOLAKA W SZLACHETN¡ PÓ£KREW  (Przeczytany 60197 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #30 : Wrzesieñ 19, 2008, 19:11:35 »

To ja wrócê do tematu, bo tak dyskutujmy co jest ma³opolakiem a co nie? Jakie macie wzorce konia ma³opolskiego? Mo¿e wtedy bedzie ³atwiej nam ustaliæ jakie¶ wspólne zdanie. Jak dla mnie to koñ powy¿ej 3/4 krwi angielskiej nie powinien byæ wpisywany do ksiêgi(do ksi±g angloarabskich te¿ nie sa takie wpisywane), ja siê sklaniam do koni xo, bez domieszek innych ni¿ xx,oo,x i o, oczywi¶cie w normalnych proporcjach.
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #31 : Wrzesieñ 19, 2008, 22:56:05 »

a co powiecie na to
dane z paszportu klaczy któr± ostatnio kry³ Heban
                                              Czekolada r. M
                             o.Kadafi r.M                        m. Cesna r. wlkp.
         Campetot r. xxoo        Egzaltacja r.M          Cze¶nik r. wlkp.         NN

ma w tym roku ¿rebaka bêdzie stawa³a do licencji
co kto obstawia                         

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #32 : Wrzesieñ 19, 2008, 23:26:07 »

ta, m³p?? Chichot dla mnie wg wspó³czesnych standardów to bedzie sp, o qrwa czemu niema jeszcze ksiêgi kundli, hmm w sp wszo mo¿na wpierd...æ i w³a¶nie to jest pocieszaj±ce w hodowli koni Polskich. O psia maæ zwariujê, chyba..Nie eksportujmy naszych koni jak niegdy¶, bêdziemy mieli najlepsze (chocia¿ nie s± nam dzisiaj do niczego potrzebne)  Smutny
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #33 : Wrzesieñ 20, 2008, 08:10:09 »

tak sie prezentuje rodowód owej czekolady
http://www.allbreedpedigree.com/czekolada2

jak dla mnie wstepna sp,
albo typ szlechetny, w koncu babka nn to mogla i zimnokrwistym byæ :/
1/4 nn to du¿o

a ten ogier :
http://www.allbreedpedigree.com/amant5
m³ody, zmiany przepisów powinny go obj±æ
czemu jest w G³ównej ma³opolskiej, choc ma 1/4 ¶l±zaka ? ? ?
( wprawdzie to ¶l/xx, czyli de facto 1/8 ¶l, ale jednak, ¶l to zupelnie inny typ konia ! )

a ta klacz dla odmiany, maj±c tylko 1/8 innej rasy i obojga rodziców w G³ównej M³p, czemu jest sp ? takim sie przecie¿ udawa³o
http://www.allbreedpedigree.com/klacz3

tej przyk³adowo szczê¶liwie uda³o sie trafiæ do G³ównej M³p
http://www.allbreedpedigree.com/hanza7

Je¿eli ju¿ robione s± dalekopokoleniowe czystki, to przyznam, ze bylabym za wycofaniem z rozrodu ogierów, ktore maj± bonitacje 77, bo i takie nadal kryj±
a takze ogierów, które maj± niepe³ne rodowody od strony matki

Grom http://www.allbreedpedigree.com/grom11
Hektor http://www.allbreedpedigree.com/hektor18
Hipol http://www.allbreedpedigree.com/hipol
Hurmak http://www.allbreedpedigree.com/hurmak
...
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #34 : Wrzesieñ 20, 2008, 11:24:58 »

Poniewa¿ to forum ma taka fajn± mo¿liwo¶æ, posty na temat socjalizmu zosta³y przeniesione do osobnego tematu
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=239.0
i tam prosze na ten temat sobie dyskutowaæ, bo tutaj zagadnienia sie bardzo mieszaj±. My¶le, ze to dobre wyj¶cie, teraz obydwa tematy mo¿na kontynuowaæ
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #35 : Wrzesieñ 20, 2008, 11:28:45 »

ja my¶lê, ¿e to jednak jest na temat - pan urzêdnik powiedzia³, ¿e od dzisiaj ten koñ jest takiej rasy, a od jutra innej - to jest w³a¶nie socjalizm
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #36 : Wrzesieñ 21, 2008, 09:09:22 »

a co powiecie na to
dane z paszportu klaczy któr± ostatnio kry³ Heban
                                              Czekolada r. M
                             o.Kadafi r.M                        m. Cesna r. wlkp.
         Campetot r. xxoo        Egzaltacja r.M          Cze¶nik r. wlkp.         NN

ma w tym roku ¿rebaka bêdzie stawa³a do licencji
co kto obstawia                         

Stawiam na SP
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #37 : Wrzesieñ 21, 2008, 09:37:15 »

W takim razie gdzie wpisywaæ wiêcej ni¿ 3/4 xx? Do sp? Ale je¶li np. taka klacz zostanie pokryta oo, to siê robi (prawie) angloarab. Tylko je¶li klacz by³a wpisana do sp, to ¼rebak ju¿ nie wróci do ksiêgi m/xo? Dobrze rozumujê? Przeczyta³am ca³y w±tek i mam jeden wniosek: gigantyczny ba³agan.

Tak samo nie podoba mi siê wpisywanie czystych m do ma³ych koni i kuców. Niechby siê trafi³ koñ z piêknym papierem i zdolno¶ciami, któremu zabrak³o 2 cm. I co, zmarnowany dla hodowli? Przecie¿ nie ma gwarancji, ¿e w hodowli dawa³(a)by równie ma³e konie. Mo¿e akurat w sam raz? Jak jest czysty rodowód to powinien byæ wpis do ksiêgi danej rasy i koniec.
Jak siê trafi dobry arab 144 cm (albo 160 cm...), to nikt siê nie przejmuje wzrostem tylko bierze do hodowli, bo rodowód ma w porz±dku.

Albo ta ca³a dotacyjno¶æ koni. Mnie siê podoba pomys³ puli koni, które dziêki temu maj± szanse ocaleæ i nie byæ mieszane z sp i ró¿nymi kundlami. Tylko ¿e to powinno obj±æ wszystkie konie, w sensie eliminacjê z ksiêgi m koni z dolewem ¶l, wlkp, sp i NN. Na rozs±dnych zasadach, jednolitych dla ca³ego kraju, a nie zale¿nych od widzimisiê urzêdnika.
Czy ja dobrze rozumiem, jak to teraz jest? ¬rebak spe³niaj±cy kryteria wpisu do ksiêgi m nie zostanie do niej wpisany, bo rodzic(e) by³ w innej ksiêdze? To jaki ma sens sprz±tanie ba³aganu, skoro robi siê jeszcze wiêkszy?

A w ogóle móg³by byæ podzia³ w rasie. Na angloaraby i pochodne oraz na ma³opolaki. Niechby sobie angloaraby by³y kryte francuzami, oceniane jako odrêbny typ, z osobnym programem, nie objêtym dotacjami, za to uznawanym miêdzynarodowo jako AA. Ma³opolaki te¿ osobno, bez problemów, ¿e jak koñ po Hebabie to ju¿ nie pasuje do dotacji. Nie wiem czy to dobry pomys³, ale skoro i tak jest roz³am w rasie na typy, to zamiast go likwidowaæ i pisaæ program hodowlany dla nikogo, mo¿e warto by³oby pój¶æ w drug± stronê i pog³êbiæ ten podzia³?

Mam nadziejê, ¿e nie napisa³am samych bzdur. W temacie pó³krwi jestem zieloniutka.

Aaa i jeszcze wycofywanie z hodowli ogierów ze s³ab± bonitacj±. Jestem za. Nie s±dzê, ¿eby by³y tak wybitne u¿ytkowo, ¿e warto je zachowaæ kosztem przekazywania wad budowy.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #38 : Wrzesieñ 21, 2008, 09:54:45 »

Mam nadziejê, ¿e nie napisa³am samych bzdur. W temacie pó³krwi jestem zieloniutka

nie przesadzaj, wszystko z sensem i w temacie

W takim razie gdzie wpisywaæ wiêcej ni¿ 3/4 xx? Do sp? Ale je¶li np. taka klacz zostanie pokryta oo, to siê robi (prawie) angloarab. Tylko je¶li klacz by³a wpisana do sp, to ¼rebak ju¿ nie wróci do ksiêgi m/xo? Dobrze rozumujê?

w³a¶nie ja gdzie¶ wczesniej zadaje to samo pytanie ( retoryczne ? ), chodzi mi dok³adnie o taki przypadek, czy nawet przypadek klaczy 3/4 xx pokrytej ogierem m³p bez xx
Ale to chyba niemo¿liwe, chyba jakos to musza normalnie uznawaæ !

Tak samo nie podoba mi siê wpisywanie czystych m do ma³ych koni i kuców. Niechby siê trafi³ koñ z piêknym papierem i zdolno¶ciami, któremu zabrak³o 2 cm.

to zale¿y od osoby dokonuj±cej bonitacji.....
( przyk³ad klaczy Kawusi w temacie o bonitacji, taki sam przypadek tylko wlkp )
W praktyce czasem 2 cm mniej nie przeszkadza, czasem jest du¿y problem
W przypadku ogierów oczywi¶cie 160 cm ( dobrze mówie ? ) to absolutne minimum, choæ takie i tak sie rzadziej zdarzaj±, ogiery na ZT przewa¿nie maj± ponad 160 cm

Albo ta ca³a dotacyjno¶æ koni. Mnie siê podoba pomys³ puli koni, które dziêki temu maj± szanse ocaleæ i nie byæ mieszane z sp i ró¿nymi kundlami. Tylko ¿e to powinno obj±æ wszystkie konie, w sensie eliminacjê z ksiêgi m koni z dolewem ¶l, wlkp, sp i NN. Na rozs±dnych zasadach, jednolitych dla ca³ego kraju, a nie zale¿nych od widzimisiê urzêdnika.

Co do tego akurat s± jednolite jasne niezmienne póki co wymogi, i jeszcze 5 lat temu wcale nie bylo tak ³atwo znale¼æ klacze o "dotacyjnym" rodowodzie
http://www.pzhk.pl/art.php?id=hod_malop.htm
pod wzglêdem rodowodowym spe³niaj± nastêpuj±ce warunki:

-            s± wpisane do czê¶ci g³ównej ksiêgi tzn. pochodz± co najmniej od dwóch pokoleñ przodków wpisanych do ksi±g rasy ma³opolskiej lub ras bior±cych udzia³ w jej tworzeniu;

-            pochodz± po rodzicach wpisanych do ksiêgi koni ras: ma³opolskiej (z wy³±czeniem dzia³u II), pe³nej krwi angielskiej, czystej krwi arabskiej, czystej krwi angloarabskiej (od 1999 r. konie te s± wpisywane do ksiêgi koni rasy ma³opolskiej);

-            angloaraby hodowli zagranicznej mog± wystêpowaæ w rodowodzie pod warunkiem, ¿e nie bêdzie to wiêcej ni¿ 2 przodków w 3. pokoleniu;

-            konie pe³nej krwi angielskiej mog± wystêpowaæ w ilo¶ci nie wiêkszej ni¿ 4 przodków w trzecim pokoleniu;

-     w II i III pokoleniu nie dopuszcza siê koni innych ras poza wymienionymi wy¿ej;

-     ojcami klaczy urodzonych od 1 stycznia 2006 r. mog± byæ sprowadzone z zagranicy ogiery z dawnych rodów austro-wêgierskich (szczególnie rodu Shagya), pod warunkiem, ¿e nie posiadaj± w rodowodzie, do trzeciego pokolenia, przodków obcej rasy (rasy hanowerskiej, holsztyñskiej, oldenburskiej itd., czyli ras nie bior±cych udzia³u w tworzeniu tej rasy) i uzyska³y zgodê prowadz±cego ksiêgê na u¿ycie w rozrodzie w populacji chronionej

tutaj przy ostatnim punkcie zastanawiam mnie w³asnie od d³u¿szego czasu sk±d akurat taka data 1 stycznia 2006 ? postawili sztuczn± bariere, nie rodowód, a data gra rolê, wynik³y problemy...

ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #39 : Wrzesieñ 21, 2008, 21:30:03 »

Jak jest czysty rodowód to powinien byæ wpis do ksiêgi danej rasy i koniec.
Jak siê trafi dobry arab 144 cm (albo 160 cm...), to nikt siê nie przejmuje wzrostem tylko bierze do hodowli, bo rodowód ma w porz±dku.
co do wzrostu siê zgodzê, ale nie powinno byæ tak, moim zdaniem, ¿e jak powiedzmy klacz ma pe³ny rodowód to od razu powinna byæ w g³ównej ksiêdze - nie wszystkie klacze nadaj± siê na matki przecie¿
A co do dotacji ca³y czas my¶lê, ¿e i bez nich m³p by siê obroni³y, mniej by³oby szumu i goraczkowego poszukiwania dotacyjnych ogierów i klaczy, oby siê dorobiæ ¼rebaka!? I to mnie wkurza w tym najbardziej, ¿e wiele osób nie my¶li, nie kombinuje tylko kryje czym popadnie bo dotacyjne. W pewnym krótkim odstêpie czasu by³am w dwóch stajniach "dotacyjnych"

stajnia nr 1 - brud,smród, b³oto, mikro padoczkie, du¿o koni, do tego stopnia ¿e miesiêczny sysak dusi siê na matczynym uwi±zie - jedyna reakcja w³a¶cicielki to rozpacz, ze ¼rebak nie opisany i bêdzi eproblem z dotacj± !!! wysoko¼rebne klacze stoj± po 3, 4 w ma³ych klitkach na stercie gnoju, z jednym oknem. A pani hodowczyni ³¿e w ¿ywe oczy o 4 miejscu w klasie zajêtym przez jej klaczkê (w rzeczywisto¶ci by³o to miejsce przedostatnie ), o janowskich rodowodach jej klaczy (czyt. konie pochodz± ze wsi Janów, nie Podlaski rzecz jasna  ), o kondycji nawet nie warto wspominaæ Smutny

stajnia nr 2
3 dotacyjne klacze, dwie z prawdziwego Janowa Podl. kryte Berberysem, Efektem,konie maj± piêkne duze pastwiska, ciep³± stajniê, bardzo dobrze wygl±daj± a hodowca niezadowolony, ¿e siê zwi±za³ programem i musi kryæ za czêsto i tym co program narzuca (czê¶æ klaczy z do¶c znacznym , na tyle ile pozwala program, udzia³em AA)

Nie wiem czy to dobry pomys³, ale skoro i tak jest roz³am w rasie na typy, to zamiast go likwidowaæ i pisaæ program hodowlany dla nikogo, mo¿e warto by³oby pój¶æ w drug± stronê i pog³êbiæ ten podzia³?

Popieram w 100 %, warto zachwaæ tê odrêbo¶æ, a ca³y program narzuca drogê hodowli co jest trochê bezsensowne w³asnie z uwagi na wielo¶c typów w tej rasie. Przecie¿ je¶liby starannie prowadziæ hodowlê w poszcególnych typach, mo¿naby potem ³atwiej wybraæ konie do konkretnych celów - np. Przed¶wity do powo¿enia, pó³shagye do rajdów, rekreacji, konie z dolewem AA do sportu - wkkw i skoki.

Aaa i jeszcze wycofywanie z hodowli ogierów ze s³ab± bonitacj±. Jestem za. Nie s±dzê, ¿eby by³y tak wybitne u¿ytkowo, ¿e warto je zachowaæ kosztem przekazywania wad budowy.

te¿ siê zgadzam,jako¶ siê tak sk³ada, ze te najlepsze maj± raczej wysok± bonitacjê, dla mnie poni¿ej 80 to ju¿ nie bardzo - ale to akurat sprawa dosyæ wzglêdna - wystarczy spojrzeæ na rok 2006 i kwalifikacje na ZT 80 pkt to chyba by³ max ?

wracajac jeszce do dziwnych przypadków
ca³y czas siê zastanawiam na jakiej podstawie do hodowli m³p zosta³ uznany Joker ??
http://www.allbreedpedigree.com/joker49
sprawa jest o tyle powa¿na, ze na czempionacie w Bia³ce czyli ju¿ po 03.2008 jego wnuczka Aronia, zosta³a drugi raz wiceczempionk± klaczek
http://www.allbreedpedigree.com/aronia8
w tym wypadku koñ sp zajmujê 1/4 rodowodu  Szok ciekawe jak zostanie ona wpisana  Niezdecydowany?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #40 : Wrzesieñ 21, 2008, 21:41:48 »

hihihihi
ale byk na allbreed !
Amaltea jest owszem córk± Jokera, a Aronia wnuczk±,
ale Jokera m 1994 po Judex od Horpyna/ Campetot  Chichot
ju¿ poprawiam ten rodowód

( swoj± drog± Klikowa i Opatowiec maj± lepsze katalogi czempionatowe od Bia³ki, jest wykratkowany ca³y rodowód konia ze szczegó³ami, jeden koñ = jedna strona i wszystko jasne )
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #41 : Wrzesieñ 21, 2008, 21:42:33 »

Montana, dziêki za wypunktowanie warunków.

co do wzrostu siê zgodzê, ale nie powinno byæ tak, moim zdaniem, ¿e jak powiedzmy klacz ma pe³ny rodowód to od razu powinna byæ w g³ównej ksiêdze - nie wszystkie klacze nadaj± siê na matki przecie¿
Oczywi¶cie ¿e tak, niejasno napisa³am. Je¶li dobrej klaczy zabraknie paru cm to powinna byæ wpisana mimo wszystko do m. Je¶li jest s³aba to najlepiej nigdzie.

S³ówko do bonitacji ogierów - mo¿na by siê zastanowiæ nad utrzymaniem licencji dla ogierów trochê s³abszych, które maj± cenne a gin±ce rodowody. Podobno przed¶wity s± na wymarciu. O nich teraz my¶lê. Ale póki co nie s³ysza³am nic o cofaniu licencji wiêc to tylko dyskusja teoretyczna.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Wrzesieñ 21, 2008, 21:50:07 »

montana

a widzisz, kurcze nawet nie pomyslalam, ze to b³±d - w koñcu Amaltea to kasztanka to mi pasowa³o nawet 
ale mi siê wydaje, ¿e on jednak by³ uznany jako m³p ??
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 21, 2008, 22:38:03 »

nie wiem, nie wydaje mi sie, on ( Joker po Elvis ) jest w ksiêdze sp normalnie

Nieco OT, choæ w temacie rodowodów
klacz na dop³aty, buhahah 

http://www.allegro.pl/item443402922_klacz_rasy_malopolskiej_na_doplaty.html

Z politowaniem

no szkoda gadaæ
dobrze ze choæ od ojca ma udokumentowane, to moze po³owa dop³aty bedzie
Tyle, ze nie ma nawet takiego ogiera jak Bakard ....
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 22, 2008, 09:32:28 »

tak pytam bo gdzie¶ widzia³am, ze mial m³p napisane
a jeden uznany na pewno by³ po Elvisie - Parnas , chyba ?

a co do tej klaczy to kto¶ mo¿e j± kupiæ nie¶waidomie, takie og³oszenie jest nieuczciwe zwyczajnie 
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: