Jak jest czysty rodowód to powinien byæ wpis do ksiêgi danej rasy i koniec.
Jak siê trafi dobry arab 144 cm (albo 160 cm...), to nikt siê nie przejmuje wzrostem tylko bierze do hodowli, bo rodowód ma w porz±dku.
co do wzrostu siê zgodzê, ale nie powinno byæ tak, moim zdaniem, ¿e jak powiedzmy klacz ma pe³ny rodowód to od razu powinna byæ w g³ównej ksiêdze - nie wszystkie klacze nadaj± siê na matki przecie¿
A co do dotacji ca³y czas my¶lê, ¿e i bez nich m³p by siê obroni³y, mniej by³oby szumu i goraczkowego poszukiwania dotacyjnych ogierów i klaczy, oby siê dorobiæ ¼rebaka!? I to mnie wkurza w tym najbardziej, ¿e wiele osób nie my¶li, nie kombinuje tylko kryje czym popadnie bo dotacyjne. W pewnym krótkim odstêpie czasu by³am w dwóch stajniach "dotacyjnych"
stajnia nr 1 - brud,smród, b³oto, mikro padoczkie, du¿o koni, do tego stopnia ¿e miesiêczny sysak dusi siê na matczynym uwi±zie - jedyna reakcja w³a¶cicielki to rozpacz, ze ¼rebak nie opisany i bêdzi eproblem z dotacj± !!! wysoko¼rebne klacze stoj± po 3, 4 w ma³ych klitkach na stercie gnoju, z jednym oknem. A pani hodowczyni ³¿e w ¿ywe oczy o 4 miejscu w klasie zajêtym przez jej klaczkê (w rzeczywisto¶ci by³o to miejsce przedostatnie ), o janowskich rodowodach jej klaczy (czyt. konie pochodz± ze wsi Janów, nie Podlaski rzecz jasna
), o kondycji nawet nie warto wspominaæ
stajnia nr 2
3 dotacyjne klacze, dwie z prawdziwego Janowa Podl.
kryte Berberysem, Efektem,konie maj± piêkne duze pastwiska, ciep³± stajniê, bardzo dobrze wygl±daj± a hodowca niezadowolony, ¿e siê zwi±za³ programem i musi kryæ za czêsto i tym co program narzuca (czê¶æ klaczy z do¶c znacznym , na tyle ile pozwala program, udzia³em AA)
Nie wiem czy to dobry pomys³, ale skoro i tak jest roz³am w rasie na typy, to zamiast go likwidowaæ i pisaæ program hodowlany dla nikogo, mo¿e warto by³oby pój¶æ w drug± stronê i pog³êbiæ ten podzia³?
Popieram w 100 %, warto zachwaæ tê odrêbo¶æ, a ca³y program narzuca drogê hodowli co jest trochê bezsensowne w³asnie z uwagi na wielo¶c typów w tej rasie. Przecie¿ je¶liby starannie prowadziæ hodowlê w poszcególnych typach, mo¿naby potem ³atwiej wybraæ konie do konkretnych celów - np. Przed¶wity do powo¿enia, pó³shagye do rajdów, rekreacji, konie z dolewem AA do sportu - wkkw i skoki.
Aaa i jeszcze wycofywanie z hodowli ogierów ze s³ab± bonitacj±. Jestem za. Nie s±dzê, ¿eby by³y tak wybitne u¿ytkowo, ¿e warto je zachowaæ kosztem przekazywania wad budowy.
te¿ siê zgadzam,jako¶ siê tak sk³ada, ze te najlepsze maj± raczej wysok± bonitacjê, dla mnie poni¿ej 80 to ju¿ nie bardzo - ale to akurat sprawa dosyæ wzglêdna - wystarczy spojrzeæ na rok 2006 i kwalifikacje na ZT 80 pkt to chyba by³ max ?
wracajac jeszce do dziwnych przypadków
ca³y czas siê zastanawiam na jakiej podstawie do hodowli m³p zosta³ uznany Joker ??
http://www.allbreedpedigree.com/joker49sprawa jest o tyle powa¿na, ze na czempionacie w Bia³ce czyli ju¿ po 03.2008 jego wnuczka Aronia, zosta³a drugi raz wiceczempionk± klaczek
http://www.allbreedpedigree.com/aronia8w tym wypadku koñ sp zajmujê 1/4 rodowodu
ciekawe jak zostanie ona wpisana
?