jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« : Wrzesień 19, 2008, 10:59:09 » |
|
"To tak jak z naszym socjalizmem, przecieÂż nikt mi nie powie Âże w zaÂłoÂżeniach zÂły to ustrĂłj." ja to powiem kaÂżdemu - ustrĂłj, ktĂłry siĂŞ opiera na przemocy, grabieÂży, przymusie, wyrĂłwnywaniu, odbieraniu wolnoÂści i odpwiedzialnoÂści, promowaniu lenistwa i Âżebractwa jest zÂły, wyzwala w ludziach najgorsze zachowania - a na Âżywo to bym jeszcze w mordĂŞ daÂł przepraszam, ale jak widzĂŞ takie teksty to muszĂŞ zareagowaĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
Dahoman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2008, 12:12:28 » |
|
jasiek, a Ty wiesz chociaÂż jakie sÂą zaÂłoÂżenia socjalizmu? znasz definicjĂŞ? a w Szwecji Âżyje siĂŞ ludziom caÂłkiem dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2008, 12:26:07 » |
|
zaÂłoÂżenie socjalizmu jest bardzo proste - sprawiĂŚ by ludzie pokochali to czego czÂłowiek z natury nienawidzi i znienawidzili to co czÂłowiek normalnie kocha
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2008, 17:58:35 » |
|
Jezus miĂŞdzy innymi byÂł socjalistÂą, dlatego go zamordowano, bo byÂł niewygodny politycznie. zaÂłoÂżenie socjalizmu jest bardzo proste - sprawiĂŚ by ludzie pokochali to czego czÂłowiek z natury nienawidzi i znienawidzili to co czÂłowiek normalnie kocha
pewnie proste, ale tego powyÂżej ni w zÂąb nie mogĂŞ zrozumieĂŚ. ale nie o tym temat...
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2008, 11:14:50 » |
|
na ten przyk³ad normalny cz³owiek kocha wolnoœÌ, a cz³owiek socjalizmu nad wolnoœÌ przedk³ada bezpieczeùstwo i nienawidzi wolnoœci, normalny cz³owiek ma potrzebê posiadania w³asnoœci i przekazania jej swoim dzieciom, które kocha, cz³owiek socjalizmu nie ma w³asnoœci, a dzieci wychowuje mu paùstwo, itd. itd....
|
|
|
|
|
|
|
Dahoman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2008, 12:41:01 » |
|
jaœek jak ¿eœ taki anty na politykê socjaln¹ to mniemam ¿e nie korzystasz z publicznej s³u¿by zdrowia, publicznego szkolnictwa itp. a na staroœÌ emerytury finansowanej w czêœci z bud¿etu paùstwa ty¿ nie weŸmiesz?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2008, 18:14:42 » |
|
za duÂżo agresji jest w tym co mĂłwisz:)
PomyÂśl o tym na spokojnie. Dlaczego mam nie korzystaĂŚ z publicznej sÂłuÂżby zdrowia? PrzecieÂż to JA za niÂą pÂłacĂŞ, podobnie jest z emeryturami i resztÂą taÂłatajstwa. WolaÂłbym tylko za to nie pÂłaciĂŚ i tego nie mieĂŚ, ale spoÂłeczeĂąstwo zrobiÂło mi przymus pÂłacenia pod groÂźbÂą wiĂŞzienia i pÂłaciĂŚ muszĂŞ.
WyobraŸ sobie, ¿e jesteœ g³odny i idziesz na obiad. Masz dwie mo¿liwoœci. Pierwsza - zamawiasz co chcesz i p³acisz stówê. Druga - przychodzi urzêdnik z policjantem, zabieraj¹ Ci dwie stówy pod przymusem, kupuj¹ to co oni uwa¿aj¹, ¿e bêdzie dla Ciebie dobre za 50, a 150 bior¹ na utrzymanie samych siebie. Który obiad wola³byœ zjeœÌ? Na co dzieù jesz ten drugi:))
Nie wiem czy wiecie, ale podatki u nas sÂą wyÂższe niÂż w Szwecji. SÂą trzykrotnie wyÂższe niÂż w Generalnej Guberni, ktĂłra byÂła przecieÂż paĂąstwem socjalistycznym, do tego nastawionym na ekonomiczny wyzysk.
Takie Âładne macie avatarki, a w takie brzydkie rzeczy wierzycie.
|
|
|
|
|
|
|
Dahoman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2008, 19:03:00 » |
|
Nikt nie powiedziaÂł Âże w to wierzy. Rozmowa byÂła o danym ustroju, a nie o tym jak i gdzie on zostaÂł wdroÂżony. za duÂżo agresji jest w tym co mĂłwisz:)
a w Twoich wypowiedziach ironii. kapitalizm teÂż przecieÂż nie jest idealny. WolaÂłbym tylko za to nie pÂłaciĂŚ i tego nie mieĂŚ, ale spoÂłeczeĂąstwo zrobiÂło mi przymus pÂłacenia pod groÂźbÂą wiĂŞzienia i pÂłaciĂŚ muszĂŞ.
a to jakieÂś anarchistyczne hasÂła.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2008, 19:12:28 » |
|
Awatarki s¹ z czasów kiedy to wiêkszoœÌ ludzi by³a zmuszana do p³acenia i nie mia³a co liczyÌ na jakiekolwiek z tego profity. Tyle co owsa od pana ze spichrza w butach wynieœÌ, za co w pi¹tek w sztok gêbê w karczmie upiÌ mog³a.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2008, 19:39:05 » |
|
w ustroju feudalnym profitem dla chÂłopĂłw byÂła ochrona od gwaÂłtu i rabunku, nie zapominajmy o tym:) wtedy nie byÂło jednolitych paĂąstw z policjÂą i wojskiem
kaÂżdy system ma swoje wady i zalety, wszystko zaleÂży teÂż od punktu widzenia, przyjĂŞtego kryterium, ale kapitalizm jest najbardziej zgodny z naturÂą ludzkÂą, niestety dzisiaj kapitalizm moÂżna spotkaĂŚ chyba juÂż tylko w Chinach, ale teÂż nie do koĂąca i coraz mniej
s¹ oczywiœcie jednostki, ca³a masa jednostek, pewnie nawet wiêkszoœÌ spo³eczeùstwa, posiadaj¹ca naturê niewolnika, dla nich socjalizm albo feudalizm jest bardzo wygodny, komfortowy
jest nawet taka teoria socjologiczna, mĂłwiÂąca o tym Âże swĂłj sukces socjalizm zawdziĂŞcza wÂłaÂśnie tej niewolniczej naturze, ktĂłra odreagowaÂła w ten sposĂłb upadek feudalizmu i dziewiĂŞtnastowieczny kapitalizm, Âże socjalizm daÂł ludziom namiastkĂŞ owej feudalnej ochrony, bez ktĂłrej nie potrafili ÂżyĂŚ
a tak na marginesie, je¿eli nie ma siê przekonania do diabelskiej natury socjalizmu, warto zwróciÌ uwagê, ¿e socjalizm ¿eby istnieÌ ZAWSZE potrzebowa³ wroga - u bolszewików wrogiem byli ludzie posiadaj¹cy maj¹tek, ¿ydzi, koœció³, intelektualiœci; u narodowych socjalistów wrogiem by³y inne rasy; dzisiaj wrogiem mobilizuj¹cym do walki eurosocjalistów s¹ rasiœci, homofoby, wszelkiej maœci konserwa no i oczywiœcie globalne ocieplenie:)
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 22, 2008, 22:07:36 » |
|
No i OK. CaÂły czas tu mowa i na to wychodzi Âże wszystko od ludzi zaleÂży. 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2008, 14:52:49 » |
|
nie, ludzka natura jest taka sama, niezmienna, wtÂłoczenie ludzi w jakiÂś model ZAWSZE przyniesie ten sam efekt
mówisz jak PiS-owska propaganda - to nie socjalizm jest z³y, to ludzie byli nietrafienie, dajcie nam siê tym zaj¹Ì a bêdzie OK
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2008, 19:20:16 » |
|
A wcale nie. Chodzi mi o to ¿e nie ma na œwiecie rzeczy doskona³ych. Tym bardziej tych które cz³owiek wymyœli³. (wy³¹czaj¹c oczywiœcie sztukê i muzykê)  Przecie¿ ustroje cz³owiek tworzy. Z nieba przecie¿ nie spad³y.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 23, 2008, 22:23:30 » |
|
sÂą ustroje, ktĂłre siĂŞ tworzÂą same, przez stulecia, dostosowujÂą siĂŞ do panujÂących warunkĂłw ekonomicznych, wtedy prawo tylko kodyfikuje panujÂącÂą kulturĂŞ, tak byÂło z systemem feudalnym
sÂą ustroje, tworzone z zamysÂłem przez czÂłowieka, oparte na baÂłwochwalczej wierze w potĂŞgĂŞ ludzkiego umysÂłu, majÂące doprowadziĂŚ spoÂłeczeĂąstwo do upragnionej Âświetlanej utopii, zawsze prowadzÂą do biedy, stagnacji, czĂŞsto okupione ogromnym cierpieniem, ofiarami, rewolucjami, wojnami, etc.
poczytajcie sobie ksi¹¿ki o œredniowieczu, a oka¿e siê, ¿e œredniowiczny ch³op, nie mówi¹c ju¿ o wy¿szych stanach, mia³ nieporównanie wiêcej swobód i wolnoœci ni¿ my mamy dzisiaj
a tak miĂŞdzy nami, to jeÂśli ktoÂś wprowadza tak idiotyczny ustrĂłj jak socjalizm i jest na tyle inteligentny, Âże mu siĂŞ to udaje, to na bank nie wierzy w te bzdury i robi to cynicznie z chĂŞci wÂładzy i kasy
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2008, 12:03:06 » |