chyba pobije rekord w zk³adaniu tu nowych tematów
Czyli wszystko na temat COPD
Jak zauwa¿yli¶cie t± chorobe u swoich koni.?
Jak leczycie.?
Jakie s± postêpy w leczeniu.?
Na co uczulone s± wasze konie.?
U¿ytkowanie koni z COPD?
U Mojej koby³y COPD zosta³o wykryte w listopadzie 2007r.
Wszystko zacze³o sie od kaszlu najpierw na pocz±tku jazdy, potem ju¿ kaszla³a i na padoku i w stajni.
Po endoskopi okaza³o sie ¿e Weni ma II stopieñ COPD.
Dosta³a oczywi¶cie serie leków i przykazy typu moczenie siana, owsa, mia³a staæ na trocinie w stajni angielskiej i spêdzaæ jak nawiêcej czasu na padokach trawiastych.
Konia przenios³am do stajni angielskiej na trociny.
Dostawa³am moczone jedzonko, leki wszystko tak jak kaza³a wet.
Wiadomo zima otwarty boks i moczenie jedzenia przesta³o byæ mo¿liwe.
Zacze³a dostawaæ nie moczone jedzenie i okaza³o sie ¿e wszystko jet ok.
W marcu zosta³a przeniesiona do zwyk³ego boksu ale te¿ na trociny i nadal wszystko ok:)
py³y i kurz zosta³ wiêc wykluczony jako alergen
Nasta³a wiosna i pylenie traw koñ nadal nic tak wiêc ten czynnik te¿ odpad³:)
Od 8 tygodni koñ stoi w stajni angielskiej ale na s³omie i dalej nic
Tak wiêc drog± dedukcji czynnikiem który w najwiêkszym stopniu uczula mojego konia jest amoniak.
Koñ od maja normalnie chodzi pod siod³em oddechy ma w normie zero kaszlu zero leków czy wspomagaczy oddychania
Tak wiêc czysto¶æ w boksie i jeszcze raz czysto¶æ w boksie w naszym przypadku to podstawa do zachowania zdrowia
Oczywi¶cie i zdrowy koñ te¿ powinien mieæ wzorcow± czysto¶æ w boksie
Ale Cz³owiek uczy sie na b³êdach których Konsekwencje niestety czêsto ponosz± nasze zwierzêta.
Jestem juz uzbrojona na okres zimowy kiedy to boksy bed± zamykane na noc.
Kupi³am ¶rodek do neutralizacji amoniaku
czarny kmin
i zio³owy ¶rodek leovetu
Mam naszczê¶cie ustalone z W³a¶cicielem stajni ¿e do puki temp nie zejdzie poni¿ej zera ( czyli je¶li nie spadnie do takiej co by mog³y zamarzaæ poid³a) to weni ca³± dobe bêdzie mia³a otwarty boks.
Narazie odpukaæ od 10 miesiêcy nie mieli¶my oznak COPD i am nadzieje ¿e tak zostanie