FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:44:34 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: COPD  (Przeczytany 9906 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
wenecja i warka
Go¶æ
« : Wrzesieñ 24, 2008, 10:17:06 »

chyba pobije rekord w zk³adaniu tu nowych tematów

Czyli wszystko na temat COPD
Jak zauwa¿yli¶cie t± chorobe u swoich koni.?
Jak leczycie.?
Jakie s± postêpy w leczeniu.?
Na co uczulone s± wasze konie.?
U¿ytkowanie koni z COPD?

U Mojej koby³y COPD zosta³o wykryte w listopadzie 2007r.
Wszystko zacze³o sie od kaszlu najpierw na pocz±tku jazdy, potem ju¿ kaszla³a i na padoku i w stajni.
Po endoskopi okaza³o sie ¿e Weni ma II stopieñ COPD.
Dosta³a oczywi¶cie serie leków i przykazy typu moczenie siana, owsa, mia³a staæ na trocinie w stajni angielskiej i spêdzaæ jak nawiêcej czasu na padokach trawiastych.
Konia przenios³am do stajni angielskiej na trociny.
Dostawa³am moczone jedzonko, leki wszystko tak jak kaza³a wet.
Wiadomo zima otwarty boks i moczenie jedzenia przesta³o byæ mo¿liwe.
Zacze³a dostawaæ nie moczone jedzenie i okaza³o sie ¿e wszystko jet ok.
W marcu zosta³a przeniesiona do zwyk³ego boksu ale te¿ na trociny i nadal wszystko ok:)
py³y i kurz zosta³ wiêc wykluczony jako alergen

Nasta³a wiosna i pylenie traw koñ nadal nic tak wiêc ten czynnik te¿ odpad³:)
Od 8 tygodni koñ stoi w stajni angielskiej ale na s³omie i dalej nic
Tak wiêc drog± dedukcji czynnikiem który w najwiêkszym stopniu uczula mojego konia jest amoniak.
Koñ od maja normalnie chodzi pod siod³em oddechy ma w normie zero kaszlu zero leków czy wspomagaczy oddychania

Tak wiêc czysto¶æ w boksie i jeszcze raz czysto¶æ w boksie w naszym przypadku to podstawa do zachowania zdrowia

Oczywi¶cie i zdrowy koñ te¿ powinien mieæ wzorcow± czysto¶æ w boksie
 Ale Cz³owiek uczy sie na b³êdach których Konsekwencje niestety czêsto ponosz± nasze zwierzêta.

Jestem juz uzbrojona na okres zimowy kiedy to boksy bed± zamykane na noc.
Kupi³am ¶rodek do neutralizacji amoniaku
czarny kmin
i zio³owy ¶rodek leovetu
Mam naszczê¶cie ustalone z W³a¶cicielem stajni ¿e do puki temp nie zejdzie poni¿ej zera ( czyli je¶li nie spadnie do takiej co by mog³y zamarzaæ poid³a) to weni ca³± dobe bêdzie mia³a otwarty boks.

Narazie odpukaæ od 10 miesiêcy nie mieli¶my oznak COPD  i am nadzieje ¿e tak zostanie
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 26, 2008, 07:46:45 »

oooo nikt nie ma doczynienia z COPD Co?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 26, 2008, 09:41:20 »

to chyba dobrze.......
Dziwi mnie tylko zamykanie drzwi w czasie zimy,  ja je zamykam tylko wtedy gdy jest bardzo wietrznie, moje konie obra¿aj± siê jak nie pozwalam im ogl±daæ drzew w piêknej mro¼nej szacie.  Spoko
Oczywiscie wodê maj± w wiadrach bo niestety poid³a zamarzaj±.
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 26, 2008, 10:03:25 »

no pewnie ¿e dobrze
co do zamykania to u nas s± poid³a automatyczne
a zamykane bêdzie dopero wtedy kiedy temp spadnie tak ¿e poid³a bêda mog³y zamarazaæ wiêc my¶le ¿e zamkniête bêda w ci±gu roku mo¿e ca³y jeden miesi±c no moze 1,5 miesi±ca.
Gromowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 114

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 26, 2008, 12:15:14 »

U nas w stajni zim± te¿ zamykamy górne drzwi w stajniach angielskich.

A co do COPD to mam podejrzenie, ¿e Barwna w³a¶nie to ma. Wiem, ¿e ma jak±¶ nieuleczalna chorobê uk³adu oddechowego. Rozmawia³am o tym z pani± weterynarz podczas wizyty, ale nazwy nie zapamiêta³am.  Zawstydzony
Czy konie z COPD mog± chodziæ pod siod³em na lekkie spacery? Lekkie spacery, czyli stêpo=k³usy z odrobinka galopiku.
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 26, 2008, 12:29:12 »

Gromowa konie z COPD mog± normalnie pracowaæ.
Ja na mojej pracuje 5 razy w tygodniu s± to normalne jazdy treningowe z k³usem i galopem.
Je¼dzimy te¿ w tereny i pracujemy na lon¿y w wypiêciami.

Najwa¿niejsze to obserwowaæ takiego konia badaæ oddechy i zapeniæ odpowiednie warunki bytowania ( czysto¶æ w boksach, ca³e danie na padokach, odpylone jdzenie, trociny)
Oczywi¶cie nie wszytskie te warunki s± potrzebne ka¿dy koñ jest uczulony na co innego.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 26, 2008, 12:32:57 »

Ja podejrzewam u swojej koby³ki COPD. Kaszle praktycznie ca³y czas - nie ma ró¿nicy, czy w stajni, czy na pastwisku. Zanim posz³a na du¿y wypas mia³a bia³± wydzielinê z nosa. Moczy³am jej siano i trochê siê poprawi³o, ale nadal jest ¼le.
Gromowa
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 26, 2008, 12:57:18 »

Weni, dziêkuje za informacje. Tak te¿ my¶la³am, ale ostatnio jedna osoba mi bardzo pomiesza³a w g³owie i wolê siê upewniæ.
'Moja' klacz i tak nie mo¿e chodziæ normalnie, bo ma jeszcze problemy ze stawami i wiele innych mniej lub bardziej powa¿nych schorzeñ... Chocia¿ ostatnio jak ju¿ nie je¼dzi, gdy siê na uje¿d¿alni kurzy, dostaje moczone siano, czêsto jest wypuszczana na trawê i wiêcej chodzi pod siod³em (czêsto w tereny) czujê siê o wiele lepiej i ju¿ du¿o mniej kaszle. Kiedy¶ kaszla³a nawet stoj±c na wybiegu, czy w stajni, a po 15 minutach jazdy kaszla³a jak oszala³a. Teraz rzadko kiedy s³ychaæ pojedyncze kaszlêcie.
Weterynarz mówi³a, ¿e to dopiero pocz±tkowe stadium choroby i przy odpowiedniej opiece objawy mog± siê zmniejszyæ i choroba nie bêdzie siê posuwa³a...
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 26, 2008, 13:03:37 »

Iza90 na twoim miejscu zrobi³abym endoskopie.
badanie niestety jest dosæ drogie ale naszczê¶cie mo¿na je wykonaæ w stajni.
Dopiero po takim badaniu i zrobieniu wymazu mo¿na mieæ pewno¶æ czy to COPD.
Ja kiedy wykryto COPD zastosowa³am po 1 leczenie antybiotykiem i sterydami aby zlikwidowaæ objawy choroby i po 2 zmiana warunków aby objawy ju¿ nie powraca³y.
Warto podaæ jaki¶ ¶rodek u³atwiaj±cy oddychanie np coff les do¶æ drogi preparat 215z³ na miesi±c mo¿na robiæ inchalacje specjalnymi ¶rodkami.
Je¶li z kas± krucho to kupiæ kostkê inchalacyjn± i dawaæ do boksu ga³±zki sosnowe.

Gromowa  sprawdzaj oddechy to podstawa do tego  ¿eby wiedziaæ ja czuje sie koñ pod wzglêdem COPD mo¿esz zastosowaæ dodatkowo co¶ poprawiaj±cego oddychania np pasze zio³ow± albo jaki¶ profilaktyczny ¶rodek na leovet ma co¶ takiego kosztuje 40 pare z³  istarcza na miesi±c.
Gromowa
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 26, 2008, 13:13:07 »

WiW, mog³aby¶ napisaæ co¶ wiêcej o liczeniu oddechów. Weterynarz pokazywa³a mi jak siê patrzy by widzieæ oddech, ale mniej wiêcej ile ich powinno byæ nie mówi³a. Jak oddycha za szybko (zawsze oddycha szybciej i 'p³ycej' ni¿ inne konie) to widzê, ale fajnie by³oby znac jakie¶ normy i ju¿ precyzyjniej dbaæ o konia. A tê kostki to mo¿na kupiæ w je¼dzieckim? Jak wygl±daj± i siê nazywaj±? Ga³±zki przywieszaæ do krat od boksu, czy jak?
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 26, 2008, 13:21:55 »

Oddechów w stanie spoczynku powinno byæ najlepiej do 12 na minutê.
Po wy¿ej pietnastu w gor±ce dni stosuje ch³odzenie wod± w dni zimne daje zio³a na oddychanie.
Ja licze oddechy patrz±c na ruchy brzucha albo przyk³adaj±c rêke no nozdrzy.
co do kostki  to mozna j± kupiæ w sklepie je¼dzieckim albo zamówic w sklepie internetowym i s± to poprostu kostki inhalacyjne nie maj± innej nazwy http://sklepy.allegro.pl/item433100149_herbalino_inhalacyjna_kostka_ziolowa_0_5kg.html
a ga³±zki zawsze przywi±zywa³am do krat ich olejki eteryczne bardzo ³adnie inhaluj±.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: