jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #90 : Październik 25, 2010, 18:09:38 » |
|
Chomsk mi siê podoba, te¿ ma zad s³abo zwi¹zany, ale to jak prawie ka¿dy folblut. I w jaki negatywny/pozytywny sposób mo¿e wp³yn¹Ì takie wi¹zanie zadu na u¿ytkowanie w sporcie (potomstwa, je¿eli odziedziczy³oby to po tatusiu)?
Takie konie sÂą chyba co do zasady mniej jezdne, trudniej im podstawiĂŚ zad, zebraĂŚ. NajwiĂŞkszy wpÂływ takie wady budowy majÂą na ocenĂŞ hodowlanÂą, gdy przychodzi do bonitacji, czempionatu, etc. Lepszym przykÂładem jest krowia postawa zadu, z ktĂłrÂą koniom wygodniej siĂŞ biega, a jest rugowana. Bardzo podoba mi siĂŞ ogier Mighty Magic: http://kempke-hof.de/englisch/hengste_magic.htmOn jest tylko 90% xx, a 10% holst., ale jego potomstwo na klaczach xo byÂłoby juÂż mÂłp. Ze strony matki oprĂłcz Heraldika wystĂŞpuje 3 razy Ladykiller. WygraÂł wÂłaÂśnie Mistrzostwa ÂŚwiata MÂłodych Koni w WKKW 7-latkĂłw. W tamtym roku w 6-latkach byÂł drugi. Tylko podobno nadaje siĂŞ jedynie na niskie klacze, bo strasznie po nim Âźrebaki rosnÂą.
|
|
|
|
|
|
|
meghana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #91 : Październik 25, 2010, 20:16:34 » |
|
Urodziwy i uzdolniony ch³opak. Có¿ pozostaje w sferze marzeù u¿ycie takie konia do hodowli. Póki co za wysokie progi dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #92 : Październik 25, 2010, 20:39:37 » |
|
MyÂślĂŞ, Âże osoby zainteresowane hodowlÂą koni do wkkw powinny szukaĂŚ ogierĂłw z krwiÂą Heraldika. Wystarczy spojrzeĂŚ na tegoroczne wyniki jego potomstwa - Mistrzostwo ÂŚwiata jego wnuka, La Biosthetique Sam'a, Âświetne wyniki FRH Abraxxasa (Ingrid Klimke), I m w MÂŚMK 7- latkĂłw wnuk Heraldika - Mighty Magic, II miejsce Avedon syn Heraldika.
|
|
|
|
|
|
|
lech58
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #93 : Październik 27, 2010, 09:56:09 » |
|
To samo ogÂłoszenie dotyczÂące Chomska jest w katalogu ogierĂłw z ZHKZL , ale widziaÂłem go teÂż na Âżywo i jestem zadowolony.
|
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #95 : Październik 29, 2010, 09:18:36 » |
|
To samo ogÂłoszenie dotyczÂące Chomska jest w katalogu ogierĂłw z ZHKZL , ale widziaÂłem go teÂż na Âżywo i jestem zadowolony.
Ale czy on siĂŞ rusza obszernie? JakÂą ma akcjĂŞ w kÂłusie?
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #96 : Październik 29, 2010, 15:08:18 » |
|
nasienie mroÂżone Mighty Magic moÂże byc wysyÂłane do Polski, koszt 350euro(z Vat) za 3-4 sÂłomki
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #97 : Październik 29, 2010, 16:58:40 » |
|
To caÂłkim niedrogo....
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #98 : Październik 29, 2010, 17:31:43 » |
|
nasienie mroÂżone Mighty Magic moÂże byc wysyÂłane do Polski, koszt 350euro(z Vat) za 3-4 sÂłomki
MoÂże uda siĂŞ je zaÂłatwiĂŚ do ÂŁÂącka, tak jak w ubiegÂłym roku trakeniarzom? Bo cena jest zachĂŞcajÂąca.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #99 : Październik 29, 2010, 17:40:21 » |
|
MyÂślĂŞ, Âże by byÂło duÂżo chĂŞtnych w takiej cenie. SzczegĂłlnie jeÂśli by go uznano do ksiĂŞgi mÂłp. Tylko kto by za tym zalobbowaÂł w PZHK?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #100 : Październik 29, 2010, 17:58:33 » |
|
W¹tpie, ¿eby go w rasie ma³opolskiej uznali, ale w ap i wlkp chyba nie by³oby problemu. Moim zdaniem takimi sprawami powinien siê zaj¹Ì PZHKM, ale tam chyba nie ma kto siê tym zainteresowaÌ....
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #101 : Październik 29, 2010, 18:29:31 » |
|
Ale w programie hodowlanym jak byk stoi:
"Do ksiàg koni rasy maΠopolskiej mo½e byç tak½e wpisywane potomstwo pochodzàce od jednego lub obojga rodzicĂłw wpisanych do ksiàg koni rasy szlachetnej pĂłΠkrwi, jeÊli potomstwo to w trzecim pokoleniu posiada 7 przodkĂłw kwalifikujàcych do ksi´gi koni rasy maΠopolskiej."
W tym przypadku tak by byÂło, gdyby go uÂżyĂŚ na klaczach czysto mÂłp do dwĂłch pokoleĂą wstecz. Ponadto jego babka teÂż ma duÂżo krwii xx (trzy razy epokowy Ladykiller!!!) oraz Ramzesa w rodowodzie, w sumie MM ma ponad 90% krwi xx i oo.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #102 : Październik 29, 2010, 19:33:23 » |
|
Dla mnie u¿ycie holsztyna k³óci siê trochê z koniem ma³opolskim jako anglo-arabem. Nawet z 80-kilka % folbluta to nadal pozostaje holsztyn, z holsztyùskiej rodziny, na pewno nie anglo-arab. ByÌ mo¿e nie mam racji.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #103 : Październik 29, 2010, 20:03:55 » |
|
On ma ponad 90% krwi xx lub oo, a nie 80 kilka. W hodowli tej uÂżywano juÂż koni SF (Elvis i inne) trakeĂąskich i wielkopolskich w Janowie, etc. W tym roku do kwalifikacji ogierĂłw przystÂąpiÂł Assani i nikt nie kwestionowaÂł jego angloarabskoÂści: http://www.allbreedpedigree.com/assaniA czy naleÂży tak robiĂŚ? JeÂżeli chce siĂŞ hodowaĂŚ dobre konie, a moÂżna uÂżyĂŚ jednego z czoÂłowych reproduktorĂłw do WKKW na Âświecie w tej chwili, nie tracÂąc typu, zdrowia i urody, a jedynie poÂświĂŞcajÂąc te niecaÂłe 5% rodowodu na holsztyny? KaÂżdy musi sobie sam odpowiedzieĂŚ czy warto. W oczach ewentualnego kupca to moÂże byĂŚ raczej zaleta, no ale dotacji siĂŞ nie dostanie 
|
|
|
|
|
|
|
meghana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #104 : Październik 29, 2010, 21:50:05 » |
|
No proszĂŞ po raz kolejny dowĂłd na to, iÂż wielu polskich hodowcĂłw cudze chwali, cudzym siĂŞ zachwyca, a swego nie zna. Niemcy potrafiÂą doceniĂŚ i korzystaĂŚ z nadarzajÂących siĂŞ okazji i nie krzywiÂą, Âże nie ich hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
|