FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:46:42 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery xx  (Przeczytany 192496 razy)
0 u¿ytkowników i 18 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #105 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:51:51 »

To ca³kim niedrogo....

No w³a¶nie, tylko bêdzie nam dane skorzystaæ póki jest wzglêdnie tanio? Co?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #106 : Pa¼dziernik 30, 2010, 10:18:45 »

"Do ksiàg koni rasy maΠopolskiej mo½e byç tak½e wpisywane potomstwo pochodzàce
od jednego lub obojga rodziców wpisanych do ksiàg koni rasy szlachetnej póΠkrwi, jeÊli
potomstwo to w trzecim pokoleniu posiada 7 przodków kwalifikujàcych do ksi´gi
koni rasy maΠopolskiej."

Ja to znam na pamiêæ, jednak mai³am nie lada k³opot ¿eby tak± klacz
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-3413.html
PZHK uzna³ za ma³opolsk±

Taka teoretycznie spe³nia wymogi i co ? Jest opisana jako SP
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-6592.html

Wygl±da na to, ¿e to co na papierze niekoniecznie jest wykorzystywane w praktyce. Dlatego jestem sceptyczna, ale mi siê MM na tyle podoba, ¿e mog³abym rozwa¿yæ tak¿e do "wyprodukowania" sp-ka.

Co do MM jeszcze, warto zauwa¿yæ, ¿e podobnie jak Dakota xx, wywodzi siê z linii og. Bold Ruler, a wiêc u córek Oregona, Toledo, Dietmara i innych wyst±pi³by dodatkowo inbred na tego epokowego folbluta.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #107 : Pa¼dziernik 30, 2010, 12:27:49 »

No w³a¶nie, tylko bêdzie nam dane skorzystaæ póki jest wzglêdnie tanio? Co?

No to zale¿y od tego czy na wiosnê cena nie podskoczy....
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #108 : Pa¼dziernik 30, 2010, 13:56:39 »

My¶lê, ¿e kluczowe jest stwierdznie "mog± byæ", zamiast "s±". Trzeba po prostu za tym pochodziæ, poprosiæ i mo¿e siê udaæ. Typem i dzielno¶ci± na pewno ogier pasuje.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #109 : Pa¼dziernik 31, 2010, 19:54:48 »

Rozmawia³em z zacnym hodowc± starej daty i powiedzia³ mi, ¿e wed³ug starej nomenklatury hodowlanej ogier taki jak MM by³by w Polsce zaklasyfikowany jako pó³krew angielska, czyli x. Na tej samej zasadzie co przed¶wity czy furioso i jako taki móg³by byæ u¿yty jako ameliorator w hodowli angloarabów pó³krwi, czyli koni ma³opolskich. Oczywi¶cie dzisiaj ksiêga ma³opolska bardzo siê zamknê³a, nie mówi±c o programie ochronnym, ale ta argumentacja przemawia do mnie. Wystarczy popatrzyæ g³êbiej na rodowody naszych klaczy i gdy dojdziemy do pustych kratek przypomnieæ sobie, dlaczego nazywamy je angloarabami PÓ£KRWI.

Id±c dalej tym tokiem rozumowania mo¿na by rozwa¿yæ dopuszczenie co lepszych, bardziej zaawansowanych w krew, trakenów, które równie¿, w gruncie rzeczy, s± angloarabami pó³krwi. Oczywi¶cie baza by³a inna, ale nadbudowa xx, oo i o podobna.

No i argument na koniec - je¿eli dopuszczamy xo pó³krwi francuskie (powsta³e na innej bazie matek ni¿ m³p., przy u¿yciu innych szczepów orientalnej krwi), to dlaczego nie dopu¶ciæ MM?? Tylko ze wzglêdu na nazwê?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #110 : Pa¼dziernik 31, 2010, 20:34:15 »

jasiek
Ja tam jestem jak najbardziej za uznaniem, przecie¿ nikt nie przymusi ¿adnego hodowcy do krycia takim ogierem.

Inna rzecz, ¿e wg strony SO Celle cena ¶wie¿ego nasienia MM wynosi 750 Euro, a to znacz±co wiêcej ni¿ 350...
http://landgestuetcelle.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=16&idart=1152

A tu warunki wysy³ki nasienia na terenie UE (strona 2)
http://landgestuetcelle.de/cms/upload/pdf/erleuterungen/EU_Frischsamen_2010.pdf
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #111 : Pa¼dziernik 31, 2010, 21:34:52 »

Ró¿nica w cenie wynika z tego, ¿e zamawiaj±c ¶wie¿e masz prawo do kilkukrotnej wysy³ki w Tobie pasuj±cym terminie (jak klacz siê grzeje) co mo¿e byæ do¶æ uci±¿liwe dla ogiera u¿ytkowanego sportowo czy obleganego przez hodowców. Cena za mro¿onkê obejmuje JEDN¡ dawkê nasienia, czyli efekt jednej ejakulacji, ale podzielon± na 3-4 s³omki. Przy inseminacji mro¿onym podaje siê nasienie raz na rujê, przez co ogier jest mniej obci±¿ony, a weterynarz bardziej. Je¿eli chcesz LFG, czyli ilo¶æ dawek mro¿onych a¿ do narodzin ¼rebaka, to cena nawet przy mro¿onym ro¶nie do ponad 1000 euro.

Wracaj±c do wnuków Heraldika, kolejnym ciekawym jest ogier Black Jack, któremu urody i typu pozazdro¶ciæ mo¿e wiêkszo¶æ naszych xo:

http://www.black-jack-as.de/

Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #112 : Listopad 01, 2010, 09:17:57 »

Ogier fajny, ale kopyta do wymiany...  Niezdecydowany
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #113 : Listopad 01, 2010, 11:48:42 »

Alleluja!-¿yjesz czego nie dajesz znac?
Slepa jestem-czego chcesz wymieniaæ? trzymany na wysokich jak wiele ale poza tym?... o¶wieæ ciemnego
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #114 : Listopad 01, 2010, 15:41:18 »

Co do MM jeszcze, warto zauwa¿yæ, ¿e podobnie jak Dakota xx, wywodzi siê z linii og. Bold Ruler, a wiêc u córek Oregona, Toledo, Dietmara i innych wyst±pi³by dodatkowo inbred na tego epokowego folbluta.

Mówi±c "epokowy" o Ladykiller mia³em na my¶li hodowlê koni sportowych. Bold Ruler nie by³ w typie odpowiadaj±cym hodowli pó³krwi, nie wiem czy warto na niego inbredowaæ. Takim epokowym ogierem na pewno by³ jeszcze Teddy (choæ nie bezpo¶rednio, a przez licznych synów). W polskich warunkach epokowym ogierem by³ Aquino, chyba nie do koñca nale¿ycie wykorzystany.

Teddy:

Zwróæ uwagê na ca³kowicie odmienny typ, w porównaniu do Bold Rulera. Tego ogiera w naszych angloarabach mamy sporo za spraw± m.in. jego wnuka Hextona (przez syna Brumeux), który zostawi³ dwóch synów - Walezjusza i Bawara. Nie przed³u¿y³y linii, ale zostawi³y sporo cennych matek. Synem Walezjusza by³ m.in. og. Tarnik, ojca Tamarillo. Innym ¼ród³em jego cennej krwi by³ Asterus, z którego linii pochodzi np. Nithard, a przez niego szereg francuskich angloarabów u¿ytych w Polsce. Na Asterusa zinbredowany by³ te¿ Negresco, ojciec matki Toledo (chyba najlepszy syn Dakoty w pó³krwi). Podobnie matki Fordona i Saumura by³y zinbredowane na samego og. Teddy. Przesycenie rodowodu jego krwi± zdaje siê zwiêkszaæ szanse na sukces.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #115 : Listopad 02, 2010, 11:09:29 »

Widzisz ja mia³am na my¶li wybitn± karierê wy¶cigow± Bold Ruler'a.

Krew Aquino ³atwiej spotkaæ w PL u koni innych ni¿ ma³opolskie. Jedynie Saumur xx by³ u¿yty w stadninie angloarabskiej (Janów), chyba ?

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #116 : Listopad 02, 2010, 14:50:28 »

Widzisz ja mia³am na my¶li wybitn± karierê wy¶cigow± Bold Ruler'a.

Krew Aquino ³atwiej spotkaæ w PL u koni innych ni¿ ma³opolskie. Jedynie Saumur xx by³ u¿yty w stadninie angloarabskiej (Janów), chyba ?

W xo du¿o jest krwi Aquino przez jego córki (matki po Aquino maj± m.in. Cynik, Judex, Cross), np. Frazes jest zinbredowany 4x5 na Aquino. Jedynym kryj±cym synem Aquino, czy nawet koniem z tej linii by³ Saumur. Mo¿na te¿ spotkaæ trochê krwi jego ojca (Tourbillon) przez inne folbluty i xo francuskie.

Bold Ruler by³ wybitnym koniem i ogierem wy¶cigowym, ale chyba za bardzo w typie sprintera na pó³krew. Dlatego nie wiem czy warto kruszyæ kopie o inbred na takiego reproduktora.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #117 : Listopad 02, 2010, 17:35:43 »

G³upoty gadam, w Walewicach kry³ jeszcze Sekwestr xxoo, wnuk Aquino w linii mêskiej, przez Saumura.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #118 : Listopad 02, 2010, 17:36:06 »

A Polonez i Solenizant ?

Z tej samej linii (Bold Ruler a mo¿e Teddy ?) pochodzi te¿ zas³u¿ony dla zwi±zku hanowerskiego Prince Thatch
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #119 : Listopad 02, 2010, 17:51:37 »

A Polonez i Solenizant ?

Z tej samej linii (Bold Ruler a mo¿e Teddy ?) pochodzi te¿ zas³u¿ony dla zwi±zku hanowerskiego Prince Thatch

Polonez i Solenizant nie kry³y w xo (chyba?).

Bold Ruler pochodzi od Nearco (z tej linii pochodzi³ np. sprawdzony w pó³krwi Cardinal czy Heraldik). Teddy to jest starsza linia, praktycznie ju¿ wygas³a, ta sama co nasz zas³u¿ony Fils du Vent. Linia Teddy to w Niemczech takie ogiery jak Marcio xx, Angelo xx czy Swazi xx.

Prince Thatch pochodzi od Bay Ronald, ale nie przez Dark Ronald, a przez odnogê Gainsborough - Hyperion (ta sama co Lauries Crusador).

Oczywi¶cie to wszystko linia Darley Arabian, ale dzisiaj to chyba 95% folblutów jest z tej linii. Ogólnie nie mo¿na siê tymi liniami za bardzo sugerowaæ, nawet w obrêbie synów jednego ojca zdarzaj± siê ogiery w zupe³nie odmiennym typie. Z ogierów amerykañskich za najbardziej przydatn± do pó³krwi, w starym europejskim typie, jest uwa¿ana linia ogiera Fair Play (Man O' War - War Relic). Z tej linii pochodzi³ nasz Saroyan.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: