FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:41:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery xx  (Przeczytany 192554 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #225 : Listopad 17, 2011, 09:05:17 »

Mia³am okazjê 4 razy go w tym roku w Janowie ogl±daæ, tak ¶rednio mi siê podoba³, ale absolutnie nie oceniam go, bo to co w nim siedzi dopiero wyjdzie w najbli¿szych ¼rebakach ze stadniny, mia³ tam niew±tpliwie elitarne klacze do krycia, wiêc jakie¶ zdanie bêdzie mo¿na sobie niebawem wyrobiæ. Osobi¶cie, mimo ¿e mnie nie uwiód³, to je¶li sprawdzi³by siê na stadninowych klaczach, mog³abym go u¿yæ. Z tego co wiem, posz³o pod niego trochê klaczy, ³±cznie z tymi shagyami co z Bia³ki przyjecha³y.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #226 : Listopad 17, 2011, 10:59:09 »

A jakie masz odczucia co do niego, jakie dostrzgasz wady a jakie zalety ? Jestem bardzo ciekawa co siê urodzi po nim w Janowie. SM te¿ mi siê podoba, szkoda tylko, ¿e ma do¶æ krótk± szyjê  Smutny

I jeszcze raz poproszê o opiniê na temat tego osobnika:

¼ród³o: sporthorse-data.com
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #227 : Listopad 18, 2011, 09:24:25 »

Jak dla mnie, to w³a¶nie mu tej konkretnej ogierzej szyi brakuje, taki jako¶ za ma³o mêski, no, nie zrobi³ na mnie wra¿enia ca³o¶ciowo- nie chcê tu rozdrabniaæ siê o budowê poszczególnych czê¶ci cia³a. Ale jest dzielny, a to bardzo istotne. Trzeba czekaæ na ¿rebaki, je¶li wyjd± warto¶ciowe to osobi¶cie, mimo ¿e ogier mnie nie rzuca na kolana, zdecydowa³abym siê na tzw. ma³¿eñstwo z rozs±dku i pokry³abym nim klacz.
Inna sprawa, ¿e inaczej wygl±da koñ w regularnym treningu, a inaczej stoj±cy w boksie i wyprowadzany tylko na spacer na kieracie (karuzeli).
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #228 : Listopad 18, 2011, 20:50:03 »

Jak dla mnie, to w³a¶nie mu tej konkretnej ogierzej szyi brakuje, taki jako¶ za ma³o mêski, no, nie zrobi³ na mnie wra¿enia ca³o¶ciowo- nie chcê tu rozdrabniaæ siê o budowê poszczególnych czê¶ci cia³a. Ale jest dzielny, a to bardzo istotne. Trzeba czekaæ na ¿rebaki, je¶li wyjd± warto¶ciowe to osobi¶cie, mimo ¿e ogier mnie nie rzuca na kolana, zdecydowa³abym siê na tzw. ma³¿eñstwo z rozs±dku i pokry³abym nim klacz.
Inna sprawa, ¿e inaczej wygl±da koñ w regularnym treningu, a inaczej stoj±cy w boksie i wyprowadzany tylko na spacer na kieracie (karuzeli).

Zobaczcie na jego wymiary. On ma obwód nadpêcia 19 przy wzro¶cie 167. Moim zdaniem to stawia pod znakiem zapytania jego przydatno¶æ do pó³krwi, szczególnie na raczej drobnych matkach janowskich. Nie jestem fanem koni masywnych, ale nie mo¿na przeginaæ w drug± stronê. Biega³ wiele lat, ale ta jego kariera te¿ by³a przerywana kontuzjami. A co do szyi, to nie ma jej d³u¿szej od SM. To samo Frazes - daje raczej delikatne konie na spodzie, którym brakuje ko¶ci, z drobnymi stawami. Sam Frazes te¿ przez kontuzjê przeci±¿eniow± nóg zakoñczy³ karierê. Koñ sportowy musi mieæ kawa³ stawu, ¿eby potê¿ne si³y towarzysz±ce skokom mia³y gdzie siê rozk³adaæ. Jako¶ nie do koñca widzê te konie w Janowie.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #229 : Listopad 18, 2011, 21:34:07 »

I jeszcze raz poproszê o opiniê na temat tego osobnika:

Podstaw± przy ocenie folbluta pod k±tem hodowli koni sportowych powinno byæ zawsze obejrzenie go w ruchu obok p³yty. Ale ze zdjêcia - dla mnie bomba. Je¶li zosta³ u¿yty w holsztynie, to na pewno rusza siê elastycznie, z okr±g³ym galopem. Jak bym móg³, to bym nim kry³.

Przepraszam za post pod postem, ale ostatnio czytam forum do¶æ wyrywkowo.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #230 : Listopad 19, 2011, 09:24:19 »

Ibisco pod siod³em: http://www.youtube.com/watch?v=Hrtg8XukHTI
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #231 : Listopad 19, 2011, 09:36:51 »

jasiek
Ibisco jest dostêpny dla hodowców, w do¶æ przystêpnej cenie - 350 Euro, gdyby nie koszty wysy³ki to ja bym siê powa¿nie zastanowi³a.
Cytat: trakeny.info
Gniady IBISCO xx *2000 (Royal Solo po Sadler’s Wells – Itza po Local Suitor), wzrost 168 cm, ju¿ w pierwszym roku urodzonych po nim ¼rebi±t szlachetnych by³o siedem rasy trakeñskiej. Nawet jedno ze ¼rebi±t (kasztanowata klaczka Collier *2010 od Coralle III po Donaumonarch) by³o obecne na zesz³orocznym Trakehner Hengstmarkt w Neumünster. Ibisco biega³ w wieku od dwóch do siedmiu lat, wystartowa³ w 14-u wy¶cigach p³askich i 5-u gonitwach p³otowych, 4 x by³ pierwszy, 4x zaj±³ miejsca p³atne, wygra³ w sumie 50.000 Euro/GAG=89kg. Ibisco xx reprezentuje przede wszystkim doskona³y typ konia sportowego z atrakcyjn± i po¿±dan± du¿± parti± ³opatki i k³êbu, która szczególnie w jego przypadku rzuca siê w oczy. Dysponuje on wydajnymi chodami podstawowymi, przy ekspresyjnym k³usie oraz bardzo dobrym galopie z tendencj± do góry. Jego dotychczasowe ¼rebiêta w hodowli koni holsztyñskich ze wzglêdu na przekazywany typ s± mocno zachwalane.

Jeszcze dwa s³owa ode mnie - Ibisco mi siê podoba, bo jest bardzo szlachetny harmonijny, ma d³ug± ³±dnie osadzon± szyjê, uznnaie go w zwi±zku holsztyñskim swoje robi
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #232 : Listopad 19, 2011, 09:47:25 »

Aj cena jest b³êdna, dotyczy innego ogiera o tym samym imieniu  Zawstydzony
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #233 : Listopad 19, 2011, 11:10:07 »

http://www.holsteiner-verband.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=32&idart=1082&getInfoBox=yes&pageno=4

Jest trochê dro¿szy. Ale problemem nie jest dla mnie cena, a PZHK.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #234 : Listopad 19, 2011, 15:38:42 »

trafne stwierdzenie
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #235 : Listopad 19, 2011, 17:46:26 »

jasiek
Ale przecie¿ na pewno mo¿na wyst±piæ o jego uznanie w PL. Mighty Magic te¿ uznnay nie by³, a jest.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #236 : Listopad 19, 2011, 20:02:48 »

Mighty Magic wygra³ Le Lion d'Angers
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #237 : Listopad 19, 2011, 20:05:52 »

No fakt, ale czy to z automatu oznacza, ¿e go nie uznaj± ?
BTW kry³e¶ MM w tym roku ?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #238 : Listopad 19, 2011, 20:26:15 »

Nie kry³em. Z przyczyn niezale¿nych plan stanówkowy mi siê posypa³.

To nie chodzi o to, ¿e nie uznaj±. Chodzi o to, ¿e siê trzeba prosiæ o rzeczy oczywiste, gdzie traktuj± Ciê jak g³upka, którego trzeba przywróciæ do pionu, bo ma pomys³y, bo siê zapatrzy³ na zachodnie, etc. Przecie¿ tyle mamy wybitnych folblutów w Polsce, a Tobie jaki¶ Ibisco w g³owie.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #239 : Listopad 19, 2011, 20:38:17 »

Nie chcê absolutnie broniæ PZHK, ale poza oo i xx, wiêkszo¶æ zwi±zków hodowlanych nie uznaje ogierów z automatu.
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: