maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #225 : Listopad 17, 2011, 09:05:17 » |
|
Mia³am okazjê 4 razy go w tym roku w Janowie ogl¹daÌ, tak œrednio mi siê podoba³, ale absolutnie nie oceniam go, bo to co w nim siedzi dopiero wyjdzie w najbli¿szych Ÿrebakach ze stadniny, mia³ tam niew¹tpliwie elitarne klacze do krycia, wiêc jakieœ zdanie bêdzie mo¿na sobie niebawem wyrobiÌ. Osobiœcie, mimo ¿e mnie nie uwiód³, to jeœli sprawdzi³by siê na stadninowych klaczach, mog³abym go u¿yÌ. Z tego co wiem, posz³o pod niego trochê klaczy, ³¹cznie z tymi shagyami co z Bia³ki przyjecha³y.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #226 : Listopad 17, 2011, 10:59:09 » |
|
A jakie masz odczucia co do niego, jakie dostrzgasz wady a jakie zalety ? Jestem bardzo ciekawa co siê urodzi po nim w Janowie. SM te¿ mi siê podoba, szkoda tylko, ¿e ma doœÌ krótk¹ szyjê  I jeszcze raz poproszê o opiniê na temat tego osobnika:  Ÿród³o: sporthorse-data.com
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #227 : Listopad 18, 2011, 09:24:25 » |
|
Jak dla mnie, to w³aœnie mu tej konkretnej ogierzej szyi brakuje, taki jakoœ za ma³o mêski, no, nie zrobi³ na mnie wra¿enia ca³oœciowo- nie chcê tu rozdrabniaÌ siê o budowê poszczególnych czêœci cia³a. Ale jest dzielny, a to bardzo istotne. Trzeba czekaÌ na ¿rebaki, jeœli wyjd¹ wartoœciowe to osobiœcie, mimo ¿e ogier mnie nie rzuca na kolana, zdecydowa³abym siê na tzw. ma³¿eùstwo z rozs¹dku i pokry³abym nim klacz. Inna sprawa, ¿e inaczej wygl¹da koù w regularnym treningu, a inaczej stoj¹cy w boksie i wyprowadzany tylko na spacer na kieracie (karuzeli).
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #228 : Listopad 18, 2011, 20:50:03 » |
|
Jak dla mnie, to w³aœnie mu tej konkretnej ogierzej szyi brakuje, taki jakoœ za ma³o mêski, no, nie zrobi³ na mnie wra¿enia ca³oœciowo- nie chcê tu rozdrabniaÌ siê o budowê poszczególnych czêœci cia³a. Ale jest dzielny, a to bardzo istotne. Trzeba czekaÌ na ¿rebaki, jeœli wyjd¹ wartoœciowe to osobiœcie, mimo ¿e ogier mnie nie rzuca na kolana, zdecydowa³abym siê na tzw. ma³¿eùstwo z rozs¹dku i pokry³abym nim klacz. Inna sprawa, ¿e inaczej wygl¹da koù w regularnym treningu, a inaczej stoj¹cy w boksie i wyprowadzany tylko na spacer na kieracie (karuzeli).
Zobaczcie na jego wymiary. On ma obwód nadpêcia 19 przy wzroœcie 167. Moim zdaniem to stawia pod znakiem zapytania jego przydatnoœÌ do pó³krwi, szczególnie na raczej drobnych matkach janowskich. Nie jestem fanem koni masywnych, ale nie mo¿na przeginaÌ w drug¹ stronê. Biega³ wiele lat, ale ta jego kariera te¿ by³a przerywana kontuzjami. A co do szyi, to nie ma jej d³u¿szej od SM. To samo Frazes - daje raczej delikatne konie na spodzie, którym brakuje koœci, z drobnymi stawami. Sam Frazes te¿ przez kontuzjê przeci¹¿eniow¹ nóg zakoùczy³ karierê. Koù sportowy musi mieÌ kawa³ stawu, ¿eby potê¿ne si³y towarzysz¹ce skokom mia³y gdzie siê rozk³adaÌ. Jakoœ nie do koùca widzê te konie w Janowie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #229 : Listopad 18, 2011, 21:34:07 » |
|
I jeszcze raz poproszĂŞ o opiniĂŞ na temat tego osobnika:
Podstaw¹ przy ocenie folbluta pod k¹tem hodowli koni sportowych powinno byÌ zawsze obejrzenie go w ruchu obok p³yty. Ale ze zdjêcia - dla mnie bomba. Jeœli zosta³ u¿yty w holsztynie, to na pewno rusza siê elastycznie, z okr¹g³ym galopem. Jak bym móg³, to bym nim kry³. Przepraszam za post pod postem, ale ostatnio czytam forum doœÌ wyrywkowo.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #230 : Listopad 19, 2011, 09:24:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #231 : Listopad 19, 2011, 09:36:51 » |
|
jasiek Ibisco jest dostĂŞpny dla hodowcĂłw, w doœÌ przystĂŞpnej cenie - 350 Euro, gdyby nie koszty wysyÂłki to ja bym siĂŞ powaÂżnie zastanowiÂła. Gniady IBISCO xx *2000 (Royal Solo po Sadler’s Wells – Itza po Local Suitor), wzrost 168 cm, juÂż w pierwszym roku urodzonych po nim ÂźrebiÂąt szlachetnych byÂło siedem rasy trakeĂąskiej. Nawet jedno ze ÂźrebiÂąt (kasztanowata klaczka Collier *2010 od Coralle III po Donaumonarch) byÂło obecne na zeszÂłorocznym Trakehner Hengstmarkt w NeumĂźnster. Ibisco biegaÂł w wieku od dwĂłch do siedmiu lat, wystartowaÂł w 14-u wyÂścigach pÂłaskich i 5-u gonitwach pÂłotowych, 4 x byÂł pierwszy, 4x zaj¹³ miejsca pÂłatne, wygraÂł w sumie 50.000 Euro/GAG=89kg. Ibisco xx reprezentuje przede wszystkim doskonaÂły typ konia sportowego z atrakcyjnÂą i po¿¹danÂą du¿¹ partiÂą Âłopatki i k³êbu, ktĂłra szczegĂłlnie w jego przypadku rzuca siĂŞ w oczy. Dysponuje on wydajnymi chodami podstawowymi, przy ekspresyjnym kÂłusie oraz bardzo dobrym galopie z tendencjÂą do gĂłry. Jego dotychczasowe ÂźrebiĂŞta w hodowli koni holsztyĂąskich ze wzglĂŞdu na przekazywany typ sÂą mocno zachwalane. Jeszcze dwa sÂłowa ode mnie - Ibisco mi siĂŞ podoba, bo jest bardzo szlachetny harmonijny, ma dÂługÂą ³¹dnie osadzonÂą szyjĂŞ, uznnaie go w zwiÂązku holsztyĂąskim swoje robi 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #232 : Listopad 19, 2011, 09:47:25 » |
|
Aj cena jest b³êdna, dotyczy innego ogiera o tym samym imieniu 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #233 : Listopad 19, 2011, 11:10:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #234 : Listopad 19, 2011, 15:38:42 » |
|
trafne stwierdzenie
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #235 : Listopad 19, 2011, 17:46:26 » |
|
jasiek Ale przecieÂż na pewno moÂżna wystÂąpiĂŚ o jego uznanie w PL. Mighty Magic teÂż uznnay nie byÂł, a jest.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #236 : Listopad 19, 2011, 20:02:48 » |
|
Mighty Magic wygraÂł Le Lion d'Angers
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #237 : Listopad 19, 2011, 20:05:52 » |
|
No fakt, ale czy to z automatu oznacza, Âże go nie uznajÂą ? BTW kryÂłeÂś MM w tym roku ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #238 : Listopad 19, 2011, 20:26:15 » |
|
Nie kryÂłem. Z przyczyn niezaleÂżnych plan stanĂłwkowy mi siĂŞ posypaÂł.
To nie chodzi o to, Âże nie uznajÂą. Chodzi o to, Âże siĂŞ trzeba prosiĂŚ o rzeczy oczywiste, gdzie traktujÂą CiĂŞ jak gÂłupka, ktĂłrego trzeba przywrĂłciĂŚ do pionu, bo ma pomysÂły, bo siĂŞ zapatrzyÂł na zachodnie, etc. PrzecieÂż tyle mamy wybitnych folblutĂłw w Polsce, a Tobie jakiÂś Ibisco w gÂłowie.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #239 : Listopad 19, 2011, 20:38:17 » |
|
Nie chcê absolutnie broniÌ PZHK, ale poza oo i xx, wiêkszoœÌ zwi¹zków hodowlanych nie uznaje ogierów z automatu.
|
|
|
|
|
|
|
|