FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:00:30 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery xx  (Przeczytany 192532 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Diverson
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #315 : Kwiecieñ 01, 2012, 06:21:13 »

Iza90  powiem ¿e konie po Special Powerze s± dobre i znam parê "¼rebaków" po jego dzieciach i s± ca³kiem ogarniête i fajne konie
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #316 : Kwiecieñ 03, 2012, 18:58:20 »

Co do San Luisa jeszcze. W tegorocznym wykazie ogierów podano nastêpuj±ce wymiary: 167-192-21,0, brzmi to znacznie lepiej ni¿ 19 (zw³aszcza przy tym wzro¶cie).
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #317 : Kwiecieñ 05, 2012, 21:11:45 »

http://sporthorse-data.com/d?i=10429638
Nowy folblut uznany w zwi±zku holsztyñskim, prezentuje siê chyba przyzwoicie. Co s±dzicie ?

¼ród³o: sporthorse-data.com

maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #318 : Kwiecieñ 20, 2012, 08:46:15 »

Dla zainteresowanych- Gluosnis mo¿e ju¿ kryæ klacze m³p.
titina
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #319 : Kwiecieñ 24, 2012, 20:40:32 »

Witajcie

mam pytanie dotycz±ce potomstwa ogiera Sword (Glimmerman x Silver Lady), co przekazuje, jaki ¼rebiêta maj± charakter, jak z ruchem, bo on sam podobno rusza siê bardzo dobrze. Bêdê wdziêczna za wszelkie informacje .

Bardzo dobre ruchowo, podnosi wzrost, nie¼le skacz±, maj± ,ci±g do przeszkody. Niektóre maj± do¶æ p³askie kopyta, ale ja widzia³am konie z jednej stajni, nie wiem jak w innych.
titina
U¿ytkownik

« Odpowiedz #320 : Kwiecieñ 24, 2012, 20:48:12 »

http://www.skgolejewko.pl/pl/hodowla_koni/stanowka/kornel.php

Wiem, ¿e to gdybanie, gdyby mia³ licencjê na pó³krew.
1. Czy z tej rodziny jest co¶ co by³o u¿ywane w pó³krwi i siê sprawdzi³o?
2. Czy co¶ pokaza³o siê w sporcie jako xx?
3. Czy po Jape do pó³krwi ogier czy nie???
4. Co z tego zdjêcia mo¿na o budowie wywnioskowaæ???

Odp:
1.Tak ,ogier Karambol, da³ og. Dyngus, który chodzi³ WKKW, do MP seniorów w³±cznie
2.Oczywi¶cie, najbardziej znana ,to klacz Niewia¿a http://www.bazakoni.pl/horse_1378.html
moim zdaniem ,najlepszy koñ WKKW-ski lat 80
3.Oczywi¶cie, ogier Galerius ,82pkt, epokowy koñ na Partynicach, doskona³y skoczek, wygrywa³ wszystkie biegi p³otowe i przeszkodowe,    jak leci, w Polsce oczywi¶cie . Z koni po Jape, które obecnie chodz± wysokie konkursy skokowe, pokazuje siê walach Civis, pod T.Mi¶kliewiczem  http://www.bazakoni.pl/horse_95566.html   ,ale to pe³na krew.
4. Co do tego punktu, to ja nie widzê zdjêcia Co?
Osobi¶cie, ba³a bym siê u¿yæ Kornela do pó³krwi, poniewa¿ ten koñ nie ma zdrowia, i zosta³ przedwcze¶nie, z tego powodu wycofany do hodowli.
titina
U¿ytkownik

« Odpowiedz #321 : Kwiecieñ 24, 2012, 21:12:13 »

Co do Toasta, to mia³am go na punkcie w 2010r. ¦wietny ,koñ, o doskona³ej tkance, bdb pracuj±cy zadem w ruchu. Przód gorszy. Fajnie skacze, dobry pokrojowo, fajnie osadzona szyja. Oko, takie jak lubiê ,nisko osadzone, jak u araba, i bardzo wyra¼ne, du¿e. Suchuteñka noga,to samo g³owa, nogi ,no jak na konia po karierze p³otowo-przeszkodowej, super, zero opoji.Charakter, super, do krycia wychodzi³ w kantarze, bardzo grzeczny. Jedyna wada, to za nisko osadzony na nogach, jak to siê mówi,,, ma³o wiatru" od spodu.
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #322 : Kwiecieñ 24, 2012, 21:17:40 »

mamy jednego malucha po Swordzie. ¦rednio urodziwy ale bardzo dobrze galopuj±cy.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #323 : Kwiecieñ 25, 2012, 14:08:31 »

3. Czy po Jape do pó³krwi ogier czy nie???

Odp:

3.Oczywi¶cie, ogier Galerius ,82pkt, epokowy koñ na Partynicach, doskona³y skoczek, wygrywa³ wszystkie biegi p³otowe i przeszkodowe, jak leci, w Polsce oczywi¶cie .

Teza mocno "na wyrost". Sam Jape w pó³krwi u¿yty zosta³  bardzo skromnie tylko bodaj w SK Moszna. To ¿e uda³ siê Galerius nie znaczy ¿e Jape w pó³krwi musi siê  sprawdziæ. Trzeba  pamiêtaæ, ¿e  Galeriusa "wyprodukowa³" s³yn±cy z wielkiej intuicji hodowca. Sam Galerius, niepobity na Partynicach przy mocniejszej konkurencji na torach czeskich ³atwo ulega³ rywalom. Z racji swojego pokroju, a tak¿e i pokroju znacznej czê¶ci potomstwa moim zdaniem Jape to ogier moim zdaniem w hodowli pó³krwi do¶æ ryzykowny.

Z koni po Jape, które obecnie chodz± wysokie konkursy skokowe, pokazuje siê walach Civis, pod T.Mi¶kliewiczem  http://www.bazakoni.pl/horse_95566.html   ,ale to pe³na krew.

Zdanie sugeruje, ¿e jest jaka¶ stawka koni po Jape chodz±ca wysokie konkursy skokowe. Nic podobnego, oprócz Civisa staruj± tylko  Ameryk i Salazar w ma³ych konkursach w wkkw. Bior±c pod uwagê bardzo du¿± ilo¶æ potomstwa to nie jest rewelacyjny wynik.
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #324 : Kwiecieñ 25, 2012, 15:54:28 »

brumby, a teraz powiedz ile polskich koni dostaje szanse wytrenowania przez powa¿nych ludzi i chodzenia w du¿ym sporcie? Zawodnik o wiele chêtniej we¼mie konia niemieckiego (ju¿ zrobionego) ni¿ w±tpliwego (surowego) konika po ogierze xx. Jak dla mnie taki wynik jest super jak na t± smutn± rzeczywisto¶æ.

Znajoma startuje w konkursach L-N, je¼dzi³a w Konarach m.in. konie po Jape. Baardzo zachwala³a te konie pod wzglêdem skoczno¶ci. Na jednym z nich ¶miga³a N-ki. Na forum finisz równie¿ spotka³am siê z pozytywn± opini± nt. tego ogiera w pó³krwi. Choæ na pewno nie jest to koñ na miarê Arcusa czy choæby Divisora (tu chyba o wynikach w hodowli nie mamy co dyskutowaæ?).

Ciekawy mo¿e byæ te¿ Negro, Alywar, je¶li kto¶ siê decyduje na krycie xx.
titina
U¿ytkownik

« Odpowiedz #325 : Kwiecieñ 25, 2012, 16:51:56 »

Negro, fajny, ale z tego co widzia³am lubi daæ kiepsk± tyln± nogê.Na minus to , i jeszcze ,ze jest po Don Corleone, a ten dawa³ konie, no lekko mówi±c z deklem. Du¿y plus, to jego kariera, i to ,¿e jest ze ¶wietnej rodziny ¿eñskiej, z której to by³ Norton, Niewia¿a, i Nawarro.
Co do Jape, to ja bym go nie skre¶la³a, poniewa¿ w pólkrwi, by³ raczej skromnie u¿yty, a co do pe³nej krwi startuj±cej, to jeszcze na naszym terenie by³a klaczka, ¶migajace w niez³ym stylu regionalki. Nie mo¿na oceniaæ w obecnych czasach ,pe³nej krwi po wynikach sportowych, poniewa¿ ma³o kto bierze do rêki konie tej rasy, ka¿dy je¼dziec woli teraz bardziej jezdne, modniejsze, i ³atwiejsze do roboty, konie sp, lub zachodnie. Nawet WKKW-¶ci, nie maj± ochoty na xx, i chyba teraz nie wiem ,mo¿e 4-5 startuje w tej konkurencji ?

Wracaj±c do Noela, to jest dla mnie ciekawy reproduktor, i jest w Polsce dostêpny.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #326 : Kwiecieñ 26, 2012, 08:09:38 »

Ja osobi¶cie bardzo ¿a³ujê, ze nie bêdzie ju¿ gonitw pó³krwi na Partynicach. Jesienne przegl±dy na WTWK to by³a wg mnie najlepsza metoda oceny i wyboru folbluta dla hodowców, chc±cych ich u¿yæ w pó³krwi. Widaæ by³o co po czym jak wygl±da, jak biega i mo¿na by³o porównywaæ potomstwo ró¿nych ogierów ( nb o ile dobrze pamiêtam w ostatnich czterech latach nie by³o tam ¿adnego potomstwa og Jape w pierwszym pokoleniu). By³a to okazja do rzetelnej oceny, a nie jakie¶ tam gdybanie na podstawie fotografii i wiadomo¶ci w stylu, ¿e "co¶ tam i gdzie¶ tam".

Sword widziany z tej strony wypad³ nie¼le, daje konie prawid³owe,z niez³ym ruchem, skoczne i mocne. Nie poprawi urody, zw³. g³owy, ale jej te¿ i nie popsuje. Ciekawe jak poka¿e siê jego potomstwo na MPMK.

Dla mnie najciekawszym folblutem u¿ytym w pó³krwi w ostatnich latach by³ niestety nie¿yj±cy ju¿ Chef Supreme, którego tu siê raczej nie lubi. Pod wzglêdem matek, jakie pozostawi³ w hodowli w Prudniku a zw³aszcza w Ochabach wypad³ ¶wietnie, potomstwo biega³o bardzo dobrze i dobrze pokaza³o sie na MPMK. Sam nie by³ w idealnym typie folbluta do pó³krwi ale przy prawid³owym doborze da³ bardzo dobre w typie potomstwo.

Co do treningu m³odych koni, o którym pisze Maea - polskie konie zasadniczo nie maj± ¿adnych szans na profesjonalny trening. To co siê u nas uprawia to w 90% jest totalna amatorszczyzna i robota "na skróty", przy której zw³aszcza angloaraby i potomstwo xx mo¿na tylko popsuæ. Niestety, jest jak jest i musimy siê opieraæ oceniaj±c konie na tym co widzimy, bior±c pod uwagê w miarê w³asnych mo¿liwo¶ci te wszystkie, grzecznie mówi±c, niedoskona³o¶ci naszego je¼dziectwa.

Jape'a nie przekre¶lam, ale nie widz±c jego potomstwa w sporcie (bo jeden dobrze skacz±cy folblut i jeden genialnie biegaj±cy pó³krewek, to jednak trochê ma³o do oceny) daleki by³bym do zalecania komu¶ tego ogiera.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #327 : Kwiecieñ 26, 2012, 15:33:12 »

Stanówka Jape kosztuje 3000 tys z³otych chyba, wiêc te dyskusje maj± charakter czysto akademicki. W tej cenie jest wiele ogierów daj±cych znacznie wiêksz± szanse na dobre potomstwo pod k±tem sportu, równie¿ xx czy zaawansowanych w krew.
videokonie
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #328 : Kwiecieñ 26, 2012, 17:20:39 »

Proszê zerkn±æ na prezentacjê ogiera Zagon. http://www.youtube.com/watch?v=JI5tuWqDh9Q resztê prezentacji ogierów z Bogus³awic na www.video-konie.pl za kilka dni.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #329 : Kwiecieñ 26, 2012, 18:15:39 »

Proszê zerkn±æ na prezentacjê ogiera Zagon. http://www.youtube.com/watch?v=JI5tuWqDh9Q resztê prezentacji ogierów z Bogus³awic na www.video-konie.pl za kilka dni.

Zagon to akurat najlepszy przyk³ad Z£EGO doboru ogiera xx do pó³krwi. Ogier bez ruchu, krzywe nogi, przekazuje nieciekawy charakter, w ma³o wierzchowym typie. S± dziesi±tki lepszych ogierów xx do pó³krwi w Polsce.
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: