FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:40:51 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Markery genetyczne - co i jak  (Przeczytany 9593 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Wrzesieñ 30, 2008, 21:21:55 »

A czy jest tu jaki¶ w±tek odno¶nie potrzebnych dokumentów do kwalifikacji do ZT. Chodzi mi w³a¶nie o te markery. Wiem tylko tyle, ¿e muszê zrobiæ mojemu markery, potrzebujê od ojca (na szczê¶cie ma wiêc to mi odpada) i od matki która nie ma. Wiêc ja muszê siê o to postaraæ?Co? I je¶li ona jest na drugim koñcu Polski to czy jest jaki¶ wykaz lekarzy którzy mog± to robiæ z podzia³em na regiony, czy mo¿e to pobraæ ka¿dy lekarz weterynarii??? I wtedy co dzwoniê do takiego lekarza i go proszê o takie co¶ i on wy¶le tak± próbkê gdzie potrzeba??? A ta próbka to musi byæ krew czy co¶ innego jak w³os np? Normalnie zielona jestem w tej kwestii.
Jak jest gdzie¶ taki temat to mnie przekierujcie a tego posta wykasujcie.
Dziêki.

w±tek w³asnie powsta³, mo¿e sie przyda

Musi to byæ krew
Lekarz powinien wys³aæ, tylko to oczywi¶cie kosztuje, pobranie, wys³anie, dojazd...
a samo badanie markerów to ostatnio koszt 140 z³, p³atne przelewem
Niby s± jacys wytypowani lekarze, ale nam pobiera³ krew nasz lekarz, jak gdyby spoza listy

tutaj jest wszystko na ten temat :
http://www.pzhk.pl/art.php?id=genetyka.htm
http://www.jay.au.poznan.pl/LABORATORIUM-KONIE/
http://www.zdizchorzelow.hg.pl/lab/

Badanie markerów genetycznych jest aktualnie warunkiem koniecznym i niezbêdnym do wpisu konia rasy m³p do ksiêgi.
W przypadku ¼rebiat urodzonych po inseminacji badanie markerów musi byc wykonane przed wydaniem paszportu.

Na oficjalne wyniki czeka sie oko³o miesi±ca od uiszczenia zap³aty,
jeden list trafia do nas, drugi do naszego OZHK, w paszport konia zostaje wpisany numer badania

Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 01, 2008, 09:58:55 »

ja ostatnio robi³am folblutowi, dla mnie to koszmar aczkolwiek pewnie to s³uszna sprawa... koszt badañ to 140z³, ale czêsto przy pierwszym ¼rebaku jeszcze matka do tego dochodzi... ja dzwoni³am do Jastrzêbca to mi powiedzieli ¿e lekarz do pobierania krwi nie jest wyznaczony, mo¿e byæ dowolny lekarz weterynarii... na dodatek dosta³am za ma³o próbek do wype³nienia... jeszcze do tego by³y upalne dni... wiêc wysy³a³o siê pocztex-em, a to do wszystkich kosztów dodatkowo 50z³...
w sumie wyszlo 280z³ koszt badañ, 45z³ pocztex, weterynarzowi ok 60-80z³ jako¶ o ile co¶ mi siê nie pomiesza³o... 
Claudia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 01, 2008, 10:35:26 »

A to od kogo dostaje siê te próbki do wype³nienia??? To lekarz nie ma takich fiolek do krwi??? My¶la³am, ¿e lekarz pobiera próbki i wysy³a do labolatorium a ja w w tym czasie op³acam badania.
Wyprostujcie mnie jak siê mylê, bo ju¿ mam zawrót g³owy od tego Z politowaniem
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 01, 2008, 11:02:05 »

ja dzwoni³am do Jastrzebca, weterynarz stwierdzi³ ¿e jemu siê nie op³aca zamawiaæ, bo ma za ma³o zamówieñ, wiêc dzwoni³am do Jastrzêbca, poda³am adres na który mi maj± przys³aæ próbówki, do tyg jako¶ przys³ali, dzwoni³am do weta, pobra³ krew, szybko zapakowa³am paczkê, na poczcie zrobi³am przelew i wys³a³am potwierdzenie przelewu razem z próbkami pocztexem.. tak robi³am w wypadku folbluta, na wiosnê bêdzie ma³opolak do takich szaleñstw, mam nadzieje przynajmniej... ale chyba procedura taka sama.. trzeba Montany zapytaæ
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 01, 2008, 14:52:28 »

Zarówno fiolki  na krew jak i odpowiednie dokumenty s± dostêpne w OZHK ( przynajmniej w okrêgu ³ódzkim ), krew pobiera równie¿ Pani kierownik, która wstêpnie bonituje danego ogiera !!!!
Nie ma sensu wydawaæ pieniêdzy na ogiera, który nie ma szans na dostanie siê do ZT. U koni ma³opolskich minimum to 78 pkt  bon. i to tak¿e wcale nie oznacza,¿e ogier siê dostanie.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 01, 2008, 16:40:58 »

nasz lekarz mia³ probówki ze sob±, fakt, ze dawalismy mu znac wczesniej jakie i ile, ¿eby by³ przygotowany
i oczywi¶cie probówki te¿ p³atne
W naszym OZHK raczej nie maj± tych probówek ( spytam z ciekawo¶ci przy okazji )
Wysy³ali¶my poczt± polsk± priorytetem, my akurat korzystalismy z us³ug Laboratorium w Chorzelowie.

Doma, ale po co chcesz te "szalenstwa" na wiosne ze zrebaczkiem uskuteczniac ?
¿rebak normalnie do opisu do paszportu, nie zawracaj sobie wtedy g³owy markerami, bedziesz sie tym martwic przy ewentualnym przysz³ym wpisie do ksiêgi

My jakos przeszli¶my szybko i bezstresowo przez te markery, za³atwiane kilka razy, badalismy w ostatnim czasie 4 konie.
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 01, 2008, 20:29:42 »

montana a Ty podlegasz pod Warszawê? Bo mi do badañ Kawy dali probówki ze Zwi±zku, czyli w W-wie daj±. Kawê bada³am w Poznaniu, a teraz robili¶my markery arabce i ju¿ w Jastrzêbcu - zamówilismy tam probówki i przys³ali w ci±gu tygodnia.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 01, 2008, 20:42:14 »

my pod radomskim ozhk

to Wasza arabka wcze¶niej nie mia³a jeszcze markerów zbadanych ?
Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 01, 2008, 20:46:41 »

Ona to wogóle by³a zaniedbana na maksa, ani paszportu ani nic. W Jastrzêbcu powiedzieli, ¿e kiedy¶ mia³a robione (mo¿e jeszcze jak by³a w Janowie...) ale tak leciwej klaczy trzeba powtórzyæ. Dopiero my jej robimy paszport, u mnie porz±dek w papierach byæ musi .
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 01, 2008, 21:25:28 »

To arabce uda³o siê zrobiæ papiery i krew ? Bo raczej jak w PASb-ie siê dowiaduj± ,¿e arab jest bez  ¿adnych  papierów to odmawiaj±, nawet jak sie zrobi krew.
Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 02, 2008, 07:44:13 »

Nikt nam do tej pory nie domówi³, musimy udokumentowaæ w³asno¶æ (na szczê¶cie koby³a nie zmienia³a w³a¶ciciela i kupilismy ja od babki która ja kupi³a w Janowie, wiêc jest ci±g³o¶æ), zrobiæ babdanie markerów, opis do paszportu i nie ma podstawy ¿eby odmwiæ wyrobienia dokumentu .
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 02, 2008, 12:10:09 »

Kawusia Wy musieli¶cie do Jastrzêbca, bo araby jak i folbluty podlegaj± Pani Karaszewskiej o ile siê nie mylê Niezdecydowany

a montana, widzisz, dobrze ¿e mnie u¶wiadomi³a¶, mnie wet jak marudzi³am ¿e hodowla folblutów przez te markery jest ciê¿ka i k³opotliwa, to mówi³ ¿e ma³opolakom te¿ trzeba ju¿ robiæ
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 02, 2008, 12:33:45 »

no bo niby tak, ale badanie jest konieczne dopiero w momencie starania sie o wpis do Ksiêgi, póki co nie jest konieczne do wydania paszportu
o ile ¼rebak nie urodzi³ sie po inseminacji, bo wtedy trzeba badac, zeby dostac paszport
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 02, 2008, 13:15:10 »

hm, no ³adnie jestem nie douczona... my¶la³am ¿e paszport i wpis do ksiêgi s± jednoznaczne Co?
u xx przy wystawianiu paszportu od razu koñ jest do PSB wpisywany... a jak wygl±daj± w takim razie procedury wpisu do ksi±g, trzeba dodatkowe wnioski wysy³aæ? w sumie mo¿e nie bêdê tu Was mêczyæ a poszukam na PZHK, ¿eby Wam g³owy nie zawracaæ
Claudia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 02, 2008, 22:02:51 »

Zarówno fiolki  na krew jak i odpowiednie dokumenty s± dostêpne w OZHK ( przynajmniej w okrêgu ³ódzkim ), krew pobiera równie¿ Pani kierownik, która wstêpnie bonituje danego ogiera !!!!
Nie ma sensu wydawaæ pieniêdzy na ogiera, który nie ma szans na dostanie siê do ZT. U koni ma³opolskich minimum to 78 pkt  bon. i to tak¿e wcale nie oznacza,¿e ogier siê dostanie.

Lumi ogier jest w ³ódzkim i jemu nie bêdê teraz robi³a markerów i zdajê sobie sprawê, ¿e nawet jak na wstêpnej kwalifikacji dostanie te minimum 78 pkt to nie musi siê zakwalifikowaæ ju¿ na sam zak³ad jak bêdzie na miejscu w Bogus³awicach. Ale je¿eli Pani kierownik go zakwalifikuje to chyba wtedy muszê zrobiæ markery zanim go zawiozê do Bogus³awic??? (Chocia¿ i tak nie mam pewno¶ci czy siê dostanie). A tak na marginesie to ja sama na 100% jeszcze nie wiem czy bêdê go oddawa³a, to zale¿y od wielu czynników. Ale bojê siê, ¿e pó¼niej bêdê mia³a problem ze znalezieniem jego matki jak jednak siê wszystko u³o¿y po mojej my¶li I tak my¶lê, ¿e chyba ju¿ lepiej w razie nie wypa³u planu X przeboleæ koszt tych badañ tej matki, ni¿ pó¼niej w³osy z g³owy rwaæ i zjadaæ paznokcie bo czas bêdzie depta³ po piêtach a badañ nie bêdziê albo bêd± siê robi³y...

A moje pytania zaczê³y siê od czego innego w innym w±tku:
"A czy jest tu jaki¶ w±tek odno¶nie potrzebnych dokumentów do kwalifikacji do ZT. Chodzi mi w³a¶nie o te markery. Wiem tylko tyle, ¿e muszê zrobiæ mojemu markery, potrzebujê od ojca (na szczê¶cie ma wiêc to mi odpada) i od matki która nie ma. Wiêc ja muszê siê o to postaraæ? I je¶li ona jest na drugim koñcu Polski to czy jest jaki¶ wykaz lekarzy którzy mog± to robiæ z podzia³em na regiony, czy mo¿e to pobraæ ka¿dy lekarz weterynarii??? I wtedy co dzwoniê do takiego lekarza i go proszê o takie co¶ i on wy¶le tak± próbkê gdzie potrzeba???"
"Czyli jednym s³owem mam zadzwoniæ do obecnego w³a¶ciciela tego z og³oszenia i powiedzieæ o co mi chodzi. Pó¼niej znale¼æ jakiego¶ lekarza z tamtej okolicy, skontaktowaæ siê z nim, poprosiæ o pobranie próbki i wys³anie do labolatorium i np jemu te¿ wys³aæ kasê za us³ugê przelewem. A czy muszê w tym samym czasie mojego konia te¿ wysy³aæ próbkê, czy mogê pó¼niej?"

Lumi i o to chodzi³o. Teraz Twoim zdaniem powinnam zrobiæ jego matce te markery póki wiem gdzie jest i jeszcze nie jest sprzedana, czy czekaæ a¿ pójdzie nie wiadomo gdzie...

A w momencie kiedy nie dostanie siê na zak³ad, albo siê dostanie a nie zaliczy z wynikiem pozytywnym, to przyk³adowo bêdê chcia³a go zagrywaæ na MPMK to wtedy te markery nie s± obowi±zkowe???

Pytam bo poprostu nie mam na ten temat pojêcia. Wcze¶niej jak mia³am ogiera to nie by³o markerów przed zak³adem

Mam nadziejê, ¿e mo¿na co¶ zrozumieæ z tych moich wypocin

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: