FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:50:47 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: HUBERTUSY  (Przeczytany 15208 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 26, 2008, 07:03:39 »

haha. jednak po wczorajszej gonitwie zrezygnowalam z m³p i jade drugi raz na moim myszatym ^^ za to w towarzystwie kilkunastu ma³opolakow na razie tylko jedno zdjecie, do tego nieobrobione bo jestem na drugim komputerze bez jakiegos programu do obrobki zdjec -_-`

a oto moj ma³y ale wariat ^^ troche bez sterownosci ale pociska³ równo <lol2>

montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 26, 2008, 19:45:18 »

my szukalismy dzis jakiegos lisa, ale sie zaden nie napatoczy³, hehe
a i towarzyszy do gonitwy nie znale¼li¶my nigdzie
przynajmiej pogoda dopisa³a Chichot

goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 26, 2008, 19:51:40 »

a ja jednak przypadkowo zawita³am na Hubertusa w Regetowie
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 26, 2008, 19:56:43 »

montana

oj Ty niedobra, za rzek± towarzyszy szukaæ trzeba by³o
piêknie koniki odpicowane
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 26, 2008, 20:20:03 »

Lisa, lisa!! W tych bryczesach i przy tym wiaterku dzisiaj to wilka mog³em najwy¿ej z³apaæ bo to i siod³o zimne....
 Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 26, 2008, 20:21:44 »

trza by³o owieczke oskubaæ i na siod³o polo¿yæ 
lis ma³y cokolwiek 
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 27, 2008, 09:05:52 »

mój hubertus radawa 2008 w mojej stajni
prosze nie krytykowaæ strojów , by³o dowolnie , w dodatku ze bez ludzi z zewn±trz (prawie)
lisem by³ mój syn , zagorza³y przeciwnik "rajtuz" ... ja na niebiesko (bo przecie¿ prowadzi³am t± pogoñ z gwizdkiem w ustach, kto mia³by mnie inaczej us³yszeæ?)
pogoda jak widaæ hmm mglisto pochmurna i w ogóle jak na 14 to by³o ciemnawo ...

porozumienie , mama syn Chichot

ma Ciê !!!

Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 27, 2008, 12:57:49 »

trza by³o owieczke oskubaæ

Jak±¶ m³od±, urodziw± podskubaæ?... Oooo, jak najbardziej!
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 27, 2008, 14:40:55 »

Hubertus jest ¶wietem i nale¿y go uczciæ strojem i jestem przeciwnikiem bylejak ubranych hubertusów, a jak m³ody jest przeciwnikiem rajtózów to niech se klasyki sprawi.
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 27, 2008, 16:39:59 »

Stacho , tak sie sk³ada ¿e ja nie , a strój by³ dowolny wiêc w czym problem?
hubertus to ¶wieto , ale jak goni± "zieloni" w moro , a hubertus jest walk± o przetrwanie , z racji prêdko¶ci , ilo¶ci 30 koni , b³otnisto morkego pod³oza z rowami do skakania , i z kazd± chwila modlisz sie coraz bardziej o to by opanowaæ konia , który popedzany dzikim pêdem innych , wpada w szaleñczy cwa³ , to tez jest ¶wieto?
jesli masz ¿a³obê te¿ z racji zwyczaju ubierasz sie ca³y rok na czarno?
takich przyk³adów mo¿na mno¿yæ ...
zwyczaj , tradycja ...
przypuszczam ze gdyby siedzia³ w westówce nikt by nawet uwagi nie zwróci³ ...
ale klasycznie bez bryczesów , no jak to!!! szok nie?
ten przegoniony hubertus odby³ sie tydzieñ wcze¶niej , ludzie byli ubrani ró¿nie , a by³a to impreza z pomp± i? ka¿dy by³ zaakceptowany , i zieloni w moro i westowcy w kapeluszach , i klasycy w rajtrokach , kamizelkach , golfach i zwyk³ych spodniach ... tylko ta pogoñ dla mnie to pora¿ka ... wazne ¿e ¿yjemy
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 27, 2008, 17:34:21 »

Na wielu zaproszeniuach hubertusowych jest dopisek, obowi±zuje schludny strój je¼dziecki. Nie jestem zwolennikiem westu, ale jakby na huberta zjawi³ siê kompletny westowiec (strój, rz±d, dosiad) ok., zatwierdzili to jako dyscyplinê je¼dzieck±, u³ani ok., szlachciury ok, ale wszyscy w moro albo w innych nie koñskich ciuchach nie i jeszcze raz nie. To wypacza ideê ¶wiêta, gdzie czêsto oprócz gonitwy s± konkursy na najelegantsz± parê. Mo¿e to kontrowersyjne i konserwatywne, ale hubertus jest raz w roku i albo mo¿na ten raz siê przemêczyæ, albo nie pojechaæ
Lookas
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 38

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 27, 2008, 20:49:29 »

Hubertus, zwany tak¿e (a mo¿e przede wszystkim) biegiem ¶w. Huberta to ¶wiêto. Ka¿dy ma swoje w³asne wyobrazenie o celebrowaniu swiêta, ale skoro ¶wiêto jest ku czci czego¶/kogo¶, to swoim uczestnictwem zaznaczamy, ze to co¶/tego kogo¶ szanujemy. A szacunek wyrazamy tak¿e strojem. Zatem, skoro hubertus jest przegoniony, bez specjalnej celebracji i stoju to co to za Hubertus?/ To jakies dzikie galopady a nie hubertus.

Nie ma obowi±zku zak³adania rajtuz:) Je¶li wola.....mo¿na w³ozyæ najelegantsze ze wszystkich bryczesy klasyczne, mo¿na tak¿e i Jeansy, byle zgodnie z konwencj±. "Kowboje" te¿ moga wygladac schludnie i elegancko. Mo¿na si±¶æ i w Siod³o westowe i w angielsk± sportówkê, mo¿na tak¿e w McClellana, w koñcu to bardzo zas³u¿one i wszechstronne siod³o, mo¿na w koñcu i w wojskowym siodle. Wa¿ne, by w tym konkretnym dniu strojemi i zachowaniem oddaæ cze¶æ tym, którzy byli przed nami, którzy kiedy¶ tego konia oswoili, którzy ciê¿ko pracowali by sztuka je¼dziecka by³ jak sztuka traktowana (nie wa¿ne o którym ze styli mówimy, czy "West", czy "klasyk" czy szko³y militarne czy na przyk³ad Doma Vaquera) Hubertus s³u¿y tak¿e temu, by oddaæ szacunek tym, którzy byli przed nami. Nie godzi siê ganiac jak potepieniec po ³±ce na spienionym koniu, w swetrze i sztylpach po pastuszemu zapiêtych na wy¶wiechtanych jeansach. I je¶li tego nie zrozumiemy, nie mamy co marzyc o wskrzeszeniu polskiego je¼dziectwa, o przywróceniu mu nale¿nego i historycznego blasku.

Taki "hubertus" az prosi sie o miano PGR-owskiego. Myslê, ze zarówno tradycje hodowli koni w Polsce, jak i tradycje je¼dziectwa nie zas³uguj± na takie traktowanie.

I jeszcze jedno. W oddawaniu szacunku strojem i zachowaniem nie ma nic snobistycznego. To jest zwyczajna kultura. Skromny strój, czyste buty, uprzejmo¶æ.....podstawy podstaw:)

Konia z rzêdem gdy w ¶wiecie
tak± parê znajdziecie,
Jak mój kasztan i moja kochanka.
On ma duzo krwi wschodniej
£uny blask bije od niej
Jak od zorzy ro¶nego poranka.

(B.Wieniawa-D³ugoszowski)
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 28, 2008, 12:23:16 »

trza by³o chociaz kuniowi kantar zdjac coby mu wygodniej by³o w tej szarpaninie
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Listopad 06, 2008, 19:34:38 »

heeh Emi , ta koby³a tak mus bo ma patent na przek³adanie jêzora nad wêdzid³o, inaczej nie dyla , popatrz ¿e reszta koni bez , tylko ona jedna ,a jak za³o¿ê to do og³owia to robie jej mega krzywdê ...
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #29 : Listopad 07, 2008, 09:27:01 »

Jadê jutro, w SK Tarka . Zdjêcia dodam, je¿eli uda mi siê dorwaæ jakiego¶ fotografa. W sumie tata bêdzie z aparatem, ale nie wiem, czy bêdzie mu siê chcia³o biegaæ za mn± po lesie . Pojadê szukanego albo gonitwê w k³usie ;].
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: