FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:09:51 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¦wiadectwo krycia  (Przeczytany 4469 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
bushido
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« : Pa¼dziernik 02, 2008, 22:00:18 »

Mam pro¶bê o poradê. Jak mam zmusiæ w³a¶ciciela ogiera do tego ¿eby wyda³ mi ¶wiadectwo pokrycia klaczy. Klacz by³a u niego w kwietniu, pope³ni³em b³±d bo jak wyje¿d¿a³em to zap³aci³em za wszystko a ¶wiadectwo mia³o przyj¶æ po oko³o miesi±cu jak lekarz potwierdzi ¿e wszystko ok. Od tego czasu dzwoni³em do tego cz³owieka ju¿ kilkana¶cie razy, dzwoni³em te¿ do jego syna, który to uznawany jest za bardzo dobrego hodowce w¶ród hodowców koni ma³opolskich. Ca³y czas mówili  o jaki¶ bloczkach i ¿e jeszcze dwa tygodnie, syn natomiast za ka¿dym razem zapewnie ¿e odd¿woni i wyja¶nia a nic nie s³ychaæ. Nie chce jeszcze p0odawaæ nazwiska tych ludzi. Ostatni raz dzwoni³em do nich przedwczoraj odebra³a jaka¶ kobieta i powiedzia³a ¿e szefa nie ma a syn jak zwykle na wyje¼dzie i sparwdzi i oddzwoni. Szczerze to mam juz do¶æ, ju¿ nigdy nie wy¶le do niego swoich koni do krycia. Klacz po dwóch tygodniach to wróci³a znerwicowana a ¼rebaka musia³em od nowa oswajaæ. I by³o dla mnie ogromnym szokiem jak zobaczy³em jak te konie tam u nich maj±. TAKI hodowca wielki a konie sta³y  ... a szkoda gadaæ. Podpowiedzcie co zrobiæ
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 02, 2008, 22:24:08 »

ech, te¿ mieli¶my ró¿ne dziwne przej¶cia z w³ascicielami ogierów.....

Zg³o¶ sprawe do swojego i jego, w przypadku jesli bylby inny, OZHK, powiadom o problemie, popro¶ o rade, moze co¶ podpowiedz±,
przynajmniej bêdzie wiadomo czy bloczki na ten rok zosta³y wogóle zakupione.
A jesli ogier jest dzier¿awiony na punkt, jest w³a¶no¶ci± SO, polecam zadzwonic tak¿e do Stada w tej sprawie.
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 03, 2008, 09:11:33 »

Psim obowi±zkiem posiadacza(dzier¿awcy) ogiera jest wystawienie ¶wiadectwa pokrycia zaraz po zakoñczeniu krycia je¶li p³atno¶ci zosta³y uregulowane!!!
Oczywi¶cie mo¿liwe jest dogadanie siê, ¿e kwitek zostanie wystawiony po stwierdzeniu ¼rebno¶ci, ale wtedy wstrzyma³abym siê z zap³aceniem kaski.
Zgadzam siê z Montan±, najpierw tel. do w³a¶ciwego OZHK, je¶li ogier ze stada to skarga do stada.
Stado mo¿e wystawiæ ¶wiadectwo pokrycia, bo niebawem bloczki trzeba bêdzie wys³aæ-ale to ostateczno¶æ.
Wpó³czujê, te¿ mieli¶my przypadek, ¿e wystawienie kwitka by³o baaardzo problematyczne, niby nie wiadomo czemu, bo ogier mia³ wszystkie dokumenty w porz±dku.Strasznie to wkurzaj±ce by³o.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 03, 2008, 10:54:38 »

ja mia³am odwrotn± sytuacje wystawi³am ¶wiadectwo krycia a w³a¶ciciel klaczy nie chcia³ odebraæ bo nie zap³aci³ za krycie pó¼niej jak ju¿ klacz urodzi³a ¼rebaka chcia³am mu wys³aæ ¶wiadectwo, powiedzia³am ¿e nie bêdzie p³aci³ mi za krycie, ale ¿eby przedstawi³ ¶wiadectwo do opisu ¼rebaka - to nawet siê nie pokwapi³ ¿eby mi adres podaæ Spoko na szczê¶cie klacz ze ¼rebakiem posz³y w dobre rêce i ¶wiadectwo krycia przekaza³am ju¿ nowej w³a¶cicielce
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: