FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:27:25 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SK Walewice  (Przeczytany 97745 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #105 : Lipiec 23, 2012, 22:47:43 »

To nie by³a aukcja. Mo¿na by³o przyjechaæ, obejrzeæ konie i kupiæ. Generalnie sprzedali sporo koni w tym miesi±cu, g³ównie tych po 2 tysi±ce.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #106 : Lipiec 24, 2012, 19:16:58 »

A wiesz które? i czy trafi³y do handlarza czy do hodowców?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #107 : Lipiec 24, 2012, 20:50:46 »

Z tego co siê dowiadywa³em to nie do handlarzy, bo chcia³em ewentualnie odkupiæ jedn± klacz, ale siê spó¼ni³em. Nie wiem gdzie dok³adnie, ale sprzeda³y siê bardzo szybko, ja by³em chyba w kilka dni po tej pierwszej aukcji i ju¿ lista by³a krótsza o jakie¶ 20 pozycji.
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #108 : Lipiec 24, 2012, 21:46:30 »

te¿ zauwa¿y³am brak kilku klaczy!
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #109 : Lipiec 25, 2012, 04:48:24 »

Brak kilku klaczy wynika równie¿ z b³êdów pope³nionych przez SK Walewice. Np. klacz Gardenia przetarg pierwszy pozycja 50 nie by³a wystawiana na sprzeda¿
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #110 : Lipiec 31, 2012, 00:35:51 »

To nie by³a aukcja. Mo¿na by³o przyjechaæ, obejrzeæ konie i kupiæ. Generalnie sprzedali sporo koni w tym miesi±cu, g³ównie tych po 2 tysi±ce.
nic dziwnego, ¿e te najlepiej schodz±. naj³atwiej na nich bêdzie zarobiæ komu¶
te¿ s³ysza³am, ¿e trochê koni im posz³o. ponoæ lepiej wygl±da³a ta sprzeda¿ ni¿ pierwsza?
na li¶cie sprzeda¿owej z 22 lipca by³o w sumie o ~20 pozycji mniej, ale by³y te¿ do³o¿one nowe konie.

amazonka80, przegl±daj±c twoje stare wpisy... chcia³am spytaæ czy nie masz mo¿e zdjêæ koby³y jej wysoko¶æ urodzonej w 1999? po toledo xx. wiem, ¿e posz³a na pierwszej sprzeda¿y. nie mia³am okazji jej obejrzeæ, a by³am ciekawa.

czy kto¶ by³ ogl±daæ koby³ki w kterach  Co?

Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #111 : Lipiec 31, 2012, 07:54:15 »

s., ja by³am w Kterach, ale to jako¶ w...maju jeszcze? Widzia³am klacze z rocznika 2010. Co ciê interesuje?
s .
U¿ytkownik

« Odpowiedz #112 : Lipiec 31, 2012, 08:12:17 »

Maea, najbardziej interesuj± mnie cantaniski, czy by³y w ogóle warte uwagi? szczególnie siwa julianna z matki po campetot - bez lewego oka (taka adnotacja by³y u niej na li¶cie sprzeda¿owej).
dalej liberia po top gun. masz mo¿e zdjêcia?
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #113 : Lipiec 31, 2012, 08:27:06 »

Cantaniska, o której mówisz, to "wariatka". Masztalerze patrzyli na ni± raczej niechêtnie, wiêc pewnie sprawia trochê k³opotów w oporz±dzaniu. Ci±gle biega³a, zaczepia³a inne konie. Potrafi skubn±æ. Z budowy ciekawa, zdecydowanie rozbudowana; "dojrza³a", ca³kiem poprawna. Praktycznie bia³a Inna siwka w jej wieku wygl±da³a praktycznie na kar±, a ta strasznie szybko wysiwia³a.

Liberia to jeszcze szczypiorek, w±ska na klacie, dobra na nogach, z tego co pamiêtam. Mnie nie powali³a, sza³u nie by³o, no ale to w sumie taki wiek Najfajniejsze po Frazesie.
Zdjêæ niestety nie mam.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #114 : Lipiec 31, 2012, 09:02:32 »

ja by³em w Kterach w czasie "aukcji", najbardziej podoba³y mi siê klaczki po Dionizosie - szlachetniejsze, urodziwsze i bardziej harmonijne ni¿ te po Frazesie. Po Huzarze najlepsze klaczki posz³y chyba na tory, bo nic nie by³o z dwulatek. Po Hindusie bardzo fajna Melancholia, bardzo dobra eksterierowo.

Generalnie z tymi wystawionymi na sprzeda¿ sprawa wygl±da³a tak, ¿e siê szuka³o co jest "nie tak" z dan± klacz±. A brakowane by³y za bardzo ró¿ne rzeczy. Wszystko co najlepsze oczywi¶cie nie jest na li¶cie na sprzeda¿. Niektóre z tych wystawionych, i to wcale nie te najtañsze, by³y wrêcz na granicy kalectwa.

Ta po Cantanisie bez oka rzeczywi¶cie trochê wrednawa, ale to mo¿e wynikaæ z tego braku oka - nerwowo¶æ i konieczno¶æ nadrabiania agresj± wobec innych koni u³omnego widzenia.
s .
U¿ytkownik

« Odpowiedz #115 : Lipiec 31, 2012, 12:21:48 »

hmmm no mo¿liwe, ¿e to przez brak oka... a te¿ taka ciê¿kawa jak to cantanisy czy dziêki mamusi l¿ejszej budowy?

w ka¿dym razie pytam ju¿ bardziej z ciekawo¶ci. chcia³am wywie¼æ z walewic koby³kê jak±¶ w³a¶nie, ale ¿e stoj± w kterach to za daleka to by³a dla mnie wycieczka i odpu¶ci³am  Z politowaniem

Generalnie z tymi wystawionymi na sprzeda¿ sprawa wygl±da³a tak, ¿e siê szuka³o co jest "nie tak" z dan± klacz±. A brakowane by³y za bardzo ró¿ne rzeczy. Wszystko co najlepsze oczywi¶cie nie jest na li¶cie na sprzeda¿. Niektóre z tych wystawionych, i to wcale nie te najtañsze, by³y wrêcz na granicy kalectwa.

ceny ogólnie - tak jak zauwa¿one by³o wcze¶niej - nie s± szczególnie okazyjne. sk³onni z nich schodziæ te¿ nie za bardzo... najbardziej sobie ceni± konie, które cokolwiek robi³y pod siod³em, sz³y jakikolwiek konkurs skokowy - jak za zbo¿e.

a powiecie co¶ o dwu- i trzylatkach z ogierków? co¶ wam wpad³o w oko?

wiadomo kiedy zostanie og³oszona kolejna sprzeda¿? jestem ciekawa co zniknê³o z listy 
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #116 : Lipiec 31, 2012, 16:10:32 »

s., nie ma siê co dziwiæ, ¿e konie sprawdzone pod siod³em s± dro¿sze - jaki sens jest hodowania koni i ³adowania pracy/kasy w sprawdzenie ich przydatno¶ci, skoro nikt potem nie chce za to p³aciæ? Koñ surowy to ryzyko, nie wiadomo czy siê sprawdzi, itd., przy koniu sprawdzonym na torze/zak³adzie/na zawodach mamy szerszy zarys mo¿liwo¶ci i warto¶ci konia. Normalne.
Podobnie jak klacz Fid¿i, zesz³oroczna derbistka, zosta³a wystawiona za 36 tys. z³ - ¿yczê wszystkim takich cen, a przede wszystkim popytu na nie

Jasne, ¿e chcia³oby siê kupiæ jak najtaniej, ale trzeba te¿ rozumieæ hodowców - Walewice, tak czy owak, te¿ s± ich przedstawicielami. I naturalnym jest, ¿e chc± siê wyzbyæ s³abych koni, zanim zaczn± wystawiaæ te lepsze

jasiek, które z tych wy¿szych pó³ek cenowych by³y kalekie?
Jak dla mnie, z tych koni co ogl±da³am, to ceny raczej odpowiadaj± ich warto¶ci - najlepsze nastawione na "zysk", a te s³absze zdecydowanie "za grosze". Bo 2-4 tys. z³ za 2-4-latka to... No nie jest tak du¿o, zw³aszcza, jak na Walewice Niektóre konie spad³y w warto¶ci o po³owê od mojego ostatniego zapytania (np. Hawajka po Huzar 7-8 tys. z³ - teraz 3,3 Z politowaniem). W ogóle ceny s± zabawne: 2,2, 3,3, 4,4, 5,5, 7,7 tys. z³...
Wiesz, co siê sprzeda³o? Ju¿ g³upio mi dzwoniæ po raz n-ty do p. Antczaka (po tych kilku telefonach w koñcu zaczynam siê dogadywaæ z tym panem Spoko), zw³aszcza, ¿e na razie wyjazd musi byæ od³o¿ony na co najmniej jeszcze 2 tyg., wiêc by³by to kolejny "widmo"-telefon...

Widzieli¶cie konie po Nabucho? Jak je oceniacie?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #117 : Lipiec 31, 2012, 21:35:52 »

jasiek, które z tych wy¿szych pó³ek cenowych by³y kalekie?

Nie napisa³em, ¿e z wy¿szych, tylko ¿e nie z tej najni¿szej. W granicach 3-5 tysiêcy zdarza³y siê niez³e "kwiatki":

s .
U¿ytkownik

« Odpowiedz #118 : Lipiec 31, 2012, 22:18:31 »

nie dziwiê siê, ¿e konie zrobione s± dro¿sze - normalne. dziwi mnie to, ¿e ich ceny nie s± dla mnie adekwatne do tego co prezentuje koñ - nie we wszystkich przypadkach, ale jednak. nie mniej jak wiadomo koñ jest wart tyle, ile kto¶ jest gotów za niego zap³aciæ

widzia³am kilka koni po nabucho. nie znam siê, ale mnie wpad³ w oko gladiator bardzo i hudson (dodatkowo ³adnie malowany). podoba³ siê te¿ dniestr oraz lennik. dwa pierwsze pamiêtam dobrze i lepiej im siê przyjrza³am. nastêpne dwa mam po prostu odhaczone na li¶cie 'in plus'.
pamiêtam te¿ halnego. sta³ blisko hudsona. by³ du¿y, ciê¿kawy, taki 'kanciasty' mi siê wyda³.

jasiek, no móg³by byæ ten 'kwiatek' trochê bardziej urodziwy  Chichot a powiedz co to, nie mogê dojrzeæ paleñ. obstawia³am 785, ale wychodzi³oby, ¿e to hexogen - roczniak po frazesie za 500 z³ netto...
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #119 : Sierpieñ 20, 2012, 21:05:05 »

Na tym zdjêciu to jednak chyba jaka¶ klacz. Chyba, ¿e teraz w Kterach trzymaj± ogierki!
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: