FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 09:27:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SK Walewice  (Przeczytany 100650 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #105 : Lipiec 23, 2012, 22:47:43 »

To nie by³a aukcja. Mo¿na by³o przyjechaÌ, obejrzeÌ konie i kupiÌ. Generalnie sprzedali sporo koni w tym miesi¹cu, g³ównie tych po 2 tysi¹ce.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #106 : Lipiec 24, 2012, 19:16:58 »

A wiesz ktĂłre? i czy trafiÂły do handlarza czy do hodowcĂłw?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #107 : Lipiec 24, 2012, 20:50:46 »

Z tego co siê dowiadywa³em to nie do handlarzy, bo chcia³em ewentualnie odkupiÌ jedn¹ klacz, ale siê spóŸni³em. Nie wiem gdzie dok³adnie, ale sprzeda³y siê bardzo szybko, ja by³em chyba w kilka dni po tej pierwszej aukcji i ju¿ lista by³a krótsza o jakieœ 20 pozycji.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #108 : Lipiec 24, 2012, 21:46:30 »

teÂż zauwaÂżyÂłam brak kilku klaczy!
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #109 : Lipiec 25, 2012, 04:48:24 »

Brak kilku klaczy wynika równie¿ z b³êdów pope³nionych przez SK Walewice. Np. klacz Gardenia przetarg pierwszy pozycja 50 nie by³a wystawiana na sprzeda¿
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #110 : Lipiec 31, 2012, 00:35:51 »

To nie by³a aukcja. Mo¿na by³o przyjechaÌ, obejrzeÌ konie i kupiÌ. Generalnie sprzedali sporo koni w tym miesi¹cu, g³ównie tych po 2 tysi¹ce.
nic dziwnego, Âże te najlepiej schodzÂą. najÂłatwiej na nich bĂŞdzie zarobiĂŚ komuÂś
teÂż sÂłyszaÂłam, Âże trochĂŞ koni im poszÂło. ponoĂŚ lepiej wyglÂądaÂła ta sprzedaÂż niÂż pierwsza?
na liÂście sprzedaÂżowej z 22 lipca byÂło w sumie o ~20 pozycji mniej, ale byÂły teÂż doÂłoÂżone nowe konie.

amazonka80, przegl¹daj¹c twoje stare wpisy... chcia³am spytaÌ czy nie masz mo¿e zdjêÌ koby³y jej wysokoœÌ urodzonej w 1999? po toledo xx. wiem, ¿e posz³a na pierwszej sprzeda¿y. nie mia³am okazji jej obejrzeÌ, a by³am ciekawa.

czy ktoÂś byÂł oglÂądaĂŚ kobyÂłki w kterach  Co?

Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #111 : Lipiec 31, 2012, 07:54:15 »

s., ja byÂłam w Kterach, ale to jakoÂś w...maju jeszcze? WidziaÂłam klacze z rocznika 2010. Co ciĂŞ interesuje?
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #112 : Lipiec 31, 2012, 08:12:17 »

Maea, najbardziej interesujÂą mnie cantaniski, czy byÂły w ogĂłle warte uwagi? szczegĂłlnie siwa julianna z matki po campetot - bez lewego oka (taka adnotacja byÂły u niej na liÂście sprzedaÂżowej).
dalej liberia po top gun. masz moÂże zdjĂŞcia?
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #113 : Lipiec 31, 2012, 08:27:06 »

Cantaniska, o której mówisz, to "wariatka". Masztalerze patrzyli na ni¹ raczej niechêtnie, wiêc pewnie sprawia trochê k³opotów w oporz¹dzaniu. Ci¹gle biega³a, zaczepia³a inne konie. Potrafi skubn¹Ì. Z budowy ciekawa, zdecydowanie rozbudowana; "dojrza³a", ca³kiem poprawna. Praktycznie bia³a Inna siwka w jej wieku wygl¹da³a praktycznie na kar¹, a ta strasznie szybko wysiwia³a.

Liberia to jeszcze szczypiorek, wÂąska na klacie, dobra na nogach, z tego co pamiĂŞtam. Mnie nie powaliÂła, szaÂłu nie byÂło, no ale to w sumie taki wiek Najfajniejsze po Frazesie.
ZdjĂŞĂŚ niestety nie mam.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #114 : Lipiec 31, 2012, 09:02:32 »

ja byÂłem w Kterach w czasie "aukcji", najbardziej podobaÂły mi siĂŞ klaczki po Dionizosie - szlachetniejsze, urodziwsze i bardziej harmonijne niÂż te po Frazesie. Po Huzarze najlepsze klaczki poszÂły chyba na tory, bo nic nie byÂło z dwulatek. Po Hindusie bardzo fajna Melancholia, bardzo dobra eksterierowo.

Generalnie z tymi wystawionymi na sprzeda¿ sprawa wygl¹da³a tak, ¿e siê szuka³o co jest "nie tak" z dan¹ klacz¹. A brakowane by³y za bardzo ró¿ne rzeczy. Wszystko co najlepsze oczywiœcie nie jest na liœcie na sprzeda¿. Niektóre z tych wystawionych, i to wcale nie te najtaùsze, by³y wrêcz na granicy kalectwa.

Ta po Cantanisie bez oka rzeczywiœcie trochê wrednawa, ale to mo¿e wynikaÌ z tego braku oka - nerwowoœÌ i koniecznoœÌ nadrabiania agresj¹ wobec innych koni u³omnego widzenia.
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #115 : Lipiec 31, 2012, 12:21:48 »

hmmm no moÂżliwe, Âże to przez brak oka... a teÂż taka ciĂŞÂżkawa jak to cantanisy czy dziĂŞki mamusi lÂżejszej budowy?

w kaÂżdym razie pytam juÂż bardziej z ciekawoÂści. chciaÂłam wywieŸÌ z walewic kobyÂłkĂŞ jak¹œ wÂłaÂśnie, ale Âże stojÂą w kterach to za daleka to byÂła dla mnie wycieczka i odpuÂściÂłam  Z politowaniem

Generalnie z tymi wystawionymi na sprzeda¿ sprawa wygl¹da³a tak, ¿e siê szuka³o co jest "nie tak" z dan¹ klacz¹. A brakowane by³y za bardzo ró¿ne rzeczy. Wszystko co najlepsze oczywiœcie nie jest na liœcie na sprzeda¿. Niektóre z tych wystawionych, i to wcale nie te najtaùsze, by³y wrêcz na granicy kalectwa.

ceny ogĂłlnie - tak jak zauwaÂżone byÂło wczeÂśniej - nie sÂą szczegĂłlnie okazyjne. skÂłonni z nich schodziĂŚ teÂż nie za bardzo... najbardziej sobie ceniÂą konie, ktĂłre cokolwiek robiÂły pod siodÂłem, szÂły jakikolwiek konkurs skokowy - jak za zboÂże.

a powiecie coÂś o dwu- i trzylatkach z ogierkĂłw? coÂś wam wpadÂło w oko?

wiadomo kiedy zostanie ogÂłoszona kolejna sprzedaÂż? jestem ciekawa co zniknĂŞÂło z listy 
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #116 : Lipiec 31, 2012, 16:10:32 »

s., nie ma siĂŞ co dziwiĂŚ, Âże konie sprawdzone pod siodÂłem sÂą droÂższe - jaki sens jest hodowania koni i Âładowania pracy/kasy w sprawdzenie ich przydatnoÂści, skoro nikt potem nie chce za to pÂłaciĂŚ? KoĂą surowy to ryzyko, nie wiadomo czy siĂŞ sprawdzi, itd., przy koniu sprawdzonym na torze/zakÂładzie/na zawodach mamy szerszy zarys moÂżliwoÂści i wartoÂści konia. Normalne.
Podobnie jak klacz FidÂżi, zeszÂłoroczna derbistka, zostaÂła wystawiona za 36 tys. zÂł - ÂżyczĂŞ wszystkim takich cen, a przede wszystkim popytu na nie

Jasne, Âże chciaÂłoby siĂŞ kupiĂŚ jak najtaniej, ale trzeba teÂż rozumieĂŚ hodowcĂłw - Walewice, tak czy owak, teÂż sÂą ich przedstawicielami. I naturalnym jest, Âże chcÂą siĂŞ wyzbyĂŚ sÂłabych koni, zanim zacznÂą wystawiaĂŚ te lepsze

jasiek, które z tych wy¿szych pó³ek cenowych by³y kalekie?
Jak dla mnie, z tych koni co oglÂądaÂłam, to ceny raczej odpowiadajÂą ich wartoÂści - najlepsze nastawione na "zysk", a te sÂłabsze zdecydowanie "za grosze". Bo 2-4 tys. zÂł za 2-4-latka to... No nie jest tak duÂżo, zwÂłaszcza, jak na Walewice NiektĂłre konie spadÂły w wartoÂści o poÂłowĂŞ od mojego ostatniego zapytania (np. Hawajka po Huzar 7-8 tys. zÂł - teraz 3,3 Z politowaniem). W ogĂłle ceny sÂą zabawne: 2,2, 3,3, 4,4, 5,5, 7,7 tys. zÂł...
Wiesz, co siĂŞ sprzedaÂło? JuÂż gÂłupio mi dzwoniĂŚ po raz n-ty do p. Antczaka (po tych kilku telefonach w koĂącu zaczynam siĂŞ dogadywaĂŚ z tym panem Spoko), zwÂłaszcza, Âże na razie wyjazd musi byĂŚ odÂłoÂżony na co najmniej jeszcze 2 tyg., wiĂŞc byÂłby to kolejny "widmo"-telefon...

WidzieliÂście konie po Nabucho? Jak je oceniacie?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #117 : Lipiec 31, 2012, 21:35:52 »

jasiek, które z tych wy¿szych pó³ek cenowych by³y kalekie?

Nie napisaÂłem, Âże z wyÂższych, tylko Âże nie z tej najniÂższej. W granicach 3-5 tysiĂŞcy zdarzaÂły siĂŞ niezÂłe "kwiatki":

s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #118 : Lipiec 31, 2012, 22:18:31 »

nie dziwiĂŞ siĂŞ, Âże konie zrobione sÂą droÂższe - normalne. dziwi mnie to, Âże ich ceny nie sÂą dla mnie adekwatne do tego co prezentuje koĂą - nie we wszystkich przypadkach, ale jednak. nie mniej jak wiadomo koĂą jest wart tyle, ile ktoÂś jest gotĂłw za niego zapÂłaciĂŚ

widziaÂłam kilka koni po nabucho. nie znam siĂŞ, ale mnie wpadÂł w oko gladiator bardzo i hudson (dodatkowo Âładnie malowany). podobaÂł siĂŞ teÂż dniestr oraz lennik. dwa pierwsze pamiĂŞtam dobrze i lepiej im siĂŞ przyjrzaÂłam. nastĂŞpne dwa mam po prostu odhaczone na liÂście 'in plus'.
pamiĂŞtam teÂż halnego. staÂł blisko hudsona. byÂł duÂży, ciĂŞÂżkawy, taki 'kanciasty' mi siĂŞ wydaÂł.

jasiek, no mĂłgÂłby byĂŚ ten 'kwiatek' trochĂŞ bardziej urodziwy  Chichot a powiedz co to, nie mogĂŞ dojrzeĂŚ paleĂą. obstawiaÂłam 785, ale wychodziÂłoby, Âże to hexogen - roczniak po frazesie za 500 zÂł netto...
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #119 : Sierpień 20, 2012, 21:05:05 »

Na tym zdjĂŞciu to jednak chyba jakaÂś klacz. Chyba, Âże teraz w Kterach trzymajÂą ogierki!
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: