FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:00:33 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SK Walewice  (Przeczytany 97739 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #135 : Luty 26, 2013, 11:33:28 »

zapomnia³am o jeszcze jednej klaczy - Gotlandia po Sebastian, mo¿e te¿ mog³aby¶ pomóc?
falada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #136 : Luty 26, 2013, 13:35:46 »

Gotlandia - 157 
Bardzo proszê
s .
U¿ytkownik

« Odpowiedz #137 : Kwiecieñ 19, 2013, 13:02:58 »

dwie cantaniski, które by³y wystawione w lipcu, zosta³y sprzedane i zakwalifikowane na zt w bogus³awicach.
link
annacaryca
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 13

« Odpowiedz #138 : Maj 08, 2013, 21:05:09 »

od d³u¿szego czasu szukam klaczy ma³opolskiej dla siebie - zarówno do jazdy jak i hodowli
dzi¶ by³am obej¿eæ dwie klacze  (3 i 4 latkê) z SK Walewice i powiem ¿e jestem przera¿ona
klacze do tej pory wychowywa³y siê w stadzie oko³o 60 koni
oko³o miesiaca temu zosta³y z tego stada zabrane
s± chude, poobijane i chyba nigdy nie mia³y kontaktu z cz³owiekiem nie mówiac ju¿ o kowalu
pozatym s± prze¶liczne, ¶wietnie siê ruszaj± i maj± jak dla mnie interesuj±ce rodowody
ale nie daj± siê dotkn±æ, s± przera¿one, z rêki cz³owieka nie wezm± nic - nie znaja marchewki czy jab³ka

chcia³am zapytaæ osób które zakupi³y konie z takich stad o to czy mia³y podobne do¶widczenia?
czy takie konie maj± szanse na normalne relacje z cz³owiekiem?
mam mentlik w g³owie, zastanawiam siê czy warto je kupiæ
bardzo proszê o jakie¶ porady
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #139 : Maj 09, 2013, 07:38:42 »

Ja w zesz³ym roku ogl±da³am w Walewicach 2-latki, akurat trafi³am na kowala, który robi³ im kopyta (ciê¿ko powiedzieæ, jak czêsto przyje¿d¿a) - ogl±da³am je w biegalni, wszystkie za nami ³azi³y, ciekawe, bez problemu dawa³y siê z³apaæ za kantar, poprowadziæ, daæ pog³askaæ. Konie z regu³y w niez³ej kondycji (ogl±da³am w lecie, wiêc ju¿ w ¶rodku sezonu pastwiskowego), kilka z ranami (zagojonymi). Nie mam wiêc pojêcia, dlaczego te klacze siê tak zachowywa³y (zw³aszcza, ¿e tegoroczna 3-latka to zesz³oroczna 2-latka, któr± musia³am widzieæ). Mo¿e to po prostu nerwowo¶æ po od³±czeniu od stada?

Ka¿dego konia da siê wyprowadziæ, tylko trzeba czasu.
Bremcia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 4

« Odpowiedz #140 : Maj 10, 2013, 07:57:30 »

Zgadzam siê z Me±. Ja odwiedzi³am Walewice wiosn± tego roku, i widzia³am konie raczej spokojne, ciekawskie, chêtnie podchodz±ce do cz³owieka. Koñ, którego przywioz³am faktycznie nie wiedzia³ co to marchewka czy jab³ko, ale teraz ju¿ weso³o chrupie marchewki z innymi naszymi konikami.

klacze do tej pory wychowywa³y siê w stadzie oko³o 60 koni
oko³o miesiaca temu zosta³y z tego stada zabrane
s± chude, poobijane i chyba nigdy nie mia³y kontaktu z cz³owiekiem nie mówiac ju¿ o kowalu

To, ¿e s± poobijane to naturalna konsekwencja ¿ycia stadnego, raczej do zagojenia. Z cz³owiekiem maj± codziennie do czynienia, jak czêsto kowal przyje¿d¿a? -trudno mi powiedziec, ale w swoim ¿yciu na pewno kilkakrotnie mia³y ju¿ kontakt z kowalem. Je¶li to s± trzylatki to bez kowala chodzi³yby na nartach bo tak wyros³yby im kopyta do tej pory.

Czy warto? Na pewno trzeba byc ¶wiadomym, ¿e takie konie potrzebuj± wiêcej uwagi, spokoju i czasu na przystosowanie siê czy naukê. Nerwowe konie (ogólnie) wymagaj± do¶wiadczenia i spokoju bo du¿o ³atwiej mo¿na zepsuc ni¿ pó¼niej naprawic.

Powodzenia!

amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #141 : Maj 24, 2013, 22:29:58 »

Nie wiem jak w tej chwili jest w Walewicach z robieniem kopyt. Ale na pewno dwa razy w roku przed Przegl±dem Hodowlanym (w kwietniu lub w maju i na jesieni we wrze¶niu lub pa¼dzierniku) maj± robione kopyta!
s .
U¿ytkownik

« Odpowiedz #142 : Czerwiec 16, 2013, 07:22:37 »

czy wybiera siê kto¶ z aparatem na jutrzejszy przegl±d?
sama bardzo chcia³am jechaæ, ale niestety nie dam rady.
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #143 : Czerwiec 16, 2013, 16:18:18 »

No w³a¶nie, bêdzie kto¶? Ciekawa jestem ma³ych Dionizosów, a Walewice maj± niez³± stawkê po tym ogierze i przede wszystkim na ciekawych klaczach
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #144 : Listopad 28, 2013, 11:22:28 »

O co¶ siê ruszy³o w Walewicach. Konie zosta³y og³oszone w ¦K w dziale og³oszenia. Szkoda tylko, ¿e brak zdjêæ, ale chocia¿ wyszli " do ¶wiata" internetowego 
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #145 : Maj 19, 2014, 20:43:41 »

W czwartek  ( 22 maja ) odbêdzie siê przegl±d hodowlany, zaczyna siê ju¿ o godzinie 10 w Kterach 
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #146 : Wrzesieñ 24, 2014, 08:46:33 »

Bez komentarza Co?
http://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Panstwowe-stadniny-sprzedaja-konie-za-bezcen.-Final-w-rzezni
I bardziej szczegó³owy artyku³ w zasadzie o wszystkich stadninach
http://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stadninach-koni.html
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #147 : Wrzesieñ 28, 2014, 19:42:24 »

W zasadzie szczegó³owy obraz nie znajduje siê w samym artykule, do¶æ sprytnie zmanipulowanym pod aktualne pomys³y ministra Sawickiego, ale w samym raporcie (jest w pliku pdf pod spodem), a tam to  wszystko wygl±da ju¿ trochê inaczej. Nie wiem sk±d NIK wzi±³ te 18 milionów, bo w raporcie tego nie znalaz³em, zapewne chodzi o koszty prowadzenia hodowli koni. W 2013 Stadniny i Stada Ogierów da³y 11 milionów zysku, ale oprócz tego wp³aci³y Skarbu Pañstwa Pañstwa ok. 16 mln czynszu za grunty i jakie¶ 3 miliony podatku od wynagrodzeñ. Dwie spó³ki przynios³y straty (razem na ponad 2 miliony) - w³a¶nie Walewice i SO Starogard. Moim skromnym zdaniem za to, co sta³o siê z Walewicami kto¶ powinien stan±æ przed s±dem
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #148 : Styczeñ 30, 2015, 13:17:22 »

Wydaje mi siê , ¿e SK Walewice maja nowa stronê. Niestety nie mogê otworzyæ listy koni na sprzeda¿, kto¶ mo¿e mi w tym pomóc Spoko
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #149 : Styczeñ 30, 2015, 16:26:12 »

Mnie siê otwiera z tego linku http://www.walewice.pl/userdata/oferty-sprzedazy-koni/wykaz-koni.xls

http://www.walewice.pl/oferta/stadnina-koni/sprzedaz-koni
Nie wiem czy to aktualna
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: