FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 20:06:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SK Walewice  (Przeczytany 100474 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #135 : Luty 26, 2013, 11:33:28 »

zapomniaÂłam o jeszcze jednej klaczy - Gotlandia po Sebastian, moÂże teÂż mogÂłabyÂś pomĂłc?
falada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #136 : Luty 26, 2013, 13:35:46 »

Gotlandia - 157 
Bardzo proszĂŞ
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #137 : Kwiecień 19, 2013, 13:02:58 »

dwie cantaniski, ktĂłre byÂły wystawione w lipcu, zostaÂły sprzedane i zakwalifikowane na zt w bogusÂławicach.
link
annacaryca
UÂżytkownik

« Odpowiedz #138 : Maj 08, 2013, 21:05:09 »

od dÂłuÂższego czasu szukam klaczy maÂłopolskiej dla siebie - zarĂłwno do jazdy jak i hodowli
dziÂś byÂłam obejÂżeĂŚ dwie klacze  (3 i 4 latkĂŞ) z SK Walewice i powiem Âże jestem przeraÂżona
klacze do tej pory wychowywaÂły siĂŞ w stadzie okoÂło 60 koni
okoÂło miesiaca temu zostaÂły z tego stada zabrane
sÂą chude, poobijane i chyba nigdy nie miaÂły kontaktu z czÂłowiekiem nie mĂłwiac juÂż o kowalu
pozatym sÂą przeÂśliczne, Âświetnie siĂŞ ruszajÂą i majÂą jak dla mnie interesujÂące rodowody
ale nie daj¹ siê dotkn¹Ì, s¹ przera¿one, z rêki cz³owieka nie wezm¹ nic - nie znaja marchewki czy jab³ka

chciaÂłam zapytaĂŚ osĂłb ktĂłre zakupiÂły konie z takich stad o to czy miaÂły podobne doÂświdczenia?
czy takie konie majÂą szanse na normalne relacje z czÂłowiekiem?
mam mentlik w gÂłowie, zastanawiam siĂŞ czy warto je kupiĂŚ
bardzo proszĂŞ o jakieÂś porady
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #139 : Maj 09, 2013, 07:38:42 »

Ja w zesz³ym roku ogl¹da³am w Walewicach 2-latki, akurat trafi³am na kowala, który robi³ im kopyta (ciê¿ko powiedzieÌ, jak czêsto przyje¿d¿a) - ogl¹da³am je w biegalni, wszystkie za nami ³azi³y, ciekawe, bez problemu dawa³y siê z³apaÌ za kantar, poprowadziÌ, daÌ pog³askaÌ. Konie z regu³y w niez³ej kondycji (ogl¹da³am w lecie, wiêc ju¿ w œrodku sezonu pastwiskowego), kilka z ranami (zagojonymi). Nie mam wiêc pojêcia, dlaczego te klacze siê tak zachowywa³y (zw³aszcza, ¿e tegoroczna 3-latka to zesz³oroczna 2-latka, któr¹ musia³am widzieÌ). Mo¿e to po prostu nerwowoœÌ po od³¹czeniu od stada?

KaÂżdego konia da siĂŞ wyprowadziĂŚ, tylko trzeba czasu.
Bremcia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #140 : Maj 10, 2013, 07:57:30 »

Zgadzam siĂŞ z MeÂą. Ja odwiedziÂłam Walewice wiosnÂą tego roku, i widziaÂłam konie raczej spokojne, ciekawskie, chĂŞtnie podchodzÂące do czÂłowieka. KoĂą, ktĂłrego przywiozÂłam faktycznie nie wiedziaÂł co to marchewka czy jabÂłko, ale teraz juÂż wesoÂło chrupie marchewki z innymi naszymi konikami.

klacze do tej pory wychowywaÂły siĂŞ w stadzie okoÂło 60 koni
okoÂło miesiaca temu zostaÂły z tego stada zabrane
sÂą chude, poobijane i chyba nigdy nie miaÂły kontaktu z czÂłowiekiem nie mĂłwiac juÂż o kowalu

To, Âże sÂą poobijane to naturalna konsekwencja Âżycia stadnego, raczej do zagojenia. Z czÂłowiekiem majÂą codziennie do czynienia, jak czĂŞsto kowal przyjeÂżdÂża? -trudno mi powiedziec, ale w swoim Âżyciu na pewno kilkakrotnie miaÂły juÂż kontakt z kowalem. JeÂśli to sÂą trzylatki to bez kowala chodziÂłyby na nartach bo tak wyrosÂłyby im kopyta do tej pory.

Czy warto? Na pewno trzeba byc œwiadomym, ¿e takie konie potrzebuj¹ wiêcej uwagi, spokoju i czasu na przystosowanie siê czy naukê. Nerwowe konie (ogólnie) wymagaj¹ doœwiadczenia i spokoju bo du¿o ³atwiej mo¿na zepsuc ni¿ póŸniej naprawic.

Powodzenia!

amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #141 : Maj 24, 2013, 22:29:58 »

Nie wiem jak w tej chwili jest w Walewicach z robieniem kopyt. Ale na pewno dwa razy w roku przed PrzeglÂądem Hodowlanym (w kwietniu lub w maju i na jesieni we wrzeÂśniu lub paÂździerniku) majÂą robione kopyta!
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #142 : Czerwiec 16, 2013, 07:22:37 »

czy wybiera siĂŞ ktoÂś z aparatem na jutrzejszy przeglÂąd?
sama bardzo chciaÂłam jechaĂŚ, ale niestety nie dam rady.
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #143 : Czerwiec 16, 2013, 16:18:18 »

No w³aœnie, bêdzie ktoœ? Ciekawa jestem ma³ych Dionizosów, a Walewice maj¹ niez³¹ stawkê po tym ogierze i przede wszystkim na ciekawych klaczach
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #144 : Listopad 28, 2013, 11:22:28 »

O coÂś siĂŞ ruszyÂło w Walewicach. Konie zostaÂły ogÂłoszone w ÂŚK w dziale ogÂłoszenia. Szkoda tylko, Âże brak zdjĂŞĂŚ, ale chociaÂż wyszli " do Âświata" internetowego 
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #145 : Maj 19, 2014, 20:43:41 »

W czwartek  ( 22 maja ) odbĂŞdzie siĂŞ przeglÂąd hodowlany, zaczyna siĂŞ juÂż o godzinie 10 w Kterach 
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #146 : Wrzesień 24, 2014, 08:46:33 »

Bez komentarza Co?
http://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Panstwowe-stadniny-sprzedaja-konie-za-bezcen.-Final-w-rzezni
I bardziej szczegó³owy artyku³ w zasadzie o wszystkich stadninach
http://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stadninach-koni.html
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #147 : Wrzesień 28, 2014, 19:42:24 »

W zasadzie szczegó³owy obraz nie znajduje siĂŞ w samym artykule, doœÌ sprytnie zmanipulowanym pod aktualne pomysÂły ministra Sawickiego, ale w samym raporcie (jest w pliku pdf pod spodem), a tam to  wszystko wyglÂąda juÂż trochĂŞ inaczej. Nie wiem skÂąd NIK wzi¹³ te 18 milionĂłw, bo w raporcie tego nie znalazÂłem, zapewne chodzi o koszty prowadzenia hodowli koni. W 2013 Stadniny i Stada OgierĂłw daÂły 11 milionĂłw zysku, ale oprĂłcz tego wpÂłaciÂły Skarbu PaĂąstwa PaĂąstwa ok. 16 mln czynszu za grunty i jakieÂś 3 miliony podatku od wynagrodzeĂą. Dwie spó³ki przyniosÂły straty (razem na ponad 2 miliony) - wÂłaÂśnie Walewice i SO Starogard. Moim skromnym zdaniem za to, co staÂło siĂŞ z Walewicami ktoÂś powinien stan¹Ì przed sÂądem
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #148 : Styczeń 30, 2015, 13:17:22 »

Wydaje mi siĂŞ , Âże SK Walewice maja nowa stronĂŞ. Niestety nie mogĂŞ otworzyĂŚ listy koni na sprzedaÂż, ktoÂś moÂże mi w tym pomĂłc Spoko
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #149 : Styczeń 30, 2015, 16:26:12 »

Mnie siĂŞ otwiera z tego linku http://www.walewice.pl/userdata/oferty-sprzedazy-koni/wykaz-koni.xls

http://www.walewice.pl/oferta/stadnina-koni/sprzedaz-koni
Nie wiem czy to aktualna
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: