FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:59:49 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Klacz + ogier = ¼rebak  (Przeczytany 47690 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Pa¼dziernik 14, 2008, 18:19:59 »

ja mam pomys³ na taki temat, albo mo¿e ca³y dzia³ jakby siê przyjê³o:

1. osoba chc±ca pokryæ klacz wkleja zdjêcie klaczy, pisze czego siê spodziewa po przysz³ym ¼rebaku i mówi jakim ogierem bêdzie kryæ

2. hodowcy bardziej do¶wiadczeni/lepiej znaj±cy danego ogiera pisz± swoje opinie na ten temat (np. "nie licz na to, ¿e ogier x poprawi ruch, widzia³em/³am po nim y ¼rebaków i ¿aden siê nie rusza³", albo "ogier z sam jest ³adny, ale urody nie przekazuje" itp.)

3. po czasie (po roku, dwóch) hodowca wkleja zdjêcia otrzymanego ¼rebaka z tego po³±czenia, piszê czy spe³ni³o ono nadzieje etc.

4. hodowcy mniej do¶wiadczeni maj± dobre pole do nauki, zadawania pytañ

co o tym my¶licie?

Gotowe, zobaczymy jak sie rozwinie
( jak masz inn± propozycje na tytu³ w±tku, to moge zmieniæ )

My¶le, ze mo¿emy wrzucic juz tutaj, to co mamy, zeby nie czekaæ od dzi¶ tych 2 lat
Wklejamy zdjêcie klaczy i ¼rebaka/roczniaka/dwulatka czy doros³ego od niej konia, piszemy po jakim ogierze,
je¶li mamy foto ogiera to tak¿e mile widziane, tym bardziej, jesli to mniej znany i mniej powszechny na zdjêciach ogier.
No i refleksje na temat tego po³±czenia.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 14, 2008, 20:19:34 »

Mój koñ:
og. Dublon

ojciec: Krym (1999, Emir - Krymka / Berberys [xxoo])

Ogier w mocnym typie, ros³y, z ogromn± szyj± (przekazywan± potomstwu), w orientalnym typie, ale bardzo wysoki. Dobry ruch.
matka: Duma (1993, Dukat - Bakalia / Campetot)

Bardzo szlachetna, sucha, w typie AA. Klacz z ponadprzeciêtnym ruchem, w wierzchowym typie.

Moja ocena: Tym ogierem nie pokry³abym ¿adnej klaczy, jednak to po³±czenie okaza³o siê strza³em w 10. Pozytywny inbred na Campetota. ¬rebak okaza³ siê koniem z bardzo dobrym ruchem, w suchej tkance, poprawnie zbudowanym. Klacz ¶wietnie nadaje siê do po³±czenia z arabem, jednak u konia do wyczynu sportowego u¿ycie araba jest zbyt ryzykowne. Krym jest koniem bardzo orientalnym, a przy tym wysokim i w typie wierzchowym, "dola³ orientu" francuzicy.
Nie polecam Kryma dla klaczy orientalnych. Krym mocno przekazuje swoje cechy potomstwu. ¬rebaki po nim dobrze siê ruszaj± i dobrze wykorzystuj± pasze. Najwiêkszym minusem jest przekazywanie bardzo masywnego typu (m. in. ogromne szyje) przy zachowaniu orientu.

W ramach pkt. 1
1. osoba chc±ca pokryæ klacz wkleja zdjêcie klaczy, pisze czego siê spodziewa po przysz³ym ¼rebaku i mówi jakim ogierem bêdzie kryæ
Poszukujê ogiera dla klaczy:
http://www.allbreedpedigree.com/dara9

Ogier powinien zachwycaæ ruchem (preferowany ruch z napi±stka), w suchej tkance (typu Banita). Uroda, ma¶æ nie graj± roli. Preferujê ogiery zaawansowane w pe³n± krew i AA (mile widziany Campetot w rodowodzie oraz czyste folbluty).
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 15, 2008, 00:13:21 »

my¶la³em, ¿eby mo¿e za³o¿yæ osobny dzia³, tak ¿eby ka¿dy ¼rebak by³ osobnym tematem, bo tak to bêdzie straszny ba³agan:)

co do pierwszego wpisu mój komentarz laika na szybko:

¼rebak odziedziczy³ po matce nisko osadzon± szyjê, na pewno nie w wierzchowym typie, tego ojciec nie poprawi³

imbred na Campetota, to jest co¶ czego wrogowi nie ¿yczê, du¿a szansa na otrzymanie rachitycznej szyi i stosunkowo ciê¿kiej g³owy oraz wrednawego charakteru

nie rozumiem - zachowanie orientu jest najwiêkszym minusem ogiera? dla mnie to du¿y plus akurat:) a masywniejsza szyja my¶lê, ¿e by siê ma³emu przyda³a, w koñcu to samiec jest

natomiast nie zgodzê siê co do przekazywania ruchu przez tego ogiera, widzia³em w zak³adzie klacz po nim (Pasadena) i ona ca³y ruch traci³a pod siod³em, klasowy koñ wierzchowy nie traci ruchu pod siod³em, wrêcz przeciwnie, pokazuje pe³nie mo¿liwo¶ci

dla drugiej klaczy polecam walewickiego Huzara, my¶lê, ¿e spokojnie spe³nia wszystkie wymagania
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 15, 2008, 11:21:45 »

no dobra to i ja wstawie nasze misz masz 
matka Wenecja od Werona po Artyzm

http://www.allbreedpedigree.com/wenecja10

Ojciec Panicz od Paloma po paszkwil
zdjêcia nie posiadam
Ogier siwy wysoki oko³o175cm
http://www.allbreedpedigree.com/panicz

no i dziecie z tego po³±czenia
klacz urodzona 2003 czerwiec
niestety niska 157cm
dobra skokowo i uje¿dzeniowo
od 2 miesiêcy w treningu uje¿d¿eniowym
2 tygodnie temu zacze³a te¿ jazdy skokowe

ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2008, 20:16:58 »

Drogie kole¿anki i drodzy koledzy... jako m±drzejsi i bardziej do¶wiadczeni pomó¿cie laikowi... poni¿ej zamieszczam zdjêcie klaczy... czym by¶cie j± kryli?

zeby nie trzeba bylo szukac Essa ( Elf- Sajana/Sajan)
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2008, 20:42:56 »

bardzo ³adna klacz

dobór ogiera zale¿y od tego co chcesz otrzymaæ, na czym Ci zale¿y

wiadomo, ¿e ma byæ ¼rebak poprawny eksterierowo, urodziwy z jak najlepszym charakterem i ruchem

musisz jednak siê zdecydowaæ co jest dla Ciebie priorytetem - orientalne nuty czy mo¿liwo¶æ skakania "wagonów", elegancja folbluta czy mo¿e mocniejsza konstytucja, czy dopuszczasz silny imbred?

Twoja klacz ma bardzo ciekawy, ale jednocze¶nie w miarê skonsolidowany rodowód, popatrz na dobór ogiera jak na grê na pianinie, gdzie zamiast klawiszy masz kratki rodowodowe, mo¿esz uderzyæ silnym akordem w Elsinga, a z drugiej strony postawiæ na np. Saganka

jak napiszesz na czym Ci zale¿y to bêdziemy dalej radziæ
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2008, 20:57:12 »

pad³ kiedy¶ pomys³ na imbred na Elsinga... st±d mysla³am o Halogenie.. podoba mi siê eksterierowo.. Saganka znam z widzenia bo to moje okolice.. swego czasu byl czesto widoczny na parkurach.. teraz widze ze skacza jego potomkowie...
koby³a ma poprawny ruch.. ale na pewno to nie typ ujezdzeniowca.. dzielna i wytrzymala.. chetna do pracy.. ambitna.. typ wkkw'isty... zupe³nie siê na tym nie znam wiec stad moj udzia³ w tym forum.. ¼rebak ma byc poprawny..urodziwy, nie bedzie na sprzeda¿..raczej do kochania i je¶li bêdzie mia³ predyspozycjê bedê go chcia³a daæ do sportu.

generalnie wole konie delikatne.. eleganckie..chwytajace za oko.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2008, 21:06:53 »

a ja bym chcia³a wiedzieæ jak wyhodowaæ tak± piêkno¶æ jak Twoja klacz ech, rozmarzy³am siê
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2008, 21:11:24 »

Essa jest fantstyczna, mi sie podoba pomys³ z inbredem (imbredem ? jak to siê poprawnie pisze ?) na Elsinga
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 24, 2008, 21:14:47 »

Doma, to juz nie do mnie to pytanie bo mnie pewnie nawet zupe³nie przypadkiem by taki koñ nie wyszed³ ale moze a Wasza pomoca uda siê co¶ równie niez³ego wyhodowaæ..przynajmniej eksterierowo. Ar..? no tak Ty mnie juz jakis czas w tym wspierasz
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #10 : Listopad 24, 2008, 21:17:04 »

Essa jest fantstyczna, mi sie podoba pomys³ z inbredem (imbredem ? jak to siê poprawnie pisze ?) na Elsinga

iNbred

pad³ kiedy¶ pomys³ na imbred na Elsinga... st±d mysla³am o Halogenie..

ale Halogen nie ma Elsinga w rodowodzie Chichot Pewnie macie na my¶li El Paso ?
( czepiam sie szczegó³ów, co ? )

ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 24, 2008, 21:19:22 »

tak montana, ja myslalam o Halogenie ze wzgledu na El Paso.. fakt..pomylka.. jasiek natomiast chyba konkretnie mial na mysli Elsinga.
dobrze dobrze ¿e siê czepiasz.. trzeba niszczyæ nieuctwo i niewiedzê chocia¿ forumowicze (niektórzy Chichot ) siê dziêki temu czego¶ naucz±
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2008, 21:29:22 »

ale Halogen nie ma Elsinga w rodowodzie Chichot Pewnie macie na my¶li El Paso ?
( czepiam sie szczegó³ów, co ? )

ja tam mia³am na my¶li konkretnie syna  Elsinga ot znam jednego takiego przystojniaka
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2008, 21:40:24 »

my¶la³em, ¿e 'inbreed' po polsku jest imbred, tak ja folblut, keczup, itp., przepraszam za b³±d

Halogen ma krew wlkp., Kwarteta i ojca Francuza, daje urodziwe konie, ale nie licz na orientalny sza³.

Je¿eli chcesz kumulowaæ krew Elsinga - polecam Kampa, bêdzie inbred te¿ na Blagiera, który by³ bardzo urodziwym koniem, ¶wietnym ojcem matek. Z wnuków Elsinga polecam jeszcze Juranda, konia nie mniej charyzmatycznego, w d³u¿szych liniach, bardziej eleganckiego.

Ze wzglêdu na do¶æ du¿± g³owê klaczy, uwa¿a³ bym z wszelkimi Kwartetami/Campetotami/Sebastianami itp. No chyba, ¿e dla Ciebie rozmiar nie ma znaczenia.

ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 24, 2008, 21:48:29 »

nigdy nie myslalam o Kwartetach, chocia¿by przed Emetytem broni³am siê "rencami i nogami" na Sebastiany sie napatrzy³am w Walewicach.. i perspektywa g³owy Browara mnie przera¿a...  Halogena widzialam..sam mi sie podoba..jego potomstwa na zywo nie widzialam.. ale kusi mnie

jasiek, a czym Ty by¶ pokry³ gdyby¶ mia³ taka klacz.. tak typowo dla siebie.

a swoja droga to jak to jest z tym inbredem, ten sam kon nie powinien byc w tym samym pokoleniu?

p.s.
rozmiar nie ma dla mnie znaczenia, przekona³am siê ju¿, ¿e bardziej liczy siê technika OT
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: