FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:31:08 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocena eksterieru - m³odzie¿ i ¼rebiêta  (Przeczytany 24339 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 19, 2008, 21:44:54 »

oceniajcie te konie, nie bójcie siê, mo¿e siê rozwiniê dyskusja ciekawa

Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 19, 2008, 21:53:33 »

Ja czekam na ocenê mojego konika Chichot
Z moim laickim okiem nie bêdê oceniaæ XD
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 19, 2008, 22:01:45 »

jasiek

zacznij proszê moja M³oda te¿ w kolejce czeka   
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 19, 2008, 22:16:57 »

z tego co widzê na zdjêciu to:

¼rebak w dobrym angloarabskim typie, móg³by mieæ d³u¿sz± szyjê b±d¼ krótsz± g³owê, byæ lepiej zwi±zany, ogólnie harmonijny, ale bez wyrazu, tak na zdjêciu to mu brakuje "tego czego¶", ¿eby z³apaæ za oko

prognoza na przysz³o¶æ - jaja na patelniê

bardziej mi siê podoba³y dwa wcze¶niej wstawione ogierki
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 19, 2008, 22:19:29 »

nie b±d¼ hipokryt±, laik nie ma pojêcia o danej dyscyplinie
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 19, 2008, 22:22:44 »

i co teraz bêdzie?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 19, 2008, 22:42:23 »

pomarudzisz albo skomentujesz, albo zrobisz najpierw jedno a potem drugie 
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 20, 2008, 15:37:52 »

jasiek a co¶ wiêcej nt. Kobalta?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 20, 2008, 20:41:35 »

a dlaczego nikt inny siê nie kwapi, ¿eby co¶ napisaæ?

ja ju¿ pisa³em, ¿e mi siê podoba, widaæ w nim konia w starym typie, z du¿ym udzia³em orientu, nie widaæ w nim natomiast folbluta

ma choryzontalny zad, co dodaje uroku i charyzmy, ale nie predysponuje do wyczynu sportowego, mi siê takie konie podobaj±

³opatka jest fajnie sk±towana, ³adnie, wysoko osadzona szyja, zaznaczony wyra¼nie k³±b, g³êboka klatka piersiowa, ³adnie ukszta³towana, krótka g³owa - to s± te zalety, które rzucaj± siê w oczy na tych zdjêciach

jest bardzo harmonijny, to znaczy wszystkie czê¶ci cia³a wygl±daj± jak od jednego kompletu

wydajê siê nieco przebudowany, ale to jeszcze ¼rebak i mu to minie pewnie

koñ do takich zdjêæ powinien staæ na twardym, prostym pod³o¿u, wtedy mo¿na powiedzieæ wiêcej na temat konia, szczególnie jego nóg
jak dla mnie to móg³by mieæ nieco d³u¿sz± szyjê i nogi, wiêcej takiej angloarabskiej elegancji

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 20, 2008, 21:50:03 »

ja siê nie kwapiê bo to ciêzka sprawa - niektóre konie siê zmieniaj± baardzo i skre¶lenia m³odziaka mo¿na po tem ¿±³owaæ, wspomnê choæby Fina, którego przecie¿ oceniali profesjonali¶ci

ja chêtnie wys³ucham ocen, choæ przyznam, ¿e zdenerwowa³ mnie ten garb  Zawstydzony , ale ju¿ och³onê³am wiêc przyjmê wszelkie baty teraz

najpierw jednak przedstawiê pewn± ciekawostkê

moim pierwszym m³p ¼rebakiem by³ ogierek po Lancetnik (Larysz x Judex xx) od klaczy Oregon x Dahoman IX o

jako ¼rebiê by³ krzywy i brzydki, w wieku ponad roku ( rok i 3-4 mieis±ce)

wyglada³ tak

by w wieku trzech lat z górk± wygladac tak

jego pó³siostra po Emetycie jako maleñkie ¼rebiê bardzo mi siê podoba³a

ros³a szybko, bardzo siê zmienia³a w lutym mia³a np maksymalnie garbaty ³eb, który powoli siê prostuje (heh a ja g³upia liczê, ¿e bêdzie taki jak po urodzeniu, marzenia), podobny problem by³ z lekko miêkkimi pêcinami

jeszcze w maju wygl±da³a tak

teraz prezentuje siê tak (ma 1,5 roku)

na pewno nie podoba mi siê u niej krótki zad, brakuje jej elegancji jest taka trochê kluchowata, bardzo w niej lubiê to, ze ³±dnie siê nosi, z bukietem i ma du¿e oczy

jestem bardzo ciekawa co z niej wyro¶nie - to jedyna jak dot±d córka tej klaczy wiêæ wi±¿e z ni± spore nadzieje

i na koniec przepraszam, ze tak siê rozwlek³am, ale mo¿e choæ trochê pomo¿e to Temu kto bêdzie mia³ ochotê wyraziæ swoj± opinie na jej temat

przy okazji chcê zachêcic innych do takiej prezentacji swojej m³odziezy koñskiej
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 20, 2008, 22:14:01 »

zwykle po urodzeniu angloarabskie ¼rebaczki maj± wklês³e profile, a potem to jest ró¿nie:)

ten ogierek po Lancetniku nie wygl±da³ jako¶ tragicznie jako roczniak, taki ¶redniak, na tym zdjêciu jak jest du¿y nie widaæ wiele, ale chyba bardzo siê nie poprawi³

klaczka po Emetycie bardziej mi siê podoba, podobna w typie do tego ogierka po Hebabie, z nieco d³u¿szym, bardziej spadzistym zadem no i jest zdecydowanie ¿eñska, je¿eli my¶lisz na powa¿nie o hodowli, to masz ciekawy prospekt na matkê

ja swoich nie bêdê wkleja³, bo sam sobie to mogê prywatnie skomentowaæ w domowym zaciszu:)
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 20, 2008, 22:24:59 »

ogierek wyciêty, zreszt± tez mieli¶my taki zamiar ale siê kupiec trafi³ wcze¶niej
na ¿ywo jest teraz o wiele bardziej sympatyczny, a raczej by³ bo niestety zosta³ zmarnowany Smutny
jest bardzo wysoki, ale zaje¿dzony mocno is³owymi metodami w wieku ok. 2 lat + brak pastwiska i kontaktu z równie¶nikami sprawi³y, ¿e zatraci³ koñski charakter i rado¶æ ¿ycia Smutny

je¶li chodzi o profil to on a jedyna taki mia³a, Diablica ma zupe³nie inny ³eb, a Lancetnik by³ troszkê folbluci

a co do Emetytki to na razie jedyna nadzieja na przed³uzenie linii matki, no chyba, ze w przysz³ym  roku urodzi siê klaczka
co my¶lisz o jej nogach, z ty³u krowiasta jest mocno niestety

wklejaj mo¿e kto¶ oceni
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 20, 2008, 22:33:01 »

Emetyt czêsto ma problemy z prostymi nogami, ale krowa to nie jest jaki¶ wielki problem, podobna wygodniej dla konia tak biegaæ, tylko cz³owiek uparcie selekcjonuje na prosty ty³, wiêkszo¶æ ras dzikich i prymitywnych ma krowê, o czym¶ to ¶wiadczy:)

ma³a ma ju¿ do¶æ skonsolidowany rodowód, mo¿e siê sprawdziæ w hodowli

takie konie jak Emetyt czy Askar, gdzie wystêpuje heterozja, s± zwykle lepsze ni¿ rodzice, ale nale¿y pamiêtaæ, ¿e ten sam efekt powoduje, ¿e s± te¿ zwykle lepsze ni¿ ich potomstwo

a czym jest pokryta matka Emetytki w tym roku?

breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 21, 2008, 18:29:48 »

jasiek dziêkujê bardzo za ocenê
nastêpnym razem postaram siê znale¼æ lepsze miejsce do zdjêcia ;P.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 21, 2008, 20:20:01 »

jasiek
masz PW
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: