ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« : Październik 19, 2008, 21:51:37 » |
|
Zapraszam do dzielenia siê wra¿eniami, relacjami i zdjêciami z podró¿y koùskich, niekoniecznie œcliœle zwi¹zanych z koùmi ma³opolskimi 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2008, 08:42:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2008, 21:09:07 » |
|
NiektĂłre zdjĂŞcia mi siĂŞ nie pokazujÂą, np. "lipicaĂąski ogier - ideaÂł". Szkoda, bo pozostaÂłe jako fotoreportaÂż sÂą super. Nie wiedziaÂłam, Âże lipicany selekcjonuje siĂŞ na garbate nosy. Taka budowa im nie przeszkadza? NiektĂłrzy czepiajÂą siĂŞ arabĂłw, Âże za duÂże szczupaki i jak one mogÂą oddychaĂŚ, a w drugÂą stronĂŞ? Jak na mĂłj gust to te garbonosy ze zdjĂŞĂŚ sÂą dziwne.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2008, 10:32:28 » |
|
Nie wszystkie s¹ a¿ tak garbonose, poszzczególne linie siê bardzo ró¿ni¹ fenotypem, jedne s¹ w typie wierzchowym, z delikatnymi g³owami, takie shagye, inne wiêksze, z mocnymi nogami, podchodz¹ce nawet pod œl¹zaka. Maj¹ kilka linii mêskich, z których ka¿da posiada pewne cechy charakterystyczne. Nie znam siê na tym, a na miejscu nie bardzo siê mog³em z kimœ dogadaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2008, 20:39:36 » |
|
|
|
|
|
"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
|
|
|
Idril
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2008, 12:22:54 » |
|
Ciekawa jestem jak sprawujÂą siĂŞ stajnie tego typu. KtoÂś spotkaÂł siĂŞ z takÂą w Polsce?
|
|
|
|
|
|
|
ÂŻeglarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2008, 14:27:19 » |
|
Masz na myÂśli stajnie-biegalnie? JeÂśli tak, to np. w MichaÂłowie i Ochabach sÂą takie.
|
|
|
|
|
|
|
emi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2008, 18:38:56 » |
|
u pana soski jest tez biegalnia dla ogierkowz fajnym podajnikiem paszowym
|
|
|
|
|
|
|
Idril
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2008, 19:25:42 » |
|
Dla koni pewnie to lepsze...a jak to wyglÂąda ekonomicznie? Jaka powierzchnia na jednego konia? Jak czĂŞsto obornik (czĂŞÂściej niÂż zwykle, tak samo...)? Przepraszam za OT, ale to siĂŞ nie nadaje na oddzielny temat, a ta kwestia jest dla mnie ciekawa...
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2008, 20:22:29 » |
|
A ja trzymam siê tematu, a nawet obu tematów  Bo i koùskie podró¿e (znów Austria, tym razem Ebbs, g³ówna stadnina paùstwowa haflingerów), i biegalnia na pocz¹tek. Nawet jakoœÌ znowu fatalna:P Ale zdjêcie oddaje b³og¹ atmosferê panuj¹c¹ wœród m³odzie¿y  
|
|
|
|
"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
|
|
|
ÂŻeglarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2008, 00:41:32 » |
|
c.d. OT  nie wiem jak to wygl¹da ze strony ekonomicznej, ale w obu wymienionych przeze mnie stadninach w biegalniech rezyduje m³odzie¿ i klacze ze Ÿrebiêtami; towarzystwo jest wi¹zane do karmienia, a Ÿrebakom stawia siê przenoœne ¿³oby na œrodku (w Micha³owie widzia³am tak¹ procedurê) niestety nie dysponujê zdjêciami
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 17, 2008, 15:42:29 » |
|
to samo majÂą JanĂłw i BiaÂłka
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2008, 11:47:42 » |
|
i GÂładyszĂłw 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2008, 12:22:18 » |
|
we wszystkich stadninach paĂąstwowych, oprĂłcz folblutĂłw, sÂą biegalnie dla mÂłodzieÂży i klaczy ze Âźrebakami
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2008, 12:25:52 » |
|
a w Strzegomiu nawet takÂże i folbluty majÂą biegalnie, mÂłodzieÂż chodzi grupowo, to chyba jedyne takie miejsce z biegalniÂą dla xx
|
|
|
|
|
|
|
|