FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:46:13 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dlaczego akurat ma³opolak ?  (Przeczytany 17664 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 08, 2008, 12:12:07 »

W starszych KP jest sporo ciekawych artyku³ów na temat koni rasy ma³opolskiej, równiez takich utrzymanych w podobnym klimacie, przedstawiajacych porównywalne stanowisko

goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 08, 2008, 20:02:08 »

przyjemnie siê takie rzeczy czyta
Maksowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 08, 2008, 23:45:00 »

z przypadku
i nie zaluje wkoncu "dobre bo polskie"
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 09, 2008, 12:29:26 »

Jak dla mnie to wszystkie wa¿ne cechy zosta³y wymienione :DDla mnie ma znaczenie wszechstronnosæ.Skakæ po 1,60 nie musz±.Ale ceniê wytrzyma³o¶æ,zdrowie( choæ z tym jak ju¼ przeczyta³em ró¿nie bywa ),szlachetno¶æ i sucho¶æ tkanki i chêæ pracy w zaprzêgu i pod siod³em.
Maxima
U¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 12, 2008, 20:44:20 »

Dlaczego ma³opolak?

Mo¿e niektórzy, wiedz± za któr± ras± tak naprawdê przepadam i dziwi± siê dlaczego uczestniczê w dyskusji o koniach ma³opolskich.
Wiêc wyja¶niê dlaczego.

Po pierwsze hodowle koni mam we krwi, z dziada pradziada hodowano u mnie w domu konie, do lat 70 - tych by³y to wy³±cznie m³p, pradziadkowi podczas I wojny ¶wiatowej uratowa³y nawet ¿ycie.

Po drugie prawdziwy ma³opolak pora¿a urod±, jest w nim co¶ co nie pozwala oderwaæ oczu...

Dlaczego nie ca³ym sercem?

A to z kilku powodów:

Pierwszy i najwa¿niejszy: Jest obecnie bardzo ma³o ma³opolaków, które mi siê  podobaj±. Brakuje mi w nich g³ównie ruchu, ostatnio urody (w wiêkszo¶ci zas³uga importów) i bardzo czêsto charakteru.

Drugi: Du¿o mo¿na by by³o w tym kierunku zmieniæ, ale po prostu nie widzê na to szans, jest za du¿o prywatnych wizji konia m³p, ka¿dy hoduje co mu siê podoba i ka¿dy koñ z takich koncepcji ma w rodowodzie - m³p. Jedni chc± konia do skoków, inni wy³±cznie do wkkw a inni w typie orientalnym a to = chaos.

Trzeci: Totalny brak promocji konia m³p i w zwi±zku z tym brak ekonomicznych perspektyw hodowli tych koni.
Ale pytanie co promowaæ konia do wkkw, do skoków czy pokazowego?

A mo¿e to tak niski stan wiedzy hodowlanej polskich hodowców pozwala na to aby najlepsze osobniki emigrowa³y z kraju a na ich miejsce przyje¿dza³y przeciêtne lub jeszcze gorsze?

Mo¿e kto¶ odpowie mi na te pytania, i mo¿e przyczyni sie tym do tego, ¿e pokocham t± rasê ca³ym a nie po³owicznym sercem:).

Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 13, 2008, 08:55:47 »

Ja mam ma³opolaki g³ównie z przypadku i te¿ trochê dziêki dotacji (gdyby nie dotacja - mia³abym Mileksa i konie sp i xx).

Maxima, ja widzê ma³opolaka tylko i wy³±cznie w WKKW
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 15, 2008, 18:16:16 »

ja na m³p trafi³am przypadkiem. Pierwsz± klacz± zakupion± przez nas by³a wlkp w typie ¶l, kupiona chyba tylko dlatego, ¿e by³a misiowata, zadbana, a my byli¶my zieloni ca³kiem.
Potem szukali¶my jej kole¿anki do towarzystwa i trafili¶my niesamowicie okazyjnie koby³kê m³p i to jak± - papier janowski, zero dolewu krwii angloarabów francuskich. Dopiero po kilku latach zaczê³am sobie zdawaæ sprawê z tego jaki skarb kupili¶my A teraz ju¿ nie wyobra¿am sobie innych koni ni¿ m³p, osobi¶cie jestem zakochana w typie janowskim i wzdycham do takich klaczy jak choæby Espina, Eminencja, Atrakcja, Arieta czy ogierów takich jak Halogen, Drop, Aspan.
Póki co nie mam absolutnie planów dotacyjnych, wiem ile potrafi zje¶æ czwórka koni, nied³ugo bêdê mia³a ich 6 (odpukaæ).
Szkoda tylko, ¿e je¿d¿ac ubieg³ej zimy wzd³u¿ i wszerz Polski tak ma³o widzia³am m³p urodziwych, mnóstwo natomiast spotka³am w kiepskiej kondycji z zaniedbanymi kopytami. Klacze kryte byle jak i byle czym Smutny Smutne

Sakosabo
artyku³ ¶wietny, jeden z moich ulubionych p. Pankiewicza, wydaje mi siê, ¿e gdzie¶ mam jeszcze przynajmniej jeden utrzymany w takim stylu.

a co do przeznaczenia m³p to zgadzam siê z iz±, to powinno byæ wkkw, ew. rajdy dla koni zaawansowanych w krew arabsk±. I nie zgodzê siê, ¿e koñ m³p nie nada siê do sportu bêd±c przy tym urodziwym. Naj³atwiej powiezdieæ, ¿e siê nie da, a mo¿e by tak konsekwebntnie zacz±æ d±¿yæ do tego celu ?
Maxima
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 16, 2008, 09:05:08 »

a co do przeznaczenia m³p to zgadzam siê z iz±, to powinno byæ wkkw, ew. rajdy dla koni zaawansowanych w krew arabsk±. I nie zgodzê siê, ¿e koñ m³p nie nada siê do sportu bêd±c przy tym urodziwym. Naj³atwiej powiezdieæ, ¿e siê nie da, a mo¿e by tak konsekwebntnie zacz±æ d±¿yæ do tego celu ?

Ja te¿ tak uwa¿am, ¿e mo¿na, tylko nie mogê siê pogodziæ z tym ,co obecnie siê siê dzieje w hodowli tej rasy.

Punktacja z championatu ma siê nijak do ZT, na ZT s± pewne preferencje z ocen± koni, dodaæ do tego to, ¿e po takim zak³adzie ile koni trafia do wkkw? I czyje s± to w wiêkszo¶ci konie, hodowli prywatnej czy pañstwowej?

Ile jest w Polsce o¶rodków zajmuj±cych siê t± dyscyplin±? W moim województwie nie ma ¿adnego, a ile jest dobrych zawodników wkkw w Polsce i ilu z nich chce je¼dziæ na m³p? A ile przypada m³p na 1 zawodnika? Ostatnio modne staj± siê konie typu Filera.

A o to wypowied¼ który mnie trochê za³ama³a:

Ostatnio w lutowym KT by³ wywiad z Andrew Nicholsonem ( nr. 1 swatowego rankingu WKKW) który powiedzia³ m.in. ,, preferuje konie o du¿ym dolewie pe³nej krwii, ale lubie tak¿e pó³krewki z hodowli europejskich...."" oraz ,, wed³ug mnie trudnymi koñmi pod wzglêdem charakteru s± trakeny i angloaraby. Nie kupi³bym konia tych ras....''

,, Wed³ug mnie przysz³y sportowiec powinien byæ zbudowany atletycznie'' - czy ogier o wymiarach 160 - 185 -20 to atleta?

Aby by³ zbyt na konie sportowe musi byæ odpowiednio du¿e zainteresowanie osób zajmuj±cych siê t± dyscyplin±. Nie wierze w to, ¿e w Polsce nie ma dobrych koni, tylko albo sie na nich nie znamy albo nie nie umiemy na nich je¼dziæ. Inna sprawa to promocja.

Ar - z jakiej lini masz klacz? Moje ulubione to E i A - od Kadiny. Janów zawsze mia³ piêkne klacze, tylko szkoda, ¿e ostatnio trac± polskie korzenie...
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 16, 2008, 13:06:39 »

Maxima mniemam,i¼ domyslam siê za jaka ras± przepadasz... A tak swoj± drog± to raczej nie jestesmy potêh± w sporcie je¿dzieckim.A szkoda bo warunki i mizliwo¶ci s±.Inna sprawa to kwestie materialne.Polacy s± po prostu niezbyt zamo¿ni.A Ci, którzy mogliby wy³o¿yuæ i zainwestowac d³ugofalowo nie bawi± siê w to.Wol± pi³kê no¿n±.tam szybciej mo¿na odzyskac pieni±dze.Chyba, ¿e trafi do wrocka w bransoletkach..Ale z tego co pamietam to ¿aden sponsor tam jeszcze nie trafi³.

¯a³ujê bardzo, ¿e sytuacja przedstawiona prze osoby, które znaj± hodowle ma³opolaków od podstaw maj± a¼ tak czarne wizje.Ale przynajmniej s± realistami.

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 16, 2008, 13:59:56 »

Maxima - to Kadinka , dok³adnie 6 pokolenie rodziny , w 2007 urodzi³a pierwsz± klaczkê (niech rodzi tylko baby teraz, b³agam) po ogierze z linii E, zobaczymy jak uro¶nie
a co do dyskusji to
¿eby nie by³o tak ca³kiem OT zapraszam tu
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=104.0
Maxima
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 16, 2008, 15:30:40 »

Ok. Ar, rozpisa³am sie trochê nie na temat, ale to by³o pod wp³ywem impulsu, wiêcej ju¿ chyba nie napisze, po prostu ciê¿ko mi o tym pisaæ......., nie widzia³am Twojej klaczy, ale wierzê, ¿e dobra Rodzina Kadiny i Tirany - to 2 najlepsze rodziny Janowskie.

Wiêc jeszcze raz - dlaczego ma³opolak - bo piêkny, dzielny i nasz, rodzimy

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Kwiecieñ 16, 2008, 18:40:01 »

oj alez ja sie nie czepiam Twojej wypowiedzi, bo jest rzeczowa i ciekawa , tylko pomysla³am, ¿e dobrze by³oby, ¿eby panowa³ na forum porz±dek
Maxima
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecieñ 17, 2008, 08:35:55 »

Nie obra¿am sie Ar, ani nie mam Ci za z³e, ¿e pilnujesz porz±dku  , tak trzymaj  !, tylko naprawdê ciê¿ko mi pisaæ na temat przysz³o¶ci m³p, przez kilka lat analizujê sytuacje i dosz³am do pewnych wniosków z którymi po prostu siê dziele.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Kwiecieñ 17, 2008, 14:03:23 »

i bardzo siê z tego ciêszê, ¿e chcesz siê z nami nimi dzieliæ
igor.chodan
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 4

« Odpowiedz #29 : Listopad 30, 2008, 02:06:29 »

Jeszcze nie mam wlasnego konika, ale mam nadzieje w przyszlym roku to sie zmieni.

100% Klaczka malopolska najlepiej ze zrebakiem.

Dlaczego malopolak

Milosc od pierwszego wejrzenia, dzisiaj nie wyobrazam sobie posiadania innego konia niz malopolak
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: