FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:34:36 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 148580 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« : Pa¼dziernik 21, 2008, 19:29:27 »

Tak sobie pomysla³am, ¿e moze to byæ przydatny w±tek, wszystko w jednym miejscu
Czasami zastanawiam siê nad wydaje siê prostymi sprawami, ale dla mnie niejasnymi/nieznanymi, zcasem a¿ g³upio zapytaæ  Zawstydzony Ale jako¶ trzeba przecie¿ wiedzê zdobyæ,  a na forum nikt nie gryzie, mam nadziejê 

Ja mam takie oto pytanie :

Jak liczy siê procentowy udzia³ danej rasy w rodowdzie danego konia. Np znalaz³am gdzie¶ informacjê, ¿e klacz X ma 40 % krwi arabskiej, a ogier Y 35,5 % xx. Zawsze siê zastanawiam jak to siê oblicza ?? Czy zaklada sie, ze liczymy do powiedzmy 3 pokolenia przedstawicieli wybranej rasy i dzielimy przez liczbê wszystkich przodków ? Czy bierze siê te¿ pod uwagê stopieñ zaawansowania w krew tak¿e przodków ?
Podobny problem mam z AA Smutny

Bêde bardzo wdziêczna jak kto¶ mi to wyt³umaczy
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 21, 2008, 19:54:02 »

Fajny temat : ) na ró¿ne krótkie pytanka

z tego co ja sie orientuje, ale nie gwarantuje na 100%

Zasada obliczania udzia³u krwi :
za ka¿de z rodziców - 50%
dziadków - 25%
pradziadków - 12,5 %
prapradziadków - 6,25 %
przy rodowodach do IV pokolenia tak to wygl±da
Przy czym oczywi¶cie, jak policzymy ju¿ rodzica to nie dodajemy potem dziadków i pradziadków z jego strony

W zasadzie nie wiem najwa¿niejszej rzeczy, bo nie jestem pewna, do ktorego pokolenia licz± w³asnie stadniny podaj±c ten procent :/ Ale raczej do 4 pokolenia, do kolumny 16 przodków
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 21, 2008, 20:01:43 »

dziêki wielkie troszkê mi siê to rozjasni³o przynajmniej
, a stadniny to zgadka, na pewno licz± Ochaby ale jak ?
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 22, 2008, 21:50:46 »

A ja mam takie pytanko znalazlam taka klaczke  , mozecie mi cos wiecej o niej powiedziec ?

Luizjana

- osi±gnie wzrost ok. 156-158 cm

- bardzo szlachetna sylwetka, ³adny elegancki ruch

- bardzo dobry rodowód (od Liwia po Bej), w rodowodzie m.in. El Paso, Elsing, Hippies, Jongleur, Lap Bej

Troszke dziwny rodowod ma  , nie moge sie  wtym polapac .
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 22, 2008, 22:02:23 »

to jest klaczka rasy ma³y koñ, prawdopodobnie tak ma w paszporcie, albo ewentualnie mo¿e sp
to jej pochodzenie http://www.allbreedpedigree.com/luizjana2

Jej ojciec, tarantowaty Bej, ma ma³opolski rodowód, ale ma ok 151 cm, kryje w kategorii ma³ych koni http://qnwortal.pl/pokaz_rodowod_696

Sprzedaj± t± klaczke juz do¶æ d³ugo, bez efektu.
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 22, 2008, 22:03:33 »

No wlasnie o , to mi chodzilo. Wielkie dzieki .
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 22, 2008, 22:05:15 »

je¿eli my¶lisz w przysz³o¶ci o stanowieniu tej klaczy to radzê odpu¶ciæ jej zakup, je¿eli natomiast ma byæ konikiem czysto rekreacyjnym to musi siê przede wszystkim Tobie podobaæ
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 27, 2008, 10:23:38 »

No raczej  dosc powaznie mysle, o hodowaniu, dlatego nie chce  trafic jak ³ysy grzywka o beton . Mam jeszcze czas w kazdym razie  , zeby sie poprzygladac i pouczyc .

________________________________________________________________-

A i jeszcze taka dziweczyna mi w oko wpadla  ma 1,5 roku.
tu wpisy z paszportu  rodzicow , musze przyznac ze  ogladajac  rodowody roznych koni  wpadl  mi w oko Emir i  jego potomkowie .

i zdjecia

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 27, 2008, 10:38:55 »

nie znam tych koni w rodowodzie, dziadek Emir na pewno jest warto¶ciowy, ale Egon to ju¿ chyba siê z przed¶witów wywodzi ,na dole masz araby, te¿ jakie¶ nieznane, generalnie straszna mozaika rodowodowa, moim zdaniem jest mniejsze prawdopodobieñstwo, ¿e taki koñ siê sprawdzi w hodowli ni¿ klacz o skonsolidowanym rodowodzie

po tym zdjêciu nie mo¿na za wiele powiedzieæ, klacz ma strom± ³opatkê, g³owa chyba te¿ do¶æ ciê¿ka, bardziej widaæ te przed¶wity ni¿ araby

jak szukasz matki za niedu¿e pieni±dze, a nie masz wielkiego pojêcia jeszcze o koniach, to polecam poszukaæ po pañstwowych stadninach (Walewice, Janów) mo¿na czasem znale¼æ sprawdzon± w hodowli, starsz± klacz za rozs±dn± kasê
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 27, 2008, 10:50:32 »

Arcturus

szukaj dalej, jesli nie w stadninach to  w og³oszeniach, na spokojnie - czasem mozna znale¼æ pere³ki, ja swoje klacze matki, z janowskimi papierami kupi³am za grosze ale uje¼dzi³am siê to fakt
w Walewiach powy¿ej 15-16 lat mozna kupiæ klacz poni¿ej 7 tys. z³
m³ode 4-5 latki kosztuj± wiêcej, mi sie jedna podoba³a nawet ale krzyczeli za ni± 16 tys. Smutny

i szerokim ³ukiem omija³abym wszelkie og³oszenia z koñmi których g³ówn± zalet± jest dotacyjno¶æ

a oto janowska babcia, za przystêpn± cenê, pewnie bêdzie mozna siê potargowaæ
z dobrej rodziny ¿eñskiej klaczy Gwiazda x, matka uznanego ogiera Pilado/Veritas
http://www.allegro.pl/item460375594_plejada_ii_klacz_malopolska.html

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 27, 2008, 10:58:17 »

warto siê zastanowiæ nad t± Plejad±, nareszcie rozs±dna propozycja
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 27, 2008, 10:59:15 »

Teraz kupowac na pewno nie bede  mam na to jeszcze  rok , wazne dla mnie  jest to co  powiedza doswiadczone osoby ,  na to co ja sobie  tam uwidze . Jak wkleje zdjecia  i ktos napisze stroma ³opatka, to  patrze i szukam  , ogladam sobie jeszcze 10 razy rodowod i wiem juz na co zwracac uwage . Dzieki wielkie wszystkim .
Ad ar...?
Jasne masz racje ,  ta klacz juz tez znalazlam i bardzo  mi sie spodobala  , tylko  troszke  ta wada szczeki u ma³ej mnie  zrazila.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 27, 2008, 11:05:39 »

dlatego trzebaby ewentualnie jechaæ i obejrzeæ, nie wyobra¿am sobie ¿eby kupiæ konia przez internet
choæ znam jedn± osobê, która w ten sposób kupi³a 7 koni  Szok

A ja mam pytanie w jakim wieku powinno zaje¿d¿aæ siê ma³opolaka ? 2,5 roku, czy 3 lata,  a mo¿e jeszcze pó¼niej ? Nigdzie mi isê nie ¶pieszy bo m³oda ma dopiero 1,5 roku, ale g³osy s± barzdo podzielone dlatego chcia³abym zapytaæ kogo¶ kto ju¿ ma to za sob±
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 27, 2008, 11:31:21 »

tendencja jest taka w Europie oprócz folblutów, ¿e im pó¼niej tym lepiej, mój rozpocz±³ pracê jak nie skoñczy³ 3 lat, z czego super zadowolona nie jestem, ale to by³o poza mn±, konie skokowe, niezale¿nie od rasy, na ogó³ (u coraz wiêkszej grupy osób w Polsce i u wiêkszo¶ci w Europie) zaczynaj± pracê jako 4 latki, jako 3 latki przyjmuj± je¼d¼ca i chodz± 1-3 razy w tyg (tak pracuje znajomy maj±cy ma³opolaka po Emetycie- koñ przeznaczony do skoków)...
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 27, 2008, 11:58:58 »

dlatego trzebaby ewentualnie jechaæ i obejrzeæ, nie wyobra¿am sobie ¿eby kupiæ konia przez internet
choæ znam jedn± osobê, która w ten sposób kupi³a 7 koni  Szok

No to w moim przypadku raczej nie wchodzi w  gre . Internet moze sluzyc  do wymiany informacji ,ale  do nieczego innego . Kon , czy pies to zywe zwierze , kupno  takiego  pociaga za soba  duza odpowiedzialnosc na wiele lat .
Strony: [1] 2 3 ... 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: