boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #150 : Maj 04, 2009, 08:50:37 » |
|
jak ratowac ogon, zjadany przez ¼rebaka, z bujnej kity zosta³o wspomnienie, grrr Chyba najpierw poszukac przyczyny zjadania i wyeliminowac ja..(za ma³o objetosciowej paszy,robaczyca? nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni g³odzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...)
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #151 : Maj 04, 2009, 09:27:28 » |
|
Polecam ma¶æ Crib Halt i po sprawie
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #152 : Maj 04, 2009, 09:37:51 » |
|
Ogiera xx nie przyjm± na Zak³ad Koni Ma³opolskich do Bogus³awic, je¶li ju¿ to móg³by on trafiæ do Bia³ego Boru.
a ja te¿ do tej pory by³am przekonana, ze folblut mog³by brac udzia³ w ZT razem z ogierami m³p w Bogus³awicach w my¶l tego zdania "Ogiery pe³nej krwi angielskiej mog± byæ u¿yte do doskonalenia rasy ma³opolskiej, je¿eli: * zda³y który¶ z wariantów prób przewidzianych dla ogierów rasy ma³opolskiej" czyli jednak Bia³y Bór i ogiery innych ras, na 100 % w Bogus³awicach nie zosta³by przyjêty ze stawka ogierów m ? Dobrze wiedzieæ Wogóle byly w ostatnich latach jakies xx na ZT ? jak ratowac ogon, zjadany przez ¼rebaka, z bujnej kity zosta³o wspomnienie, grrr Chyba najpierw poszukac przyczyny zjadania i wyeliminowac ja..(za ma³o objetosciowej paszy,robaczyca? nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni g³odzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...) nam w zesz³ym roku ogierek zjada³ matce grzywe, wylizywa³, miêtosi³ i w koncu wyrywa³ maltretowane pasemko, nie s±dze zeby mia³o to u nas jak±¶ g³ebsz± przyczynê Nasmaruj ogon rozcieñczonym octem i daj znac czy pomog³o na Urwisa Zaszkodziæ nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #153 : Maj 04, 2009, 11:46:32 » |
|
za ma³o objetosciowej paszy,robaczyca? nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni g³odzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...
raczej nie dotyczy, siana ma do oporu (teraz chodzi po 10 godzin na pastwisko), odrobaczana by³a matka i on te¿ mama je paszê dla klaczy z wszelkimi witaminami, m³ody zreszt± te¿ specjaln± dla ¼rebi±t zêby mu mo¿e rosn± czy jak bo podgryza wszystko wcze¶niej matce minimalnie grzywê "naruszy³" montanaspróbujemy najpierw ocet w takim razie i jak nie pomo¿e siêgniemy do chemii
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #154 : Maj 06, 2009, 20:44:42 » |
|
a powiedzcie czy ktorys z waszych podrostków przy zmianie zebów mia³ bóle dzi±se³? mój ma okropne-tzn domaga sie masa¿u i to naciskajac z taka si³a na reke ¿e ledwo moge tam palcami ruszaæ..i móg³by tak bez koñca..Co stosujecie?
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 75
|
|
« Odpowiedz #155 : Maj 11, 2009, 22:01:40 » |
|
Spotkali¶cie siê ze zjadaniem ziemi, piasku przez ¼rebaka? Mój ma³y nabra³ takiego zwyczaju: tu¿ po wyj¶ciu na pastwisko, codziennie, przez kilka minut podjada ziemiê... Potem ca³y dzieñ ju¿ tego nie robi. Bojê siê, ¿e "dorobi" siê kolki... Na razie po prostu spróbujê odgrodziæ to jego ulubione miejsce... Ale czym to mo¿e byæ spowodowane? Matka ma dobrej jako¶ci pasze, ca³y dzieñ na zielonym pastwisku, niczego nie powinno brakowaæ...
|
|
|
|
"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #156 : Maj 12, 2009, 00:01:23 » |
|
czasem widzia³am.Podobno-tak przeczyta³am..¿e uzupe³niaj± sobie florê bakteryjna-ile w tym prawdy? Jedz±c ³ajna matki na pewno,a ziemiê?
|
|
|
|
|
|
|
robo118
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 42
|
|
« Odpowiedz #157 : Maj 12, 2009, 08:09:21 » |
|
Jak oduczacie gryzienia swoje ¿rebolki? Moje dwa ma³e ogierki uwielbiaj± podgryzac ludzi.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #158 : Maj 12, 2009, 11:21:02 » |
|
Ogólne zasady nie przekraczania strefy/granicy osobistej cz³owieka, nie pozwalaæ sobie na zaczepki jak juz skubie w czasie pracy z nim to pstryczek palcem w nos, albo z³apanie za warge, zeby nie by³o mu przyjemnie I co z t± ksiêg± ? ? ? Jak pyta³am w czerwcu to mia³ siê ukazaæ ju¿ nied³ugo, ale to podobno standardowa odpowied¼ od wielu miesiêcy. Pozostaje nie traciæ nadziei. Na pewno bêdzie og³oszenie na stronie PZHK.
na MPMK us³yszam z amiesi±c ja ju¿ straci³am nadzieje :/
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #159 : Maj 12, 2009, 13:10:17 » |
|
Jak oduczacie gryzienia swoje ¿rebolki? Moje dwa ma³e ogierki uwielbiaj± podgryzac ludzi. Ja raczej konsekwentnie jedna rêk± odsuwajac g³ówkê a druga jak najbardziej g³aszczac.Trzeba znow zapytaæ czemu to robi±. Najczê¶ciej dlatego bo szukaja kontaktu i przyja¿ni z cz³owiekiem,a tak to robia miêdzy koñmi..wiêc jak mog³abym sprawiæ przykro¶æ maluchowi który pragnie siê ze mn± zaprzyjazniac? Przecie¿ tym samym straci³abym od razu jak±¶ cze¶æ jego zaufania... Wiêc uczê go przyja¿ni na moich zasadach,konsekwentnie ale delikatnie odsuwaj±c skubi±cy pyszczek,g³aszcz±c nie czekaj±c na zaczepki a tupi±c nog± z napiêtymi miê¶niami ca³ego cia³a jak ostrzegaj±cy doros³y koñ,gdy co¶ mi siê nie podoba...itd
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #160 : Maj 12, 2009, 19:41:53 » |
|
czasem widzia³am.Podobno-tak przeczyta³am..¿e uzupe³niaj± sobie florê bakteryjna-ile w tym prawdy? Jedz±c ³ajna matki na pewno,a ziemiê?
Mój podjada³ odchody koby³y, uzupe³ni³ florê i przesta³... A z tym jedzeniem ziemi nie wiem, o co chodzi i co mam robiæ??....
|
|
|
|
|
|
|
nos
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 26
|
|
« Odpowiedz #161 : Maj 18, 2009, 10:27:29 » |
|
Mój podjada³ odchody koby³y, uzupe³ni³ florê i przesta³... A z tym jedzeniem ziemi nie wiem, o co chodzi i co mam robiæ??.... Od mojej jednej klaczuchy wszystkie ma³e zajadaj± siê ziemi± Jeden malec to nawet kamienie ¿u³. Rada mojego weta: przeczekaæ, poje ile mu potrzeba i przestanie. No i zawsze przestawa³y i odpukaæ nigdy nic im na tle pokarmowym nie dolega³o... . Tylko patrz±c jak ma³e gryzie kamienie mnie a¿ ³upa³o w zêbach
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #162 : Maj 18, 2009, 18:46:29 » |
|
Dziêki, nos! Mój weterynarz mówi podobnie... A m³ody na szczê¶cie coraz bardziej interesuje siê tym, co wyrasta z ziemi, a nie sam± gleb±
|
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #164 : Listopad 05, 2009, 12:40:25 » |
|
Ja siê nie znam, ale mi siê podoba dla mnie jest taka kompaktowa i zwarta ,ale elegancka .
|
|
|
|
|
|
|
|