ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #300 : Marzec 02, 2012, 15:50:52 » |
|
Ach to to jest BLUP. DziĂŞkuje za dokÂładne wyjaÂśnienia, czytaÂłam o tym w ubiegÂłorocznych numerach ÂŚK  meghana WidziaÂłam, Âże jĂŞzyk jest do wyboru, ale tÂłumaczenie nie dotyczy wszytskich aspektĂłw tej strony 
|
|
|
|
|
|
|
antares
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #301 : Lipiec 02, 2012, 08:22:29 » |
|
Moje pytanie: czy mo¿na pokryÌ klacz, która ma 25 lat? Mia³a robione ugs i drogi rodne zdrowe. Dlaczego pytam? Klacz nie wygl¹da i nie zachowuje siê na swój wiek a do tego ma ci¹gle ruje i podstawia siê do wa³achów. By³a kiedyœ klacz¹ hodowlan¹ a obecnie od trzech lat niezaŸrebiana. Weterynarze maj¹ ró¿ne zdanie. Wiem, ¿e s¹ m³odsze, które mo¿na pokryÌ, ale skoro ona tak bardzo chce?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #302 : Lipiec 02, 2012, 10:20:42 » |
|
Moje pytanie: czy mo¿na pokryÌ klacz, która ma 25 lat? Mia³a robione ugs i drogi rodne zdrowe. Dlaczego pytam? Klacz nie wygl¹da i nie zachowuje siê na swój wiek a do tego ma ci¹gle ruje i podstawia siê do wa³achów. By³a kiedyœ klacz¹ hodowlan¹ a obecnie od trzech lat niezaŸrebiana. Weterynarze maj¹ ró¿ne zdanie. Wiem, ¿e s¹ m³odsze, które mo¿na pokryÌ, ale skoro ona tak bardzo chce?
Klacze zachowuj¹ rujê i zdolnoœÌ zaŸrebienia do koùca ¿ycia. Ze strony narz¹du rodnego nie ma przeciwwskazaù, szczególnie jeœli klacz nie by³a mocno eksploatowana. Musisz sobie zadaÌ pytanie, czy ogólna kondycja klaczy pozwala na podjêcie tego wysi³ku. O ile sama ci¹¿a nie bêdzie wielkim problemem, klacz wrêcz bêdzie wygl¹daÌ kwitn¹co, odm³odzi siê o 10 lat, to laktacja wykoùczy klacz do tego stopnia, ¿e pewnie nied³ugo po niej klacz kopnie w kalendarz. Ja sam mia³em dwa Ÿrebaki od dwóch klaczy w tym wieku i z doœwiadczenia wiem, ¿e utrzymanie takiej klaczy w dobrej kondycji w czasie laktacji jest niemo¿liwe, a powrót do kondycji po laktacji bardzo trudny - raz mi siê uda³o, a raz nie i klacz siê odesz³a bardzo szybko, wrêcz usch³a.
|
|
|
|
|
|
|
antares
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #303 : Lipiec 02, 2012, 14:08:12 » |
|
jasiek, dziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź
|
|
|
|
|
|
|
nos
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #304 : Lipiec 03, 2012, 09:55:05 » |
|
Czy ktoÂś z was spotkaÂł siĂŞ z wykluczeniem / nie daniem licencji klaczy z powodu wady zgryzu?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #305 : Lipiec 03, 2012, 12:34:32 » |
|
Tak. Jest taki zapis w programie hodowlanym rasy mÂłp (ale inne rasy teÂż to dotyczy): [...]6. Do ksiÂąg nie mogÂą byĂŚ wpisane konie, u ktĂłrych stwierdzono: 1) obustronna Âślepota 2) nieprawidÂłowÂą budowĂŞ szczĂŞki (tzw. karpiowaty lub szczupaczy zgryz), 3) jedno lub obustronne wnĂŞtrostwo, 4) szpat kostny 5) zajĂŞczaka 6) u ogierĂłw dychawicĂŞ ÂświszczÂącÂą [...]
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #306 : Lipiec 03, 2012, 19:01:05 » |
|
W praktyce dopuszczajÂą poÂłowĂŞ zĂŞbĂłw.
|
|
|
|
|
|
|
misiek11
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #307 : Lipiec 03, 2012, 20:59:14 » |
|
W praktyce dopuszczajÂą poÂłowĂŞ zĂŞbĂłw.
co to znaczy poÂłowĂŞ zĂŞbĂłw??
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #308 : Lipiec 03, 2012, 21:19:42 » |
|
Zapewne chodzi o stopieù w jakim zêby na siebie zachodz¹. Wada zgryzu te¿ moze byÌ ró¿na, s¹ konie, o tak wysyniêtej jednej szczêce, ¿e mo¿naby spokojnie ze dwa rzêdy zêbów jeszcze wstawiÌ 
|
|
|
|
|
|
|
ArkaGrecja
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #309 : Lipiec 04, 2012, 06:53:35 » |
|
Bardzo szybko u m³odego konia mo¿e wada postêpowaÌ? Znam roczn¹ klacz zimn. u której pocz¹tkowo by³o ze zgryzem wszystko w porz¹dku, w wieku 8 m-cy zacz¹³ jej siê robiÌ "wyd³u¿ony ryjek" z górnej wargi i z ciekawoœci zajrza³am, zêby mija³y siê o po³owê. A teraz mijaj¹ siê o 2 cm. Wszystkie inne konie jakie zna³am z krzywym zgryzem mia³y wadê od urodzenia. Ona chyba pochodzi z rodziny skrzywionej, bo jej ciotce w wieku 4 lat zêby mija³y siê o 4-5 cm. By³o widaÌ z daleka, ¿e coœ nie w porz¹dku. A w Irlandii zna³am folblucika rocznego z aparatem ortodontycznym  W³aœcicielowi op³aci³o siê zap³aciÌ 4000 euro bo by³ po super ojcu i od wygrywaj¹cej matki, ale ¿eby zakwalifikowaÌ siê na tor zgryz powinien mieÌ dobry (no proszê, to nie tylko naszych ksi¹g g³upi wymys³).
|
|
|
|
|
|
|
lech58
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #310 : Lipiec 12, 2012, 06:05:24 » |
|
Moje pytanie dotycz dokarmiania Ÿrebi¹t. Tegoroczny Ÿrebak mimo,¿e ma 2 miesi¹ce wca³e nie interesuje siê korytkiem/owies/. Próbowa³em ró¿nych sztuczek ale on jest uparty jak osio³ i nic. Zielonkê i siano je ale bez sza³u, z brykaniem te¿ u niego cieniutko.Generalnie to z niego taka d...Mo¿e to objawy Ÿrebaka starczego bo tata to Top Gun/absolutnie nie obra¿am ani nie umniejszam wartoœci ogiera tylko tak siê zastanawiam bo jeszcze z czymœ takim siê nie spotka³em.
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa 64
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #311 : Lipiec 12, 2012, 09:32:13 » |
|
Wiek ogiera nie ma znaczenia w tym przypadku, z wiekiem po starych ogierach czêœciej wychodz¹ ogierki,ma to zwi¹zek ze s³abn¹cym nasieniem a wiêc skuteczne krycie jest w czasie owulacji. Upoœledzenie Ÿrebaka mo¿e byÌ od starej matki,takiej 18+ ale bardziej zale¿y od ¿ywienia klaczy na pó³ roku przed stanówk¹ oraz w czasie ci¹¿y . Teraz Ÿrebaka i klacz nale¿y odpowiednio odrobaczyÌ a stajniê zdezynfekowaÌ . Konie na tydzieù wyprowadziÌ na czyste postwisko pod wiatê .Zadaszenie na pastwisku dobrze wypryskaÌ œrodkiem przeciw owadom AGITA.
|
|
|
|
|
|
|
lech58
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #312 : Lipiec 13, 2012, 10:40:13 » |
|
Bardzo dziĂŞkuje Mustafa 64 za naukowe podejÂście do kÂłopotu mojego Âźrebaka.Jest rzeczÂą zrozumiaÂła , Âże klacz i Âźrebak sa odrobaczone ,wiĂŞc ta sprawa odpada . StajniĂŞ teÂż moÂżna dezynfekowaĂŚ nawet codziennie a nawet wypryskaĂŚ lawendÂą ale nie o to mi chodziÂło.PodzieliÂłem siĂŞ moim kÂłopotem a moÂże zmartwieniem i byÂłem ciekaw czy innych spotykajÂą tez takie lub inne problemy , ktĂłrymi mogliby siĂŞ podzieliĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
Zbyszek B.
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #313 : Lipiec 13, 2012, 12:10:40 » |
|
Wiek ogiera nie ma znaczenia w tym przypadku, z wiekiem po starych ogierach czĂŞÂściej wychodzÂą ogierki,ma to zwiÂązek ze sÂłabnÂącym nasieniem a wiĂŞc skuteczne krycie jest w czasie owulacji.
Ciekawa teoria.
A moÂże dysponuje Pan/Pani jakimiÂś dowodami naukowymi. ChĂŞtnie bym siĂŞ zapoznaÂł?
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa 64
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #314 : Lipiec 15, 2012, 13:37:50 » |
|
Bardzo proszê lech58,choÌ to ma³o odkrywcze co napisa³em to jednak u nas wiêkszoœÌ k³opotów ma zwi¹zek z niew³aœciwym odrobaczaniem .Pisze Pan ¿e konie s¹ odrobaczone a tak nie jest nigdy i nigdzie,mo¿na siê o tym przekonaÌ badaj¹c ka³ w laboratorium weterynaryjnym ,lub samemu pod lepszym mikroskopem.Kosztuje to badanie 30z³ ,warto zrobiÌ aby dobraÌ odpowiedni œrodek i ustaliÌ dawkê.Je¿eli s¹ np. larwy gza to dawka powinna byÌ nawet 4razy mocniejsza ,ale to przy powtórzeniu ,pierwsza dawka normalna ¿eby nie zakorkowaÌ konia.Lekarz naszego rejonu (autorytet weterynaryjny )przed ka¿d¹ porad¹ pyta jak odrobaczane i kiedy. Je¿eli chodzi o planowanie p³ci Ÿrebaka to ja od kilku lat pos³ugujê siê metod¹ podobn¹ do ludzkiej odkryt¹ bardzo dawno a opracowan¹ na œwiecie i zaraz w Polsce chyba w latach 60-ych.W necie s¹ tysi¹ce stron na ten temat tak¿e fora,dotycz¹ce koni g³ównie w jêzyku angielskim. Genetycznie cz³owiek od innych ssaków np. konia niewiele siê ró¿ni i sprawy rozrodu s¹ podobne uwzglêdniaj¹c odpowiednie cykle. W LZHK temat ten by³ poruszany na szkoleniach osób prowadz¹cych punkty kopulacyjne ok.10 lat temu. W naszej stajni skutecznoœÌ metody wynosi ok 85%,b³êdy s¹ u klaczy trudniejszych do zaŸrebienia albo przy ogierach starych w s³abej kondycji.Wtedy stosujê skoki w czasie owulacji tak jak inseminacjê i prawdopodobieùstwo ogierka jest prawie pewne.
|
|
|
|
|
|
|
|