FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 02:50:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 24 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 153020 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #300 : Marzec 02, 2012, 15:50:52 »

Ach to to jest BLUP. DziĂŞkuje za dokÂładne wyjaÂśnienia, czytaÂłam o tym w ubiegÂłorocznych numerach ÂŚK

meghana
WidziaÂłam, Âże jĂŞzyk jest do wyboru, ale tÂłumaczenie nie dotyczy wszytskich aspektĂłw tej strony
antares
UÂżytkownik

« Odpowiedz #301 : Lipiec 02, 2012, 08:22:29 »

Moje pytanie: czy mo¿na pokryÌ klacz, która ma 25 lat? Mia³a robione ugs i drogi rodne zdrowe. Dlaczego pytam? Klacz nie wygl¹da i nie zachowuje siê na swój wiek a do tego ma ci¹gle ruje i podstawia siê do wa³achów. By³a kiedyœ klacz¹ hodowlan¹ a obecnie od trzech lat niezaŸrebiana. Weterynarze maj¹ ró¿ne zdanie. Wiem, ¿e s¹ m³odsze, które mo¿na pokryÌ, ale skoro ona tak bardzo chce?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #302 : Lipiec 02, 2012, 10:20:42 »

Moje pytanie: czy mo¿na pokryÌ klacz, która ma 25 lat? Mia³a robione ugs i drogi rodne zdrowe. Dlaczego pytam? Klacz nie wygl¹da i nie zachowuje siê na swój wiek a do tego ma ci¹gle ruje i podstawia siê do wa³achów. By³a kiedyœ klacz¹ hodowlan¹ a obecnie od trzech lat niezaŸrebiana. Weterynarze maj¹ ró¿ne zdanie. Wiem, ¿e s¹ m³odsze, które mo¿na pokryÌ, ale skoro ona tak bardzo chce?

Klacze zachowuj¹ rujê i zdolnoœÌ zaŸrebienia do koùca ¿ycia. Ze strony narz¹du rodnego nie ma przeciwwskazaù, szczególnie jeœli klacz nie by³a mocno eksploatowana. Musisz sobie zadaÌ pytanie, czy ogólna kondycja klaczy pozwala na podjêcie tego wysi³ku. O ile sama ci¹¿a nie bêdzie wielkim problemem, klacz wrêcz bêdzie wygl¹daÌ kwitn¹co, odm³odzi siê o 10 lat, to laktacja wykoùczy klacz do tego stopnia, ¿e pewnie nied³ugo po niej klacz kopnie w kalendarz.

Ja sam miaÂłem dwa Âźrebaki od dwĂłch klaczy w tym wieku i z doÂświadczenia wiem, Âże utrzymanie takiej klaczy w dobrej kondycji w czasie laktacji jest niemoÂżliwe, a powrĂłt do kondycji po laktacji bardzo trudny - raz mi siĂŞ udaÂło, a raz nie i klacz siĂŞ odeszÂła bardzo szybko, wrĂŞcz uschÂła.
antares
UÂżytkownik

« Odpowiedz #303 : Lipiec 02, 2012, 14:08:12 »

jasiek, dziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź
nos
UÂżytkownik

« Odpowiedz #304 : Lipiec 03, 2012, 09:55:05 »

Czy ktoÂś z was spotkaÂł siĂŞ z wykluczeniem / nie daniem licencji klaczy z powodu wady zgryzu?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #305 : Lipiec 03, 2012, 12:34:32 »

Tak.
Jest taki zapis w programie hodowlanym rasy mÂłp (ale inne rasy teÂż to dotyczy):

Cytat: Program hodowli koni rasy maÂłopolskiej
[...]6. Do ksiÂąg nie mogÂą byĂŚ wpisane konie, u ktĂłrych stwierdzono:
1) obustronna Âślepota
2) nieprawidÂłowÂą budowĂŞ szczĂŞki (tzw. karpiowaty lub szczupaczy zgryz),
3) jedno lub obustronne wnĂŞtrostwo,
4) szpat kostny
5) zajĂŞczaka
6) u ogierĂłw dychawicĂŞ ÂświszczÂącÂą [...]
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #306 : Lipiec 03, 2012, 19:01:05 »

W praktyce dopuszczajÂą poÂłowĂŞ zĂŞbĂłw.
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #307 : Lipiec 03, 2012, 20:59:14 »

W praktyce dopuszczajÂą poÂłowĂŞ zĂŞbĂłw.
co to znaczy poÂłowĂŞ zĂŞbĂłw??
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #308 : Lipiec 03, 2012, 21:19:42 »

Zapewne chodzi o stopieù w jakim zêby na siebie zachodz¹. Wada zgryzu te¿ moze byÌ ró¿na, s¹ konie, o tak wysyniêtej jednej szczêce, ¿e mo¿naby spokojnie ze dwa rzêdy zêbów jeszcze wstawiÌ
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #309 : Lipiec 04, 2012, 06:53:35 »

Bardzo szybko u m³odego konia mo¿e wada postêpowaÌ? Znam roczn¹ klacz zimn. u której pocz¹tkowo by³o ze zgryzem wszystko w porz¹dku, w wieku 8 m-cy zacz¹³ jej siê robiÌ "wyd³u¿ony ryjek" z górnej wargi i z ciekawoœci zajrza³am, zêby mija³y siê o po³owê. A teraz mijaj¹ siê o 2 cm. Wszystkie inne konie jakie zna³am z krzywym zgryzem mia³y wadê od urodzenia. Ona chyba pochodzi z rodziny skrzywionej, bo jej ciotce w wieku 4 lat zêby mija³y siê o 4-5 cm. By³o widaÌ z daleka, ¿e coœ nie w porz¹dku.
A w Irlandii znaÂłam folblucika rocznego z aparatem ortodontycznym  Szok  WÂłaÂścicielowi opÂłaciÂło siĂŞ zapÂłaciĂŚ 4000 euro bo byÂł po super ojcu i od wygrywajÂącej matki, ale Âżeby zakwalifikowaĂŚ siĂŞ na tor zgryz powinien mieĂŚ dobry (no proszĂŞ, to nie tylko naszych ksiÂąg gÂłupi wymysÂł).   
lech58
UÂżytkownik

« Odpowiedz #310 : Lipiec 12, 2012, 06:05:24 »

Moje pytanie dotycz dokarmiania ÂźrebiÂąt.
Tegoroczny Ÿrebak mimo,¿e ma 2 miesi¹ce wca³e nie interesuje siê korytkiem/owies/. Próbowa³em ró¿nych sztuczek ale on jest uparty jak osio³ i nic. Zielonkê i siano je ale bez sza³u, z brykaniem te¿ u niego cieniutko.Generalnie to z niego taka d...Mo¿e to objawy Ÿrebaka starczego bo tata to Top Gun/absolutnie nie obra¿am ani nie umniejszam wartoœci ogiera tylko tak siê zastanawiam bo jeszcze z czymœ takim siê nie spotka³em.
Mustafa 64
UÂżytkownik

« Odpowiedz #311 : Lipiec 12, 2012, 09:32:13 »

Wiek ogiera nie ma znaczenia w tym przypadku, z wiekiem po starych ogierach  czĂŞÂściej wychodzÂą   ogierki,ma to zwiÂązek ze sÂłabnÂącym nasieniem a wiĂŞc skuteczne krycie jest w czasie owulacji. UpoÂśledzenie Âźrebaka moÂże byĂŚ od starej matki,takiej 18+ ale bardziej zaleÂży od Âżywienia klaczy na pó³ roku przed stanĂłwkÂą oraz w czasie ci¹¿y . Teraz Âźrebaka i klacz naleÂży odpowiednio odrobaczyĂŚ a stajniĂŞ zdezynfekowaĂŚ . Konie na tydzieĂą wyprowadziĂŚ na czyste postwisko pod wiatĂŞ .Zadaszenie na pastwisku  dobrze wypryskaĂŚ Âśrodkiem przeciw owadom AGITA.
lech58
UÂżytkownik

« Odpowiedz #312 : Lipiec 13, 2012, 10:40:13 »

Bardzo dziĂŞkuje Mustafa 64  za naukowe podejÂście do kÂłopotu mojego Âźrebaka.Jest rzeczÂą zrozumiaÂła , Âże klacz i Âźrebak sa odrobaczone ,wiĂŞc ta sprawa odpada . StajniĂŞ teÂż moÂżna dezynfekowaĂŚ nawet codziennie a nawet wypryskaĂŚ lawendÂą ale nie o to mi chodziÂło.PodzieliÂłem siĂŞ moim kÂłopotem a moÂże zmartwieniem i byÂłem ciekaw czy innych spotykajÂą tez takie lub inne problemy , ktĂłrymi mogliby siĂŞ podzieliĂŚ.
Zbyszek B.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #313 : Lipiec 13, 2012, 12:10:40 »

Wiek ogiera nie ma znaczenia w tym przypadku, z wiekiem po starych ogierach  czĂŞÂściej wychodzÂą   ogierki,ma to zwiÂązek ze sÂłabnÂącym nasieniem a wiĂŞc skuteczne krycie jest w czasie owulacji.

Ciekawa teoria.

A moÂże dysponuje Pan/Pani jakimiÂś dowodami naukowymi. ChĂŞtnie bym siĂŞ zapoznaÂł?
Mustafa 64
UÂżytkownik

« Odpowiedz #314 : Lipiec 15, 2012, 13:37:50 »

Bardzo proszĂŞ lech58,choĂŚ to maÂło odkrywcze co napisaÂłem to jednak u nas wiĂŞkszoœÌ kÂłopotĂłw ma zwiÂązek z niewÂłaÂściwym odrobaczaniem .Pisze Pan Âże konie sÂą odrobaczone a tak nie jest nigdy i nigdzie,moÂżna siĂŞ o tym przekonaĂŚ badajÂąc kaÂł w laboratorium weterynaryjnym ,lub samemu pod lepszym mikroskopem.Kosztuje to badanie 30zÂł ,warto zrobiĂŚ aby dobraĂŚ odpowiedni Âśrodek i ustaliĂŚ dawkĂŞ.JeÂżeli sÂą np. larwy gza to dawka powinna byĂŚ nawet 4razy mocniejsza ,ale to przy powtĂłrzeniu ,pierwsza dawka normalna Âżeby nie zakorkowaĂŚ konia.Lekarz naszego rejonu (autorytet weterynaryjny )przed kaÂżdÂą poradÂą pyta jak odrobaczane i kiedy.       
Je¿eli chodzi o planowanie p³ci Ÿrebaka to ja od kilku lat pos³ugujê siê metod¹ podobn¹ do ludzkiej odkryt¹ bardzo dawno a opracowan¹ na œwiecie i zaraz w Polsce chyba w latach 60-ych.W necie s¹ tysi¹ce stron na ten temat tak¿e fora,dotycz¹ce koni g³ównie w jêzyku angielskim. Genetycznie cz³owiek od innych ssaków np. konia niewiele siê ró¿ni i sprawy rozrodu s¹ podobne uwzglêdniaj¹c odpowiednie cykle. W LZHK temat ten by³ poruszany na szkoleniach osób prowadz¹cych punkty kopulacyjne ok.10 lat temu. W naszej stajni skutecznoœÌ metody wynosi ok 85%,b³êdy s¹ u klaczy trudniejszych do zaŸrebienia albo przy ogierach starych w s³abej kondycji.Wtedy stosujê skoki w czasie owulacji tak jak inseminacjê i prawdopodobieùstwo ogierka jest prawie pewne.
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: