ess_Ka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 206
|
|
« Odpowiedz #45 : Listopad 24, 2008, 20:14:20 » |
|
oki, przepraszam.. myslalam ze temat zadaj pytanie moze byc.. ale juz znikam...
|
|
|
|
|
|
|
Mod
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 32
|
|
« Odpowiedz #46 : Listopad 24, 2008, 20:18:08 » |
|
pewnie, ze móg³by byæ, ja nie wyganiam, tylko polecam Bo to mo¿e sie okazaæ szerokie zagadnienie, warte szerokiego omówienia : D
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 206
|
|
« Odpowiedz #47 : Listopad 24, 2008, 20:22:23 » |
|
a ja w³a¶nie mam wra¿enie ¿e kiepski materia³ na dyskusjê ale koniec ju¿ z tymi OT pytanie jest w zasugerowanym temacie
|
|
|
|
|
|
|
Paula
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 34
|
|
« Odpowiedz #48 : Listopad 25, 2008, 16:54:07 » |
|
Chcialam sie dowiedziec co trzeba zrobic, zeby klacz zostala wpisana do ksiegi stadnej??
|
|
|
|
"Je¼dziæ konno mo¿e nauczyæ siê ka¿dy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztuk±."
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #49 : Listopad 25, 2008, 17:25:13 » |
|
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=64.15(...) jak Ci sie urodzi ¼rebak musisz zg³osiæ go do opisu do paszportu w OZHK i przy od razu zg³osiæ klacz do wpisu ( na obydwie czynno¶ci s± druczki, podania -dostêpne w sieci, ale czasem wystarczy zadzwoniæ i sie umówiæ ) Przyjedzie osoba z OZHK, opisze i wypunktuje ¼rebaka, zabierze ¶wiadectwo pokrycia konieczne do wyrobienia paszportu. Klacz zostanie wymierzona, zbonitowana i otrzymasz pó¼niej ¶wiadectwo wpisania klaczy do ksiêgi, pewnie razem z paszportem ¼rebaka. Rodzice Twojej klaczy s± wpisani do Ksiêgi G³ównej, wiêc Twoja te¿ trafi do G³ównej. Ah ! jeszcze jedna wa¿na rzecz, musisz koniecznie zrobic klaczy badanie markerów genetycznych, bo od zesz³ego roku jest to wymóg przy wpisie do Ksi±g. Wiec to mozesz zrobiæ nawet juz, weterynarz pobiera i opisuje próbki, wysy³asz je do Poznania lub do Chorzelowa ( wszystko znajdziesz w necie ) p³acisz przelewem, oni po ok miesi±cu przysy³aj± wynik do Ciebie i drugi list do Twojego OZHK, numer badania zostanie wpisany do paszportu. Oczywiscie je¶li markery okaza³yby sie niezgodne, nie bêdzie wpisu. __________________________________________________________ Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Laboratorium Badañ Markerów Genetycznych u Koni ul. Wo³yñska 33, 60-637 Poznañ www.jay.au.poznan.pl/LABORATORIUM-KONIE/Zak³ad Do¶wiadczalny Instytutu Zootechniki Chorzelów Sp. z o.o. Laboratorium Badania Grup Krwi 39-331 Chorzelów www.zdizchorzelow.hg.pl/labTak to mniej wiêcej wyglada, przynajmniej u nas. Czasem mo¿na sie staraæ o wpis do Ksiêgi wczesniej, kiedy klacz jest pierwszy raz ¼rebna, lub nawet jeszcze przed za¿rebieniem ale z deklaracj± pokrycia w najbli¿szym czasie.
|
|
|
|
|
|
|
nos
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 26
|
|
« Odpowiedz #50 : Styczeñ 09, 2009, 13:17:52 » |
|
Witam Wszystkich w Nowym Roku Mam takie ma³e pytanie i nie wiem bardzo gdzie go zamie¶ciæ... A mianowicie chodzoi mi o przyczepy jakie macie/u¿ywacie do transportu koni. Co polecacie, a czego nie? Z góry bardzo za rady dziêkujê
|
|
|
|
|
|
|
emi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 108
|
|
« Odpowiedz #51 : Styczeñ 09, 2009, 13:36:22 » |
|
my mamy debona 2 kilkuletnia po kapitalnym remoncie w sumie u nas glownie stoi ale przychodzi czas czempionatow to bardzo sie przydaje jest troche ciezka ale opel vectra 2,0 z paluszkiem w nosie wylazila pod niejedna gorke z konmi np na zawody
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #52 : Styczeñ 10, 2009, 16:46:45 » |
|
my ma³o je¼dzimy, ale do tej pory korzystali¶my z pozyczanego kompletu przyczepka+ samochód + kierowca rzecz jasna W tym roku wie¼li¶my jedn± klacz - zamontowali¶my hak (honda 2.0) i wynajêli¶my przyczepê - 120 z³/doba, nowiutka jedynka zarejestrowana raptem miesi±c wcze¶niej . moim zdaniem je¿eli kto¶ ma mozliwo¶æ i czesto nie je¼dzi jest to najlpesze wyj¶cie i wiêksze poczucie bezpieczeñstwa, przynajmniej dla mnie
|
|
|
|
|
|
|
nos
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #53 : Styczeñ 11, 2009, 20:29:12 » |
|
emi proszê powiedz mi jeszcze czy Wasz Debon ma to zawieszenie typu Pullman? Bo my siê powa¿nie zastanawiamy nad Debonem.
|
|
|
|
|
|
|
pestka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #54 : Styczeñ 22, 2009, 13:29:12 » |
|
No to jeszcze raz ja Dowiedzia³am siê paru wiadomo¶ci z ¿ycia Hamburga I teraz poszukuje wyników ZT z Kwidzynia z 1999r. (to jeszcze ten 11-miesiêczny zak³ad), gdzie szukaæ? je¶li dzwoniæ do OZHK to do którego?? bêdê wdziêczna za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #55 : Styczeñ 26, 2009, 11:30:39 » |
|
Wystarczy zajrzeæ do Konia polskiego z tego roku.
|
|
|
|
|
|
|
pestka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #56 : Styczeñ 27, 2009, 08:06:21 » |
|
W takim razie czy kto¶ ma Konia Polskiego z 1999r.? I czy bêdzie tam ca³o¶æ wyników?? Powiedziano mi, ¿e posz³o mu tak przeciêtnie wiêc na pewno w pierwszej trójce go nie znajdê
|
|
|
|
|
|
|
mewen
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 51
|
|
« Odpowiedz #57 : Styczeñ 28, 2009, 17:57:15 » |
|
Hej a ja mam pytanie czy kto¶ zna mo¿e i móg³by poleciæ jakiego¶ koñskiego dentystê w Warszawie lub okolicach?.. Mam 5 letniego wa³acha który ma 2 przetrwa³e mleczniaki.Na razie w niczym mu to nie przeszkadza, ale chcia³abym zasiêgn±æ opinii fachowca. A mo¿e mieli¶cie z takim przypadkiem do czynienia w swej praktyce?
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #58 : Styczeñ 29, 2009, 17:51:28 » |
|
ja w £ódzkim mia³am weterynarza od Szpotañskiego, nie jestem pewna czy nie mia³ na nazwisko Kaczorowski, wspó³pracownik Kaczorowskiego, usuwa³ mojemu wilczaka, by³am bardzo zadowolona, chyba do Warszawy te¿ doje¿d¿a
|
|
|
|
|
|
|
mewen
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 51
|
|
« Odpowiedz #59 : Styczeñ 30, 2009, 13:28:17 » |
|
Dziekujê, a czy masz jakie¶ namiary do tego pana ?
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|