Ewex
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 48
|
|
« Odpowiedz #195 : Listopad 19, 2009, 20:51:33 » |
|
Dziêkujê bardzo:)
|
|
|
|
|
|
|
Branka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 19
|
|
« Odpowiedz #196 : Grudzieñ 01, 2009, 17:23:22 » |
|
Chcia³am siê was tu o co¶ spytaæ, kiedy¶ ju¿ pisa³am na tym forum co¶, ale nie pamiêtam gdzie, chodzi³o o to, ¿e chcia³am pokryæ swoj± klacz, tu mi to odradzali¶cie,w koñcu sie sama rozmy¶li³am, bo uzna³am ¿e rzeczywi¶cie nie powinnam kryæ ¶redniej klaczy dla samej zasady, ¿e ka¿da klacz musi mieæ ¼rebiê. Ale zrobi³am ostatnio jej kilka zdjêæ, mo¿e napisaliby¶cie co o niej s±dzicie pokrojowo i czy zdecydowanie nie powinnam jej kryæ(chcia³am sobie po niej odchowaæ ¼rebaka)? Nie mam niestety porz±dnych zdjêæ zootechnicznych, bo nie ma mi kto konia do tego potrzymaæ, tutaj sie trochê wierci³a i nie da³o jej siê porz±dnie ustawiæ Klacz jest wpisana do Ksiêgi G³ sp, jest po Morsie m³p od Furioso VIII-17/Kumys xx, jej matka to xx po Dameto. Chodzi³a trochê skoki tak do 120cm, jest skoczna i waleczna, choæ nie ma jakiego¶ mega potencja³u, teraz nic w³a¶ciwie nie robi, s³u¿y mi tylko czasem za konia spacerowego.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #197 : Styczeñ 06, 2010, 13:14:22 » |
|
a ja mam pytanie z zakresy weterynarii, w jakim wieku najbezpieczniej jest wykastrowaæ ogiera? tzn kiedy najwcze¶niej mo¿na wykastrowaæ ogiera bez ubytku i konsekwencji dla jego zdrowia? jakie macie do¶wiadczenia?
|
|
|
|
|
|
|
WojtekWr
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 10
|
|
« Odpowiedz #198 : Styczeñ 06, 2010, 13:53:28 » |
|
W Stanach wiedz±c ¿e ogier nie bêdzie u¿ytkowany jako reproduktor kastruj± ju¿ odsadki. Jak my¶my kastrowali Cekina mia³ 1,5 roku i wtedy s³yszeli¶my ¿e ogier musi miec co najmniej 3 lata ¿eby go wycinaæ bo nie uro¶nie. Ale co kraj to obyczaj .
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #199 : Styczeñ 06, 2010, 14:03:03 » |
|
no w³asnie obyczaj obyczajem, a jak to w praktyce? czy Kastruj±c 1,5 rocznego ogierka faktycznie koñ nie rozwija siê dobrze? czy to ma wp³yw na jego budowê?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #200 : Styczeñ 06, 2010, 14:16:58 » |
|
Na budowe pewnie ma, ale tego sie do konca nie przewidzi. Wiadomo natomiast jaki wplyw to ma na charakter. No i kastracja przebiega pewnie bardziej bezproblemowo u takiego brzdaca, co ma jajeczka jak groszki (moze sie weterynarz jakis wypowie w tej kwestii). Ja bym sie nie zastanawial, tylko cial odsadka, poki sie nie zogierzy.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #201 : Styczeñ 06, 2010, 14:30:06 » |
|
hm opinie weterynarza chêtnie bym us³ysza³a i pewnie jak tylko zawita do nas do stajni to go wykorzystam w tej sprawie natomiast chcia³abym unikn±æ pó¼niej ¿eñskiego samca jak kto¶ ma jeszcze jakie¶ do¶wiadczenia to chêtnie przeczytam...
|
|
|
|
|
|
|
WojtekWr
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 10
|
|
« Odpowiedz #202 : Styczeñ 06, 2010, 18:35:06 » |
|
Pewien instruktor powiedzia³ kiedy¶ ¿e: "lepiej mieæ ¶wietnego wa³acha, ni¿ byle jakiego ogiera". Trzeba wezwaæ do wypowiedzi Olkê od Clio, Pani Wet proszê siê wypowiedzieæ . A Cekin mimo kastracji w wieku 1,5 roku i tak ma swoje za uszami. Psy i koty wykastrowne w m³odym wieku rosn± wiêksze.
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #203 : Styczeñ 06, 2010, 18:48:41 » |
|
natomiast chcia³abym unikn±æ pó¼niej ¿eñskiego samca jak kto¶ ma jeszcze jakie¶ do¶wiadczenia to chêtnie przeczytam... Skoro chcesz kastrowaæ ¼rebaka to my¶lê, ¿e musisz siê przygotowaæ do tego ¿e bêdziesz mia³a ¿eñskiego samca. Ja mia³am doczynienia z kilkoma wa³achami... Wa³achy wcze¶nie wykastrowane bardzo traci³y z mêskiego wygl±du. Mia³am dwa wa³achy, które wygl±da³y jak ogiery, nawet wyczuwa³y ruje, a mimo to chodzi³y na jazdê z klaczami w ruji i wcale nie chcia³y na nie skakaæ- one by³y wykastrowane jeden w wieku 5 lat, drugi w wieku 9lat. Ja uwa¿am, ¿e z t± kastracj± to przesadzacie!!! Uwa¿am, ¿e nie ka¿dego ogiera trzeba kastrowaæ!!! Znam wiele ogierów, które s± spokojniejsze od wa³achów. Kwestia dobrego wychowania i zapewnienia odpowiedniego towarzystwa!!!
|
|
|
|
|
|
|
Branka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #204 : Styczeñ 06, 2010, 20:32:39 » |
|
Ale to chodzi o to, ¿e one siê te¿ mêcz±. Ta jak niewykastrowany pies jak ma w bloku suke z cieczk±. Owszem mo¿na go tak wychowaæ, ¿e bêdzie sie s³ucha³ nas nawet jak bêdzie szed³ ko³o takiej suki - ale to nie zmienia faktu, ¿e jak ona j± ma on sie mêczy, bo nie mo¿e wy³adowac popêdu seksualnego. Ja jestem za kastrowaniem i to wczesnym, zanim siê obudza ogierze instynkty. Jest masa wcze¶nie kastrowanych wa³achów chodzacych najwy¿szy sport i ta kastracja nie ma wp³ywu na ich zdolo¶c u¿ytkow±. A ¿e ma na wygl±d... trudno. CO z tego, ¿e wa³ach wygl±da ¿en¶ko jak jest dobry i sie dobrze czuje. Zreszt± jak pracowa³am w stajni by³ego mistrza ¶wiata mieli¶my wa³achy i pó¼no i wczesno kastrowane i niewiele sie one ró¿ni³y(tzn za te póxno kastrowane mam takie 3-4 lata, za wczesno powiedzmy do roku). I wszystkie by³y dobre
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #205 : Styczeñ 07, 2010, 11:57:56 » |
|
natomiast chcia³abym unikn±æ pó¼niej ¿eñskiego samca jak kto¶ ma jeszcze jakie¶ do¶wiadczenia to chêtnie przeczytam... Ja uwa¿am, ¿e z t± kastracj± to przesadzacie!!! Uwa¿am, ¿e nie ka¿dego ogiera trzeba kastrowaæ!!! Znam wiele ogierów, które s± spokojniejsze od wa³achów. Kwestia dobrego wychowania i zapewnienia odpowiedniego towarzystwa!!! Amazonka z ca³ym szacunkiem, ale nie mam zamiaru przyczyniæ siê do powstania chod¼ jednej nn-ki !! i nie mam zamiaru mêczyæ zwierzaka... mamy same klacze w stajni. w lecie chodz± ca³± dobê na wybieg, a on co? ma byc wypuszczany po 2 godz ? mo¿e 5? a mo¿e w ogóle trzymac go w stajni? a ogrodzenie, je¿eli my¶lisz ¿e s± ogrodzenia nie do rozpracowania.. to chyba te betonowe... na takie pozwolenia nie mam... po co trzymaæ ogiery które nie maj± licencji i tym bardziej nawet nie nadaj± siê na reproduktora? moje koty nawet s± wykastrowane i wysterylizowane, po co ryzykowaæ i utrudniaæ zwierzêciu ¿ycie?
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #206 : Styczeñ 08, 2010, 13:53:39 » |
|
Przychylam sie do opinii WojtkaWr-zdecydowanie takze konie rosna wieksze jesli sa wczesnie wykastrowane,choc budowa sie nieco zmienia(wg. lekarza sa bardziej wysokonozne a wê¿sze). Kolezanka ma konia m³p kastrowanego jako zrebak-przy okazji ze tak powiem operacji innej-kon wyrós³ do 175cm,podczas gdy ca³e rodzeñstwo i matka to takie bardziej ponizej 160... z kolei ja mia³am ogierka-po klaczy dajacej bardzo pozno dojzewajace konie-któremu drugie jadro zesz³o dopiero po ukonczeniu 2,5lat-spokojny by³,podporzadkowany,dziecinny-i dobrze ze sie nie spieszy³am z kastracja...
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #207 : Styczeñ 08, 2010, 16:29:05 » |
|
hm no Jaskierowi ju¿ w pierwszych tygodniach zesz³y j±dra, ju¿ wychodzi jego dominuj±cy charakterek. no w³a¶nie co koñ to przypadek.. zobaczymy wet go ogl±dnie i zobaczymy co powie, ale co do kastrowania, jestem pewna ¿e jest konieczne, bo to nie bêdzie raczej typ ³agodnego ogierka...
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #208 : Styczeñ 14, 2010, 15:10:06 » |
|
mia³am konsultacje z weterynarzem i mówi ¿e roczniaka mo¿na kastrowaæ i ¿e raczej wynika z tego wiêcej dobrego ni¿ z³ego...
mam jeszcze pytanie czy zna kto¶ weterynarza specjalizuj±cego siê okulistyk±? najlepiej takiego z którym siê mo¿na skonsultowaæ mailowo??
|
|
|
|
|
|
|
Branka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #209 : Styczeñ 14, 2010, 15:17:32 » |
|
A z jakiego jeste¶ województwa? Jest jeden gdzie¶ chyba na pomorzu(dr Cichocki) i jest jeden we Wroc³awiu(który na codzien sie zajmuje ma³ymi zwierzêtami, ale jest jednym z najlepszych okulistów w Europie i z koniem w razie czego te¿ co¶ poradzi, albo pomo¿e znale¶c mo¿e kogo¶ w danym województe kto sie na tym rzeczywi¶cie zna) - mówiê od dr Kie³bowiczu. W razie czego s³u¿ê numerem do drugiego, bo to mój wet, ale pierwszego numeru nie mam(choæ mogê zdobyæ od kole¿anki).
|
|
|
|
|
|
|
|