FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Grudzień 17, 2024, 17:49:50 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 24 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 148765 razy)
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #195 : Listopad 19, 2009, 20:51:33 »

DziĂŞkujĂŞ bardzo:)
Branka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #196 : Grudzień 01, 2009, 17:23:22 »

ChciaÂłam siĂŞ was  tu o coÂś spytaĂŚ, kiedyÂś juÂż pisaÂłam na tym forum coÂś, ale nie pamiĂŞtam gdzie, chodziÂło o to, Âże chciaÂłam pokryĂŚ swojÂą klacz, tu mi to odradzaliÂście,w  koĂącu sie sama rozmyÂśliÂłam, bo uznaÂłam Âże rzeczywiÂście nie powinnam kryĂŚ Âśredniej klaczy dla samej zasady, Âże kaÂżda klacz musi mieĂŚ ÂźrebiĂŞ. Ale zrobiÂłam ostatnio jej kilka zdjĂŞĂŚ, moÂże napisalibyÂście co o niej sÂądzicie pokrojowo i czy zdecydowanie nie powinnam jej kryĂŚ(chciaÂłam sobie po niej odchowaĂŚ Âźrebaka)? Nie mam niestety porzÂądnych zdjĂŞĂŚ zootechnicznych, bo nie ma mi kto konia do tego potrzymaĂŚ, tutaj sie trochĂŞ wierciÂła i nie daÂło jej siĂŞ porzÂądnie ustawiĂŚ Smutny
Klacz jest wpisana do KsiĂŞgi GÂł sp, jest po Morsie mÂłp od Furioso VIII-17/Kumys xx, jej matka to xx po Dameto. ChodziÂła trochĂŞ skoki tak do 120cm, jest skoczna i waleczna, choĂŚ nie ma jakiegoÂś mega potencjaÂłu, teraz nic wÂłaÂściwie nie robi, sÂłuÂży mi tylko czasem za konia spacerowego.

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #197 : Styczeń 06, 2010, 13:14:22 »

a ja mam pytanie z zakresy weterynarii, w jakim wieku najbezpieczniej jest wykastrowaĂŚ ogiera? tzn kiedy najwczeÂśniej moÂżna wykastrowaĂŚ ogiera bez ubytku i konsekwencji dla jego zdrowia? jakie macie doÂświadczenia?
WojtekWr
UÂżytkownik

« Odpowiedz #198 : Styczeń 06, 2010, 13:53:28 »

W Stanach wiedzÂąc Âże ogier nie bĂŞdzie uÂżytkowany jako reproduktor kastrujÂą juÂż odsadki.
Jak myÂśmy kastrowali Cekina miaÂł 1,5 roku i wtedy sÂłyszeliÂśmy Âże ogier musi miec co najmniej 3 lata Âżeby go wycinaĂŚ bo nie uroÂśnie.
Ale co kraj to obyczaj .
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #199 : Styczeń 06, 2010, 14:03:03 »

no wÂłasnie obyczaj obyczajem, a jak to w praktyce? czy KastrujÂąc 1,5 rocznego ogierka faktycznie koĂą nie rozwija siĂŞ dobrze? czy to ma wpÂływ na jego budowĂŞ?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #200 : Styczeń 06, 2010, 14:16:58 »

Na budowe pewnie ma, ale tego sie do konca nie przewidzi. Wiadomo natomiast jaki wplyw to ma na charakter. No i kastracja przebiega pewnie bardziej bezproblemowo u takiego brzdaca, co ma jajeczka jak groszki (moze sie weterynarz jakis wypowie w tej kwestii). Ja bym sie nie zastanawial, tylko cial odsadka, poki sie nie zogierzy.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #201 : Styczeń 06, 2010, 14:30:06 »

hm opinie weterynarza chĂŞtnie bym usÂłyszaÂła i pewnie jak tylko zawita do nas do stajni to go wykorzystam w tej sprawie  natomiast chciaÂłabym unikn¹Ì  póŸniej ÂżeĂąskiego samca  Smutny jak ktoÂś ma jeszcze jakieÂś doÂświadczenia to chĂŞtnie przeczytam...
WojtekWr
UÂżytkownik

« Odpowiedz #202 : Styczeń 06, 2010, 18:35:06 »

Pewien instruktor powiedziaÂł kiedyÂś Âże: "lepiej mieĂŚ Âświetnego waÂłacha, niÂż byle jakiego ogiera".
Trzeba wezwaĂŚ do wypowiedzi OlkĂŞ od Clio, Pani Wet proszĂŞ siĂŞ wypowiedzieĂŚ .
A Cekin mimo kastracji w wieku 1,5  roku i tak ma swoje za uszami.
Psy i koty wykastrowne w mÂłodym wieku rosnÂą wiĂŞksze.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #203 : Styczeń 06, 2010, 18:48:41 »

natomiast chciaÂłabym unikn¹Ì  póŸniej ÂżeĂąskiego samca  Smutny jak ktoÂś ma jeszcze jakieÂś doÂświadczenia to chĂŞtnie przeczytam...
Skoro chcesz kastrowaĂŚ Âźrebaka to myÂślĂŞ, Âże musisz siĂŞ przygotowaĂŚ do tego Âże bĂŞdziesz miaÂła ÂżeĂąskiego samca.
Ja miaÂłam doczynienia z kilkoma waÂłachami... WaÂłachy wczeÂśnie wykastrowane bardzo traciÂły z mĂŞskiego wyglÂądu. MiaÂłam dwa waÂłachy, ktĂłre wyglÂądaÂły jak ogiery, nawet wyczuwaÂły ruje, a mimo to chodziÂły na jazdĂŞ z klaczami w ruji i wcale nie chciaÂły na nie skakaĂŚ- one byÂły wykastrowane jeden w wieku 5 lat, drugi w wieku 9lat.
Ja uwaÂżam, Âże z tÂą kastracjÂą to przesadzacie!!! UwaÂżam, Âże nie kaÂżdego ogiera trzeba kastrowaĂŚ!!! Znam wiele ogierĂłw, ktĂłre sÂą spokojniejsze od waÂłachĂłw. Kwestia dobrego wychowania i zapewnienia odpowiedniego towarzystwa!!!
Branka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #204 : Styczeń 06, 2010, 20:32:39 »

Ale to chodzi o to, Âże one siĂŞ teÂż mĂŞczÂą. Ta jak niewykastrowany pies jak ma w bloku suke z cieczkÂą. Owszem moÂżna go tak wychowaĂŚ, Âże bĂŞdzie sie sÂłuchaÂł nas nawet jak bĂŞdzie szedÂł koÂło takiej suki - ale to nie zmienia faktu, Âże jak ona jÂą ma on sie mĂŞczy, bo nie moÂże wyÂładowac popĂŞdu seksualnego.
Ja jestem za kastrowaniem i to wczesnym, zanim siê obudza ogierze instynkty. Jest masa wczeœnie kastrowanych wa³achów chodzacych najwy¿szy sport i ta kastracja nie ma wp³ywu na ich zdoloœc u¿ytkow¹. A ¿e ma na wygl¹d... trudno. CO z tego, ¿e wa³ach wygl¹da ¿enœko jak jest dobry i sie dobrze czuje. Zreszt¹ jak pracowa³am w stajni by³ego mistrza œwiata mieliœmy wa³achy i póŸno i wczesno kastrowane i niewiele sie one ró¿ni³y(tzn za te póxno kastrowane mam takie 3-4 lata, za wczesno powiedzmy do roku). I wszystkie by³y dobre
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #205 : Styczeń 07, 2010, 11:57:56 »

natomiast chciaÂłabym unikn¹Ì  póŸniej ÂżeĂąskiego samca  Smutny jak ktoÂś ma jeszcze jakieÂś doÂświadczenia to chĂŞtnie przeczytam...
Ja uwaÂżam, Âże z tÂą kastracjÂą to przesadzacie!!! UwaÂżam, Âże nie kaÂżdego ogiera trzeba kastrowaĂŚ!!! Znam wiele ogierĂłw, ktĂłre sÂą spokojniejsze od waÂłachĂłw. Kwestia dobrego wychowania i zapewnienia odpowiedniego towarzystwa!!!
Amazonka z ca³ym szacunkiem, ale nie mam zamiaru przyczyniÌ siê do powstania chodŸ jednej nn-ki !! i nie mam zamiaru mêczyÌ zwierzaka... mamy same klacze w stajni. w lecie chodz¹ ca³¹ dobê na wybieg, a on co? ma byc wypuszczany po 2 godz ? mo¿e 5? a mo¿e w ogóle trzymac go w stajni? a ogrodzenie, je¿eli myœlisz ¿e s¹ ogrodzenia nie do rozpracowania.. to chyba te betonowe... na takie pozwolenia nie mam... po co trzymaÌ ogiery które nie maj¹ licencji i tym bardziej nawet nie nadaj¹ siê na reproduktora? moje koty nawet s¹ wykastrowane i wysterylizowane, po co ryzykowaÌ i utrudniaÌ zwierzêciu ¿ycie?
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #206 : Styczeń 08, 2010, 13:53:39 »

Przychylam sie do opinii WojtkaWr-zdecydowanie takze konie rosna wieksze jesli sa wczesnie wykastrowane,choc budowa sie nieco zmienia(wg. lekarza sa bardziej wysokonozne a wĂŞÂższe).
Kolezanka ma konia mÂłp kastrowanego jako zrebak-przy okazji ze tak powiem operacji innej-kon wyrĂłsÂł do 175cm,podczas gdy caÂłe rodzeĂąstwo i matka to takie bardziej ponizej 160...
z kolei ja miaÂłam ogierka-po klaczy dajacej bardzo pozno dojzewajace konie-ktĂłremu drugie jadro zeszÂło dopiero po ukonczeniu 2,5lat-spokojny byÂł,podporzadkowany,dziecinny-i dobrze ze sie nie spieszyÂłam z kastracja...
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #207 : Styczeń 08, 2010, 16:29:05 »

hm no Jaskierowi juÂż w pierwszych tygodniach zeszÂły jÂądra,  juÂż wychodzi jego dominujÂący charakterek.
 no wÂłaÂśnie co koĂą to przypadek.. zobaczymy wet go oglÂądnie i zobaczymy co powie, ale co do kastrowania, jestem pewna Âże jest konieczne, bo to nie bĂŞdzie raczej typ Âłagodnego ogierka... 
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #208 : Styczeń 14, 2010, 15:10:06 »

miaÂłam konsultacje z weterynarzem i mĂłwi Âże roczniaka moÂżna kastrowaĂŚ i Âże raczej wynika z tego wiĂŞcej dobrego niÂż zÂłego...

mam jeszcze pytanie czy zna ktoÂś weterynarza specjalizujÂącego siĂŞ okulistykÂą? najlepiej takiego z ktĂłrym siĂŞ moÂżna skonsultowaĂŚ mailowo??
Branka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #209 : Styczeń 14, 2010, 15:17:32 »

A z jakiego jesteœ województwa? Jest jeden gdzieœ chyba na pomorzu(dr Cichocki) i jest jeden we Wroc³awiu(który na codzien sie zajmuje ma³ymi zwierzêtami, ale jest jednym z najlepszych okulistów w Europie i z koniem w razie czego te¿ coœ poradzi, albo pomo¿e znaleœc mo¿e kogoœ w danym województe kto sie na tym rzeczywiœcie zna) - mówiê od dr Kie³bowiczu. W razie czego s³u¿ê numerem do drugiego, bo to mój wet, ale pierwszego numeru nie mam(choÌ mogê zdobyÌ od kole¿anki).
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: