FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:22:36 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 148745 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #300 : Marzec 02, 2012, 15:50:52 »

Ach to to jest BLUP. Dziêkuje za dok³adne wyja¶nienia, czyta³am o tym w ubieg³orocznych numerach ¦K

meghana
Widzia³am, ¿e jêzyk jest do wyboru, ale t³umaczenie nie dotyczy wszytskich aspektów tej strony
antares
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #301 : Lipiec 02, 2012, 08:22:29 »

Moje pytanie: czy mo¿na pokryæ klacz, która ma 25 lat? Mia³a robione ugs i drogi rodne zdrowe. Dlaczego pytam? Klacz nie wygl±da i nie zachowuje siê na swój wiek a do tego ma ci±gle ruje i podstawia siê do wa³achów. By³a kiedy¶ klacz± hodowlan± a obecnie od trzech lat nieza¼rebiana. Weterynarze maj± ró¿ne zdanie. Wiem, ¿e s± m³odsze, które mo¿na pokryæ, ale skoro ona tak bardzo chce?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #302 : Lipiec 02, 2012, 10:20:42 »

Moje pytanie: czy mo¿na pokryæ klacz, która ma 25 lat? Mia³a robione ugs i drogi rodne zdrowe. Dlaczego pytam? Klacz nie wygl±da i nie zachowuje siê na swój wiek a do tego ma ci±gle ruje i podstawia siê do wa³achów. By³a kiedy¶ klacz± hodowlan± a obecnie od trzech lat nieza¼rebiana. Weterynarze maj± ró¿ne zdanie. Wiem, ¿e s± m³odsze, które mo¿na pokryæ, ale skoro ona tak bardzo chce?

Klacze zachowuj± rujê i zdolno¶æ za¼rebienia do koñca ¿ycia. Ze strony narz±du rodnego nie ma przeciwwskazañ, szczególnie je¶li klacz nie by³a mocno eksploatowana. Musisz sobie zadaæ pytanie, czy ogólna kondycja klaczy pozwala na podjêcie tego wysi³ku. O ile sama ci±¿a nie bêdzie wielkim problemem, klacz wrêcz bêdzie wygl±daæ kwitn±co, odm³odzi siê o 10 lat, to laktacja wykoñczy klacz do tego stopnia, ¿e pewnie nied³ugo po niej klacz kopnie w kalendarz.

Ja sam mia³em dwa ¼rebaki od dwóch klaczy w tym wieku i z do¶wiadczenia wiem, ¿e utrzymanie takiej klaczy w dobrej kondycji w czasie laktacji jest niemo¿liwe, a powrót do kondycji po laktacji bardzo trudny - raz mi siê uda³o, a raz nie i klacz siê odesz³a bardzo szybko, wrêcz usch³a.
antares
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #303 : Lipiec 02, 2012, 14:08:12 »

jasiek, dziêkujê za odpowied¼
nos
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 26

« Odpowiedz #304 : Lipiec 03, 2012, 09:55:05 »

Czy kto¶ z was spotka³ siê z wykluczeniem / nie daniem licencji klaczy z powodu wady zgryzu?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #305 : Lipiec 03, 2012, 12:34:32 »

Tak.
Jest taki zapis w programie hodowlanym rasy m³p (ale inne rasy te¿ to dotyczy):

Cytat: Program hodowli koni rasy ma³opolskiej
[...]6. Do ksi±g nie mog± byæ wpisane konie, u których stwierdzono:
1) obustronna ¶lepota
2) nieprawid³ow± budowê szczêki (tzw. karpiowaty lub szczupaczy zgryz),
3) jedno lub obustronne wnêtrostwo,
4) szpat kostny
5) zajêczaka
6) u ogierów dychawicê ¶wiszcz±c± [...]
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #306 : Lipiec 03, 2012, 19:01:05 »

W praktyce dopuszczaj± po³owê zêbów.
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #307 : Lipiec 03, 2012, 20:59:14 »

W praktyce dopuszczaj± po³owê zêbów.
co to znaczy po³owê zêbów??
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #308 : Lipiec 03, 2012, 21:19:42 »

Zapewne chodzi o stopieñ w jakim zêby na siebie zachodz±. Wada zgryzu te¿ moze byæ ró¿na, s± konie, o tak wysyniêtej jednej szczêce, ¿e mo¿naby spokojnie ze dwa rzêdy zêbów jeszcze wstawiæ
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #309 : Lipiec 04, 2012, 06:53:35 »

Bardzo szybko u m³odego konia mo¿e wada postêpowaæ? Znam roczn± klacz zimn. u której pocz±tkowo by³o ze zgryzem wszystko w porz±dku, w wieku 8 m-cy zacz±³ jej siê robiæ "wyd³u¿ony ryjek" z górnej wargi i z ciekawo¶ci zajrza³am, zêby mija³y siê o po³owê. A teraz mijaj± siê o 2 cm. Wszystkie inne konie jakie zna³am z krzywym zgryzem mia³y wadê od urodzenia. Ona chyba pochodzi z rodziny skrzywionej, bo jej ciotce w wieku 4 lat zêby mija³y siê o 4-5 cm. By³o widaæ z daleka, ¿e co¶ nie w porz±dku.
A w Irlandii zna³am folblucika rocznego z aparatem ortodontycznym  Szok  W³a¶cicielowi op³aci³o siê zap³aciæ 4000 euro bo by³ po super ojcu i od wygrywaj±cej matki, ale ¿eby zakwalifikowaæ siê na tor zgryz powinien mieæ dobry (no proszê, to nie tylko naszych ksi±g g³upi wymys³).   
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #310 : Lipiec 12, 2012, 06:05:24 »

Moje pytanie dotycz dokarmiania ¼rebi±t.
Tegoroczny ¼rebak mimo,¿e ma 2 miesi±ce wca³e nie interesuje siê korytkiem/owies/. Próbowa³em ró¿nych sztuczek ale on jest uparty jak osio³ i nic. Zielonkê i siano je ale bez sza³u, z brykaniem te¿ u niego cieniutko.Generalnie to z niego taka d...Mo¿e to objawy ¼rebaka starczego bo tata to Top Gun/absolutnie nie obra¿am ani nie umniejszam warto¶ci ogiera tylko tak siê zastanawiam bo jeszcze z czym¶ takim siê nie spotka³em.
Mustafa 64
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #311 : Lipiec 12, 2012, 09:32:13 »

Wiek ogiera nie ma znaczenia w tym przypadku, z wiekiem po starych ogierach  czê¶ciej wychodz±   ogierki,ma to zwi±zek ze s³abn±cym nasieniem a wiêc skuteczne krycie jest w czasie owulacji. Upo¶ledzenie ¼rebaka mo¿e byæ od starej matki,takiej 18+ ale bardziej zale¿y od ¿ywienia klaczy na pó³ roku przed stanówk± oraz w czasie ci±¿y . Teraz ¼rebaka i klacz nale¿y odpowiednio odrobaczyæ a stajniê zdezynfekowaæ . Konie na tydzieñ wyprowadziæ na czyste postwisko pod wiatê .Zadaszenie na pastwisku  dobrze wypryskaæ ¶rodkiem przeciw owadom AGITA.
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #312 : Lipiec 13, 2012, 10:40:13 »

Bardzo dziêkuje Mustafa 64  za naukowe podej¶cie do k³opotu mojego ¼rebaka.Jest rzecz± zrozumia³a , ¿e klacz i ¼rebak sa odrobaczone ,wiêc ta sprawa odpada . Stajniê te¿ mo¿na dezynfekowaæ nawet codziennie a nawet wypryskaæ lawend± ale nie o to mi chodzi³o.Podzieli³em siê moim k³opotem a mo¿e zmartwieniem i by³em ciekaw czy innych spotykaj± tez takie lub inne problemy , którymi mogliby siê podzieliæ.
Zbyszek B.
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 35

« Odpowiedz #313 : Lipiec 13, 2012, 12:10:40 »

Wiek ogiera nie ma znaczenia w tym przypadku, z wiekiem po starych ogierach  czê¶ciej wychodz±   ogierki,ma to zwi±zek ze s³abn±cym nasieniem a wiêc skuteczne krycie jest w czasie owulacji.

Ciekawa teoria.

A mo¿e dysponuje Pan/Pani jakimi¶ dowodami naukowymi. Chêtnie bym siê zapozna³?
Mustafa 64
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #314 : Lipiec 15, 2012, 13:37:50 »

Bardzo proszê lech58,choæ to ma³o odkrywcze co napisa³em to jednak u nas wiêkszo¶æ k³opotów ma zwi±zek z niew³a¶ciwym odrobaczaniem .Pisze Pan ¿e konie s± odrobaczone a tak nie jest nigdy i nigdzie,mo¿na siê o tym przekonaæ badaj±c ka³ w laboratorium weterynaryjnym ,lub samemu pod lepszym mikroskopem.Kosztuje to badanie 30z³ ,warto zrobiæ aby dobraæ odpowiedni ¶rodek i ustaliæ dawkê.Je¿eli s± np. larwy gza to dawka powinna byæ nawet 4razy mocniejsza ,ale to przy powtórzeniu ,pierwsza dawka normalna ¿eby nie zakorkowaæ konia.Lekarz naszego rejonu (autorytet weterynaryjny )przed ka¿d± porad± pyta jak odrobaczane i kiedy.       
Je¿eli chodzi o planowanie p³ci ¼rebaka to ja od kilku lat pos³ugujê siê metod± podobn± do ludzkiej odkryt± bardzo dawno a opracowan± na ¶wiecie i zaraz w Polsce chyba w latach 60-ych.W necie s± tysi±ce stron na ten temat tak¿e fora,dotycz±ce koni g³ównie w jêzyku angielskim. Genetycznie cz³owiek od innych ssaków np. konia niewiele siê ró¿ni i sprawy rozrodu s± podobne uwzglêdniaj±c odpowiednie cykle. W LZHK temat ten by³ poruszany na szkoleniach osób prowadz±cych punkty kopulacyjne ok.10 lat temu. W naszej stajni skuteczno¶æ metody wynosi ok 85%,b³êdy s± u klaczy trudniejszych do za¼rebienia albo przy ogierach starych w s³abej kondycji.Wtedy stosujê skoki w czasie owulacji tak jak inseminacjê i prawdopodobieñstwo ogierka jest prawie pewne.
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: