Zbyszek B.
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 35
|
|
« Odpowiedz #315 : Lipiec 16, 2012, 09:40:36 » |
|
Je¶li Pan pozwoli to wed³ug mnie nie chodzi o kondycje i wiek ogiera a raczej o plemniki, i to kiedy dotr± do zowulowanej komórki jajowej. Prêdzej docieraj± mêskie y ale s± mniej ¿ywotne (wytrwa³e), s± nieco l¿ejsze ze wzgledu na masê DNA, natomiast x docieraj± wolniej ale s± bardziej wytrwa³e, mog± d³u¿ej czekaæ w drogach rodnych. Sama Pana koncepcja mo¿e byæ s³uszna tzn. ogier o s³abym nasieniu, krycie w owulacjê i jest ogierek. Ale nie zapominajmy ¿e te badania o których Pan mówi dotycza ludzi a nie koni, którzy wcale tak genetycznie nie jest podobni. A co do pewno¶ci p³ci dodam tylko ¿e mam klacz która da³a po kolei 7 ogierków, ma d³uga rujê i kryta by³a w ró¿nych jej etapach. Nie mo¿emy takich pewników mówiæ, bo gdyby tak by³o mysle ¿e 90 % hodowców koni ma³opolskich chcia³o by mieæ klaczki i robili by wszystko ¿eby je mieæ. A statystyznie jak to w przyrodzie rozk³ada sie to 50 na 50. pozdrawiam Z.B.
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa 64
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 23
|
|
« Odpowiedz #316 : Lipiec 22, 2012, 12:07:59 » |
|
Je¿eli te plemniki jedne s± szybkie a drugie ¿ywotne to znaczy ¿e klacz kryta im wcze¶niej przed owulacj± tym bardziej da ¼róbkê ,za¶ dopuszczona w czasie pêkniêtego jajeczka lub dobê wcze¶niej czy dobê po owulacji da raczej ogierka .¯ywotno¶æ nasienia ogierów wynosi od 4dni (ogiery stare ,s³abe kondycyjnie ,rasy wysoko hodowlane)do a¿ 11dni jak np. HEBAB kiedy by³ m³odszy i nasienie by³o badane do inseminacji.Do planowania p³ci trzeba znaæ d³ugo¶æ rui klaczy ,jest ona zmienna ,zale¿y od pory roku ,kondycji hodowlanej ,u¿ytkowania danej klaczy a takrze s±siedztwa (czy w stajni jest ogier).Owulacja jest zwykle w przed dzieñ zakoñczenia rui,jajo gotowe do zap³odnienia jest ok. dobê i czeka na pierwszego plemnika .albo mêskiego który jest szybszy ,albo ¿eñskiego kiedy mêskie ju¿ obumr± . W naturze wiêcej rodzi siê osobników ¿eñskich , bo takie s± potrzeby zachowania gatunku ,a w hodowli wszystko zale¿y od cz³owieka.Od jednej klaczy chcemy mieæ klaczkê, od innej ogierka,zale¿nie jakie mamy plany odno¶nie przychówku,ostatnio lepiej siê sprzedaj± dobre wa³achy ni¿ klacze licencyjne.Wa¿niejsze od tego co ma ¼rebiê pod ogonem jest to, aby spe³nia³o nasze oczekiwania hodowlane pod wzglêdem harakteru i budowy.Wychodowanie choæby jednego ogiera z licencj± da hodowcy wiêksz± s³awê ni¿ dziesi±tki najlepszych klaczy ,zw³aszcza ostatnio w rasie ma³opolskiej.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #317 : Lipiec 22, 2012, 19:22:38 » |
|
11 dni ?!! Nie jestem weterynarzem, ale z mojego skromnego do¶wiadczenia wynika cokolwiek innego. W tym roku inseminowalismy 4-rema ró¿nymi ogierami, nasienie ¶wie¿e (sch³odzone). Ka¿de mia³o inn± ¿ywotno¶æ, ale to "najmocniejsze" ¿y³o ok. 90h po pobraniu. Przy czym tylko albo a¿ ok. 40-50% ¿ywych plemników, inny ogier przy ¿ywotnosci ok. 80% mia³ nasienie bardzo "wra¿liwe" - praktycznie po 48 h wszystko "pad³o". A¿ trudno mi uwierzyæ w te 11 dni - chyba, ¿e to jest jeden jedyny przypadek ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #318 : Styczeñ 22, 2013, 19:00:38 » |
|
Ile procent maksymalnie ro¶lin motylkowych mo¿e mieæ siano dla koni? Jest jaka¶ bezpieczna granica czy nie ma ograniczeñ?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #319 : Styczeñ 24, 2013, 18:07:06 » |
|
To zale¿y jaki koñ, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprócz tego dostaje. Ja dawa³em swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiêcej (razem jakie¶ 6-8 kg), nic siê nie dzia³o, ¶wietnie siê trzyma³y ale by³y w treningu, niezbyt intensywnym ale chodzi³y regularnie pod siod³em a ca³y dzieñ by³y na wybiegu. Oprócz tego dostawa³y sporo marchwi, gnieciony owies z jêczmieniem i otrêbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakie¶ tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie mia³y nigdy zadnych kolek itp perypetii. Dawa³em bardzo kótko siano z koniczyny czerwonej ale nie podoba³o siê to koniom a mnie one po tym sianie i przesta³em dawaæ. Jak masz dobre siano ³±kowe, to my¶lê ¿e 40% wystarczy. Nie zaleca siê tego dawaæ wysoko¼rebnym klaczom, bo podobno mo¿e dzia³aæ wzdymaj±co i powodowaæ zatwardzenia a ostro¿nie u ¼rebi±t, za to wiêcej mo¿na dawaæ karmi±cym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec du¿o bia³ka i na to trzeba uwazaæ.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #320 : Styczeñ 24, 2013, 18:50:55 » |
|
To zale¿y jaki koñ, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprócz tego dostaje. Ja dawa³em swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiêcej (razem jakie¶ 6-8 kg), nic siê nie dzia³o, ¶wietnie siê trzyma³y ale by³y w treningu, niezbyt intensywnym ale chodzi³y regularnie pod siod³em a ca³y dzieñ by³y na wybiegu. Oprócz tego dostawa³y sporo marchwi, gnieciony owies z jêczmieniem i otrêbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakie¶ tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie mia³y nigdy zadnych kolek itp perypetii. Dawa³em bardzo kótko siano z koniczyny czerwonej ale nie podoba³o siê to koniom a mnie one po tym sianie i przesta³em dawaæ. Jak masz dobre siano ³±kowe, to my¶lê ¿e 40% wystarczy. Nie zaleca siê tego dawaæ wysoko¼rebnym klaczom, bo podobno mo¿e dzia³aæ wzdymaj±co i powodowaæ zatwardzenia a ostro¿nie u ¼rebi±t, za to wiêcej mo¿na dawaæ karmi±cym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec du¿o bia³ka i na to trzeba uwazaæ.
Mam dostêp do siana, które ma ponad 50% motylkowych, w tym g³ównie lucernê i seradelê i trochê wyki. Zastanawiam siê pod k±tem karmi±cej matki w³a¶nie, ale boje siê o jakie¶ perypetie kolkowe. Siano jest przekwitniête, z nasionami, czyli nie jest to raczej jaka¶ bomba bia³kowa.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #321 : Styczeñ 24, 2013, 19:06:53 » |
|
Ja bym wzi±³ trochê na próbê, dawa³ ostro¿nie i popatrzy³ jak to bêdzie je¶æ i czy nie bêd± jej puchn±c nogi. Moje mocno przekwitniêtej lucerny raczej nie chcia³y je¶æ, ale one by³y z tych bardzo wybrednych. Nie wiem jak z wyk±, nasiona wyki s± gorzke i te¿ nie wiem czy to bêd± zjadaæ no i trzeba popatrzeæ czy to jest dobrze ususzone, zw³aszcza w przypadku seradeli, poza tym zdarza siê, ze seradela bywa zapiaszczona.
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 215
|
|
« Odpowiedz #322 : Styczeñ 24, 2013, 19:51:16 » |
|
Gabry¶ z tym planowaniem p³ci to pofolguj trochê bo jak wszystkich wyszkolisz to nie bêdzie ogierów.
|
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #324 : Styczeñ 25, 2013, 22:13:28 » |
|
Tak, rodowód i bonitacja s± odpowiednie ¿eby mog³a zostaæ zakwalifikowana
|
|
|
|
|
|
|
nos
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 26
|
|
« Odpowiedz #325 : Styczeñ 25, 2013, 23:26:51 » |
|
Montana mam jeszcze jedno pytanie:
"9) pod wzglêdem rodowodowym klacze uczestnicz±ce w programie ochrony musz± spe³niaæ nastêpuj±ce warunki: (...)
- klacze kwalifikowane do programu musz± posiadaæ trzy pe³ne pokolenia przodków wpisanych do ksi±g (dotyczy nie kwalifikowania do programu klaczy, które maj± przodka o nieznanym pochodzeniu w trzecim pokoleniu wstecznym, tzw. NN), (..) czyli ona ma NN w czwartym pokoleniu?
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #326 : Styczeñ 26, 2013, 10:53:18 » |
|
Ona nie ma tak blisko NNów, najlbli¿szy jest w 6 pokoleniu, o kwalifikacjê do programu dla pewno¶ci zawsze mo¿esz zapytaæ w swoim OZHK
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #327 : Kwiecieñ 24, 2013, 13:22:08 » |
|
Urodzil mi sie ogierek z jedna noga krzywa - w stawie nadgarstkowym prawa noga "ucieka" na zewnatrz, pod katem ok.15 stopni. Maly normalnie biega, stoi, jest silny, ale ta noga... mieliscie kiedys taki przypadek?? Jest szansa, ze sie wyprostuje?
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #328 : Kwiecieñ 24, 2013, 16:26:34 » |
|
Ja mam taki przypadek. Regularna korecja poprawi³a minimalnie, ale nigdy tej wady nie zniwelowa³a ca³kowicie. Klacz ma 7 lat zajê³a 4 miejsce na ZT. Urodzi³a pierwszego ¼rebaka, który nie mia³ tej wady.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #329 : Kwiecieñ 24, 2013, 17:03:55 » |
|
Urodzi³a pierwszego ¼rebaka, który nie mia³ tej wady.
bo to jest chyba kwestia "ulozenia" w macicy, a nie genow.. jak sie nie bedzie wyraznie prostowac to wezwe jakiegos weterynarza od nog po weekendzie
|
|
|
|
|
|
|
|