FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:41:42 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 148597 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Zbyszek B.
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 35

« Odpowiedz #315 : Lipiec 16, 2012, 09:40:36 »

Je¶li Pan pozwoli to wed³ug mnie nie chodzi o kondycje i wiek ogiera a raczej o plemniki, i to kiedy dotr± do zowulowanej komórki jajowej.
Prêdzej docieraj± mêskie y ale s± mniej ¿ywotne (wytrwa³e), s± nieco l¿ejsze ze wzgledu na masê DNA, natomiast x docieraj± wolniej ale s± bardziej wytrwa³e, mog± d³u¿ej czekaæ w drogach rodnych. Sama Pana koncepcja mo¿e byæ s³uszna tzn. ogier o s³abym nasieniu, krycie w owulacjê i jest ogierek. Ale nie zapominajmy ¿e te badania o których Pan mówi dotycza ludzi a nie koni, którzy wcale tak genetycznie nie jest podobni. A co do pewno¶ci p³ci dodam tylko ¿e mam klacz która da³a po kolei 7 ogierków, ma d³uga rujê i kryta by³a w ró¿nych jej etapach.
Nie mo¿emy takich pewników mówiæ, bo gdyby tak by³o mysle ¿e 90 % hodowców koni ma³opolskich chcia³o by mieæ klaczki i robili by wszystko ¿eby je mieæ. A statystyznie jak to w przyrodzie rozk³ada sie to 50 na 50.
pozdrawiam Z.B.
Mustafa 64
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #316 : Lipiec 22, 2012, 12:07:59 »

Je¿eli te plemniki jedne s± szybkie a drugie ¿ywotne to znaczy ¿e klacz kryta im wcze¶niej przed owulacj± tym bardziej da ¼róbkê ,za¶ dopuszczona w czasie pêkniêtego jajeczka lub dobê wcze¶niej czy dobê po owulacji da raczej ogierka .¯ywotno¶æ nasienia ogierów wynosi od 4dni (ogiery stare ,s³abe kondycyjnie ,rasy wysoko hodowlane)do a¿ 11dni jak np. HEBAB kiedy by³ m³odszy i nasienie by³o badane do inseminacji.Do planowania p³ci trzeba znaæ d³ugo¶æ rui klaczy ,jest ona zmienna ,zale¿y od pory roku ,kondycji hodowlanej ,u¿ytkowania danej klaczy a takrze s±siedztwa (czy w stajni jest ogier).Owulacja jest zwykle w przed dzieñ zakoñczenia rui,jajo gotowe do zap³odnienia jest ok. dobê i  czeka na pierwszego plemnika .albo mêskiego który jest szybszy ,albo ¿eñskiego kiedy mêskie ju¿ obumr± .
W naturze wiêcej rodzi siê osobników ¿eñskich , bo takie s± potrzeby zachowania gatunku ,a w hodowli wszystko zale¿y od cz³owieka.Od jednej klaczy chcemy mieæ klaczkê, od innej ogierka,zale¿nie jakie mamy plany odno¶nie przychówku,ostatnio lepiej siê sprzedaj± dobre wa³achy ni¿ klacze licencyjne.Wa¿niejsze od tego co ma ¼rebiê pod ogonem jest to, aby spe³nia³o nasze oczekiwania hodowlane pod wzglêdem harakteru i budowy.Wychodowanie choæby jednego ogiera z licencj± da hodowcy wiêksz± s³awê ni¿ dziesi±tki najlepszych klaczy ,zw³aszcza ostatnio w rasie ma³opolskiej.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #317 : Lipiec 22, 2012, 19:22:38 »

11 dni ?!! Nie jestem weterynarzem, ale z mojego skromnego do¶wiadczenia wynika cokolwiek innego.
W tym roku inseminowalismy 4-rema ró¿nymi ogierami, nasienie ¶wie¿e (sch³odzone). Ka¿de mia³o inn± ¿ywotno¶æ, ale to "najmocniejsze" ¿y³o ok. 90h po pobraniu. Przy czym tylko albo a¿ ok. 40-50% ¿ywych plemników, inny ogier przy ¿ywotnosci ok. 80% mia³ nasienie bardzo "wra¿liwe" - praktycznie po 48 h wszystko "pad³o". A¿ trudno mi uwierzyæ w te 11 dni - chyba, ¿e to jest jeden jedyny przypadek ?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #318 : Styczeñ 22, 2013, 19:00:38 »

Ile procent maksymalnie ro¶lin motylkowych mo¿e mieæ siano dla koni? Jest jaka¶ bezpieczna granica czy nie ma ograniczeñ?
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #319 : Styczeñ 24, 2013, 18:07:06 »

To zale¿y jaki koñ, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprócz tego dostaje.
Ja dawa³em swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiêcej (razem jakie¶ 6-8 kg), nic siê nie dzia³o, ¶wietnie siê trzyma³y ale by³y w treningu, niezbyt intensywnym ale chodzi³y regularnie pod siod³em a ca³y dzieñ by³y na wybiegu.  Oprócz tego dostawa³y sporo marchwi, gnieciony owies z jêczmieniem i otrêbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakie¶ tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie mia³y nigdy  zadnych kolek itp perypetii.
Dawa³em bardzo kótko siano z koniczyny czerwonej ale nie podoba³o siê to koniom a mnie one po tym sianie i przesta³em dawaæ.
Jak masz dobre siano ³±kowe, to my¶lê ¿e 40% wystarczy. Nie zaleca siê tego dawaæ wysoko¼rebnym klaczom, bo podobno mo¿e dzia³aæ wzdymaj±co i powodowaæ zatwardzenia a ostro¿nie u ¼rebi±t, za to wiêcej mo¿na dawaæ karmi±cym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec  du¿o bia³ka i na to trzeba uwazaæ.

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #320 : Styczeñ 24, 2013, 18:50:55 »

To zale¿y jaki koñ, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprócz tego dostaje.
Ja dawa³em swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiêcej (razem jakie¶ 6-8 kg), nic siê nie dzia³o, ¶wietnie siê trzyma³y ale by³y w treningu, niezbyt intensywnym ale chodzi³y regularnie pod siod³em a ca³y dzieñ by³y na wybiegu.  Oprócz tego dostawa³y sporo marchwi, gnieciony owies z jêczmieniem i otrêbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakie¶ tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie mia³y nigdy  zadnych kolek itp perypetii.
Dawa³em bardzo kótko siano z koniczyny czerwonej ale nie podoba³o siê to koniom a mnie one po tym sianie i przesta³em dawaæ.
Jak masz dobre siano ³±kowe, to my¶lê ¿e 40% wystarczy. Nie zaleca siê tego dawaæ wysoko¼rebnym klaczom, bo podobno mo¿e dzia³aæ wzdymaj±co i powodowaæ zatwardzenia a ostro¿nie u ¼rebi±t, za to wiêcej mo¿na dawaæ karmi±cym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec  du¿o bia³ka i na to trzeba uwazaæ.

Mam dostêp do siana, które ma ponad 50% motylkowych, w tym g³ównie lucernê i seradelê i trochê wyki. Zastanawiam siê pod k±tem karmi±cej matki w³a¶nie, ale boje siê o jakie¶ perypetie kolkowe. Siano jest przekwitniête, z nasionami, czyli nie jest to raczej jaka¶ bomba bia³kowa.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #321 : Styczeñ 24, 2013, 19:06:53 »

Ja bym wzi±³ trochê na próbê, dawa³ ostro¿nie i popatrzy³ jak to bêdzie je¶æ i czy nie bêd± jej puchn±c nogi. Moje mocno przekwitniêtej lucerny raczej nie chcia³y je¶æ, ale one by³y z tych bardzo wybrednych. Nie wiem jak z wyk±, nasiona wyki s± gorzke i te¿ nie wiem czy to bêd± zjadaæ no i trzeba popatrzeæ czy to jest dobrze ususzone, zw³aszcza w przypadku seradeli, poza tym zdarza siê, ze seradela bywa  zapiaszczona.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #322 : Styczeñ 24, 2013, 19:51:16 »

Gabry¶ z tym planowaniem p³ci to pofolguj trochê bo jak wszystkich wyszkolisz to nie bêdzie ogierów.
nos
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 26

« Odpowiedz #323 : Styczeñ 25, 2013, 19:32:55 »

http://www.bazakoni.pl/horse_87210.html
Czy wg Was, ta klacz bêdzie "wchodziæ" do programu?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #324 : Styczeñ 25, 2013, 22:13:28 »

Tak, rodowód i bonitacja s± odpowiednie ¿eby mog³a zostaæ zakwalifikowana
nos
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 26

« Odpowiedz #325 : Styczeñ 25, 2013, 23:26:51 »

Montana mam jeszcze jedno pytanie:

"9) pod wzglêdem rodowodowym klacze uczestnicz±ce w programie ochrony musz± spe³niaæ nastêpuj±ce warunki: (...)

- klacze kwalifikowane do programu musz± posiadaæ trzy pe³ne pokolenia przodków wpisanych do ksi±g (dotyczy nie kwalifikowania do programu klaczy, które maj± przodka o nieznanym pochodzeniu w trzecim pokoleniu wstecznym, tzw. NN),
(..)
czyli ona ma NN w czwartym pokoleniu?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #326 : Styczeñ 26, 2013, 10:53:18 »

Ona nie ma tak blisko NNów, najlbli¿szy jest w 6 pokoleniu,
o kwalifikacjê do programu dla pewno¶ci zawsze mo¿esz zapytaæ w swoim OZHK
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #327 : Kwiecieñ 24, 2013, 13:22:08 »

Urodzil mi sie ogierek z jedna noga krzywa - w stawie nadgarstkowym prawa noga "ucieka" na zewnatrz, pod katem ok.15 stopni. Maly normalnie biega, stoi, jest silny, ale ta noga... mieliscie kiedys taki przypadek?? Jest szansa, ze sie wyprostuje?
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #328 : Kwiecieñ 24, 2013, 16:26:34 »

Ja mam taki przypadek. Regularna korecja  poprawi³a minimalnie, ale nigdy tej wady nie zniwelowa³a ca³kowicie. Klacz ma 7 lat zajê³a 4 miejsce na ZT. Urodzi³a pierwszego ¼rebaka, który nie mia³ tej wady.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #329 : Kwiecieñ 24, 2013, 17:03:55 »

Urodzi³a pierwszego ¼rebaka, który nie mia³ tej wady.

bo to jest chyba kwestia "ulozenia" w macicy, a nie genow..

jak sie nie bedzie wyraznie prostowac to wezwe jakiegos weterynarza od nog po weekendzie
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: