FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 01:44:02 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 153299 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zbyszek B.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #315 : Lipiec 16, 2012, 09:40:36 »

JeÂśli Pan pozwoli to wedÂług mnie nie chodzi o kondycje i wiek ogiera a raczej o plemniki, i to kiedy dotrÂą do zowulowanej komĂłrki jajowej.
Prêdzej docieraj¹ mêskie y ale s¹ mniej ¿ywotne (wytrwa³e), s¹ nieco l¿ejsze ze wzgledu na masê DNA, natomiast x docieraj¹ wolniej ale s¹ bardziej wytrwa³e, mog¹ d³u¿ej czekaÌ w drogach rodnych. Sama Pana koncepcja mo¿e byÌ s³uszna tzn. ogier o s³abym nasieniu, krycie w owulacjê i jest ogierek. Ale nie zapominajmy ¿e te badania o których Pan mówi dotycza ludzi a nie koni, którzy wcale tak genetycznie nie jest podobni. A co do pewnoœci p³ci dodam tylko ¿e mam klacz która da³a po kolei 7 ogierków, ma d³uga rujê i kryta by³a w ró¿nych jej etapach.
Nie moÂżemy takich pewnikĂłw mĂłwiĂŚ, bo gdyby tak byÂło mysle Âże 90 % hodowcĂłw koni maÂłopolskich chciaÂło by mieĂŚ klaczki i robili by wszystko Âżeby je mieĂŚ. A statystyznie jak to w przyrodzie rozkÂłada sie to 50 na 50.
pozdrawiam Z.B.
Mustafa 64
UÂżytkownik

« Odpowiedz #316 : Lipiec 22, 2012, 12:07:59 »

JeÂżeli te plemniki jedne sÂą szybkie a drugie Âżywotne to znaczy Âże klacz kryta im wczeÂśniej przed owulacjÂą tym bardziej da ÂźrĂłbkĂŞ ,zaÂś dopuszczona w czasie pĂŞkniĂŞtego jajeczka lub dobĂŞ wczeÂśniej czy dobĂŞ po owulacji da raczej ogierka .ÂŻywotnoœÌ nasienia ogierĂłw wynosi od 4dni (ogiery stare ,sÂłabe kondycyjnie ,rasy wysoko hodowlane)do aÂż 11dni jak np. HEBAB kiedy byÂł mÂłodszy i nasienie byÂło badane do inseminacji.Do planowania pÂłci trzeba znaĂŚ dÂługoœÌ rui klaczy ,jest ona zmienna ,zaleÂży od pory roku ,kondycji hodowlanej ,uÂżytkowania danej klaczy a takrze sÂąsiedztwa (czy w stajni jest ogier).Owulacja jest zwykle w przed dzieĂą zakoĂączenia rui,jajo gotowe do zapÂłodnienia jest ok. dobĂŞ i  czeka na pierwszego plemnika .albo mĂŞskiego ktĂłry jest szybszy ,albo ÂżeĂąskiego kiedy mĂŞskie juÂż obumrÂą .
W naturze wiĂŞcej rodzi siĂŞ osobnikĂłw ÂżeĂąskich , bo takie sÂą potrzeby zachowania gatunku ,a w hodowli wszystko zaleÂży od czÂłowieka.Od jednej klaczy chcemy mieĂŚ klaczkĂŞ, od innej ogierka,zaleÂżnie jakie mamy plany odnoÂśnie przychĂłwku,ostatnio lepiej siĂŞ sprzedajÂą dobre waÂłachy niÂż klacze licencyjne.WaÂżniejsze od tego co ma ÂźrebiĂŞ pod ogonem jest to, aby speÂłniaÂło nasze oczekiwania hodowlane pod wzglĂŞdem harakteru i budowy.Wychodowanie choĂŚby jednego ogiera z licencjÂą da hodowcy wiĂŞkszÂą sÂławĂŞ niÂż dziesiÂątki najlepszych klaczy ,zwÂłaszcza ostatnio w rasie maÂłopolskiej.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #317 : Lipiec 22, 2012, 19:22:38 »

11 dni ?!! Nie jestem weterynarzem, ale z mojego skromnego doÂświadczenia wynika cokolwiek innego.
W tym roku inseminowalismy 4-rema ró¿nymi ogierami, nasienie œwie¿e (sch³odzone). Ka¿de mia³o inn¹ ¿ywotnoœÌ, ale to "najmocniejsze" ¿y³o ok. 90h po pobraniu. Przy czym tylko albo a¿ ok. 40-50% ¿ywych plemników, inny ogier przy ¿ywotnosci ok. 80% mia³ nasienie bardzo "wra¿liwe" - praktycznie po 48 h wszystko "pad³o". A¿ trudno mi uwierzyÌ w te 11 dni - chyba, ¿e to jest jeden jedyny przypadek ?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #318 : Styczeń 22, 2013, 19:00:38 »

Ile procent maksymalnie roÂślin motylkowych moÂże mieĂŚ siano dla koni? Jest jakaÂś bezpieczna granica czy nie ma ograniczeĂą?
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #319 : Styczeń 24, 2013, 18:07:06 »

To zaleÂży jaki koĂą, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprĂłcz tego dostaje.
Ja dawaÂłem swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiĂŞcej (razem jakieÂś 6-8 kg), nic siĂŞ nie dziaÂło, Âświetnie siĂŞ trzymaÂły ale byÂły w treningu, niezbyt intensywnym ale chodziÂły regularnie pod siodÂłem a caÂły dzieĂą byÂły na wybiegu.  OprĂłcz tego dostawaÂły sporo marchwi, gnieciony owies z jĂŞczmieniem i otrĂŞbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakieÂś tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie miaÂły nigdy  zadnych kolek itp perypetii.
DawaÂłem bardzo kĂłtko siano z koniczyny czerwonej ale nie podobaÂło siĂŞ to koniom a mnie one po tym sianie i przestaÂłem dawaĂŚ.
Jak masz dobre siano ³¹kowe, to myÂślĂŞ Âże 40% wystarczy. Nie zaleca siĂŞ tego dawaĂŚ wysokoÂźrebnym klaczom, bo podobno moÂże dziaÂłaĂŚ wzdymajÂąco i powodowaĂŚ zatwardzenia a ostroÂżnie u ÂźrebiÂąt, za to wiĂŞcej moÂżna dawaĂŚ karmiÂącym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec  duÂżo biaÂłka i na to trzeba uwazaĂŚ.

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #320 : Styczeń 24, 2013, 18:50:55 »

To zaleÂży jaki koĂą, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprĂłcz tego dostaje.
Ja dawaÂłem swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiĂŞcej (razem jakieÂś 6-8 kg), nic siĂŞ nie dziaÂło, Âświetnie siĂŞ trzymaÂły ale byÂły w treningu, niezbyt intensywnym ale chodziÂły regularnie pod siodÂłem a caÂły dzieĂą byÂły na wybiegu.  OprĂłcz tego dostawaÂły sporo marchwi, gnieciony owies z jĂŞczmieniem i otrĂŞbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakieÂś tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie miaÂły nigdy  zadnych kolek itp perypetii.
DawaÂłem bardzo kĂłtko siano z koniczyny czerwonej ale nie podobaÂło siĂŞ to koniom a mnie one po tym sianie i przestaÂłem dawaĂŚ.
Jak masz dobre siano ³¹kowe, to myÂślĂŞ Âże 40% wystarczy. Nie zaleca siĂŞ tego dawaĂŚ wysokoÂźrebnym klaczom, bo podobno moÂże dziaÂłaĂŚ wzdymajÂąco i powodowaĂŚ zatwardzenia a ostroÂżnie u ÂźrebiÂąt, za to wiĂŞcej moÂżna dawaĂŚ karmiÂącym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec  duÂżo biaÂłka i na to trzeba uwazaĂŚ.

Mam dostêp do siana, które ma ponad 50% motylkowych, w tym g³ównie lucernê i seradelê i trochê wyki. Zastanawiam siê pod k¹tem karmi¹cej matki w³aœnie, ale boje siê o jakieœ perypetie kolkowe. Siano jest przekwitniête, z nasionami, czyli nie jest to raczej jakaœ bomba bia³kowa.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #321 : Styczeń 24, 2013, 19:06:53 »

Ja bym wzi¹³ trochĂŞ na prĂłbĂŞ, dawaÂł ostroÂżnie i popatrzyÂł jak to bĂŞdzie jeœÌ i czy nie bĂŞdÂą jej puchnÂąc nogi. Moje mocno przekwitniĂŞtej lucerny raczej nie chciaÂły jeœÌ, ale one byÂły z tych bardzo wybrednych. Nie wiem jak z wykÂą, nasiona wyki sÂą gorzke i teÂż nie wiem czy to bĂŞdÂą zjadaĂŚ no i trzeba popatrzeĂŚ czy to jest dobrze ususzone, zwÂłaszcza w przypadku seradeli, poza tym zdarza siĂŞ, ze seradela bywa  zapiaszczona.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #322 : Styczeń 24, 2013, 19:51:16 »

GabryÂś z tym planowaniem pÂłci to pofolguj trochĂŞ bo jak wszystkich wyszkolisz to nie bĂŞdzie ogierĂłw.
nos
UÂżytkownik

« Odpowiedz #323 : Styczeń 25, 2013, 19:32:55 »

http://www.bazakoni.pl/horse_87210.html
Czy wg Was, ta klacz bĂŞdzie "wchodziĂŚ" do programu?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #324 : Styczeń 25, 2013, 22:13:28 »

Tak, rodowĂłd i bonitacja sÂą odpowiednie Âżeby mogÂła zostaĂŚ zakwalifikowana
nos
UÂżytkownik

« Odpowiedz #325 : Styczeń 25, 2013, 23:26:51 »

Montana mam jeszcze jedno pytanie:

"9) pod wzglĂŞdem rodowodowym klacze uczestniczÂące w programie ochrony muszÂą speÂłniaĂŚ nastĂŞpujÂące warunki: (...)

- klacze kwalifikowane do programu muszÂą posiadaĂŚ trzy peÂłne pokolenia przodkĂłw wpisanych do ksiÂąg (dotyczy nie kwalifikowania do programu klaczy, ktĂłre majÂą przodka o nieznanym pochodzeniu w trzecim pokoleniu wstecznym, tzw. NN),
(..)
czyli ona ma NN w czwartym pokoleniu?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #326 : Styczeń 26, 2013, 10:53:18 »

Ona nie ma tak blisko NNĂłw, najlbliÂższy jest w 6 pokoleniu,
o kwalifikacjĂŞ do programu dla pewnoÂści zawsze moÂżesz zapytaĂŚ w swoim OZHK
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #327 : Kwiecień 24, 2013, 13:22:08 »

Urodzil mi sie ogierek z jedna noga krzywa - w stawie nadgarstkowym prawa noga "ucieka" na zewnatrz, pod katem ok.15 stopni. Maly normalnie biega, stoi, jest silny, ale ta noga... mieliscie kiedys taki przypadek?? Jest szansa, ze sie wyprostuje?
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #328 : Kwiecień 24, 2013, 16:26:34 »

Ja mam taki przypadek. Regularna korecja  poprawiÂła minimalnie, ale nigdy tej wady nie zniwelowaÂła caÂłkowicie. Klacz ma 7 lat zajĂŞÂła 4 miejsce na ZT. UrodziÂła pierwszego Âźrebaka, ktĂłry nie miaÂł tej wady.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #329 : Kwiecień 24, 2013, 17:03:55 »

UrodziÂła pierwszego Âźrebaka, ktĂłry nie miaÂł tej wady.

bo to jest chyba kwestia "ulozenia" w macicy, a nie genow..

jak sie nie bedzie wyraznie prostowac to wezwe jakiegos weterynarza od nog po weekendzie
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: