Zbyszek B.
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #315 : Lipiec 16, 2012, 09:40:36 » |
|
Jeœli Pan pozwoli to wed³ug mnie nie chodzi o kondycje i wiek ogiera a raczej o plemniki, i to kiedy dotr¹ do zowulowanej komórki jajowej. Prêdzej docieraj¹ mêskie y ale s¹ mniej ¿ywotne (wytrwa³e), s¹ nieco l¿ejsze ze wzgledu na masê DNA, natomiast x docieraj¹ wolniej ale s¹ bardziej wytrwa³e, mog¹ d³u¿ej czekaÌ w drogach rodnych. Sama Pana koncepcja mo¿e byÌ s³uszna tzn. ogier o s³abym nasieniu, krycie w owulacjê i jest ogierek. Ale nie zapominajmy ¿e te badania o których Pan mówi dotycza ludzi a nie koni, którzy wcale tak genetycznie nie jest podobni. A co do pewnoœci p³ci dodam tylko ¿e mam klacz która da³a po kolei 7 ogierków, ma d³uga rujê i kryta by³a w ró¿nych jej etapach. Nie mo¿emy takich pewników mówiÌ, bo gdyby tak by³o mysle ¿e 90 % hodowców koni ma³opolskich chcia³o by mieÌ klaczki i robili by wszystko ¿eby je mieÌ. A statystyznie jak to w przyrodzie rozk³ada sie to 50 na 50. pozdrawiam Z.B.
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa 64
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #316 : Lipiec 22, 2012, 12:07:59 » |
|
Je¿eli te plemniki jedne s¹ szybkie a drugie ¿ywotne to znaczy ¿e klacz kryta im wczeœniej przed owulacj¹ tym bardziej da Ÿróbkê ,zaœ dopuszczona w czasie pêkniêtego jajeczka lub dobê wczeœniej czy dobê po owulacji da raczej ogierka .¯ywotnoœÌ nasienia ogierów wynosi od 4dni (ogiery stare ,s³abe kondycyjnie ,rasy wysoko hodowlane)do a¿ 11dni jak np. HEBAB kiedy by³ m³odszy i nasienie by³o badane do inseminacji.Do planowania p³ci trzeba znaÌ d³ugoœÌ rui klaczy ,jest ona zmienna ,zale¿y od pory roku ,kondycji hodowlanej ,u¿ytkowania danej klaczy a takrze s¹siedztwa (czy w stajni jest ogier).Owulacja jest zwykle w przed dzieù zakoùczenia rui,jajo gotowe do zap³odnienia jest ok. dobê i czeka na pierwszego plemnika .albo mêskiego który jest szybszy ,albo ¿eùskiego kiedy mêskie ju¿ obumr¹ . W naturze wiêcej rodzi siê osobników ¿eùskich , bo takie s¹ potrzeby zachowania gatunku ,a w hodowli wszystko zale¿y od cz³owieka.Od jednej klaczy chcemy mieÌ klaczkê, od innej ogierka,zale¿nie jakie mamy plany odnoœnie przychówku,ostatnio lepiej siê sprzedaj¹ dobre wa³achy ni¿ klacze licencyjne.Wa¿niejsze od tego co ma Ÿrebiê pod ogonem jest to, aby spe³nia³o nasze oczekiwania hodowlane pod wzglêdem harakteru i budowy.Wychodowanie choÌby jednego ogiera z licencj¹ da hodowcy wiêksz¹ s³awê ni¿ dziesi¹tki najlepszych klaczy ,zw³aszcza ostatnio w rasie ma³opolskiej.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #317 : Lipiec 22, 2012, 19:22:38 » |
|
11 dni ?!! Nie jestem weterynarzem, ale z mojego skromnego doœwiadczenia wynika cokolwiek innego. W tym roku inseminowalismy 4-rema ró¿nymi ogierami, nasienie œwie¿e (sch³odzone). Ka¿de mia³o inn¹ ¿ywotnoœÌ, ale to "najmocniejsze" ¿y³o ok. 90h po pobraniu. Przy czym tylko albo a¿ ok. 40-50% ¿ywych plemników, inny ogier przy ¿ywotnosci ok. 80% mia³ nasienie bardzo "wra¿liwe" - praktycznie po 48 h wszystko "pad³o". A¿ trudno mi uwierzyÌ w te 11 dni - chyba, ¿e to jest jeden jedyny przypadek ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #318 : Styczeń 22, 2013, 19:00:38 » |
|
Ile procent maksymalnie roÂślin motylkowych moÂże mieĂŚ siano dla koni? Jest jakaÂś bezpieczna granica czy nie ma ograniczeĂą?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #319 : Styczeń 24, 2013, 18:07:06 » |
|
To zale¿y jaki koù, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprócz tego dostaje. Ja dawa³em swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiêcej (razem jakieœ 6-8 kg), nic siê nie dzia³o, œwietnie siê trzyma³y ale by³y w treningu, niezbyt intensywnym ale chodzi³y regularnie pod siod³em a ca³y dzieù by³y na wybiegu. Oprócz tego dostawa³y sporo marchwi, gnieciony owies z jêczmieniem i otrêbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakieœ tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie mia³y nigdy zadnych kolek itp perypetii. Dawa³em bardzo kótko siano z koniczyny czerwonej ale nie podoba³o siê to koniom a mnie one po tym sianie i przesta³em dawaÌ. Jak masz dobre siano ³¹kowe, to myœlê ¿e 40% wystarczy. Nie zaleca siê tego dawaÌ wysokoŸrebnym klaczom, bo podobno mo¿e dzia³aÌ wzdymaj¹co i powodowaÌ zatwardzenia a ostro¿nie u Ÿrebi¹t, za to wiêcej mo¿na dawaÌ karmi¹cym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec du¿o bia³ka i na to trzeba uwazaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #320 : Styczeń 24, 2013, 18:50:55 » |
|
To zale¿y jaki koù, co robi, z czego konkretnie to siano i co oprócz tego dostaje. Ja dawa³em swoim klaczom (xo po xx, 166cm i 550 kg wagi) bdb siano z lucerny 50% a nawet wiêcej (razem jakieœ 6-8 kg), nic siê nie dzia³o, œwietnie siê trzyma³y ale by³y w treningu, niezbyt intensywnym ale chodzi³y regularnie pod siod³em a ca³y dzieù by³y na wybiegu. Oprócz tego dostawa³y sporo marchwi, gnieciony owies z jêczmieniem i otrêbami (3,5 - 6 kg w zaleznosci od roboty), jakieœ tam witaminy i raz w tygodniu mesz. Nie mia³y nigdy zadnych kolek itp perypetii. Dawa³em bardzo kótko siano z koniczyny czerwonej ale nie podoba³o siê to koniom a mnie one po tym sianie i przesta³em dawaÌ. Jak masz dobre siano ³¹kowe, to myœlê ¿e 40% wystarczy. Nie zaleca siê tego dawaÌ wysokoŸrebnym klaczom, bo podobno mo¿e dzia³aÌ wzdymaj¹co i powodowaÌ zatwardzenia a ostro¿nie u Ÿrebi¹t, za to wiêcej mo¿na dawaÌ karmi¹cym matkom. Dobre siano z lucerny potrafi miec du¿o bia³ka i na to trzeba uwazaÌ.
Mam dostêp do siana, które ma ponad 50% motylkowych, w tym g³ównie lucernê i seradelê i trochê wyki. Zastanawiam siê pod k¹tem karmi¹cej matki w³aœnie, ale boje siê o jakieœ perypetie kolkowe. Siano jest przekwitniête, z nasionami, czyli nie jest to raczej jakaœ bomba bia³kowa.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #321 : Styczeń 24, 2013, 19:06:53 » |
|
Ja bym wzi¹³ trochê na próbê, dawa³ ostro¿nie i popatrzy³ jak to bêdzie jeœÌ i czy nie bêd¹ jej puchn¹c nogi. Moje mocno przekwitniêtej lucerny raczej nie chcia³y jeœÌ, ale one by³y z tych bardzo wybrednych. Nie wiem jak z wyk¹, nasiona wyki s¹ gorzke i te¿ nie wiem czy to bêd¹ zjadaÌ no i trzeba popatrzeÌ czy to jest dobrze ususzone, zw³aszcza w przypadku seradeli, poza tym zdarza siê, ze seradela bywa zapiaszczona.
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #322 : Styczeń 24, 2013, 19:51:16 » |
|
GabryÂś z tym planowaniem pÂłci to pofolguj trochĂŞ bo jak wszystkich wyszkolisz to nie bĂŞdzie ogierĂłw.
|
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #324 : Styczeń 25, 2013, 22:13:28 » |
|
Tak, rodowĂłd i bonitacja sÂą odpowiednie Âżeby mogÂła zostaĂŚ zakwalifikowana
|
|
|
|
|
|
|
nos
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #325 : Styczeń 25, 2013, 23:26:51 » |
|
Montana mam jeszcze jedno pytanie:
"9) pod wzglĂŞdem rodowodowym klacze uczestniczÂące w programie ochrony muszÂą speÂłniaĂŚ nastĂŞpujÂące warunki: (...)
- klacze kwalifikowane do programu muszÂą posiadaĂŚ trzy peÂłne pokolenia przodkĂłw wpisanych do ksiÂąg (dotyczy nie kwalifikowania do programu klaczy, ktĂłre majÂą przodka o nieznanym pochodzeniu w trzecim pokoleniu wstecznym, tzw. NN), (..) czyli ona ma NN w czwartym pokoleniu?
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #326 : Styczeń 26, 2013, 10:53:18 » |
|
Ona nie ma tak blisko NNĂłw, najlbliÂższy jest w 6 pokoleniu, o kwalifikacjĂŞ do programu dla pewnoÂści zawsze moÂżesz zapytaĂŚ w swoim OZHK
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #327 : Kwiecień 24, 2013, 13:22:08 » |
|
Urodzil mi sie ogierek z jedna noga krzywa - w stawie nadgarstkowym prawa noga "ucieka" na zewnatrz, pod katem ok.15 stopni. Maly normalnie biega, stoi, jest silny, ale ta noga... mieliscie kiedys taki przypadek?? Jest szansa, ze sie wyprostuje?
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #328 : Kwiecień 24, 2013, 16:26:34 » |
|
Ja mam taki przypadek. Regularna korecja poprawiÂła minimalnie, ale nigdy tej wady nie zniwelowaÂła caÂłkowicie. Klacz ma 7 lat zajĂŞÂła 4 miejsce na ZT. UrodziÂła pierwszego Âźrebaka, ktĂłry nie miaÂł tej wady.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #329 : Kwiecień 24, 2013, 17:03:55 » |
|
UrodziÂła pierwszego Âźrebaka, ktĂłry nie miaÂł tej wady.
bo to jest chyba kwestia "ulozenia" w macicy, a nie genow.. jak sie nie bedzie wyraznie prostowac to wezwe jakiegos weterynarza od nog po weekendzie
|
|
|
|
|
|
|
|