ogurek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 74
|
|
« Odpowiedz #330 : Kwiecieñ 27, 2013, 15:23:45 » |
|
je¶li dobrze rozumiem, powinien pomóc do¶æ prosty zabieg chirurgiczny
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #331 : Kwiecieñ 27, 2013, 22:59:00 » |
|
jaki zabieg?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #332 : Kwiecieñ 28, 2013, 13:26:22 » |
|
Jak siê urodzi³, to wygl±da³o to trochê dramatycznie, noga ucieka³a mu zupe³nie na zewn±trz, nie mia³ w niej podparcia stabilnego: Wczoraj widzia³em go po 5 dniach przerwy i zmiana jest istotna - staw nadgarstkowy i kopyto podesz³y pod k³odê, a k±t przedramiê - nadpêcie chyba siê trochê zwiêkszy³, zbli¿y³ do linii prostej. Mieli¶cie kiedy¶ takiego krzywulca?
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #333 : Kwiecieñ 28, 2013, 15:07:12 » |
|
Mia³am dotychczas dwa, ale ró¿ne przypadki 1. nogi przednie wygl±da³y jak X, - zaaplikowa³am witaminki i wszystko wróci³o do normy 2. tylnia noga ( kopyto i staw pêcinowy ) podwiniête do ty³u i ¼rebak opiera³ siê na stawie ( zbyt du¿y ¼rebak a zw³aszcza nogi i z³e u³o¿enie p³odu ) - tak¿e zastosowa³am witaminki i wszystko dosz³o do normy Oba konie proste, nic nie zosta³o
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #334 : Kwiecieñ 28, 2013, 20:37:09 » |
|
My mieli¶my pokracznego ¼rebaka, na zdjêciu widaæ miêkkie pêciny, ale i lewa tylna noga by³a krzywa bardzo. Wyprostowa³o siê bez wiêkszej ingerencji, ale zalecano du¿o czasu na twardym wybiegu, na s³oñcu, witaminy oczywi¶cie
|
|
|
|
|
|
|
ogurek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 74
|
|
« Odpowiedz #335 : Kwiecieñ 29, 2013, 11:35:10 » |
|
Ró¿ne wady wymagaj± ró¿nego traktowania, co innego ¶ciêgna, co innego ko¶ci. Przy tej wadzie w zale¿no¶ci od stopnia mo¿e byæ konieczne naciêcie okostnej a w ciê¿szych przepadkach powy¿ej i poni¿ej stawu od ¶rodka wkrêca siê ¶ruby i je drutuje w celu zablokowania wzrostu ko¶ci po stronie wewnêtrznej. Popro¶ swojego lekarza, ¿eby to obejrza³
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #336 : Kwiecieñ 29, 2013, 19:05:13 » |
|
Przy tej wadzie w zale¿no¶ci od stopnia mo¿e byæ konieczne naciêcie okostnej a w ciê¿szych przepadkach powy¿ej i poni¿ej stawu od ¶rodka wkrêca siê ¶ruby i je drutuje w celu zablokowania wzrostu ko¶ci po stronie wewnêtrznej.
Kto robi takie rzeczy??
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #337 : Czerwiec 22, 2013, 13:41:52 » |
|
Noga siê wyprostowa³a znacznie po dwóch miesi±cach Idea³u ju¿ raczej nie bêdzie, ale nie wierzy³em, ¿e bêdzie taki postêp.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #338 : Czerwiec 22, 2013, 15:15:41 » |
|
jasiek ja tu nic nie widzê, a raczej widzê prawid³owego , prostego ¼rebaka, a poniewa¿ ma w±sk± klateczkê ( to normalne u ¼rebaków ) to tylko Ci siê zdaje ,¿e nó¿ka ucieka w bok
|
|
|
|
|
|
|
misiek11
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 63
|
|
« Odpowiedz #339 : Sierpieñ 16, 2013, 09:04:11 » |
|
witam! Mam spory problem z jedn± z moich klaczy, kobyla mlp 4 lata. Problem dotyczy jej wagi, klacz w ci±gu roku trzy razy ciê¿ko kolkowala(ma ku temu ewidentne sk³onno¶ci) za ka¿dym razem mocno lec±c na wadze... Stale jest zywiona siajnem- do woli, 4l owsa, 2l wyslodkow. Klkacz jest regularnie odrobaczana. Obecnie ¼rebna 5 mies. Proszê by kto¶ mi doradzi³ jak doprowadziæ by szybko wróci³a do kondycji, bo obecna dieta przynosi mierny efekt...
|
|
|
|
|
|
|
nos
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 26
|
|
« Odpowiedz #340 : Sierpieñ 16, 2013, 18:56:06 » |
|
misiek11 Nam bardzo pomóg³ olej ry¿owy. Koszt to oko³o 20z³ za butelkê. Po tygodniu ju¿ by³o widaæ efekty. Klacz dostawa³a oko³o 2/3 szklanki do owsa.
|
|
|
|
|
|
|
meghana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 143
|
|
« Odpowiedz #341 : Sierpieñ 16, 2013, 20:02:37 » |
|
Olej ry¿owy to dobra propozycja, olej lniany te¿ jest niez³y, ale ja bym zamieni³a proporcje owsa i wys³odków. No i podzieli³abym dawkê ¿ywieniow± na kilka posi³ków, mniej na raz a czêsto.
|
|
|
|
|
|
|
Nessy
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2
|
|
« Odpowiedz #342 : Grudzieñ 20, 2013, 09:03:49 » |
|
Witajcie. Mamy w naszej przydomowej stajni 3 konie m³p w ró¿nym wieku. Ostatnio do³±czy³ odsadek m³p. Po 6 tygodniach sielanki (mo¿na z nim by³o zrobiæ dos³ownie wszystko - czyszczenie nó¿ek, szczotkowanie itp - sama go uczy³am, ³±cznie z chodzeniem na uwi±zie.) wystrzeli³ mi w boksie z zadu podczas podawania paszy i zacz±³ siê ekscytowaæ podczas sprowadzania z padoku do stajni - zaczyna caplowaæ, rzuca g³ow± i zagalopowuje, czasem mnie przepycha i w³azi na mnie klat±. Jakby siê cieszy³ ale ta jego ekscytacja jest mêcz±ca. Wydaje mi siê , ¿e sprawdza na ile mo¿e sobie pozwoliæ. Nie chcia³abym pope³niæ b³êdu w sztuce wychowania ale takie zachowanie jest niedopuszczalne. Co robiæ? Pomó¿cie!
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #343 : Grudzieñ 20, 2013, 11:23:25 » |
|
Owszem takie zachowanie jest niedopuszczalne i jest to niezale¿ne od rasy konia. Niestety na odleg³o¶æ nikt nie pomo¿e, trzeba mieæ do¶wiadczenie w wychowywaniu ¼rebi±t. Stanowczo¶æ, konsekwencja, zdecydowana "zdrowa" dominacja, po¶wiêcenie codziennie odrobiny czasu, nie rozpieszczanie, to jedyne co mo¿na doradziæ przez internet, je¶li to ogierek to tak¿e mo¿liwie najszybsza kastracja.
|
|
|
|
|
|
|
Nessy
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2
|
|
« Odpowiedz #344 : Grudzieñ 20, 2013, 11:33:12 » |
|
Dziêkujê za odp Cop do kastracji to on ma 9 miesiêcy wiêc trochê wcze¶nie. Najciekawsze jest to, ¿e kiedy wychodzimy ze stajni na padok to nie ci±gnie - idzie grzecznie. Pomy¶la³am, ¿e mo¿e byæ to spowodowane tym, ¿e s± 2 stada po 2 konie poniewa¿ jeden z wa³achów strasznie m³odego ¶ciga³ i to jest jedyny moment kiedy ida w grupie. S± rozdzielone na padoku pastuchem tylko ale mo¿e jest to moment, w którym on próbuje resztê zachêciæ do wspólnej zabawy? Jutro postaram sie wywaliæ ca³± 4 na 1 padok i czuwaæ co siê bêdzie dzia³o. A nu¿ ma³y podrós³ na tyle, ¿eby starszemu nie wydawa³ siê "znienawidzonym kucykiem do kopania" ? Nie rozpieszczam go¶cia, nie mam tego w nawyku jak i os³awionego "ucz³owieczania" koni. Ale nie bijê ich te¿. Kidy ma³y co¶ tam mnie próbuje podgryzaæ to zdecydowanie osuwam jego g³owê w drug± stronê i mówiê zdecydowane NIE. Jak dot±d da metoda by³a skuteczna. Do¶wiadczenie mam w pracy z trudnymi i chorymi koñmi, ka¿dy z nich kiedy przyszed³ do nas by³ po przej¶ciach. Decyzja o kupnie odsadka by³a w³a¶nie podyktowana chêci± wychowania go od podstaw by unikn±æ problemu odsadzania siê kiedy koñ widzi wyci±gniêt± w jego kierunku rêkê i siadaniem na zadzie kiedy siê na niego wk³ada czaprak i / lub siod³o albo obojêtnie co.
|
|
|
|
|
|
|
|