Marko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 104
|
|
« Odpowiedz #105 : Marzec 10, 2009, 19:28:28 » |
|
kiedy¶ mo¿na by³o wykupiæ oc w PZU sam siê ubezpiecza³em nie wiem jak jest teraz
|
|
|
|
Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
|
|
|
mewen
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 51
|
|
« Odpowiedz #106 : Marzec 10, 2009, 19:32:39 » |
|
Dziêki, w³a¶nie teraz chyba siê nie da z tego co s³ysza³am, ale siê dowiem.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #107 : Marzec 16, 2009, 16:31:02 » |
|
ja mam pytanie w co do badañ markerów kiedy jeszcze trzeba je wykonaæ ? na pewno gdy 1) klacz by³a inseminowana 2) przed wpisem klaczy/ogiera do ksiêgi
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #108 : Marzec 17, 2009, 08:53:17 » |
|
a ja mam inne pytanie czym nawozicie pastwiska? mamy ma³y kawa³eczek pastwiska, zale¿y mi na tym ¿eby by³ jak najbardziej wydajny,
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #109 : Marzec 17, 2009, 09:04:26 » |
|
ja mam pytanie w co do badañ markerów kiedy jeszcze trzeba je wykonaæ ? na pewno gdy 1) klacz by³a inseminowana 2) przed wpisem klaczy/ogiera do ksiêgi
w zasadzie to najwazniejsze dodaæ mo¿na tylko rodziców ( w zasadzie matkê, bo ojciec powinien ju¿ mieæ zrobione ) ogiera zg³aszanego na ZT poniewa¿ taki kandydat musi miec potwierdzone pochodzenie po obojgu rodzicach, a jak wiadomo dawniej klacze nie musia³y miec badania, je¶li matka takiego ogiera nie ma oznaczonych markerów, trzeba to nadrobiæ i nieco sprostowaæ to 2) przed wpisem klaczy/ogiera do ksiêgi s³owami przed zg³oszeniem ogiera do ZT - nie jest to przecie¿ równoznaczne z wpisem do ksiêgi. Jakie¶ jeszcze sytuacje ?
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 206
|
|
« Odpowiedz #110 : Marzec 17, 2009, 09:08:40 » |
|
ja musia³am jeszcze robiæ markery gdy sprowadza³am nasienie ogiera spoza granic Polski
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #111 : Marzec 17, 2009, 09:09:36 » |
|
czyli inseminacja
¼rebakowi zrodzonemu po inseminacji zawsze nale¿y wykonaæ badanie jeszcze przed wyrobieniem paszportu
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 206
|
|
« Odpowiedz #112 : Marzec 17, 2009, 09:14:17 » |
|
ale ja musia³am robic markery ogiera.. ¼rebaka pó¼niej swoj± drog±
|
|
|
|
|
|
|
Branka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 19
|
|
« Odpowiedz #113 : Kwiecieñ 02, 2009, 01:20:44 » |
|
Mam pytanie - mam klacz sp, nigdy nie by³a kryta, a jest wpisana do Ksiego G³ownej sp, mam na to papier. Jak to mozliwe skoro nigdy nie koñczy³a ¿adnej próby dzielno¶ci i nie mia³a potomstwa? Ten wpis dosta³am z 6 lat temu, wyrabia³am paszport i dosta³am te¿ dokument informuj±cy o wpisie do Ksiêgi g³ównej. Czy teraz jak j± pokryjê, to ¼rebak bêdzie mia³ pe³ne pochodzenie i bêdzie móg³ w przysz³osci byæ uzyty do rozrodu?
|
|
|
|
|
|
|
Marko
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #114 : Kwiecieñ 02, 2009, 01:53:46 » |
|
czym nawozicie pastwiska? mamy ma³y kawa³eczek pastwiska, zale¿y mi na tym ¿eby by³ jak najbardziej wydajny, ja uwa¿am ¿e najlepszy jest obornik ,ale to na jesieni teraz pozostaj± ci nawozy masz tu urywek z m±drej ksi±¿ki Nawo¿enie pastwisk. Racjonalne nawo¿enie jest bardzo wa¿nym czynnikiem, wp³ywaj±cym na wydajno¶æ zielonki i jako¶æ paszy pastwiskowej. Bujny wzrost ro¶lin wiosn± i szybki odrost po wypasie zale¿ny jest od wysoko¶ci nawo¿enia azotowego, które równie¿ wp³ywa na zwiêkszenie zawarto¶ci bia³ka w ro¶linach. Bardzo wa¿ne równie¿ jest nawo¿enie fosforowe, gdy¿ przyczynia siê do lepszego rozwoju koniczyn i zwiêksza zawarto¶æ zwi±zków fosforowych w zielonce pastwiskowej. Obfite nawo¿enie fosforowe bêdzie szczególnie wa¿ne na pastwiskach przeznaczonych dla krów mlecznych i ja³owi-zny, gdy¿ wymagaj± one du¿o fosforu do prawid³owego wzrostu i produkcji mleka. Nawo¿enie potasowe, szczególnie na glebach ubogich w ten sk³adnik (gleby fosforowe), ma równie¿ bardzo du¿y wp³yw na ro?.wój w darni warto¶ciowych traw i koniczyn. Jako ¶rednie mo¿na podaæ nastêpuj±ce dawki nawozów mineralnych na l ha pastwiska na glebach mineralnych: 300—400 kg saletry amonowej 34-procen-towej lub 400—500 kg saletrzaku 25-pro-centowego oraz 350—400 kg superfo,?fatu i 250—300 kg soli potasowej. Na glebach torfowych: 250—300 kg saletry amonowej lub 350—400 kg saletrzaku oraz 350—400 kg superfosfatu i 300—350 kg soli pojaso-wej. Nawozy fosforowe i potasowe stosuje siê w dwu dawkach: po³owê wczesn± wiosn±, resztê po drugim wypasie. Nawo¿enie azotowe daje siê w 4—5 dawkach — wiosn±, a nastêpnie po kolejnych wypasach, aby otrzymaæ równomierny odrost ro¶lin w ci±gu ca³ego okresu pastwiskowego. Podobnie jak na ³±kach, tak i na pastwiskach doskona³e rezultaty daje nawo¿enie organiczne kompostem, obornikiem czy gnojówk±. Dawki nawozów organicznych stosuje siê takie same jak na ³±kach. jest tam jeszcze o prawid³owy u¿ytkowaniu pastwisk je¶li chcesz to ci prze¶le ale to mo¿e na pw ¿eby nie za¶miecaæ strony
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #115 : Kwiecieñ 02, 2009, 11:54:24 » |
|
A ja Ci odpowiem tak: To zalezy na jakich glebach masz trawe. Po pierwsze zrob sobie analizy gleby-nie sa takie kosztowne-i rob co roku najlepiej,wtedy nie bedziesz niepotrzebnie wywalac kasy na nawozy ktore byc moze maja niewlasciwe proporcje do potrzeb twojej gleby. Robia je okregowe stacje chemiczno-rolnicze w lublinie to lublin@schr.gov.pl.chcesz inna to ci podam dadza co cenniki i rodzaje badan jakie wystarcza a po badaniu zalecane dawki skladnikow mineral.ktore w roznych nawozach sa rozne,wiec sobie trzeba sobie przeliczyc dany nawoz) Dalej co do nawozenia- 1 tona plonu siana pobiera rocznie 22,5kg N(azot)+ 7kg P(fosfor)+28,7 kg K(potas) + 10kg CaO(wapn) + 3 kg MgO(magnez) na dobrej £ace plony z 1 ha to 5-10 ton,na wybitnych-15t. To wszystko wymaga skladnikow pokarmowych i koniecznie wapnowania,bez ktorego rosliny traca zdolnosc przyswajania innych sklad.Naturalnie wyczerpuja sie one z gleby.Obornik jest kiepskim nawozem na laki-bo dla wykorzystania wymaga przykrycia gleba! a tego na lace nie da sie zrobic.Mozna stosowac kompost z obornika(2 lata sezonowane na pryzmie) lub gnojowice ale wszystkie te nawozy sa glownie dwuskladnikowe(azot i potas-wlasnie ten azot z obornika rozsypanego po polu szybciutko ulatnia sie do atmosfery!) Tak wiec przy nawozeniu ty trzeba uzupelniac fosfor magnez i wapn. Gnojowka rozrzedzona w formie oprysku to nie wiecej jak 50m3 na ha po odrost. w formie czystej nie wiecej jak 70kg N na ha pod skos.Nie podaje sie nawozow azotowych wraz z wapnem(wapnowanie na jesien) .To tak w skrocie.Ja daje wiosna wieloskladnikowy plus uzupelnienie azotowym,pod skosy azotowy,co dwa-trzy lata wapnowanie.Zbieram trzy skosy od 10lat.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #116 : Kwiecieñ 04, 2009, 16:45:42 » |
|
o dziêki Wam m±drzy ludzie, bo w³a¶nie tego szuka³am to forum jest naprawdê niezast±pione
|
|
|
|
|
|
|
Marko
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #117 : Kwiecieñ 08, 2009, 20:38:10 » |
|
Zbieram trzy skosy od 10lat.
z tym wszystkim co napisane by³o wcze¶nie nie bêde polemizowa³ bo to zale¿y od gleby ale ¿e przez 10 lat zbierasz 3 pokosy to przegiêcie bo do tego wszystkiego potrzebna jest niestety odpowiednia pogoda a jak wiadomo u nas ona jest bardzo kapry¶na i tak na przyk³ad w samym ubieg³ym roku wielu nie uda³o siê zebaræ nawet drugiego, bo zgni³o a tobie przez 10 lat 3 chyba masz fenomenalne uk³ady na górze
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #118 : Kwiecieñ 09, 2009, 11:39:28 » |
|
nie Marku-po prostu ogladam dlugoterminowa pogode na tvn meteo,jak sie ma na deszcz to robie sianokiszonke i przez te lata zdaje sie tylko 2 razy mi pokropilo siano na polu! (zapisuje co roku w kalendarzu przebieg zbiorow,nawozy itp) poza tym przewraca sie je nawet 2 razy dziennie! Nigdy mi nic nie zgni³o,poza tym jestem pod masztami rtv czy jakie tam one sa i pogoda bywa tu nieco inna niz pare km dalej. Mam klase gleby IIIA wiec bardzo dobra.w ub roku nie pamietam zeby u nas brakowalo pogody choc przeciez jestesmy calkiem niedaleko od siebie.. Dlaczego przegiecie? Sa nawet laki czterokosne!( ale to nie u mnie)-wszystko zalezy od tego jak to uprawiasz,jak nawozisz,odnawiasz ruñ.Nie chwale sie g³upio,tylko tak wlasnie uprawiam pola-g³upot± by³oby przy tej klasie gleby (i podatkach!) nie wykorzystywaæ jej w pe³ni. Poczytaj ostatniego Farmera-jest o koszeniu ³ak -zbierajac 2 razy masz o 20% mniej wiecej wiekszy plon ale o duzo s³abszej strawnosci,mniej wartosciowy,o malej zawartosci bialka. Przy koszeniu 3 krotnym i nie pozwoleniu na wykwitniecie traw masz pasze najwyzszej jakosci. Oczywiscie wymaga to solidnego nawozenia. Zycze rownie wysokich plonów i przy okazji Weso³ych Swi±t dla wszystkich!
|
|
|
|
|
|
|
Marko
U¿ytkownik
|
|