Marko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #105 : Marzec 10, 2009, 19:28:28 » |
|
kiedyÂś moÂżna byÂło wykupiĂŚ oc w PZU sam siĂŞ ubezpieczaÂłem nie wiem jak jest teraz
|
|
|
|
JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
|
|
|
mewen
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #106 : Marzec 10, 2009, 19:32:39 » |
|
DziĂŞki, wÂłaÂśnie teraz chyba siĂŞ nie da z tego co sÂłyszaÂłam, ale siĂŞ dowiem.
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #107 : Marzec 16, 2009, 16:31:02 » |
|
ja mam pytanie w co do badaĂą markerĂłw kiedy jeszcze trzeba je wykonaĂŚ ? na pewno gdy 1) klacz byÂła inseminowana 2) przed wpisem klaczy/ogiera do ksiĂŞgi
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #108 : Marzec 17, 2009, 08:53:17 » |
|
a ja mam inne pytanie czym nawozicie pastwiska? mamy maÂły kawaÂłeczek pastwiska, zaleÂży mi na tym Âżeby byÂł jak najbardziej wydajny,
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #109 : Marzec 17, 2009, 09:04:26 » |
|
ja mam pytanie w co do badaĂą markerĂłw kiedy jeszcze trzeba je wykonaĂŚ ? na pewno gdy 1) klacz byÂła inseminowana 2) przed wpisem klaczy/ogiera do ksiĂŞgi
w zasadzie to najwazniejsze dodaĂŚ moÂżna tylko rodzicĂłw ( w zasadzie matkĂŞ, bo ojciec powinien juÂż mieĂŚ zrobione ) ogiera zgÂłaszanego na ZT poniewaÂż taki kandydat musi miec potwierdzone pochodzenie po obojgu rodzicach, a jak wiadomo dawniej klacze nie musiaÂły miec badania, jeÂśli matka takiego ogiera nie ma oznaczonych markerĂłw, trzeba to nadrobiĂŚ i nieco sprostowaĂŚ to 2) przed wpisem klaczy/ogiera do ksiĂŞgi sÂłowami przed zgÂłoszeniem ogiera do ZT - nie jest to przecieÂż rĂłwnoznaczne z wpisem do ksiĂŞgi. JakieÂś jeszcze sytuacje ?
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #110 : Marzec 17, 2009, 09:08:40 » |
|
ja musiaÂłam jeszcze robiĂŚ markery gdy sprowadzaÂłam nasienie ogiera spoza granic Polski
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #111 : Marzec 17, 2009, 09:09:36 » |
|
czyli inseminacja
Âźrebakowi zrodzonemu po inseminacji zawsze naleÂży wykonaĂŚ badanie jeszcze przed wyrobieniem paszportu
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #112 : Marzec 17, 2009, 09:14:17 » |
|
ale ja musia³am robic markery ogiera.. Ÿrebaka póŸniej swoj¹ drog¹
|
|
|
|
|
|
|
Branka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #113 : Kwiecień 02, 2009, 01:20:44 » |
|
Mam pytanie - mam klacz sp, nigdy nie by³a kryta, a jest wpisana do Ksiego G³ownej sp, mam na to papier. Jak to mozliwe skoro nigdy nie koùczy³a ¿adnej próby dzielnoœci i nie mia³a potomstwa? Ten wpis dosta³am z 6 lat temu, wyrabia³am paszport i dosta³am te¿ dokument informuj¹cy o wpisie do Ksiêgi g³ównej. Czy teraz jak j¹ pokryjê, to Ÿrebak bêdzie mia³ pe³ne pochodzenie i bêdzie móg³ w przysz³osci byÌ uzyty do rozrodu?
|
|
|
|
|
|
|
Marko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #114 : Kwiecień 02, 2009, 01:53:46 » |
|
czym nawozicie pastwiska? mamy maÂły kawaÂłeczek pastwiska, zaleÂży mi na tym Âżeby byÂł jak najbardziej wydajny, ja uwaÂżam Âże najlepszy jest obornik ,ale to na jesieni teraz pozostajÂą ci nawozy masz tu urywek z mÂądrej ksi¹¿ki NawoÂżenie pastwisk. Racjonalne nawoÂżenie jest bardzo waÂżnym czynnikiem, wpÂływajÂącym na wydajnoœÌ zielonki i jakoœÌ paszy pastwiskowej. Bujny wzrost roÂślin wiosnÂą i szybki odrost po wypasie zaleÂżny jest od wysokoÂści nawoÂżenia azotowego, ktĂłre rĂłwnieÂż wpÂływa na zwiĂŞkszenie zawartoÂści biaÂłka w roÂślinach. Bardzo waÂżne rĂłwnieÂż jest nawoÂżenie fosforowe, gdyÂż przyczynia siĂŞ do lepszego rozwoju koniczyn i zwiĂŞksza zawartoœÌ zwiÂązkĂłw fosforowych w zielonce pastwiskowej. Obfite nawoÂżenie fosforowe bĂŞdzie szczegĂłlnie waÂżne na pastwiskach przeznaczonych dla krĂłw mlecznych i jaÂłowi-zny, gdyÂż wymagajÂą one duÂżo fosforu do prawidÂłowego wzrostu i produkcji mleka. NawoÂżenie potasowe, szczegĂłlnie na glebach ubogich w ten skÂładnik (gleby fosforowe), ma rĂłwnieÂż bardzo duÂży wpÂływ na ro?.wĂłj w darni wartoÂściowych traw i koniczyn. Jako Âśrednie moÂżna podaĂŚ nastĂŞpujÂące dawki nawozĂłw mineralnych na l ha pastwiska na glebach mineralnych: 300—400 kg saletry amonowej 34-procen-towej lub 400—500 kg saletrzaku 25-pro-centowego oraz 350—400 kg superfo,?fatu i 250—300 kg soli potasowej. Na glebach torfowych: 250—300 kg saletry amonowej lub 350—400 kg saletrzaku oraz 350—400 kg superfosfatu i 300—350 kg soli pojaso-wej. Nawozy fosforowe i potasowe stosuje siĂŞ w dwu dawkach: poÂłowĂŞ wczesnÂą wiosnÂą, resztĂŞ po drugim wypasie. NawoÂżenie azotowe daje siĂŞ w 4—5 dawkach — wiosnÂą, a nastĂŞpnie po kolejnych wypasach, aby otrzymaĂŚ rĂłwnomierny odrost roÂślin w ciÂągu caÂłego okresu pastwiskowego. Podobnie jak na ³¹kach, tak i na pastwiskach doskonaÂłe rezultaty daje nawoÂżenie organiczne kompostem, obornikiem czy gnojĂłwkÂą. Dawki nawozĂłw organicznych stosuje siĂŞ takie same jak na ³¹kach. jest tam jeszcze o prawidÂłowy uÂżytkowaniu pastwisk jeÂśli chcesz to ci przeÂśle ale to moÂże na pw Âżeby nie zaÂśmiecaĂŚ strony
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #115 : Kwiecień 02, 2009, 11:54:24 » |
|
A ja Ci odpowiem tak: To zalezy na jakich glebach masz trawe. Po pierwsze zrob sobie analizy gleby-nie sa takie kosztowne-i rob co roku najlepiej,wtedy nie bedziesz niepotrzebnie wywalac kasy na nawozy ktore byc moze maja niewlasciwe proporcje do potrzeb twojej gleby. Robia je okregowe stacje chemiczno-rolnicze w lublinie to lublin@schr.gov.pl.chcesz inna to ci podam  dadza co cenniki i rodzaje badan jakie wystarcza a po badaniu zalecane dawki skladnikow mineral.ktore w roznych nawozach sa rozne,wiec sobie trzeba sobie przeliczyc dany nawoz) Dalej co do nawozenia- 1 tona plonu siana pobiera rocznie 22,5kg N(azot)+ 7kg P(fosfor)+28,7 kg K(potas) + 10kg CaO(wapn) + 3 kg MgO(magnez) na dobrej ÂŁace plony z 1 ha to 5-10 ton,na wybitnych-15t. To wszystko wymaga skladnikow pokarmowych i koniecznie wapnowania,bez ktorego rosliny traca zdolnosc przyswajania innych sklad.Naturalnie wyczerpuja sie one z gleby.Obornik jest kiepskim nawozem na laki-bo dla wykorzystania wymaga przykrycia gleba! a tego na lace nie da sie zrobic.Mozna stosowac kompost z obornika(2 lata sezonowane na pryzmie) lub gnojowice ale wszystkie te nawozy sa glownie dwuskladnikowe(azot i potas-wlasnie ten azot z obornika rozsypanego po polu szybciutko ulatnia sie do atmosfery!) Tak wiec przy nawozeniu ty trzeba uzupelniac fosfor magnez i wapn. Gnojowka rozrzedzona w formie oprysku to nie wiecej jak 50m3 na ha po odrost. w formie czystej nie wiecej jak 70kg N na ha pod skos.Nie podaje sie nawozow azotowych wraz z wapnem(wapnowanie na jesien) .To tak w skrocie.Ja daje wiosna wieloskladnikowy plus uzupelnienie azotowym,pod skosy azotowy,co dwa-trzy lata wapnowanie.Zbieram trzy skosy od 10lat.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #116 : Kwiecień 04, 2009, 16:45:42 » |
|
o dziĂŞki Wam mÂądrzy ludzie, bo wÂłaÂśnie tego szukaÂłam  to forum jest naprawdĂŞ niezastÂąpione 
|
|
|
|
|
|
|
Marko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #117 : Kwiecień 08, 2009, 20:38:10 » |
|
Zbieram trzy skosy od 10lat.
z tym wszystkim co napisane byÂło wczeÂśnie nie bĂŞde polemizowaÂł bo to zaleÂży od gleby ale Âże przez 10 lat zbierasz 3 pokosy to przegiĂŞcie bo do tego wszystkiego potrzebna jest niestety odpowiednia pogoda a jak wiadomo u nas ona jest bardzo kapryÂśna i tak na przykÂład w samym ubiegÂłym roku wielu nie udaÂło siĂŞ zebarĂŚ nawet drugiego, bo zgniÂło  a tobie przez 10 lat 3 chyba masz fenomenalne ukÂłady na gĂłrze 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #118 : Kwiecień 09, 2009, 11:39:28 » |
|
nie Marku-po prostu ogladam dlugoterminowa pogode na tvn meteo,jak sie ma na deszcz to robie sianokiszonke i przez te lata zdaje sie tylko 2 razy mi pokropilo siano na polu! (zapisuje co roku w kalendarzu przebieg zbiorow,nawozy itp) poza tym przewraca sie je nawet 2 razy dziennie! Nigdy mi nic nie zgniÂło,poza tym jestem pod masztami rtv czy jakie tam one sa i pogoda bywa tu nieco inna niz pare km dalej. Mam klase gleby IIIA wiec bardzo dobra.w ub roku nie pamietam zeby u nas brakowalo pogody choc przeciez jestesmy calkiem niedaleko od siebie.. Dlaczego przegiecie? Sa nawet laki czterokosne!( ale to nie u mnie)-wszystko zalezy od tego jak to uprawiasz,jak nawozisz,odnawiasz ruĂą.Nie chwale sie gÂłupio,tylko tak wlasnie uprawiam pola-gÂłupotÂą byÂłoby przy tej klasie gleby (i podatkach!) nie wykorzystywaĂŚ jej w peÂłni. Poczytaj ostatniego Farmera-jest o koszeniu Âłak -zbierajac 2 razy masz o 20% mniej wiecej wiekszy plon ale o duzo sÂłabszej strawnosci,mniej wartosciowy,o malej zawartosci bialka. Przy koszeniu 3 krotnym i nie pozwoleniu na wykwitniecie traw masz pasze najwyzszej jakosci. Oczywiscie wymaga to solidnego nawozenia. Zycze rownie wysokich plonĂłw i przy okazji WesoÂłych SwiÂąt dla wszystkich! 
|
|
|
|
|
|
|
Marko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #119 : Kwiecień 09, 2009, 21:38:35 » |