boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
 |
« Odpowiedz #120 : Kwiecieñ 10, 2009, 08:24:48 » |
|
spoko-H-onor w kieszeni 
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
 |
« Odpowiedz #121 : Kwiecieñ 15, 2009, 18:02:43 » |
|
mam szybkie pytanie  Czy szczepicie klacze dodatkowo grypa + tê¿ec miesi±c przed porodem??
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
 |
« Odpowiedz #122 : Kwiecieñ 15, 2009, 18:52:02 » |
|
ja szczepie na ronienie+grypa 3 razy w czasie ci±¿y
|
|
|
|
|
|
|
lena82
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 10
|
 |
« Odpowiedz #123 : Kwiecieñ 18, 2009, 20:41:19 » |
|
Bardzo proszê o rade. Mam problem z klacz±, która pierwszy raz w tym roku urodzi³a ¼rebiê. Niby wszystko jest ok., pozwala mu ssaæ wymie, pilnuje go na wybiegu, opiekuñcza bardzo. Problem zaczyna siê w boksie, gdy dostaje jedzenie. Ta klacz to typowa dominantka na wybiegu nie dopu¶ci innego konia do siana nim sama nie zaspokoi pierwszego g³odu. Potrafi byc wtedy bardzo agresywna. Podobnie jest w boksie w stosunku do xrebiêcia. Juz nie raz go pogryz³a i skopa³a. Ogierek jest tak zastraszony, ze boi siê ruszyæ. Ma miesiac a nie tknie siana.Wieczorem gdy konie s± sprowadzane do stajni z m³odym jest problem, bo nie chce za matk± wej¶c do boksu. Trzeba go wpychaæ...prawie wnosiæ.... ¯al mi go bardzo, jak matka spojrzy na niego z po³o¿onymi uszami to a¿ siê trzêsie. Martwie siê o niego, jak on ca³y i zdrowy dotrwa do odsadzenia to bedzie cud. Dodam,¿e klacz wygl±da bardzo dobrze, grubiuteñka, jak by nie rodzi³a, z g³odu nie zdycha, siana ma pod dostatkiem, a pilnuj±c ¿arcia gotowa jest zabiæ... Mia³ kto¶ mo¿e do czynienia z podobnym przypadkiem?
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #124 : Kwiecieñ 18, 2009, 21:09:23 » |
|
ja mia³am,ale troszke mniej drastycznie chyba..2 lata temu.Pomog³o wiazanie klaczy do posi³ków a siano w dwa miejsca k³ad³am-ca³kiem przeciwne rogi boksu-chyba ze trzy tyg. uciazliwe...zawsze warto sprobowac..do tego-pilnowalam troche i karcilam ja glosem za przejawy agresji,ale to nie wiem na ile pomoglo  Zawsze mozesz oddzielic zrebaka do sasiedniego boksu,przegroda musi byc na tyle azurowa,zeby zrebak widzial matke-na czas posilkow oczywiscie tylko,a jak dochowasz do 3 miesiecy to mozna tylko zrebaka na pojenie wpuszczac-tak widzialam jak robil jeden hodowca bulonów w bia³ostockim. Moznaby tez zrebaka puszczac z klacza tylko na wybiegu-za to od sniadania do wieczora(sniadanie i obiad na wybiegu)-przy duzej przestrzeni tez widzialam ze zdawalo to niezle egzamin,przy 10 malutkich kupkach siana klacz nie miala szansy wszystkich "upilnowac"  biega³a, biega³a az w koncu pilnowala juz tylko swojej a maly jadl osobno i znalazl sobie "ciotke" z stadzie.Poproboj-moze ktorys z tych sposobow pomoze,albo kombinacja? Trzymam kciuki
|
|
|
|
|
|
|
lena82
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 10
|
 |
« Odpowiedz #125 : Kwiecieñ 18, 2009, 21:26:41 » |
|
Dziêki boswell. Siano dzielê, jak dam z rêki to ma³y zje, inaczej siê boi. Wi±zanie koby³y nie bardzo pomaga, bo zadem wywija na wszystkie strony, a m³ody lubi jej sie tu¿ za zadem przykleiæ i albo tam stoi, albo wci¶niêty w k±cik. Na wybiegu tez jest kilka kupek siana, czasami cos skubnie, ale chyba tez sie boi. Z kolei klaczy w³±cza siê tam silny instynkt pilnowania ¼rebaka coby sie od niej nie oddali³... Pociesza mnie to, ze juz nied³ugo wyjd± na pastwisko, a trawy nie upilnuje wyrodna matka. Jak bedzie trzeba to i na noc bede j± na pastwisku zostawiaæ. Spróbujê jeszcze oddzielac ¼rebaka na karmienie, choc to wymaga po¶wiêcenia wiêcej czasu, a sama mam kilku miesiêcznego brzd±ca, a nie bardzo ma mi kto zw³aszcza przed po³udniem pomóc.
|
|
|
|
|
|
|
nos
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 26
|
 |
« Odpowiedz #126 : Kwiecieñ 24, 2009, 21:19:08 » |
|
Poszukujê dobrego i s³ownego dentysty na podkarpaciu (lub takiego, który by tu dojecha³) dla mojej 20-to letniej Klaczuchy  Czy mo¿ecie poleciæ kogo¶ sprawdzonego???
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
 |
« Odpowiedz #127 : Kwiecieñ 27, 2009, 12:27:14 » |
|
A ja mam pytanie o meszki ,wlasnie dzis nastapil u mnie i ich wysyp . Konie musialam sprowadzic do stajni . W zeszlym roku kupowalam jakie ustrojstwo ktorym pryskalam konia ,ale moze ktos zna cos naprawde skutecznego na te paskudy ?
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #128 : Kwiecieñ 27, 2009, 17:40:05 » |
|
u nas sa baaardzo zadko ale na owady uzywam Ultra Shield (Absorbine) i w sumie sobie chwale niezly byl tez power phaser leoveta
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 75
|
 |
« Odpowiedz #129 : Kwiecieñ 29, 2009, 18:19:29 » |
|
Mam pro¶bê o radê... Moja klacz urodzi³a ogierka. Konie stoj± w stajni pensjonatowej, niestety nie ma tam wiêcej ¼rebaków (nie powiod³o siê planowane za¼rebianie drugiej klaczy z tej stajni). Zastanawiam siê, co powinnam zrobiæ, gdy przyjdzie czas odsadzania... Wydaje mi siê, ¿e nie by³o by ¼le, ¿eby ogierek wszed³ wtedy w stado rówie¶ników... Czy jest w ogóle mo¿liwo¶æ oddania odsadka na odchów np. do stadnin pañstwowych? Czy to w ogóle jest sensowny pomys³? Napiszcie proszê, co o tym wszystkim s±dzicie 
|
|
|
|
"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
|
|
|
galopada
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 543
|
 |
« Odpowiedz #130 : Kwiecieñ 29, 2009, 18:36:45 » |
|
mozesz oddac do jakiejs prywatnej. u nas stoi dwulatek, ktory byl przywieziony jako odsadek, chodzi na padok z rowiesnikami i wa³achami ktore go wychowuja 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1575
|
 |
« Odpowiedz #131 : Kwiecieñ 29, 2009, 18:45:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 75
|
 |
« Odpowiedz #132 : Kwiecieñ 29, 2009, 20:14:54 » |
|
Dziêki  bêdê musia³a nad tym pomy¶leæ... Bo w gruncie rzeczy brakuje mi do szczê¶cia malucha tylko (albo "a¿") towarzystwa rówie¶ników... Dobre warunki, pastwiska, czas dla konika i ew pomoc przy pracy z m³odym w³a¶ciwie mam...
|
|
|
|
"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
 |
« Odpowiedz #133 : Kwiecieñ 29, 2009, 20:24:30 » |
|
te¿ o czyms takim my¶lê, bo mam rodzynka mam pytanie w sprawie szczepieñ. jak szczepicie na grypê ?? u nas weterynarz nakaza³ tak : pierwsze szczepienie w wieku 6 miesiêcy, nastêpne po miesi±cu, potem kolejne po 6-miesiacach , nastêpne po roku i ka¿de przypominaj±ce po roku  Z tego co siê zorientowa³am, na wszelkie ZT, zawody i inne imprezy obowi±zuje podobny schemat tyle, ¿e szczepienie przypominaj±ce powinno siê wykonywaæ co pó³ roku. I st±d moje pytanie, co zrobiæ z dwulatk±, która w przys¿lym roku byæ mo¿e pójdzie na ZT, a jest szcepiona "¼le" ?? Powtarzaæ szczepienia bazowe, czy po prostu szcepiæ co pó³ roku przypominaj±cym ?? Bêdê wdziêczna za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
 |
« Odpowiedz #134 : Kwiecieñ 30, 2009, 10:08:12 » |
|
chyba najlepiej jest szczepiæ co pó³ roku, nie jestem pewna ale mam podobn± sytuacjê teraz z koñmi które maj± w planach zawody, tylko mia³y ponad rok przerwy i powtarza³am szczepienia bazowe, ale w sytuacji kiedy koñ by³ szczepiony raz do roku, chyba wystarczy przed ZT j± jeszcze raz zaszczepiæ, w przypadku kiedy minê³o ju¿ 6 miesiêcy od ostatniego szczepienia, oczywi¶cie najlepiej siê dowiedzieæ w ZT ¿eby nie by³o nieporozumieñ jaki¶ w praniu
|
|
|
|
|
|
|
|