Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #135 : Kwiecień 30, 2009, 11:05:33 » |
|
Podstawa to szczepienia bazowe ( w odstĂŞpie 6 tygodni ) i juÂż regularnie co 6 miesiĂŞcy, jeÂżeli jest przerwa niestety trzeba znowu zrobiĂŚ bazĂŞ a nastĂŞpnie co 6 miesiĂŞcy i naczej szczepienie jest niewaÂżne. 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #136 : Kwiecień 30, 2009, 11:08:46 » |
|
mo¿na przejœÌ ze szczepienia "co roku" na "co pó³ roku" bez powtarzania bazowego szczepienia, tak mi powiedzia³ weterynarz, sam tak robi³em i nikt siê nie czepia³
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #137 : Kwiecień 30, 2009, 11:26:35 » |
|
to Jasiek jedÂź z takim koniem na zawody, ciekawe czy wystartujesz
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #138 : Kwiecień 30, 2009, 11:56:39 » |
|
wystartuje, bez problemu jesli SG i wet zawodow znaja dokladnie przepisy warunkujace dopuszczenie do startu weta nie interesuje kiedy mial kon baze robiona tylko kiedy bylo ostatnie szczepienie! polecam artykul na ten temat w swiecie koni - ostatni numer, jasno klarownie zeby potem glupot nie rozpowiadac, bo ktos nie doczytal, ale gdzies tam slyszal itp. de facto jako kon startujacy masz nawet 6 miesiecy plus 21 dni "karencji" jak my to nazywamy i koĂą, ktĂłry uczestniczy w zawodach po raz pierwszy musi mieĂŚ potwierdzone w paszporcie minimum szczepienie podstawowe.
Je¿eli zatem po wykonaniu podstawowego szczepienia koù by³ uodparniany przeciwko grypie raz do roku i w pewnym momencie w³aœciciel zadecyduje, ¿e pora zacz¹Ì starty, to dla kontroluj¹cego paszport wa¿ne jest, by ostatnie szczepienie nie by³o dalej ni¿ 6 miesiêcy przed planowanym startem.
i Âżeby nie byÂło, Âże ktoÂś tam siĂŞ nie zgadza, bo sÂłyszaÂł...jest to jedyna prawda objawiona, Âżaden mĂłj wymysÂł itp. przedstawiony na konferencji dla wetow, organizowanej przez PZJ nie tak dawno temu.
Aha...i na zawodach czesto wywalane sa konie, ktore sa szczepione prawidlowo, ale wykonal to szczepienie magister snister inzynier bajer rower xyz. Sama wywalilam 2 takie konie- dlaczego? bo przepisy mowia jasno, ze ma byc podpis i pieczatka weta:)
jak cos ktos jeszcze nie rozumie chetnie wyjasnie na gg lub pw:)
Lumi jesli Ci niedopuszczono takiego konia mialas prawo zglosic to do SG i podeprzec sie przepisami.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #139 : Kwiecień 30, 2009, 12:13:31 » |
|
no wÂłaÂśnie tak samo mi weterynarz tÂłumaczyÂł
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #140 : Kwiecień 30, 2009, 19:27:57 » |
|
Drapik baardzo dziĂŞkujĂŞ za wyczerpujÂącÂą odpowiedÂź ! 
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #141 : Maj 03, 2009, 15:16:10 » |
|
ja mam pytania: jakie warunki musi spełniać ogier xx żeby dostać licencję upoważniającą do krycia czy ogier xx może wziąć udział w próbie dzielności dla ogierów jakie musi spełniać kryteria żeby kryć klaczy rasy małopolskiej jakie są drogi uzyskania licencji na reproduktora
Przepraszam że tyle pytań ale te ogiery szczególnie mnie interesują, a nie mogę znaleźć informacji
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #143 : Maj 03, 2009, 16:56:02 » |
|
Czyli jeÂśli mam ogiera xx w wieku 4 lat to mogĂŞ go wysÂłaĂŚ do zakÂładu treningowego koni maÂłopolskich??
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #144 : Maj 03, 2009, 17:20:11 » |
|
W tym roku juÂż po preselekcjach  Ale teoretycznie chyba tak
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #145 : Maj 03, 2009, 19:58:52 » |
|
Ogiera xx nie przyjm¹ na Zak³ad Koni Ma³opolskich do Bogus³awic, jeœli ju¿ to móg³by on trafiÌ do Bia³ego Boru. W Bia³ym Borze przyjmowane s¹ ogiery wszystkich ras. A jeœli ten ogier ma ju¿ 4 lata nie przyjm¹ go na ¿aden Zak³ad. Jedyna mo¿liwoœÌ zdobycia licencji dla 4 latka i starszego to wyniki w MPMK. No chyba, ¿e ogier biega³ na torach z dobrymi wynikami! W Bogus³awicach to jednie komisyjnie mog¹ Ci oceniÌ ogiera, który ju¿ wykaza³ siê swoj¹ dzielnoœcia 
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #146 : Maj 03, 2009, 20:23:27 » |
|
rozumiem. DziĂŞkujĂŞ bardzo, wiedziaÂłam Âże na was moÂżna liczyĂŚ 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #147 : Maj 03, 2009, 21:04:29 » |
|
Ogiera xx nie przyjmÂą na ZakÂład Koni MaÂłopolskich do BogusÂławic, jeÂśli juÂż to mĂłgÂłby on trafiĂŚ do BiaÂłego Boru. W BiaÂłym Borze przyjmowane sÂą ogiery wszystkich ras.
a w ub. roku, teÂż w Boguslawicach xx nie brali ?, bo ja widzialam w ubiegÂłorocznym katalogu og. Salan xx, zgÂłoszonego na kwalifikacje bogusÂławickie. jak ratowac ogon, zjadany przez Âźrebaka, z bujnej kity zostaÂło wspomnienie, grrr 
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #148 : Maj 03, 2009, 21:19:43 » |
|
ar....? ByÂł w katalogu bo przywiezli go oceniĂŚ na pÂłycie. A ogier ten zdobyl licencje biegajÂąc na torach. Tak samo jak na ZakÂładzie Treningowym na PÂłycie byÂł pokazany arab i zbonitowany, ale nie byÂł na ZT
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #149 : Maj 03, 2009, 21:52:17 » |